Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universiteit Maastricht

Ebben a beszámolóban a Maastricht-ban töltött erasmusos félévemről szeretnék írni, ami minden szempontból óriási élmény volt számomra. A három legfontosabb dolgot emelném ki, ezek pedig: az egyetem, a társaság és az ország maga. 
 
Rögtön az egyetemmel kezdeném. A félév alatt egész más dolgokat tapasztalhattam meg, mint eddigi tanulmányaim alatt. A holland felsőoktatási rendszer egészen más mint a magyar, és amellett hogy hasznos, nagyon élvezhető is. A félév 2 negyedévből és egy ún. Skills period-ból állt. Minden negyedévben 2 tantárgyat választhattunk, ami elsőre kevésnek tűnt, de valójában ideális volt, mert sokkal többet kellett készülnünk, mint egy-egy itthoni tantárgyra. Azt mondanám hogy a munka 70%-át otthon, és csak 30%-at végeztük az órán. Ezáltal sokkal inkább megértettük a tananyagot, körbejártuk a témákat. Minden tantárgyhoz kapcsolódott általában csoportmunka, egyéni beadandó dolgozat, projektfeladat, az órák pedig nagyon interaktívan folytak. Egy két előadástól eltekintve az órák nagy része szemináriumon zajlott, ezek létszáma 8-12 fő volt, tehát tényleg lehetőség volt beszélgetésre, vitákra. Az oktatók nagyon magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, az egyetemen a kurzusok fele elve angol nyelven folyik, így ezekre nem csak erasmusos hallgatók járnak, így a helyi diákokkal közös óráink voltak. Az egyetem infrastruktúrája, felszereltsége kiváló, szuper online rendszerük van, amiben a tananyagtól, jegyeken át, csoportmunkához való együttműködésig minden elérhető. Az egyetemhez vadonatúj könyvtár tartozik, ami remekül használható, bár vizsgaidőszakban (minden negyedév végén) néha szó szerint nem lehet helyet találni. Még mindenképp megemlíteném a Skills period-ot, ami hihetetlen jó dolog. Ez egy két hetes kurzus, és választani lehet hogy milyen skills-kurzusra akarunk járni. Én szerencsémre a Presentation Skills nevű órát választottam, amiből rengeteget tanultam. Minden órán előadást kellett tartanunk, különböző témákban, formában és stílusban, amiről aztán egymástól és a tanártól is visszajelzést kaptunk. Két hétig minden nap volt óránk. Nem minden kurzusról hallottam ilyen jókat, de ha ügyesen választ az ember, nagyon sokat lehet fejlődni, és jól szórakozni. 
 
A következő a társaság lenne. Óriási társasági élet van Maastrichtban, a város lakóinak több mint 20%-a diák. Az egyetem a külföldi diákok számára biztosít "kollégium"-ot, a Guesthouse nevű intézményben. Ezek kiválóan felszerelt 1-2 fős szobák, körülbelül 7 épület van tele ezekkel. Itt csak erasmusos diákok laknak szinte, és folyamatosan zajlik az élet. Közös vacsorák, utazások, bulik, összejövetelek. A világ minden tájáról laktam együtt emberekkel. A lakótársam egy francia lány volt, az egyik szomszédban egy olasz és egy finn lány, a másikban egy brazil és egy portugál fiú lakott. A helyi ESN szervezett egész félév során szervez programokat a cserediákok számára, nem csak bulikat, hanem például utazást, városnézést is. Igazából mindenkin magán múlik hogy mennyi programra megy el, mert a lehetőségek száma szinte végtelen. 
 
Hollandia maga nagyon érdekes hely, sok dologban különbözik Magyarországtól. Például az időjárásban. Mi állítólag szerencsések voltunk, de azért így is elég sok esőt, hideget fogtunk ki. Olyan igazán hideg sosincs, de nagyon sok a csapadék. Ezért szerintem érdemesebb a tavaszi félévre menni. Tényleg mindenki biciklivel jár, ezt érdemes már az első napokban beszerezni. A tömegközlekedés nagyon drága, és szinte minden elérhető max. 15-20 perc alatt biciklivel. Az emberek nagyon kedvesek, és segítőkészek, és mindenki beszél angolul, illetve németül. Mivel Maastricht egy kis csücsökben helyezkedik el, mindössze pár kilométer a német és a belga határ, de Franciaországig se kell sokat utazni. Én 5 hónap alatt elég sok helyre lejutottam, voltunk például Amszterdam-ban, Brugge-ben, Liége-ben, vagy Antwerpen-ben. Igazából ez csak pénz és idő kérdése. A vonatközlekedés szuper, elég könnyen el lehet jutni bárhova. Az árak elég magasak, erre érdemes odafigyelni. A kollégium kb. havi 400 euro, ami több mint az erasmustól kapott ösztöndíj. A szupermarketekben viszonylag jó áron lehet vásárolni, az éttermek, bárok viszont az itthonihoz képest körülbelül 2x-es áron vannak. Szerencsére minden lehetőség megvan az otthon főzésre, ráadásul sok a közös, nemzetközi vacsora, ahol mindenki a saját országára jellemző ételeket főzi. A vonatjegyek ára változó, egyes helyekre 40 euro körül van, de van ahova 16 euroért el lehet jutni oda-vissza. Vannak különböző diák, és csoportkedvezmények, ezeket érdemes átnézni. 
Mindent összevetve egy óriási élmény volt számomra ez a félév, és bár az itteni egyetemen szinte egy tárgyamat se fogadták el, úgy gondolom bőven megéri emiatt a fél év csúszás. A tapasztalat mellett rengeteg barátot szereztem a világ minden tájáról, akik bármikor szívesen látnak az otthonukban. Őszintén ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki! 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.