Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

University of Vaasa 

Még csak Vaasa-t hagytam a hátam mögött, a helsinki reptéren ülök, csatlakozásra várva, de már most visszahúz a szívem, igen Karácsony előtt 2 nappal. Életem egyik legjobb döntése volt Finnországot megjelölni és Vaasa-ban tölteni csodálatos 4 hónapot.

Mindenki, aki azt mondja, hogy a finnek zárkózottak és hideg nép nagyon nagyot téved. És azok is tévednek, akik azt állítják, hogy az ország unalmas, mert csak tavak és erdők alkotják. Nekik csak azt tudnám mondani, hogy lehet, de akkor nem jártak még Lapföldön, nem úsztak szaunázás után a Balti-tengerben és nem látták a sarki fényt, nem találkoztak a Télapóval és nem lépték még át a sarkkört sem.

Én mindezt láttam, tapasztaltam, nagyon élveztem és még annál is többet tanultam (most nem csak az egyetemi tanulmányokra gondolok). Nekem Vaasa ma már a világ közepét jelenti és minden vágyam visszatérni, majd itt élni tanulmányaim után.

Vaasa, „the sunniest city in Finland”

Még ha az elején nem is hittem el, de ezen állítás igaz. Érkezésem után egészen októberig sütött a nap, csak pár nap esett csupán. Az ősz igen rövid a finneknél, csupán 3 hét, de az alatt a pár hét alatt olyan csodálatos színekben pompázik a természet, amit otthon nem igen látni.

Vaasa egy közepes kis városka finn mértékben, nekem nagyon kicsinek és unalmasnak tűnt az elején, de csak az elején. Nyugalom, csend és béke sugárzik mindenfelől, de ha felfedezed az éjszakai életet, akkor rájössz, hogy sokkal jobb, mint otthon, mert nem kell attól félned, hogy bárki is inzultálna hazafelé, a biztonságérzeted folyamatosan nő 4 hónap alatt. (Már most félek a pesti viszonyoktól!)

Vaasa egy egyetemi város, alig találni olyan diákot, aki valóban Vaasa-ban él. De pont emiatt érdekes a város. A másik különlegessége, hogy télen-nyáron mindig mindenki biciklivel közlekedik. Meles bike shop kínálja a legtöbb biciklit, ahol félév végén, ha visszaviszed a bringád, visszakapod a fele árát. 

Helsinkinél jelentősen olcsóbb, a boltok ugyanazt kínálják. A főtéren összesen 3 bevásárló központ van, de azok nem a diákok pénztárcájához igazodnak. Nekem három szórakozóhely tetszett a legjobban, sorrendben: Fontana, Royal, Sky, mondjuk nincs is több táncos-mulatozós klub.

Vásárolni érdemesebb a nagy boltokban, melyekben ugyanazokat a márkákat találod, mint itthon, de ne is kezdd el összehasonlítani az árakat. Én a legtöbbször a „MiniMani” boltba jártam, mert közel volt és elfogadható árakkal szolgált. Beköltözés után viszont a legjobb dolgokat a szobádhoz az Antilla-ban találhatód meg. Ruhát a H&M-ben kereshetsz magadnak, ugyanolyan árban, mint otthon.

University of Vaasa

A legszebb finn egyetem, és ezt biztonsággal állíthatom, mert sok egyetemi városban megfordultam itt is. Kicsit családias hangulatú, de modern és kiválóan felszerelt épületekkel, lélegzetelállító kilátással a tengerre mindenkit lenyűgöz.

Összesen 130 cserediákot fogadnak félévente, így mindenki ismer mindenkit és sokkal egyszerűbb megtalálni a saját kis baráti körödet. Vaasa valódi kulturális paradicsom, a világ minden tájáról érkeznek ide diákok évente. 

A könyvtárat csak ajánlani tudom. Én sosem volt az a nagy könyvtárban tanulós diák, de itt még oda is szívesen mentem tanulni. Többszintes, hatalmas panorámás ablakokkal mindenkit lenyűgöz, felszereltsége pedig mindent ver.

Rendszeresen az egyetemi menzán (Mathilda) ebédeltem, mert 2-3 euróért nemcsak annyit ettél amennyit akartál, de a kenyér és saláta bár is benne volt az árban. Majdnem mindenki ott evett, mert főzni lusták voltunk, és olyan változatos ételekért többet kellett volna fizetni.

Az International Office és a koordinátor mindig mindenben a segítségünkre voltak, nem túlzok. A legapróbb gondjainkat is igyekeztek megoldani, mindig mindenben számíthattunk a segítségükre. Kiváló angoltudással rendelkeztek, így semmi sem jelentett akadályt.

A tanrend igen eltér az otthon megszokottól, de állítom, jobb rendszert alkottak, sokkal hatékonyabb tanulást elérve. Nem kell megijedni tőle, meg attól sem, hogy a finneknél kell a legtöbbet tanulni. Elég, ha szépen felkészülsz a vizsgákra és akkor nem ér meglepetés, ahogy itthon sem J.

A tantárgyak igen színvonalasak, akárcsak a tankönyvek és minden oktatási segédlet. A választék széles, mindenki találhat a szakának vagy érdeklődési körének megfelelő tárgyat.

A professzorok világot látottak, rengeteg külföldi tapasztalattal rendelkeznek, melyeket szívesen osztottak meg velünk, diákokkal. Kiváló angol nyelvtudásuk is bizonyította mindezt. Sokkal használhatóbb tudást biztosítottak, több gyakorlati példával, rendszeres olvasásra és kutatásra ösztönözve minket. Interaktív órák nemcsak információ cserére, de egy kis kulturális tapasztalatszerzésre is ragyogó volt.

