Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Otto-Friedrich-Universität Bamberg

Számomra elsődleges szempont volt a német nyelvterület az Erasmus pályázat benyújtásakor, a város már szinte nem is számított, csak Németország volt a cél. Egy évvel a kiutazásom előtt már jártam Bambergben, az AEGEE nyári egyetem programjával töltöttem el egy hetet Bambergben és még egy hetet Erlangenben. Már akkor nagyon megtetszett ez a kis délnémet városka, így mikor láttam, hogy ide is lehet jelentkezni, első helyen Bamberget jelöltem meg.

A város körülbelül 70 000 lakosnak ad otthont, ehhez jön hozzá a 15 000 fős diákság. Ennek köszönhetően a szorgalmi időszakban nagyon sok a fiatal, a szórakozó helyek tömve vannak.

Nagyon hamar hozzá lehet szokni a városhoz, már az első pár hét után ismerősen köszönnek ránk az utcák, hiszen a belváros maga nem nagy. Viszont annál szebb, hiszen Bamberg egyike azon kevés német városoknak, amely nem pusztult el a háború alatt. A több száz éves faszerkezetes házak az eredeti állapotukban állnak, mindegyik felújítva.

 

A képen a régi városháza látható, amely a város folyójának (Regnitz folyó) közepén áll. Ez a központja az óvárosnak, amely a világörökség része. Itt találhatóak a szórakozó helyek, kocsmák, kávézók, bevásárló utcák. A hét szinte minden napján találunk bulit valamelyik szórakozó helyen, hétfőn a Life Club, szerdán a Morph, csütörtökön és szombaton a CM és a Calimeros szórakozó helyek várják a bulizni vágyó fiatalokat. Általában beuggrót kell fizetni, ez olyan 3-4€. A bulikról bővebben a www.feki.de cím alatt lehet bővebb útmutatót kapni.

Bamberg a kulturális örökségei mellett egy dologról híres: a sörröl. A városban 10 sörfőzde található, ezzel a világon első az egy főre jutó sörfőzde sűrűséggel. Csak a megyében (Oberfranken) több, mint 300 sörfőzde van, ezek zöme családi sörfőzde, helyi piacra termelnek. A német sörkultúra teljesen más, mint a magyar, ha valaki itthon szereti a sört, kinn feltehetőleg sok pénzt fog hagyni az egyes italdiszkontokban. Talán hazánk borkultúrájához lehet hasonlítani az ottani sörkultuszt, ami valóban kultusz, hiszen pusztán sör fajtákból (barna, világos, pils, búza, barnabúza, bak, duplabak, stb.) van majdnem akkora választék, mint ahány márka Magyarországon kapható.

Aki a koktélokat szereti, azoknak a legtöbb beülős hely ú.n. „Happy Hour” akciókat kínál, viszonylag koraeste (17-21 óráig) mindenhol változó időpontban lehet fél áron vagy 4€-ért koktélokat inni.

A külföldi nemzetközi iroda munkatársai nagyon kedvesek és segítőkészek voltak végig, bár elvárták, hogy németül szólaljon meg az ember. A felkészítő kurzust nem érdemes kihagyni, hiszen ott tud az ember hozzászokni, hogy mindenkihez németül szól hozzá, ami az elején rendkívül fárasztó. Elmondhatom, hogy alig beszéltem angolul, az angolok és az amerikaiak is németül beszéltek egymással. Itt tényleg a német gyakorlása volt a cél.

Az egyetemen mindig segítették az Erasmusos diákokat, a zh-knál több időt kaptunk és bármikor segítettek a tanárok, ha kérdésünk volt. Az egyetem igazgatója kiemelt bánásmódban részesíti az Erasmus program keretében érkezőket, még díszvacsora is volt karácsonykor kizárólag Erasmusosoknak.

A Nemzetközi Iroda az egész félév alatt programokat szervezett, többek között volt kirándulás Berlinbe, Frankfurtba, a Fränkische Schweiz-ba, volt közös síelés is. Minden hét csütörtökjén „kerekasztal” volt a Lewinsky’s Pub-ban, ami a legjobb módja volt a többiek megismerésére. A felkészítő kurzus alatt sport tevékenységeket is szervezte, így lehetett a kosarazás, bowling, tekézés és focizás között választani. Sportolni a félév alatt az egyetem által meghirdetett kurzusok keretén belül lehetett, ezek általában fizetősek voltak, egy félév 20€.

Tanulás szempontjából nagyon jó az egyetem, abszolút nem az a nagyon nagy követelményeket támasztó intézmény, ami külföldieknek kedvező, hiszen már maga a nyelv is nehézség, hát még ha a tanagyagot is magas szinten kéne visszaadni. Aki tudását szeretné elsősorban növelni, az ne ide jöjjön, de aki sokat szeretne németül beszélgetni, az egyetem mellet utazásra és bulira is szeretne időt szakítani, az mindenképp Bamberget válassza! Számomra életem legjobb egyetemi féléve volt, sokat segített a nyelvtudásomon és még a pénztárcámat sem viselte meg annyira a dolog. Mivel Bamberg kisváros, ezért az élelmiszer árak a hazai árakkal vetekszenek, néhány termék még olcsóbb is, mint itthon. Aki csak 1 évre megy ki, annak nagyon jó ez a hely, mert könnyű megszokni, nem kell sokat utazni, sok ismerőst lehet gyorsan szerezni, jól lehet tanulni a nyelvet és nincs gond a tanulással.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.