Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universidad de Murcia

 Én Spanyolország Murcia városában töltöttem a 2008/2009-es őszi szemesztert. Spanyolország egyik legjobb egyeteme az Universidad de Murcia.  5 Campusból áll, melyek  összesen több mint 1.600.000 m2 területtel rendelkeznek. 3000 diák jár oda, 2000 professzor és még 1000 ember, akik a titkárságon, dékániban stb. helyeken dolgoznak. Egy olyan egyetem, ami tele van lehetőségekkel. Több mint 400 Erasmusos diák kezdte meg velem a félévet. Hihetetlen élmény volt!

      Az első legkedvesebb élményem volt, hogy a Budapesti reptéren már megismerkedtem 3 kedves spanyollal, José-val, Diana-val és Alfredo-val. Beszélgetésünk során kiderült, hogy José is a murciai egyetemre járt, csak egy másik szakra, de örömmel elkísért az egyetemre, és az első két nap segített is boldogulni a nagyvárosban.

      Az én tutorom Professor Fulgencio Marin Iniesta volt, aki nagyon készséges, kedves, segítőkész volt akár tantárgy felvételről, akár útbaigazításról volt is szó. Jelentkeztem nála kutatómunkára is. Én élelmiszermérnök szakra jártam, de az összes szakot tudom ajánlani a murciai egyetemről, mert tényleg nagyon felkészültek voltak, magas színvonalú a képzés! Ezt a sok doktorandusz és a már végzett doktorok díjai is bizonyítják.

      Bár azt mindenkinek ajánlom, hogy a kiválasztott tantárgyait kérdezze meg, hogy indulnak-e az adott félévben, amikor menni szeretne, mert sajnos én úgy jártam, hogy nem indultak az őszi félévben azok a tárgyak, amiket nekem 5. évben kellett volna felvennem. (ezért labormunkát végeztem a félév során)

      Az Erasmus irodában mindenféle térképeket, naplót, mappát, cd-t, buszmenetrendet kaptunk segítségül. Annak ellenére, hogy rengeteg volt a cserediák, soha nem kellett órákat sorban állni. A szieszta idejében azonban semmit sem lehet intézni. Egy órakor minden bezár, majd négy óra körül indul újra az élet. A városban persze csak 5kor.

      Természetesen az iskolában volt wifi, amit ingyen lehetett használni. És az egyetem nyitva van 0-24 óráig, még hétvégén is.

Megpróbálom összeszedni azokat az információkat, amiket jó tudni.

      Én például semmire sem használtam a nemzetközi diákomat (feleslegesen váltottam ki), hiszen ugyanazokat a kedvezményeket megkaptam a murciai egyetemen kapott diákkal is.

      Ha valaki albérletet keres, az interneten talál bőségesen, de az ERASMUSos összekötő, Andrés Borja Alcaraz Riaño (vimur(kukac)um(pont)es) segít. Az egyetem 2 fő részre osztható, az egyik a Merced, a másik pedig az Espinardo. A Merced részen található pl. a jog, a filozófia, a nyelvi irányultságú szakok, míg az Espinardon az állatorvosi, az élelmiszermérnöki, a pszichológia, a testnevelés, kémia, matematika stb. szakok. Semmiképp nem ajánlott az Espinardo közelében lakni, ha valaki ott tanul érdemes inkább „kibuszozni” mindig (ami kb. 35-45 perces út). A legjobb, ha valaki a Merced közelében lakik, mert az bent van a városközpontban. Érdemes a plaza circular-hoz közel lakni, mert onnan indul az összes Erasmusos kirándulás, és akkor nem kell sokat cipelni a bőröndöt.

      Ha valaki buszozni fog, mert pl. az Espinardon tanul, érdemes bérletet venni, ami 31 utat tartalmaz, és 17 euróba kerül kb.

      Ami a nagybevásárlást illeti, az a Carrefour, Eroski, Al Campo helyeken javasolt, ha csak egy-két dolog kell a mindennapokhoz, mint kenyér, akkor a MERCADONA a legolcsóbb és a legjobb.

      Érdemes résztvenni az összes Erasmus-os rendezvényen, mert így ismersz meg embereket, akikkel később tudsz összejöveteleket, kirándulásokat szervezni, vagy akár együtt tanulni.

      Ha valamire nem kapunk választ elsőre, másodikra, ne adjuk fel! Addig írjunk levelet, amíg nem válaszolnak, mert a latin temperamentum miatt eléggé szétszórtak.

      Olaszország közelsége miatt rengeteg az olasz cserediák, néha az ember azt érezheti, hogy Olaszországban van.

      Aki ősszel megy, annak üzenem, hogy nyugodtan vihet téli ruhát, mert annak ellenére, hogy 15-19 fok van, nagyon erős szél fuj december január és február hónapokban. Tehát készüljön a hidegre!

Ha valakinek egyéb kérdése lenne, írjon vagy hívjon nyugodtan.

De a murciai egyetem honlapján is mindent megtalál: http://www.um.es/internacionales

Utolsó frissítés: 2018.11.30.