Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universiteit Maastricht

Élménybeszámoló – Venyige Róbert 

Az Erasmus-ösztöndíj keretében az őszi tanévet, augusztus végétől december közepéig a hollandiai Maastrichtban tölthettem.

     Az egyetemen érződik a tipikus nemzetközi hangulat, hiszen minden évben rengeteg külföldi diák érkezik ide, valamint az itteni tanulók több mint fele német és csak egyharmada holland. Ennek köszönhetően a tanterv kilencvenkilenc százaléka angol nyelvű, így a kurzusok túlnyomó többségét felvehetjük, és együtt tanulhatjuk az igencsak felkészült itteni diákokkal. Az egyetem legnagyobb újdonsága számomra a PBL, Problem Based Learning, azaz a Problémaközpontú Tanulási Rendszer volt. Nehéz összefoglalni ennek a jellegét, azonban azt elmondhatjuk, hogy nagymértékben építenek a diákok előzetes otthoni készülésére, a kiselőadásokra, a csoportos munkára, az órai szereplésre és természetesen a kiadott vagy felmerülő problémák megoldására. Az órák többsége szeminárium és csak kevés előadás van. Az előbbi is a diákok vitájára és beszélgetésére épít, amit általában az egyik társuk vezet le. A tanár ideális esetben csak felügyeli a szemináriumot és csak akkor avatkozik be, ha a diákok megakadnak az anyag feldolgozásában. Mondanom sem kell, hogy ezek a 8-15 fős szemináriumok rendkívül újak voltak számomra, azonban az első ijedtség után egész jól alkalmazkodik és belejön az ember. Ezek után talán nem is meglepő, hogy az egyetemi könyvtár már a második héten zsúfolásig tömve van, azonban hét közben tízig várja a lelkes hallgatókat, sőt még vasárnap is nyitva van.

     Az egyetem másik újdonsága a negyedéves rendszer volt. Egy negyedévben mindössze két tantárgya van általában egy hallgatónak, ami kurzusonként heti kétszer két órát jelent, tehát összesen heti nyolc óra az, amit egy hallgató hivatalosan a tanórákon tölt. Negyedév végén egy hetes vizsgaidőszak következik, azután pedig kezdődik a következő negyedév. Természetesen ez jobban igényli az évközi készülést, de azért nem kell megijedni, így is jut elég idő mindenre.

     A szállást általában az egyetem valamelyik kollégiumában (guesthouse) kap az ember, amelyek el vannak szórva a városban és szinte kizárólag csak cserediákok laknak bennük. Érdemes időben jelentkezni, mert a helyek hamar betelnek, kifejezetten a szórakozás szempontjából frekventált helynek számító C épületben.

     Természetesen nem feledkezhetek meg magáról a városról, Maastrichtról sem. Ez a körülbelül százhúszezres város leginkább az itt aláírt Maastrichti Szerződésről ismert. Azonban érdemes tudni róla, hogy a település a fénykorát a tizenegy, tizenkettedik században élte, így két román stílusú katedrális és mintegy négy csodaszép gótikus templom is található itt. A város egyébként jól megőrizte történelmi belvárosát is, ahol a legtöbb szórakozóhely is található.

     Egy tipikus holland jellegzetesség, hogy szinte mindenki és legfőképpen a diákok kerékpárral járnak. Ez egy rendkívül praktikus közlekedési mód, mivel a bicikli-úthálózat jól kiépített a tömegközlekedés viszont kevésbé megfelelő. Kerékpárral pedig mindent könnyedén elérhet az ember.

     Maastricht kedvező fekvése mellett sem lehet elsiklani, hiszen ez rendkívül jó adottság, főleg „cserediák-szemszögből”. A „hazai” Amsterdamnál és Utrechtnél talán még könnyebben elérhető Liege, Brüsszel vagy Antwerpen. Busszal a németországi Aachen vagy vonattal Luxemburg is viszonylag könnyen megközelíthető. Úgyhogy csak a leendő cserediákokra vár, hogy felfedezzék a környéket.

     Számomra a Maastrichtban töltött félév rengeteg szempontból nyújtott maradandó élményt. Amellett, hogy bepillantást nyerhettem a holland hétköznapokba, egy igazi nemzetközi környezetben élhettem több hónapon át. A világ minden tájáról érkezett diákokkal együtt hökkenhettünk meg a holland egyetemi tanítási módszerein, majd fedezhettük fel és szerethettük meg azt. Azt hiszem, hogy például a török cserediákok által szervezet vacsorák vagy a hongkongi szobatárssal folytatott éjszakába nyúló beszélgetések, illetve hogy utóbbit elvihettem élete első hógolyózására, olyan élmények, amelyek igazán megmaradnak.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.