Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Erasmushogeschool Brussel

     Brüsszel,  azon túl, hogy Belgium és Európa fővárosa, szerintem igazi világváros. Gondolok ezalatt a rengeteg féle nemzetiségű emberre, akivel ott találkozni lehet, az állandóan forgalmas belvárosra, az éjszakai életre, a fejlett tömegközlekedésre és a programok sokféleségére és magas színvonalára, amiket a városban kínálnak.

     Az első benyomások nagyon pozitívak voltak a városról és a helyi emberekről egyaránt. Sajnos én nem beszélem a francia nyelvet, amit először elég nagy hátránynak ítéltem meg, mert itt az utcán és az intézményekben szinte csak francia beszédet lehet hallani. Szerencsére bárkit megkérdezhettem, ha segítség kellett, mert szinte kivétel nélkül mindenki beszél angolul, a nyolcvan éves nyugdíjastól a buszsofőrig. Sokan elnézést kértek, a hiányos angol nyelvtudásuk miatt, de igazából egyszer sem volt gond megértetni magukat. Ez nagyon meglepő volt, mert egyáltalán nem erre számítottam a hazai tapasztalatok alapján. Még az is megpróbált segíteni, aki egyáltalán nem tudott angolul. Hamar megtapasztaltam, hogy a helyi emberek nagyon segítőkészek és nyitottak, szinte bármiről volt is szó.

     A külföldi tanulmányaim megkezdése előtt lehetőségem adódott egy háromhetes, intenzív flamand nyelvtanfolyamon, az úgynevezett EILC kurzuson részt vennem. Ez minden szempontból megérte, mert ezalatt sikerült a flamand nyelv alapjait megtanulni és volt, hogy a helyi nyelven kellett megértetnem magamat. Másrészt a várost még a tényleges egyetemi oktatás előtt három héttel megismerhettem, így a kezdetekre már nem éreztem magamat annyira idegennek. Talán a legnagyobb pozitívuma mégis az volt a kurzusnak, hogy egészen sok külföldi diákot megismertem más egyetemekről, akikkel lehet sohasem találkoztam volna és velük nagyon jó kapcsolat alakult ki, ami egész félévben megmaradt.

     Brüsszelben viszonylag hamar el lehet igazodni, legalábbis a belvárosra és környékére ez mindenképpen igaz. A centrumban 15 perc sétával gyakorlatilag bárhova el lehet jutni, viszonylag hamar meg lehet nézni a nevezetességeket. A főtéren kisebb – nagyobb megszakításokkal, de szinte egész évben rendezvények vannak, mint például koncertek, kiállítások, sörfesztivál, táncfesztivál, karácsonyi vásár. A belvárosban szinte mindíg rengeteg ember van, igazi fővárosi forgatag. Nem lehet különbséget tenni hétvége és hétköznap között. Ez általában az éjszakai életre is elmondható, rengeteg bár, étterem, szórakozóhely található.

     A tömegközlekedés rendkívül fejlett és jólszervezett. Három metróvonal van, ezekre épül a kiterjedt villamos és buszhálózat. A járatok meglehetősen kultúráltak a budapestiekhez viszonyítva és általában pontosak is. Pénteken és szombaton éjszakai buszok (NOCTIS) is közlekednek a városban, ezeken külön jegyet kell venni 3 Euróért. Egy utazásra szóló jegy 1,70 Euróba kerül, ami valójában egy óráig korlátlan számú átszállásra alkalmas. Létezik tíz utazásra szóló jegy 11,70-ért. Én az első hónapban ilyen jegyeket vettem az éves diákbérlet beszerzése előtt. Visszagondolva, jobban megérte volna havi bérletet vennem 30 Euróért az első hetekre.

Tanév kezdetén, október elejéig lehetőság van korlátozott számú, kedvezményes éves diákbérlet vásárlására 45 Euróért, 280 helyett. Ez az előző árakhoz és a magyar árakhoz viszonyítva is olcsónak számít szerintem. A kedvezményes bérlet vásárlásánál nagy probléma lehet, ha valaki csak egy fél évet tanul Belgiumban, mert szükséges a két félévet igazoló tanulmányi szerződést bemutatása, amit mindenki a saját koordinátorától kap meg, illetve egy igazolványkép. Egy félévet igazoló papírral is lehet szerencséje az embernek, ahogyan nekem is volt. Elég logikátlan viszont, hogy a városban összesen hat helyen lehet bérletet váltani, ezért hatalmas tömegekre kell számítani és legalább 2 – 3 órás várakozásra.

