Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

ISC Paris

Én 2008 őszi szemeszterét töltöttem a párizsi HEC-én. Ehhez már nyáron el kellett intézni a szükséges papírmunkákat, mint tárgyfelvétel, kollégiumi díj befizetés és adat egyeztetés.

Szeptember 27-én indultunk útnak a Erasmus társammal Dórival. Az ő kocsijával mentünk, ami nagyon jó volt, mert az útiköltség annyi volt, mintha repülővel mentünk volna, viszont a cucc mennyiség sokkal több. ’ napos volt az út, úgyhogy megálltunk este a francia határon megpihenni és másnap érkeztünk  meg az egyetemre. Megkaptuk a nem másolható kulcsot, felvilágosítottak minket a menetről és kaptunk kis infó csomagot. Még aznap el is intéztük a netet, uh már lehet is mutogatni a szobát skype-on.

Amikor bementünk a szobába persze úgy nézett ki mint a képeken, de volt egy nagy meglepetés, hogy nincs nagy villany. Volt három kicsi és annyi. Ez kicsit meglepett. És ami még rossz volt, hogy a net vezetéke nagyon rövid volt, uh tényleg csak az asztalnál lehetett internetezni.

Ha bármi kérdésünk adódott készséggel segítettek egy feltétellel, franciául. Ugyanis még az ott dolgozók sem beszélnek angolul, hiába nemzetközi az egyetem és a fele külföldi a diákoknak. Ez persze jó, hogy rákényszerítsenek a franciára, de van aki angol képzésre jött!:)

Miután otthonossá tettem a szobácskámat elkezdtünk ismerkedni a rendszerrel. Étterem könyvtár, adatbázisok. Ezt persze megtámogatták még a hétfői útbaigazítással és akkor kezdődhetett a harc az bürokráciával. Minden tanulónak alanyi jogon jár lakhatási támogatás a CAF, ami a fele a kolidíjnak ami nem semmi mert 400 euró egy hónapra. Viszont ahhoz szükség volt bankkártyára, uh elindult a verseny a bankok között. Rengeteg ajánlat, persze biztosítást is kellett kötni, de mindent el lehetett intézni helyben ha minden papírod megvolt. Az első héten volt az integrációs hét amit a IS (International Students) szervezett. Befizettük a díjat és utána kezdődött a ingyen pia parti, kaptunk pólót, rengeteg rendezvény. Az egyik ilyen az IKEA-s bevásárlás, amikor elvittek minket a legközelebbi IKEA-ba busszal, ahol mindenki be tudott vásárolni. Ez főleg azoknak volt jó akik évekre maradnak és repcsivel jöttek, szóval pangott a szobájuk. Mert azt tudni kell hogy egy személyre azért az a szoba nagyon nagy volt. Külön mosdó rész, erkély, előszoba és két szobának egy zuhanyzó. Én a legszélebbi épületben laktam a 2. emeleten. Szerencsére. Itt nagyon sok volt a cserediák, uh a hangulat is. Leginkább keleti blokkal ismerkedtem, mert ők nagyon nyitottak voltak. Kínaiak, japánok, oroszok, olaszok. Ők voltak a legjobb fejek. Már az integrációs héten kialakultak a blokkok és ők voltak a legszimpatikusabbak.

Az első héten csak a francia kezdődött el és akkor volt a beosztás is, ami egy teszt alapján dőlt el. Én rosszul töltöttem ki a tesztet, ezért nagyon rossz csoportba kerültem annak ellenére, hogy volt nyelvvizsgám ,ezért átkértem magam egy erősebb csoportba. Ami sokkal jobban tetszett. Az első héten tehát minden este volt valami buli, ami már kicsit fárasztó is volt. Azt tudtuk, hogy minden héten csütörtökön lesz a POW (Party of the week), aminek mindig volt egy témája. Mint például: őskor és futuristák, luxus, rendőrök  és bűnözők, annyi a belépőd amennyi ruha van rajtad és hasonlók. Nagyon ötletesek. Nekem az első felében a szemeszternek volt a tréninges órám ami 2 hétvégét ölelt fel. Nagyon élveztem, mert az Oracle marketing igazgatója tartotta, és iszonyat profi volt. Konstruktív tárgyalási technikák menedzsereknek címmel futott és mindenig eseteket dolgozunk fel és videóval rögzítettük magunkat és elemeztük ki. A másik nagyon hasznos órám a Strategy volt, mivel arra minden egyes órára esetet kellett feldolgozni csapatban. Én 4 fiúval voltam együtt, aminek nagyon örültem, mert sokat tanultam tőlük, és jó is lett a teljesítményünk. Volt még egy Logisztika órám franciául, ami nagyon fejlesztette a francia hallás utáni értésemet. Az első fele a félévnek nem volt megerőltető. A második fele már annál inkább mert lett 2 új órám. A nemzetközi marketing franciául, ami abból a szempontból volt érdekes, mert itt is a francia hallásomat fejlesztettem és egy nagyon agy szakember által tanulhattunk, konkrétan a L’Oreal volt marketing igazgatója személyében. A másik szintén nagyon hasznos tárgy a Globalization and HR tanára szintén egy vállalati ember volt mégpedig a finn és a Nokia-nál dolgozott. Azon az órán is eseteket oldottunk, meg de azt már angolul.

Dórival mi próbáltuk bejárni a környéket is. Párizst kívülről belülről, Versailles, Normandia, Bretagne. A végén már rutinunk volt a párizsi tömegközlekedést illetően, annak ellenére, hogy az elején nagyon nehéz volt megszokni, hogy a vonatoknak  női nevek az irányai. Kitanultuk a jegykezelés fortélyait is, úgyhogy a végére már a barátokat biztonsággal tudtuk kordinálni a városban.

Maga az egyetem elég messze volt a belvárostól 40 percre, aminek volt előnye és hátránya. Kevesebb időt töltöttünk Párizsban, viszont emiatt a közösség sokkal összetartóbb, mert együtt kell lennünk. Az egyik ilyen közösség formáló hely az étterem volt,ahol 3 euróért dugig etted magad a menüvel, mivel 4 fogásos volt, uh a végére már csak válogattunk mit eszünk, mert így is csak ragadtak ránk a kilók. A környezet nagyon szép vízesés hatalmas tó, erdő. Szóval zöld mindenhol.

Volt egy rövid út a kis városkába, ami csak diákkal lehetett nyitni, uh az elején még sokat sétáltunk, de amikor megkaptuk már könnyebb volt a bevásárlás és a közlekedés is.

Én nagyon élveztem az ott töltött időt és főleg a végét, amikor már nagyon összekovácsolódott a csapat. Kevésnek tűnt ez a 3 hónap, de rengeteg élménnyel gazdagodtam!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.