A legnagyobb meglepetést a tanár-diák viszony volt számomra, mert mindig egyenlőnek és partnernek tekintenek. Érzésem szerint a Te személyes fejlődésed mindig fontosabb nekik, mint például az ebédidejük.

Nagy segítséget jelentett, hogy minden diát előre feltöltenek a netre és a diákok ingyen nyomtathatnak az egyetemen, 1500 oldalig. Nekem 4 hónap alatt még 300 oldalt sem sikerült nyomtatnom, kihasználva a lehetőséget. 

Utazások 

Őszintén bevallom én minden szervezett programon részt vettem, és mindenkinek ezt ajánlom, mert minél többet látsz, annál több vagy magad is és valljuk be őszintén, mikor mennénk magunktól olyan messzire és északra.

Jártunk Stockholmban, Helsinkiben, Lappföldön és még Szentpéterváron is. Minden utazást megfizethető árakon kínáltak, minden jól szervezett és tökéletes volt. Ha nem is veszel részt mindenben, Lapföldet semmiképp ne hagy ki, mert nemcsak a természet, hanem a szálloda is le fog nyűgözni J.

Lappföld Helsinki

A szervezett programok igen gazdagok voltak, melyek segítettek jobban megérteni a kulturális különbségeket. Nekem a legnagyobb élményt Lappföld jelentette, ahol minden a természetről, a tisztaságról és az érintettségről szólt, mindez fehérben. A legbátrabb tettem az „ice swimming” volt, mely szaunázás utáni fürdőzést jelent egy befagyott tóban. Leírhatatlan, de felemelő érzés. Mikor felöltözöl utána és ismét kimész a -18 fokba, már nem is fázol többé.

Szállás – VOAS  

Mint minden diák, mi cserediákok is a VOAS szolgáltatásait vettük igénybe mikor szállást kerestünk. A jelentkezés a szobákra nagyon egyszerű volt, csak az online jelentkezési lapot kellett kitölteni, de időben, minél hamarabb, hogy a legjobb helyeket kapd meg. Vaasa-ban a legnépszerűbb szállás a Tekla 2 ház, itt mindenki cserediák és igen sűrű éjszakai életet kínál. Mindenki ide szeretett volna költözni, miután rájöttek, hogy a több ház nem nyújt akkora „Erasmus feelinget”.

Mikor szállást választasz, ne az árakat nézd, hanem a távolságokat, mert Vaasa-ban az egyetlen közlekedési eszköz a bicikli. Árakban hasonlóak, de ne gondold, hogy ha 20 euróval kevesebbet fizetsz lakbérre, akkor nagyot spórolsz, mert a végén a pénz elmegy majd buszjegyre vagy taxira (főleg mikor hideg van és fáradt vagy).

A legjobb apartmanok Tekla 2, Tekla 1, Linna, Olymipa. Itt laknak a legtöbben a cserediákok közül és ezek még viszonylag közel vannak az egyetemhez. Én a Tekla 2-ben laktam és nagyon élveztem minden pillanatát, bár mikor tanulnom kellett, akkor jól jött a füldugó J.

A szobák bútorozottak ezen apartman házakban, de minden további felszerelést neked kell beszerezned. Függönyt, szőnyeget, konyhai felszerelést a legegyszerűbben az egyetem által kínált „survival kit-el” lehet beszerezni mindössze 15 euróért.

Finnország miről is híres még? Hát a szaunáról. Nem hittem el, de tényleg minden házban, lakásban van szauna és e hagyományt tiszteletben tartva, minden apartman háznak is van saját szaunája, ami semmiféleképpen ne hagyj ki, főleg télen, mikor kiállhatsz utána a szakadó hóba vagy meghempereghetsz benne anélkül, hogy furán néznének rád az emberek.

A szobám tisztábbik fele

Nem mondom, hogy minden egyes napját élveztem az Erasmusnak, mert voltak nehéz napok, hetek is, amit csak „culture shock-nak” hívnak. De adhatok néhány jó tanácsot, amivel könnyebben átvészelheted a húzós napokat is:

  • Ne ülj a szobádban, menj és tanulj a könyvtárban, vagy csak netezz ott, hogy érezd nem vagy egyedül.
  • Tölts minél több időt a barátaiddal, egy kis főzőcskézés, beszélgetés, ország ismereti óra kifejezetten mókás is tud lenni.
  • Internet és folyamatos kapcsolattartás az otthoniakkal a rossz periódusokon mindig átsegít.
  • Ha sokáig maradsz, mindenképp tedd otthonossá a szobádat. (Az enyém tele volt térképekkel, azon városokból, ahol megfordultam a 4 hónap alatt. Lásd: előző oldal)
  • Vegyél biciklit, mert azzal, ha világgá nem is, de a városba be tudsz könnyedén menni, hogy egy kicsit jobban érezd a civilizáció közelségét.

Összességében életre szóló élményekkel térek haza, sokat tanultam más kultúrákról, emberekről. Szeretném az itt tanultakat az otthoniakkal is megosztani. Sokat komolyodtam, megtanultam egyedül élni és talán kissé felnőtté is váltam. Ugyanakkor sokat láttam, utaztam, nevettem, ismerkedtem, barátságokat kötöttem és a következő félévben ismét csak utazni fogok, hogy kinti barátaimat otthonukban is meglátogathassam.

Finnország egy olyan ország, akitől hazánk sokat tanulhat és ennek a legjobb módja, ha Te is bátor leszel és belevágsz egy nagy kalandba, esetleg Vaasa-ban.

Remélem az élménybeszámolóm sok olyan kérdésedre is válaszolt, melyeket fel szerettél volna tenni, ha nem, akkor nagyon szívesen válaszolok minden felmerülő kérdésre. Ne vacillálj, írj nyugodtan: zsofi.borbas(kukac)yahoo.com.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.