Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Université Paul Cézanne, Aix-en-Provence

Az elmúlt félévet Franciaországban, Aix-en-Provence-ban töltöttem az Université Paul Cézanne Aix-Marseille III egyetemen. A város Marseille-től körülbelül húsz kilométerre található és mintegy 140 ezer lakost számlál. A város Budapesttől 1600 km-re van, így az autóút közel 15 órát tesz ki, így célszerűbb repülővel menni (a legközelebbi reptér Marseille-ben található) vagy Párizson keresztül TGV-vel. Aix-en-Provence egy tipikus, francia város, hangulatos belvárossal, szűk utcácskákkal, számtalan kúttal és szökőkúttal és rengeteg étteremmel, bárral. A város igazán élettel teli, rengeteg fiatallal.

 Az őszi félév már szeptember elején elkezdődött, de ennek következtében az órák nagy része november közepén befejeződött. A szemeszter kezdete előtt a külföldi diákok részt vehettek egy kéthetes, ingyenes nyelvi felkészítő kurzuson. Ami a kint felvehető órákat illeti, elsőéves tárgyaktól a negyedéves tárgyakig bármit választhattunk. Minden órára bemehettünk, hogy tudjunk választani. A tanárok többsége örömmel fogadta, amikor bemutatkoztunk nekik, hogy külföldi diákként az ő órájukat szeretnénk felvenni. Az órák – csakúgy mint itthon – általában egy előadásból (CM) és egy szemináriumból (TD) állnak, de van olyan tárgy, amiből csak előadás van. Az órák kilencven percesek. Az egyetemen lehetőség van nyelvtanulásra is (angol, olasz, spanyol), de kezdő kurzus csak japán és kínai nyelvből indul. A vizsgaidőszak december 1-től 20-ig tartott, nekem összesen hat vizsgám volt. Külföldi diákként kérhettünk külön szóbeli vizsgát, amelytől az elején nagyon tartottam, de utólag azt mondhatom, hogy érdemes megkérni a tanárokat, ugyanis sok esetben egyszerűbb így a vizsga. Az eredményeket azonban csak januárban tudjuk meg. Az egyetemen lehetőség van sportolásra is. Számtalan sportág közül választattunk, melyek általában ingyenesek voltak (kivéve lovaglás, golf, búvárkodás). Az egyetlen hátrány, hogy a sportközpont elég távol volt a kollégiumtól. Az egyetem mellett több menza is található, ahol nagyon olcsón (2,85 euró) nagyon sokat és nagyon finomat lehet enni!

     Az egyetemnek több kollégiuma is van. Általában az alapján osztják be a diákokat, hogy milyen szakra járnak. Én az Estelan nevű kollégiumban laktam, melynek 2 szárnya van, G és F. Ha lehetőség van választásra, akkor mindenképpen a G épületet ajánlom. Az épületek öt szintesek és minden emeleten mintegy negyven, egyszemélyes szoba van. Minden emeleten két zuhanyzóhelység, két vécé és egy közös konyha található. A konyha nem túlságosan felszerelt, egy mikró és négy főzőlap jut egy emeletre. Hűtőrekeszt lehet bérelni. A kollégium havi díja 150 euró volt, ami igazán nagyon alacsonynak számít francia viszonylatban. A szoba 9 négyzetméteres, de a célnak maximálisan megfelel. Az egyetlen igazi gondot az internet kapcsolat jelentette. Számtalanszor előfordult, hogy napokig sőt akár két hétig sem volt internet. Így kénytelenek voltunk a közeli gyorséttermekbe menni, ha netre volt szükségünk. A kollégium egyébként gyalog 5 percre található az autóbusz állomástól, 10 percre a vonatállomástól és negyed órára a városközponttól. Nem érdemes buszbérletet venni, egyrészt mert drága, másrészt pedig októberre ingyenes bérletet kaptunk az egyetemtől. Húsz perc alatt szinte bárhol ott lehet lenni gyalog és a séta – amellett, hogy egészséges – igazán kellemes ebben a szép városban. Ha valaki nem szeret sétálni, akkor leginkább a bicikli vásárlást tudom ajánlani (már 40 eurótól lehet használt biciklit venni).

