Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Warszaw University of Life Sciences

     Az Erasmus programnak minden olyan hallgató hálás lehet, akik nyitottak más kultúrák megismerésére, valamint idegen nyelven szeretnék tanulni az érdeklődési körükhöz tartozó tárgyakat.

     Az Erasmus Programmal, Varsóban, az Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego - SGGW Egyetemen tölthettem egy szemesztert. Második és harmadik helyen Törökországot és Görögországot jelöltem meg. Igazából Varsóba vágytam vissza, mert Leonardo programmal a szakmai gyakorlatomat itt töltöttem 2 évvel korábban az IMUZ kutatóintézetben. Sok lengyel barátom van és lengyelül is elkezdtem tanulni. Nagyon szeretem a lengyeleket, az ottani életet, művészetet, ételeket, mindent, ezért is szerettem volna a lengyel egyetemi életet kipróbálni és helyt állni

     Az életszínvonal hasonló, mint nálunk, körülbelül ugyanannyi pénzt költöttem ott, mint itthon kellett volna. Az ételek sem drágák, sőt sok dolog jóval olcsóbb, mint itthon, ráadásul sokkal jobb minőségűek a termékek.

     A tömegközlekedésről:  1 hónapos varsói bérlet 40 zlotyi (2800 Ft). Vonatjegy árak hasonlóak az itthoni árakhoz. 26 éves kor felett nincs diák kedvezmény még lengyel diákkal sem. A buszokról a ztm.waw.pl oldalon találunk naprakész menetrendet, amit be is tartanak (csak hétvégén jönnek pár perccel korábban a buszok). Térképeken követhetjük a buszok útvonalait. Sok buszjárat van, könnyen eljuthatunk bárhova kis gyakorlás után. J

     A lengyel-magyar barátság vonattal, 29€-ért utazhatunk Budapestről Varsóba. De mindig hangsúlyoznunk kell, hogy olcsó jegyet, akciósat szeretnénk.

     A tandemek (mentorok) segítették a külföldi hallgatókat mindenben. Hivatalos ügyintézés, stb., de igazából bármikor bátran lehetett őket telefonon hívni.

Szállás:

     Egy családnál laktam az első hónapban, később albérletben laktam, ami szerencsémre csak 400 PLN volt egy hónapra, de csak azért, mert a barátaim intézték, ismerősnél. Amúgy nem igazán lehet olcsó albérletet találni, kb. 1000 PLN egy hónapra egy szoba, ahogy hallottam. Hihetetlen árak vannak ezen a téren. A kollégium viszont csak 300 PLN/hó, tehát ez a legjobb megoldás. 

  A könyvtár

     Remek könyvtár, internettel.

  Az oktatás

     Az oktatásról csak jót mondani . Érdekes órákra jártam, lelkes tanárok tartották az órákat, mindig felkészülve érkeztek, az előadásmódjuk is remek volt. Barátságosak, segítőkészek voltak. Nagyon meg vagyok elégedve. 8 tárgyat vettem fel, amiből 7-et teljesítettem, mivel az egyik tanár sajnos kórházba került. Nagyon sok Erasmus-os hallgató volt az SGGW-n. Törökök, portugálok, oroszok, spanyolok, németek, brazilok, csehek, belgák, magyarok.

  Utazások

     Hétvégente érdemes felfedező utakra indulni, mert Lengyelország gyönyörű területekkel vár. Ajánlom: Gdansk-Sopot-Gdynia, valamint a csodálatos Hell félsziget látogatását. Persze az összes többi város is felejthetetlen szépségű. Varsó pedig eklektikus, izgalmas, persze néhol egyáltalán nem vonzó, mint minden városban , itt is vannak kevésbé szép helyek. Felhőkarcolók, dinamikusan fejlődő város, valamint egy szép régi városrésze is van, amit egy festő képeinek alapján építettek újra, mert tervek nem maradtak a háború után. Nagyon szép ez a cseppnyi óváros (a Világörökség része).

  Előnyök:

     Minden szempontból hasznosnak tartom a külföldi tanulmányokat. Fejleszti az ember nyelvtudását, rugalmasságát, nyitottságát. Igazán életre szóló élmény minden külföldön töltött perc, ott szerzett tudás, ott köttettet barátság.  

  Linkek:

www.sggw.pl

www.pkp.pl

www.sggw.esn.pl

www.ztm.waw.pl

www.facebook.com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.