Augusztus - 2018
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Lezajlott az Alba Mater második előadása Székesfehérváron| 2018.05.29.

Május 25-én rendezték a Székesfehérvári Campus új programsorozatának, az Alba Mater – Szülők Akadémiájának második alkalmát. A téma ezúttal a sport és a gazdaság kapcsolata, illetve a sportolói kettős karrier volt. Dr. András Krisztina, a Sportközgazdász mesterképzés szakfelelőse a magyar sport Székesfehérvárhoz kötődő kiválóságaival beszélgetett arról, hogy mit tehet a szülő, ha gyermeke a sportban és az iskolában egyaránt jól teljesít.

A meghívott sportolók között szerepelt Vörös Zsuzsanna, olimpiai bajnok öttusázó, az Alba Volán SC szakosztály igazgatója; Marosi Katalin, volt magyar hivatásos teniszező, jelenleg teniszedző; Fekti István, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia sportigazgatója; illetve Dávid Kornél, magyar hivatásos kosárlabdázó, az egyetlen magyar volt NBA-játékos is.

A résztvevők számára kiderült, hogy az egyesületeknek nagy erőfeszítéseket kell tenniük, hogy a fiatalok vonzó perspektívaként tekintsenek a profi sportra, mivel az utóbbi években a tanulás vált elsődlegessé számukra. A – ma már jellemzően sportvezetőként tevékenykedő – vendégek három fő lemorzsolódási pontot vélnek felfedezni a fiatal sportolók körében. Az első, amikor általános iskolában sok szülő túl megterhelőnek tartja a tanulás melletti aktív sportolást; a legnagyobb létszámot érintő leválás a kamaszkorra tehető; az utolsó jellemző döntési pont pedig az érettségit követően érkezik el, amikor a fiataloknak választani kell a profi sportolói karrier és a felsőoktatási tanulmányok között.

A magántanulóvá válást nem tartják célravezető megoldásnak a sportvezetők: e helyett nem csak a szülők és az ifjú sportolók, de a közoktatás és a tanárok részéről is szükséges lenne az a megértő hozzáállás, amely lehetővé teszi, hogy a két vállalt feladatot párhuzamosan, egymást kiegészítve végezhessék a tanulók. 

A meghívottak egyetértettek abban, hogy a továbbtanulás kérdését illetően megoldás lehet a sportközgazdász képzés, hiszen a tehetséges sportolóknak így a felsőfokú végzettségről sem kell lemondaniuk. A Székesfehérváron zajló képzés egyik fő célja és erőssége, hogy a sportolók úgy végezhetik tovább szeretett tevékenységüket, hogy diplomát is szerezhetnek közben.

A programsorozat idei utolsó előadására június 12-én kerül sor, amikor Kiss Csaba, a Gazdálkodástudományi kar adjunktusa Józan ész vs. tudományos kutatásokcímmel tart előadást. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Utolsó frissítés: 2016.10.20.