Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

University of Liege

Utazás a két ország között

A legtöbbször fapados repülőgéppel utaztam Budapest és Brüsszel Charleroi között, ami nagyon olcsó tud lenni, ha hetekkel előre lefoglalja az ember. Onnan egy busz visz a vasútállomáshoz, ez kb. 15 perc és 2,5 euró. Onnan vasúttal mentem Liege fő pályaudvarára, ami a város központjában van. Fontos, hogy aki vonattal utazik annak érdemes az úgynevezett Go-passt vennie. Ez a 26 év alattiaknak egy kedvezmény. Ezzel 10 utazást lehet csinálni és összesen 46 euró, ami lényegesen olcsóbb, mint egy átlagos jegy, például reptértől Liegeig 13 euró.

De van buszjárat is Budapest és Liege között. Ha felkeres az ember ezzel foglalkozó busztársaságokat, akkor többnyire a Brüsszelbe menő busz megáll Liegeben is. Ezt én csak egyszer alkalmaztam, amikor nem lehetett már olcsó repülőjegyet venni. Előnye, hogy várostól városig megy nem kell átszállni viszont kényelmetlenebb és az utazási idő is kétszer annyi. De, aki bírja a napos utakat, annak szerintem ez sem rossz megoldás. 

Utazás a városban, Liegeben

Alapvetően egy kis városról van szó, ahol nem nehéz belvárosi lakást találni, így akár gyalog is megoldható a közlekedés. A diákok többsége nem is vett busz bérletet. Én már a külvárosibb részben laktam, ami 25-35 percre volt gyalog a centrumtól és a nagy egyetemi falu a városon kívül van, így inkább vettem egy bérletet 26 euróért egy hónapra. De, ha a belvárosban laktam volna biztos, jobb lett volna egy 8 alkalmas kártyát venni csak, mert ott egy jegy 1 óráig jó tehát azon belül akár át is lehet szállni (csak retúrként nem lehet használni).

Igénybe lehet venni egy utólagos visszatérítést is, de az elég sok papír munka és adminisztráció, így azt nem használtam ki végül.

Legfontosabb busz járatok a 48 és 58-as buszok, mivel ők közlekednek a centrum és az egyetemi falu között. A HEC azaz az egyetem menedzsment része a belvárosban van, viszont minden más a várostól kicsit messzebb egy egyetemi faluban van. Aki eszerint szervezte órarendjét el tudta kerülni, hogy hetente ki kelljen mennie órára, de ezt nem mindig lehet. Nekem körülbelül az órák fele ott volt. 

Szálláskeresés és lehetőségek Liegeben

Három helyen szálltak meg a diákok. Az egyik a kollégium a másik a belvárosi hostel és harmadikként albérlet, amit ők úgy hívnak kot, mivel ez csak egy szobát jelent, de általában konyhával és fürdővel jól ellátva.

A kollégium nem volt túl jó. Magyar viszonylatban is csak közepesnek tekinthető. Ráadásul az egyetemi faluban van és így a városba hosszú az út, ha valaki be akar jutni. Főleg az éjszakai élet nagyon macerás, mivel nincsenek éjszakai buszok, így vagy reggelig buliztak vagy maradt a taxi kb. 16-20 euró. A kollégium havonta kb 290 euróba kerül, ami azon a környéken nem olcsó. Sokan el is költöztek onnan főleg a belvárosi hostelbe, mivel évközbe már nehéz kiadó szobát találni. Ennek az ára már lényegesen nagyobb 300-450 is lehetett, de tisztább és jobban felszerelt is volt. Ráadásul a belvárosban. Ezen két hely legnagyobb előnye, hogy mivel sok diák él ott ezért elég nagy a diák élet, ami természetesen hátrány is lehet, ahogyan itthon is egy kollégiumban gyakran van hangoskodás és egyéb kellemetlenebb hatás is.

Az albérlet ára az előzőekhez képest elég kedvező. 220-350 ig terjed és általában a szerencsén az elhelyezkedésen és a felszereltségen múlik csak az ár. Ezekben az árakban benne van a rezsi is. Én két forrást javaslok, hogy ilyen helyet keressen bárki is. Az egyik, hogy keresse fel a HEC ESN diákszervezetet. Ők arra vannak, hogy segítség az erasmus hallgatókat, így erre külön emberünk van, aki segít. A másik, hogy olyan honlapokon keressen az ember, ami direkt szóba kiadásra használnak. Mind a kettő működik. A második kicsit munkásabb, de jobb ajánlatokat is lehet kapni.

Én végül egy kot-ban, azaz egy kiadó szóbában laktam. Szerencsém volt, mert három erasmusosra volt szánva, de egyedül voltam a tulajjal, aki szintén egyetemista volt. A szobám elég nagy volt:

.

A ház is tiszta és rendezett volt, igaz eléggé a felújítások közepette volt:

Maga a környék, pedig egy csendes szimpatikus külvárosi rész volt, igaz gyalog 25-35 perc volt a belváros, így azért inkább busszal közlekedtem, igaz este hosszú sétákat kellett tennem.

