Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universit of Vaasa

Vaasa Finnország nyugati felén, a Botteni-öböl partján fekszik. Történelme visszanyúlik a 14. századra, amikor is svéd hajósok partra szálltak itt. A várost magát IX. Károly király 1606. október 2.-án alapította a Vasa királyi ház nevének ellátásával.

Vaasa-t Finnország legnaposabb városának nevezik, ami a 14. legnagyobb település az országban, 58000 fős lakossággal. Különlegessé teszi a Svédországgal való közelsége és közös történelme miatt, hogy bármerre is vagyunk a városban, minden kiírás biztosan finnül és svédül is szól. Lakosság 70,3%-a finn, 24,8%-a svéd ajkú. A boltban attól függően, milyen nyelven köszönünk, a továbbiakban azon a nyelven fognak velünk kommunikálni.

Egyetem – University of Vaasa

Az egyetem négy kart működtet: Faculty of Business Studies, Faculty of Humanities, Faculty of Public Administration és Faculty of Technology. A gazdálkodástudományi kar széles körű közgazdasági oktatást kínál, pénzügyi, vállalkozói, fogyasztói szféráról, amivel az ország második legerősebb oktatói intézményévé vált. 

Ami nehézséget jelentett a félév elején, az a tárgyfelvétel. Otthon előzetesen az egyetem honlapján információt kapunk a tárgyak megelőző félévekben való indulásáról és leírásukról, de sajnos nem kapunk információt még az elkövetkező félévben induló tárgyakról. Learning Agreement összeállításakor tehát az ember nem biztos, hogy tanulhatja az általa kiválasztott tárgyakat. Még a félév indulásakor sem tudunk rögtön meg minden tárgyról az információt. Fontos megjegyezni, hogy az ottani szorgalmi és vizsgaidőszak rendszere eltérő a magyartól. A félévben meghirdetett tárgyak nem feltétlenül kezdődnek a félév indulásával, és egy tárgy tanulása tarthat egy hétig ( akkor például heti három, négy alkalommal napi három, négy órában), de általában két hónapig. A tárgy oktatása után egy vagy két héttel rá következik a vizsga. Összesen három vizsgalehetőség van és nem kötelező elmenni az elsőre, de az időpontok között körülbelül egy hónap telik el, tehát az Erasmus program keretén belül legfeljebb két vizsgaalkalom van a kint tartózkodás rövidsége miatt.

Az otthon összeállított Learning Agreementemet szinte teljesen módosítani kellett, mert az általam kiválasztott tárgyak többsége nem indult az őszi félévben.  

A gazdálkodástudományi kar Management és Marketing tárgyait kiemelkedően magas szinten oktatják folyamatos elvárást fenntartva a hallgatókkal szemben, mint prezentációk és esszék elkészítése, ami tanulásra ösztökéli a diákokat nem csak közvetlenül a vizsga előtt. Az oktatók pedig magas szintű angol tudással rendelkeznek.

A felvett tárgyakat bármikor le lehet adni a félév során, és általában a vizsgákra egy héttel előtte kell jelentkezni. 

Ha közelebb szeretnénk kerülni a finn kultúrához, érdemes felvenni a finn nyelv alapjait tanító tárgyat, ahol az alap finn szavak és nyelvtan mellett a tanártól sok érdekes dolgot megtudhatunk magukról a finnekről, szokásaikról. 

Bármilyen hivatalos ügyben és felmerülő problémával az intézményi koordinátorhoz lehet fordulni, aki mindig segítőkész, megértő. 

Vannak tárgyak, melyek oktatója más városból, esetleg más országból jön tanítani, így kérdéssel e-mail-ben lehet fordulni a tanárhoz. 

A tantárgyak által megkövetelt irodalom sajnos korlátos mennyiségben áll rendelkezésre a könyvtárban, de lehetőség van ott a könyvek fénymásolására. Sokat segített az egyetem által megadott körülbelül 1500 ingyen nyomtatható oldal lehetősége, amit az egyetem kijelölt termeiben és a könyvtárban is felhasználhatjuk. 

Minden megérkező hallgatónak részt kell venni úgynevezett vizsgakurzuson, ahol bemutatják egy vizsga lebonyolításának szabályait. Finnországban komolyan veszik a nem megengedett eszközökkel megírt vizsgákat, amit szigorú következményekkel szankcionálják. 

