Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

University of Wroclaw 

A tanulmányaim színhelye a Sziléziában található Wrocław városa volt. A város Lengyelország negyedik legnagyobb városa, német és ukrán hagyományokkal is rendelkezik. Nagyon sok nevezetességet érdemes megtekinteni az oda utazónak, az egyik legszebb gótikus lengyel város.  

Wrocław nemzetközi repülőtérrel, valamint busz- és vasúti pályaudvarral rendelkezik, könnyen megközelíthető. Villamos- és buszhálózata fejlett, a közlekedésre semmiképp nem lehet panasz, a jegyek, bérletek is megfizethető áron vehetők.  

Nagyon érdemes volt lengyel kurzusra járni a tanulmányok megkezdése előtt, mivel a boltokban, vendéglátó ipari egységekben nem beszélnek idegen nyelveket. Esetleg németül tudnak valamennyit, de az angol nyelvtudás nagyon ritka, így minimális lengyel nyelvtudásra szükség van.  

Nagyváros lévén több egyetem is található a városban. Az én fogadó intézményem az Uniwersytet Wrocławski volt. A főépülete, ahol az Erasmus iroda is található, egy patinás, régi épület, egy része egyetemi múzeum. Ezen kívül a központban több egyetemi épület található, valamint a külvárosban van a Társadalomtudományi Kar épülete. Ha valaki több karról választ tárgyakat, a különböző épületek között elég sokat kell utazni.  

Az Erasmus irodában kedvesek, segítőkészek. Az első nap egyből volt egy eligazítás, ahol a karokhoz tartozó koordinátorok elérhetőségét is megkaptuk. Előzetesen is küldtek nekünk tájékoztató anyagokat a városról és az egyetemről, ami később is hasznosnak bizonyult.  

A szállás közel a belvároshoz, az Ołówek nevű kollégiumban volt. Szerencsére a bekerüléskor egyből lehet a kollégiumba is jelentkezni, az elhelyezéssel nincs gond. A kollégiumtól az egyetem főépületét villamossal, a Társadalomtudományi Kart pedig busszal lehetett megközelíteni, mindkét irányba maximum fél óra az út. A kollégiumi díj nem volt annyira olcsó, átszámolva körülbelül 28000 forint kétágyas szobában, de a két szobára jutó fürdő és konyha miatt teljesen elfogadható. Internet hozzáférés is volt a kollégiumban, bár minden szobában csak egy csatlakozó van, tehát a kétágyasokban csak switch-el lehet osztani a hálózatot, aminek következtében eléggé lelassult néha a szolgáltatás.  

Az egyetem központi könyvtárát, valamint a kari könyvtárakat is használhattuk, a legfontosabb, tanulmányokhoz kapcsolódó idegen nyelvű könyvek megtalálhatók voltak. Nagyon tetszett a tanároknak az a gyakorlata, hogy a legfontosabb könyveket a kari épület bejáratánál található fénymásolóban hagyták, és ott mindig le tudtuk másoltatni a következő órára kijelölt anyagot, vagy a könyv egy részét.  

Az egyetem minden épületében (vagy közvetlenül mellette) található a fénymásolón, kis büfén kívül egy ebédlő is, ahol (mint más áruk esetében is) a magyarországihoz hasonló árakkal találkozunk.  

A tárgyak felvétele zökkenőmentesen zajlott. Az angol nyelvű tárgyak nagy része szeminárium keretében, interaktív légkörben zajlott. Emiatt angol nyelvtudásom, kommunikációképességem is tudott fejlődni. Volt egypár érdekes tárgyam, melyet a saját szakomon itthon semmiképpen nem tudtam volna felvenni, emiatt ezeknek nagyon örültem. Ezek a tárgyak olyanok, hogy bárki, bármilyen szakról felveheti őket. Ezzel a lehetőséggel élve tanultam az ógörög mágiáról és az ősi közel-keleti rituálékról, mely egy más szemléletet kölcsönöz például vallási problémák megértéséhez. Természetesen tanultam a szakomhoz kötődő tárgyakat is, de olyanokat próbáltam választani, amik itthon nem szerepelnek a tantervben: Kelet-Ázsia nemzetközi szerepéről, az EU nemzetközi szerepvállalásáról, Japánról, valamint nemzetközi pénzügyekről hallgattam előadásokat.  Nagyon fontos volt, hogy az órákról nem szabadott hiányozni. A legtöbb tárgyból prezentációt kellett készíteni, valamint egy esszét vagy írásbeli vizsgát írni a jegy megszerzéséhez. A tanárok nagyon segítőkészek voltak, e-mailben is lehetett hozzájuk fordulni, ha probléma adódott. Lengyel nyelvkurzusra is jártam a félév során, ami nagyon hasznos volt. A félév végi vizsga után egy bizonyítványt is kaptunk a nyelvvizsgáról.  

A kulturális programokat, valamint partikat a 2Wrocław nevű diákszervezet szervezte. Minden hétfőn a kissé zsúfolt Grawitacja klubban, szerdánként pedig a No Name klubban lehetett szórakozni. Nemzetközi diákoknak ilyenkor mindig volt valami akció, meglepetés. Egy villamos-partit is rendeztek, mely abból áll, hogy egy kibérelt villamos megy körbe a városban, zenével, és táncoló nemzetközi diákokkal. Természetesen nagyon jól éreztük magunkat. Egy Krakkói kiránduláson, valamint egy sítáboron is részt lehetett venni a 2Wrocław szervezésében, sajnos elfoglaltságom miatt ezeken nem voltam, de csak jókat hallottam róla a többiektől. Mivel péntekenként nem volt órám, a hétvégéken tudtam kirándulni, a legfontosabb lengyel városokat meglátogattam. Sajnos vonattal elég nagyok a távolságok, az út sokáig tart általában, de a jegy ára az itthonihoz hasonló. 

Nagyon jól éreztem magam Wrocławban, szerettem ott lakni, az órák is érdekesek voltak, összességében csak jót tudok elmondani. Nagyon sok barátot gyűjtöttem, leginkább a többi Erasmusos diákkal barátkoztunk össze. Angol nyelvtudásom javult, valamint egy új kultúrával, nyelvvel is megismerkedtem, aminek értéke mindenképpen felbecsülhetetlen. Magyarként nagyon jól éreztem magam Lengyelországban, ahol tényleg mindenki tud a lengyel-magyar barátságról, és nagyon örülnek nekünk. Olyan élményeket, ismeretségeket, tapasztalatokat gyűjtöttem, amik később is hasznomra válhatnak az életben. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Wrocławi egyetemet és magát a külföldi részképzést.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.