Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

University of Copenhagen

A város

Erasmus utam nem egyből Koppenhágában kezdődött. Augusztusban utaztam Dániába és 3 hetet töltöttem Roskildében EILC nyelvtanfolyamon. A tanfolyam alatt többször mentünk Koppenhágába, így mikor odaköltöztem, már nem volt teljesen idegen a város.

Koppenhága Dánia fővárosa, és számomra különbözik minden más dán várostól, amit eddig láttam. Sokkal inkább hasonlít bármelyik európai fővárosra, csak kicsiben. Eddig két helyen laktam, mindkét alkalommal a város szélén, és minden esetben a városközpontba biciklizés fél óráig tartott. Az egész város a biciklizés szellemében van kialakítva, szinte bárhogv el lehet jutni bicikliúton. A  dán életforma a biciklizéssel kezdődik.

Koppenhága nagyon élhető, biztonságos, kellemes. Nevezetességeit tekintve könnyen bejárható, de a „kötelező” városnézésen kívül rengeteg programot ajánl. Télen pl. ingyen lehet korcsolyázni több helyszínen és a koribérlés még itthoni mércével mérve is elfogadható áron működik. 

Utazás

2009. április 2-től a Norwegian Airlines indít olcsó járatokat Budapest és Koppenhága között, valamint a Malévnak is van közvetlen járata. Mikor én mentem-jöttem a legkifizetődőbb a Wizzair volt Budapest-Malmö útvonalon. Malmöből busszal könnyen el lehet jutni a központi pályaudvarra, ahonnan 20 percenként indul vonat Koppenhága központjába. Az út pontosan 35 perc, tehát Svédországból, a reptérről 1,5 óra alatt (a reptér majdnem egy órára van a várostól) Koppenhága központjában lehetünk, ahonnan tényleg el lehet jutni bárhová 20-30 percen belül.

Másik lehetséges opció a Skyeurope Bécs – Koppenhága járata, amit én egyszer próbáltam, de Bécs- Budapest utat nehezebb volt megoldani tömegközlekedéssel, hogy még a gépet is elérje az ember. 

Tájékoztatás

Kiutazás előtt én a korábban kiutazott hallgatóktól informálódtam, illetve internetről olvastam rengeteg mindent. A kinti egyetem többször küldött információkat levélben, illetve a diákigazolványhoz szükséges dolgokat még otthon intéztem és küldtem el nekik. Általában jellemző, hogy nekünk itthon sokkal több papírt kell kitölteni, ők nem igazán foglalkoznak ilyen dolgokkal, így, mikor a validation form dátumai miatt érdeklődtem (interneten nem volt még egyértelmű akkor, így azt javasolták, hívjam fel őket) kisebb zavar támadt és nem értették, mit problémázom előre, majd itt azt írják rá, amit kell.  Kinn nagyon segítőkészek, viszont, mivel ők nem foglalkoznak a papírokkal, úgy kell menni hozzájuk, hogy az ember előre utánanéz mit, hol kell aláíratni.

A tájékozódás egyébként legjobban interneten működik, de bármikor be lehet menni a nemzetközi irodába, ami minden nap délután és szerdán délelőtt is nyitva van. 

Szállás

Koppenhágában szállást találni eléggé bonyolult, főleg, ha az embernek az egész procedúrát Magyarországról kellene lebonyolítania.

Én kollégiumban laktam az Erasmus időszak alatt, amit a kinti egyetem ajánlott fel. Kevés lehetőségük van, így csak egyszer tesznek ajánlatot, de úgy gondoltam, hiába drága, nincs más lehetőségem. A szobámat egy cseh lánnyal osztottam meg, volt egy kis konyhánk, fürdőszobánk is. Havonta 2650 DKK-t fizettem ezért, ami később a körülményeket megismerve már nem tűnt olyan soknak.

Általában jellemző, hogy a kollégiumok drágák, de 1-2 kivételtől eltekintve nagyon jól felszereltek, majdnem hotel/hostel minőségűek. Viszont ha nem felel meg a szoba, nem nagyon lehet mit tenni később, mert 3 hónapra előre kell lakbért fizetni és csak bizonyos ideig lehet így is változtatni.

Akik családoknál vannak elszállásolva nagyobb szabadsággal dönthetnek költözésről, és innen kintről már jóval könnyebb új helyet találni. 

Étkezés

Dániában minden nagyon drága. Az étkezés, mint ahogy otthon is szokás kérdése. A menzát én drágának találtam, de az étel többnyire finom állítólag. Nincsenek hipermarketek, így azon kell spekulálni, hogy melyik szupermarketben vásároljon az ember. Ha egyszer hozzászoktál, hogy ne számold át a koronát forintra, körülbelül ugyanúgy megy a bevásárlás, mint otthon. Egymáshoz viszonyítva kb. ugyanannyiba kerülnek a dolgok itt is.

A nyitva tartás a legtöbb boltban hétköznap este 8-ig, hétvégén teljesen változó, az olcsóbb boltok vasárnap nincsenek nyitva.

Olcsóbb bolt: Netto, Fakta. 

Oktatás

Tájépítészmérnökként leginkább a kinti számítógépes technológiára voltam kíváncsi, így az első blokkban ilyen tantárgyat vettem fel. Nagyon tetszett és csoportmunka volt, így legalább jobban megismerkedtünk a többi diákkal.

Az egyetemen a félév 2 blokkra van osztva, minden blokkban 1 vagy 2 tantárgyat ajánlott felvenni, ennek megfelelően elég koncentrált a figyelem.