Az egyetem tutor-ai (ottani elnevezése a tandem partnernek) folyamatos programokat szerveznek az Erasmus-os diákoknak, vetélkedők, szabadtéri programok szervezésével, múzeum, kiállítás látogatásokkal. Szerveznek kirándulást Stockholmba, Lappföldre (amit semmiféleképpen sem szabad kihagyni). 

Város 

Őszi félévben látogatva meg a várost, első két hónapban gyönyörű idővel szembesülhetünk, őszi színekbe öltözött tájjal. Ekkor előnyös biciklivel közlekedni, amit bérelhetünk 45€-ért (előzetesen 90€ befizetésével). A tömegközlekedés nem igazán kényelmes, a buszjáratok általában fél óránként járnak, az általános utolsó járatok 17 órakor elmennek és hétvégenként pedig nem vehetjük őket igénybe. Érdekes megjegyezni, hogy a közeledő busznak jelezni kell, hogy fel szeretnénk rá szállni, különben megtörténhet, hogy nem áll meg a buszmegállóban. A diákbérlet 20€-ba kerül, és első alkalommal a kártya további 5€. Ezért ki szeretném emelni, hogy amíg az idő engedi, érdemes kerékpárral közlekedni, hiszen azzal bejárhatjuk a nagyon szép természettel rendelkező várost, amit mindenhol biztosított kerékpárutak engedik meg.

Amiért az ember megkedveli Vaasa-t, az a természete. Számtalan zöld övezettel rendelkezik, igazi, leginkább fenyves erdőkkel (ősszel málnával, vörös és fekete áfonyával) és festői öböllel. Bármerre járunk, a természettel találkozunk, amit a finnek tisztelik és vigyáznak rá. Első egyetemi látogatásom alkalmából soha nem tapasztalt élményem az egyetem öböl melletti épülete közelében vadludak békés csapatának látványa volt.

A városban történő szállások biztosítását egy vállalat végzi, a VOAS, amiről a kiutazás előtt felhívja a figyelmet az egyetem, hogy a diákok időben jelentkezzenek szállás igénylésével e vállalathoz. Kollégiumra nincs lehetőség, helyette két-három személyes apartmanok vannak. Havi bérük minimum körülbelül 220€.

Apartmanom messzebb volt az egyetemtől az átlagosoknál, kerékpárral fél óráig tartott az út. Ez nem volt előnyös a hideg időjárás bekövetkeztekor, de ezt a hátrányt pótolta a néhány percnyi sétával elérhető erdő és öböl közelsége. 

Vaasa-ba érkezéskor számolni kell egyszeri kiadásokkal.  Ezek a diák kedvezmények igénybevételére jogosító szolgáltatás igénylése, ami 50%-os kedvezményt biztosít az egyetemi étkezésre, a helyi közlekedésre, vonatjegyre ( egy félévre 45€ és az igazoló kártya 15%); az apartmanok nem rendelkeznek ágyneművel, konyhai eszközökkel, így az egyetem úgynevezett survival kits bérbeadásával segít a hallgatóknak ( körülbelül 20€); kerékpár bérlése. Fontos tudni, hogy Finnországban drága a szolgáltatói szféra igénybevétele. Minden befizetés bankon keresztül történik és ha nincs finn bankszámlánk, akkor egy összeg készpénzes átutalása például 5-6€-ba kerül. 

Ott tartózkodás idején lehetőségünk van sok-sok programra, múzeumok, a várostól délre fekvő millió évekkel ezelőtt  becsapódott meteorit helyének látogatására. Vaasa Finnország elsőnek bejegyzett UNESCO Világörökséggel rendelkezik, aminek neve Kvarken. Körülbelül 10 ezer éve, a jégkorszak után a jég alól felszabadult egyedülállóan megfigyelhető földkitüremkedés.

Több hónap alatt átvehetjük a finnek mozgás, sport iránti szeretetüket, érdeklődésüket. Az a hallgató aki kimehet Vaasa-ba, biztosan kellemes tapasztalatokkal térhet haza.  

Hasznos linkek:

Egyetem nyitóoldala:

http://www.uwasa.fi/english

Erasmusos tudnivalók:

http://www.uwasa.fi/english/studies/exchange-and-visiting-students/

VOAS honlapja:

www.voas.fi

Utolsó frissítés: 2018.11.30.