Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universidad Politécnica de Valencia

Valencia az egyik „legélhetőbb város”, amit valaha láttam. Általában meleg van, gyönyörű parkokon át és hatalmas pálmafák alatt biciklizhetsz egész évben, ragyogó napsütésben. A tengerpart fél óra séta az egyetemtől, a spanyol emberek pedig, ahol tudnak, segítenek, hogy életed egyik legszebb félévét tölthesd el itt.

Your browser may not support display of this image.Your browser may not support display of this image.Sokan azt hiszik, hogy az egész város régi kőből épült szűk utcás spanyol városka, de valójában a belvároson kívül inkább modern emeletes házakkal találkozunk. Azonban az egyik különlegesség a várost átszelő folyó helyén kialakított park, a Turia. Télen-nyáron virágok és pálmafák alatt üldögélhettek, futhattok, sportolhattok, biciklizhettek vagy akár pikniket is rendezhettek. A Carmen (belváros) rengeteg érdekességet rejt magában az egyik legszebb épülete a La Lonja (selyembörze, ahol délelőttönként ingyenes tárlatvezetések vannak). Szemben található a városi piac, ahol a méteres halaktól a legegzotikusabb gyümölcsökig megtalálható minden. Aki érdeklődik a kultúra iránt, annak a Szépművészeti Múzeumot és a Fallas Múzeumot mindenképpen ajánlom, a Művészetek városában, pedig az Óceánografico-t amely, egy tropikárium és rendkívül különleges élmény szerintem.  

Hasznos információk: 

<u>Szállás</u> Első héten barátoknál laktam, de a legtöbb diák egyszerűen hostelben vészeli át ezt a meglehetősen kemény pár napot. Ami mindenkinek érdemes előre megfontolni, hogy inkább az egyetem közelében szeretne lakni, vagy a belvárosban. Minden esetre amint lehet venni kell egy telefont és az egyetemi adatbázisban, a www.loquo.es honlapon kigyűjteni minden lehetséges címet és telefonszámot. Majd minél több lakást meg kell nézni. Árak tekintetében 120-250euro /havi költséggel lehet számolni, a rezsi (gastos) a lakástól függően változik. Ami talán a legnehezebb, hogy sok helyen várólista van, emiatt csak napokkal később derül ki, hogy az oly tökéletesnek tűnő lakásban nem voltunk elég szimpatikusak.  

<u>Pénz</u> Érdemes csináltatni a bancaja-nál egy számlát, amire át lehet tenni az ösztöndíjat, mivel ez 26 év alatt teljesen ingyenes, így a pénzkivétel is. A szerződés megkötése előtt azonban otthon is érdemes nyitni egy euro számlát, mert az ösztöndíja abban utalják majd… 

<u>Egyetem</u>: Mivel a minimális 6-7 tárgy felvétele  spanyol tárgyakkal nélkül igen csak nehézkes, mindenképp fontos legalább alapfokon beszélni. A biztos angol nyelvtudás, pedig valójában nélkülözhetetlen. Az egyetemen gyenge pontjai a légkondicionálás (mivel nyáron is fagypont körüli hőmérsékletet állítanak be a termekben) és az ügyintézés. Az első új szavaitok között szerepel majd a tranquilla(nyugalom), amely jelzi, hogy Spanyolországban a legegyszerűbb papírmunka is napokba telhet. Emiatt tehát felesleges idegeskedni, de érdemes addig  járni a nemzetközi irodába, amíg mindent alá nem írnak… 

Fiesta: Ami talán a legfontosabb, hogy az éjszaka 10-11 kor kezdődik. Pénzügyi megfontolásból is hamar kialakulnak az állandó házibulik, mivel a legtöbb helyen 2dl sör 2 euró!!! Aki szereti a jó bort annak ajánlom a Bodega Fila nevű helyet, amelyről a youtube-on is láthattok videókat. A belváros főterén, pedig  100 Montaditos, ahol 100 különböző tapas közül választhattok, és ha tehetitek szerdán menjetek!!!  

Your browser may not support display of this image.Your browser may not support display of this image.Kirándulás: Akinek van biciklije, az menjen el az Albuferához, ami nagyjából a Valenciai Velencei tó egy napos kirándulásnak, pedig Xativa, Montessa ideális uticélpont.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.