Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Hochschule für Technik und Wirtschaft

Drezda egy kis város Budapesthez képest, kb. félmilló lakosa van, de mivel több egyetem és főiskola is van itt nagyon sok a fiatal. Sajnos egy igazi „panelrengeteg”, mert a második világháború végén lebombázták a szövetségesek és mivel a régi NDK területén fekszik, így természetesen az újjáépítés panelházakkal történt. Azonban a legtöbbet felújították, átalakították és most kollégiumként funkcionál. Az épített történeti emlékek 2 óra alatt sétálva bejárhatóak, köztük a leghíresebb a Zwinger az Elba partján. A főiskola a főpályaudvar mellett található, aki azonban tájépítész vagy kertész képzés kereteiben megy ki, tudnia kell, hogy az oktatás egy Drezda melletti kisvárosban, Pillnitzben található, ami busszal a városhatártól 20 percre van. A kinti iskolaépületek igényesek, korszerűek, és mellettük van a pillnitzi kastély, melynek szép, karbantartott parkja mindig nyitva áll a látogatók előtt.

Érdemes odafigyelni a szállásigénylésre, időben eldönteni, hogy hol és milyen szállást akar az ember (a centrumban, a drezdai főépület közelében vagy, hogy reggelente ne kelljen sokat buszozni pillnitzbe – én reggelente 50 percet utaztam az iskolába). Egy kollégiumi szállás ára havi kb. 200 Euró volt.

Megérkezés után egy hetet töltöttünk a hivatalos papírok elintézésével, melynél végig segítettek nekünk a német diákok. A HTW-nek külön, jól működő diákszervezete van (Farantos) az erasmusos diákok segítségére. Ők szerveztek iskola utáni közös programokat is.

Néhány szó a németekről és mentalitásukról: számomra a németről ismert sztereotípiák tökéletesen beigazolódtak. Pontos, kimért emberek, akik egymás felé sem olyan nyitottak, pláne nem egy külföldi felé. De természetesen ettől függetlenül segítőkészek és bármikor segítenek, ha olyanról van szó. Persze a kivétel erősíti a szabályt és van néhány nagyon közvetlen ember is köztük.

Az oktatás is teljesen jól szervezett volt, mindent percre pontosan lehetett tudni, hetekre előre. Számomra a tantárgyak is különösen hasznosak voltak, mert rengeteg olyan dolgot tanultam meg amire itthon vagy lehetőségem se lenne, vagy nem olyan mértékű az oktatása. A kinti koordinátorral (aki egyben az egyik tanárom is volt). Az elején megbeszéltük, mit is szeretnék tanulni, én dönthettem el, hogy inkább nyelvkurzusokat veszek fel, vagy számomra hasznosabb tantárgyakat.

Az éjszakai élet meglepően sokszínű: egyetemi buliktól, a külön szervezett erasmus partikon keresztül a teljesen átlagos, rétegzenéket nyújtó szórakozó helyeken át bármit megtalál az ember. Meglepően inkább a hét elején és a hétvége előtti napokon van inkább éjszakai élet. Drezdában még él a punk kultúra, ami a bulizásokkor üde színfolt lehet. A drezdai „Váci utcát” partinapokon ellepik a kutyás, utcazenész tarajosok.

Véleményem szerint a többi erasmusos hallgatóval lehet a legjobb barátságokat kötni. Kifejezetten jófejek a spanyolok, franciák, oroszok, csehek. Összeségében pedig Drezda az olcsó sör, a dürüm (német gyros) „panelfővárosa”.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.