Az egyetem Liegeben

Az egyetem hivatalos neve ULG, de a menedzsment a HEC karon van. Ennek ellenére elég nagy együttműködés van így a közgazdasági tárgyak is hallgathatók. A francia nyelvkörnyezet ellenére sok angol óra is van és számos nyelvi képzés. A francia képzéseket mindenképp ajánlom. Az egyetem egy két hetes intenzív kurzust is szervez érkezés előtt és a szemeszter alatt is, mindegyik ingyenes, így érdemes kihasználni ezeket.

A tárgyak nagyban különböznek, így nehéz egy általános szintet meghatározni. Akinek itthon nem volt nagy gondja annak ott se lesz. Viszont fontos megjegyezni, hogy ott az Erasmusos hallgató együtt tanul a helyiekkel, így neki nincs külön órája, könnyített lenne és így egyedi elbírálás alá esne. Az angolul oktatót tárgyakon szép számmal van cserediák azaz a világ minden tájáról jönnek (Brazília, Mexikó, Tajvan, Afrika és Európából). De, aki franciául oktatott tárgyra megy az akár egyedül is lehet cserediák.

Az ESN diákszervezettel így vagy úgy mindenképp érdemes felvenni a kapcsolatot, mivel ők szervezik a közösségi programokat is, ami sokszor nagyon színvonalasak. Például az én kedvencem a párizsi hosszú hétvége volt, ami 3 napból állt és utazással, szállással (részleges) étkezéssel együtt volt 90 euró.

Az ügyintézésben segítőkészek és sok nyelven beszélnek. Többnyire mindennel lehet hozzájuk fordulni és érdemes több embert is megkérdezni ott, ha az egyik nem tud segíteni.

Az osztályzások 1-20 ig mennek, ahol a 10 jelenti az első átment kategóriát és 16 felett jegyet kapni szinte lehetetlen.

Elhelyezkedés szempontjából a HEC épülete közel van a pályaudvarhoz a belvároshoz tehát igazán a központban van. Ahogy említettem ez nem mondható el az egyetemi faluról. Így tárgy felvételnél majd érdemes kint megnézni melyik épületben lesz az óra.

Maga az ügyintézés már online formában működik (Magyarországon megszokott formában), így egyszerű és rugalmas tud lenni. Számítógép terem is biztosított bár ebből nincs túl sok, így érdemes sajáttal rendelkezni. 

Közösségi élet Liegeben

Aki kollégiumba megy, annak adott, szinte keresnie se kell. De emellett az ESN diákszervezet és az egyetem is szervez programokat az Erasmusosok számára. Ráadásul a városban egy nagy szórakozó negyed van, ami mindig tele van emberrel és élettel (Carré-nak hívják). Unalmasnak semmiképp sem nevezhető az éjszakai élete, igaz veszélyes is lehet mint minden ilyen hely. Emellett kedvezményes Opera jegy kapható és 26 év alatt számos kedvezmény igénybe vehető. Mindenképp érdemes kihasználni a Go-passt, ami a vonatra érvényes. 46 euróért egy 10 alkalmas jegy. Egyszerre több ember is használhatja és nagyon olcsó a sima jegyhez képest. Ilyennel érdemes bejárni a környéket és a belga városokat. 

Az árak Belgiumban és Liegeben

Sajnos erről nem tudok mit mondani csak, hogy nyugatiak. Liege Belgiumon belül egy olcsóbb hely ez főleg a szállásban látszik, de az élelmiszer árak már Belgium és így a nyugati áraknak megfelelőek. Előny, hogy a szórakozó helyek ingyenesek és az ital fogyasztás sem sokkal drágább, mint a bolti ár, tehát a szórakozás nem megfizethetetlen. És itt olyanokra is gondolok mint mozi vagy akár színház. Kis baguette (250g kenyér) 70 euró cent 1,5 kóla 1,5 euró… A legdrágább a hús, az igazán drága még a boltban is. Sör olyan 1,5 és 4 euró között mozog, de ez ráadásul csak pohár, mivel ott nem divat a korsó. Ahogy a bigmac indexet is használják, itt is jó viszonyítási alap lehet. Egy McDonalds menü olyan 6-7 euró. Ami, egy erősebb forint árfolyam mellett azért nem olyan vészesen nagy árkülönbség. 

Amit érdemes látni a környéken

Maga a város néhány nap alatt ki ismerhető főleg a centruma. Híresebb a katedrálisa és a kilátója, de a kis belső szigete is hangulatos. Van pár szebb épülete és tere is és a piacot is dicsérik (elég nagy, de én nem találtam benne semmi különöset).

De elég jó a vonatközlekedés és a go-passal kifejezetten olcsó is. Rögtön ott van Maastricht vagy Aachen és Köln is a közelben, hogy csak a külföldieket említsem, de Brüsszel, Ghent, Antwerpen, Namur, Brugge sincs messze. Érdemes ezeket egy kisebb társasággal körbe járni. És persze, ha már az ember kószál arrafelé, akkor Luxembourg is érdekes lehet. De a francia városok, mint Párizs vagy Lille is közel vannak, nem beszélve a holland városokról, mint Amszterdam vagy Hága esetleg Eindhoven.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.