A tanárok felkészültek, az órák interaktívak. A dánoknál a legfontosabb a „discussion”, amihez elég nehéz hozzászokni, mert mi már rég rajzolnánk a tervet, amíg ők még mindig csak beszélnek róla, de szorgalmasak, és nagyon komolyan veszik, amit csinálnak.

Az oktatás a dán és izlandi diákokkal együtt történik, akik jobban beszélnek angolul, mint a legtöbb nemzetközi diák, így abból nincs probléma, hogy valami nem angolul volna az órán. 

Programok

A Life Faculty működtet u.n. First Contact programot, amire érdemes jelentkezni, ez arról szól, hogy azok a diákok, akik már régebb óta ott tanulnak segítenek beilleszkedni, intézkedni és programokat szerveznek. Én nem kaptam végül ilyen First Contactot, de ismertem mindegyiket, mert ha az ember elmegy ezekre a programokra megismer mindenkit.

A szemeszter kezdete után 2-3 héttel weekendtrip-et szerveznek, amire mindenkinek érdemes elmenni. Egy hétvége vidéken, a tengerparton egy táborban vetélkedőkkel és bulikkal.

Ezen kívül az egyetem nagy halljában kb. 2 havonta van egy nagyobb buli, amit szintén nem szabad kihagyni, mert ilyenkor lehet találkozni mindenkivel, beleértve a dán diákokat is.

International student party minden hét szerdáján egy Studenthouse nevű helyen van a központban.

Ezeken kívül az egyetem bárjában minden kedden és csütörtökön ingyenes a kávéautomata, és ott gyűlik össze minden nemzetközi diák világmegváltó beszélgetésekre. Pénteken ugyanitt sör és mindenféle más, jó zene és társaság…

Vizsga, értékelés

A koppenhágai Egyetem nem könnyű! Rengeteg az elvárás, de megfelelő időbeosztással teljesíthető.:)

Nekem csak olyan tantárgyaim voltak, amik teljesítéséhez beadandó feladatot kellett csinálni, a vizsga ezek prezentálása volt.

Az értékelés kivételezés nélkül történik, dán mércével, nagyon kritikusan.

A vizsgára és az egész oktatásra jellemző, hogy nagyon interaktív és a dán diákok is kiveszik a részüket, többnyire kritizálni kell egymás munkáját a saját megvédése mellett a vizsga részeként.

Javaslatok

Először is kiutazás előtt érdemes mindennek alaposan utánaolvasni interneten, és minél több emberrel felvenni a kapcsolatot, hogy már néhány dologról biztos képet kapjunk.

Az egyetemmel legjobban e-mailben lehet tartani a kapcsolatot, arra gyorsan válaszolnak és nagyon segítőkészek.

Kiutazás előtt nem árt bevásárolni: esőkabát, esőnadrág és valamiféle vízálló cipő a legfontosabbak.

Arra mindenképpen gondolni kell, hogy itt tényleg biciklivel célszerű járni, szóval ennek megfelelő felszerelés javasolt. Bár a dánok magassarkúban is bicikliznek és a boltokban mindenütt kaphatóak a legalapvetőbb kellékek.

Ajánlott regisztrálni a <u>www.facebook.com</u> nevű ismerőskereső oldalon, mert kinn ez a leggyakoribb kommunikációs csatorna, már kiutazás előtt is sokat segíthet felvenni a kapcsolatot más kiutazó diákokkal; információt kérni.

Én részt vettem az EILC kurzuson Roskildében, amit szintén csak ajánlani tudok mindenkinek, mert dánul ugyan természetesen nem tanultam meg, de segített, hogy hozzászokjam az új környezethez, életre szóló barátságokat kötöttem, számos helyre eljutottam, ahova amúgy nagyon drága lett volna és jó átmeneti időszak volt a szemeszter kezdete és a nyár között, mint egy 3 hetes nyelvi tábor.

A papírmunkáról annyit, hogy javaslom mindenkinek mindent a legelején elintézni, lehetőleg már otthon kinyomtatni a szükséges papírokat, egy dossziéban kihozni, és egy füst alatt mindent elintézni, mert a tanév kezdetével rengeteg mindenre kell figyelmet fordítani és ez lesz az utolsó dolog, amivel foglalkozni szeretnének.

A kurzusokat érdemes látogatni, mert többnyire sokat jelent a jelenlét és nem kivételeznek az erasmusos diákokkal, de nem veszik komolyabban a részvételt, mint otthon. A vizsgákra viszont tényleg tanulni kell.

Legfőbb javaslatom, hogy próbáljanak megismerkedni minél több emberrel, rengeteg kapcsolatot kialakítani mind a dán, mind a nemzetközi diákokkal. Az első időkben érdemes minden bulin, programon részt venni, hogy az ember később tudja, hogy mik a lehetőségek és, hogy minél több mindenkit ismerjen.

A barátok a legfontosabb és legnagyobb kincs ha erasmusos vagy, mert rájuk lehet számítani, ha valamire szükség van.

Emellett érdemes munkát, szakmai gyakorlatot találni, vagy csak ismeretségeket kötni a dán cégekkel a szakmában, mert mindenki beszél angolul és nem részesülnek hátrányban általában a külföldiek, hacsak a munka nem igényel dán nyelvtudást.

Ha valaki egy biztonságos környezetben, rendkívül jól felszerelt egyetemen és kedves, segítőkész emberek között szeretné eltölteni Erasmus időszakát, Dániát csak ajánlani tudom. 

Mindenkinek sikeres pályázást kívánok, és egy olyan fantasztikus Erasmus időszakot, mint amilyen az enyém volt rengeteg baráttal, bulikkal és megszerzett plusz szakmai tudással! 

Sikeres pályázást! 

Németh Réka

Utolsó frissítés: 2018.11.30.