     Ami a megélhetési költségeket illeti, Franciaországról elmondható, hogy nagyon drága. Elsősorban az élelmiszer, az ital és a ruházati cikkek a legdrágábbak. Ha az ember szórakozni akar, az is meglehetősen sokba kerül. Egy mozijegy 8 euró (diákjegy) és egy korsó sör 4 eurótól kezdődik a szórakozóhelyeken. Lehet igényelni lakhatási támogatást a francia államtól (CAF), amelyet szinte mindenki megkap, aki benyújtja a pályázatot. Általában havi 40 euró a támogatás összege, de elég hosszadalmas és problémás procedúrát kell végigjárni.

     Nagyon sok külföldi diákkal tudtam megismerkedni. Voltak németek, belgák, olaszok, kanadaiak, litvánok, japánok, spanyolok, stb.. Ami a közösségi életet illeti, azt hiszem nekem tényleg szerencsém volt a társasággal. Mintegy nagy család, olyanok voltunk a félév végére. Rengeteg közös programot szerveztünk, a közös bulikon át, a filmnézéseken keresztül, a közös főzésen át minden lehetséges programot kitaláltunk. Többször szerveztünk nemzeti esteket, amelynek az volt a lényege, hogy mindenki a saját hazájára jellemző ételeket készítette el. Szinte minden este valakinek a szobájában találkoztunk és mindig csináltunk valamit, soha nem unatkoztunk! Nagyon összetartó társaság alakult ki. Főleg a félév elején, egészen novemberig minden hétvégén utaztunk valahova. Aix-en-Provence nagyon jó helyen van ilyen szempontból. Fél óra alatt eljuthatunk a tengerpartra, de én többek között eljutottam Nizzába, Monte Carloba, Arlesba és Marseille-be is. Nagyon jó idő van egészen október végéig, sőt még novemberben is volt olyan hétvége, melyet a tengerparton töltöttünk. Érdemes megvenni az úgynevezett Cartreize nevű kártyát a buszállomáson, mellyel hétvégén egy euróért lehet Marseille-be utazni (a jegyár különben 4 euró körül mozog).

     Aix-en-Provence az esti szórakozás és bulik tekintetében is számtalan lehetőséget kínál. Sok pub és diszkó van a városban, többféle stílussal. A fiúknak sajnos a legtöbb helyen éjfél után fizetni kell. De a legtöbb szórakozóhely közel van egymáshoz, így ha nem tetszik mégsem az egyik, könnyen átmehetünk egy másikba. Mi a legtöbbet az IPN nevű helyre jártunk, ez a diszkó a külföldi diákok törzshelye. De nemcsak külföldiekkel lettünk jóba, a franciák is nagyon nyitottnak bizonyultak. Többször mentünk velük is bulizni vagy csak együtt iszogattunk a koliban. És a közhiedelemmel ellentétben, mi azt tapasztaltuk, hogy a franciák nagyon segítőkészek és kedvesek a külföldiekkel szemben és meglepően sokan beszélnek angolul (ráadásul hajlandóak is megszólalni)!

     Az Aix-en-Provence-ban töltött félév igazán maradandó élményt jelentett számomra. Életem egyik legboldogabb időszakát töltöttem ebben a városban. Hazaérve, most nagyon hiányzik az ottani társaság, a kinti légkör, a közösen eltöltött idő a többiekkel, a közös programok, a barátaim. Mert igenis azt mondhatom, hogy nagyon sok barátra tettem szert ezalatt a négy hónap alatt Franciaországban. Már tervezzük, hogy hol találkozunk legközelebb és mióta hazajöttem, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot! Nagyon örülök, hogy kimentem külföldre, felejthetetlen élményekben volt részem és mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vágjon bele! Életre szóló élményeket fog szerezni!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.