Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universitá degli Studi di Roma "La Sapienza"

Az első egy hónap lakáskereséssel és az egyetemi rendszer kiismerésével telt, és egyik sem volt egyszerű. Egy csoporttársammal utaztam ki, és együtt vettünk ki egy lakást, ami az árhoz képest nagyon rossz állapotban volt és az egyetemtől is messze volt, ezért úgy döntöttünk, hogy lakást váltunk, de ebben az egyetem nem nagyon tudott segíteni, az árak viszont horribilisek,így elg sok lakást megnéztünk, nem sok sikerrel járva. Aztán két hét után az egyetem egyik faliújságán akadtunk rá új lakásunkra, ami nagyon otthonos volt, és az egyetemtől 5 percre volt gyalog, ami nagyon nagy előnyt jelentett. Ezután rákoncentrálhattunk az egyetemi adminisztrációra és tárgyfelvételre. A kinti egyetemen nem igazán hallottak még a “NEPTUN”-ról, és a tárgyakról, amiket fel akartunk venni, kiderült, hogy nem indulnak a félévben, így újakat kellett találnunk, ami szintén nem volt egyszerű, mivel közgáz karon voltunk, ezért kevés tárgy passzolt a mi szakunkhoz, és mikor kiválasztottuk őket, újabb nehézségként lehet megemlíteni azt, hogy mennyi emberen keresztül sikerült kideríteni, hogy hol és mikor van az óra. Összességében mondhatjuk, hogy a szervezés tehát úgymond “olaszos”, de ebbe aztán hamar beleszoktam. Egy héten elég sok órám volt, mert nagy óraszámban tanítják a nyelveket, és az általános tárgyak is több óraszámosak, mint nálunk, ezért viszont kevesebb tárgyat tud felvenni az ember, de a tárgyakért több kredit is jár. Magát az oktatást jó színvonalúnak ítéltem meg, és a tanárok nagyon készségesek voltak, viszont nem tettek a vizsgákon különbséget erasmusos és olasz hallgató között. A vizsgaidőszak elég nehéz volt, hiszen minden tárgyból olaszul vizsgáztam, de nagyon sokat fejlesztett a szaknyelvi tudásomon, és összességében úgy érzem, hogy jól vettem az akadályokat.

      Persze a tanulás mellett nagyon sok új élmény ért, sok új emberrel ismerkedtem meg, és persze Róma az Róma. A városba nem lehet nem beleszeretni.Talán fél év is kevés ahhoz, hogy minden nevezetességet és múzeumot végigjárjon az ember, de azért minden hétvégére szerveztünk valami kulturális programot, úgyhogy szerintem majdnem mindent láttam. Bárhol sétál az ember, körülveszi a történelem, a tekintélyt parancsoló épületek, a hangulatos szűk utcák, és persze a kedves, mindig mosolygó olasz emberek. Többnyire olasz barátokra tettem szert, ami a nyelvtanulás szempontjából is az előnyömre vált, mert az erasmusos diákok csekély része beszél jól olaszul, vagy egyáltalán nem is beszéli a nyelvet, de azért volt egy-két jó pofa összejövetel erasmusos szervezésben, mint például a nemzetközi vacsora, ahová mindenki vitt valamilyen nemzeti ételt. Az olasz barátok viszont bevezettek az olasz kultúra mélyébe, a tipikus olasz ételektől kezdve a focimeccsekig. A közös vacsorák és a Róma meccsek felejthetetlen élmények maradnak.

      Az egyetlen hátránya szerintem Rómának az árai. Mind az albérlet, mind az élelmiszerek és a mindennapi szükséges dolgok nagyon drágák. Így az étkezést általában az egyetemi menzákon oldottuk meg, ahol viszont nagyon kedvező

áron (2 €) kaphattunk ebédet ill. vacsorát is. Emellett sokszor közösen főztünk a barátokkal valamit.

      A jövőbeni erasmusos diákoknak csak ajánlani tudom Rómát, mert fantasztikus élményekkel fognak gazdagodni. Én személy szerint annyira megszerettem, hogy jelenleg azt tervezem, hogy jövőre kint folytatom a tanulmányaimat.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.