     Ha meg szeretnénk nézni más belga városokat is, a leggyorsabban vonattal közlekedhetünk. Egy útra szóló jegy átlagosan 12 Euró körül van, ennél sokkal jobban megéri 46 Euróért a tíz utazásra szóló jegy (GO PASS), amivel Belgiumon belül bárhova elutazhatunk, csak a dátumot és az utazás irányát kell saját magunknak kitölteni. Nagyon jó megoldásnak tartom, hogy egy ilyen jegyet egyszerre több ember is használhat ugyanahoz az utazáshoz, azaz csoportos jegynek is felfogható.

     Ha a szomszédos országokba szeretnénk kirándulni, akkor szintén a vonat a leggyorsabb, de nem feltétlenül a legolcsóbb. A jegyárak természetesen a foglalás időpontjától függenek, de tapasztalatom szerint a nemzetközi buszjáratok jóval olcsóbbak.

     Kiutazásnál is több lehetőségünk van. Busszal 16 – 18 óra az út, de 40 kg lehet a csomagunk, amit senki nem ellenőriz le. Így elvileg még lehet is csalni egy kicsit, mivel fél év egészen hosszú idő, nem nehéz 40 kg-os csomagot összepakolni. Repülővel kevesebb, mint két óra az utazás, de a csomagunk súly általában maximum 20 kg lehet, ez a légitársaságtól függ. Ha ezt a megoldást választjuk, akkor két repülőtérre érkezhetünk. A nemzetközi repülőtérről negyedóránként indul vonat a városba, ami a három nagy vasútállomáson áll meg. Ha fapados járattal érkezünk, akkor Brüsszel-Charleroi nevű repülőtéren fogunk leszállni. Innen 45 percenként indul közvetlen buszjárat Brüsszelbe. Egy jegy 13 Euro és az utazás 45 – 60 perc, forgalomtól függően.

     Ami a szállást illeti, a belga koordinátorom a nyelvi kurzus idejére kollégiumi szobát ajánlott, amit elfogadtam. Időközben kiderült, hogy a félév során az óráim gyakorlatilag ugyanabban az épületben lesznek, mint ahol lakom, csak néhány emelettel lejjebb, így nem érte meg elköltöznöm. Természetesen a másik, nem elhanyagolható tényező az a szoba kedvező ára volt, a helyi albérletekéhez viszonyítva. Egy egyágyas szoba hűtőszekrénnyel, mosdókagylóval, ruhásszekrénnyel, íróasztallal felszerelve, internet elérhetőséggel 260 euróba került egy hónapra. A városközpontban, illetve annak környékén átlagosan 350 – 400 eurót kell fizetni egy szobáért, vagy egy stúdiólakásért egy hónapra. A kollégiumban természetesen a konyha, a wc és a fürdő közös. Minden hétköznap takarítják az összes közös helységet, véleményem szerint fél évre teljesen megfelel az igényeknek. A legnagyobb előnye az ára mellett az, hogy sok külföldi és belga diákkal könnyedén meg lehetett ismerkedni. Gyakorlatilag együtt élt egy nagyobb nemzetközi diákcsapat. Szinte mindenki más szakterületen, más egyetemen tanult, így elég színes volt a társaság. A közösségi élet tere minden emeleten a konyha, ott szinte minden este közösen főztek a diákok, általában nagyon jól telt az idő és sajnos gyorsan.

Az Erasmushogeschool diákjainak az épületben rendelkezésre áll egy jó könyvtár, sok különböző szakmai könyvvel és folyóirattal. Lehetőség van internethasználatra, nyomtatásra, fénymásolásra és szkennelésre is. Mindehhez regisztráció szükséges, amit egészen hamar el lehet intézni.

A kollégium mellett található egy sportcentrum, ahol a kollégium lakói kedvezményesen vehetnek éves bérletet 200 Euróért. Ez az ár a rendkívüli felszereltséghez, a sok extrához és a budapesti árakhoz viszonyítva szerintem kedvező annak, aki nem szeretné feladni a sportolást.

     Az oktatás kis meglepetéssel indult számomra. A tanév megkezdése előtt néhány nappal tudtam meg, hogy az összes óra flamandul lesz megtartva. Sajnos a háromhetes nyelvi kurzus természetesen kevés az órák megértéséhez és a tanárokat törvény kötelezi a flamand nyelvű óraadásra. Szerencsére megértették a külföldi diákok helyzetét és általában összefoglalták angolul a lényeget óra közben, vagy utána. A belga diákok is nagyon rendesek voltak, mindig felajánlották a segítségüket. A tanárokkal meg lehetett beszélni, hogy a flamand nyelvű elméleti vizsgák helyett adjanak valamilyen egyéb feladatot, angolul.

A tanulmányi félév a helyi diákoknak BSc képzés utolsó féléve volt a szakmai gyakorlati félévük előtt, ami  egy háromnapos gyakorlattal kezdődött. Elutaztunk a féléves projekt helyszínére és kerékpárral bejártuk a területet. Nem volt kötelező külföldi diákoknak a részvétel, a 140 Eurós ár miatt, de mindenképpen el kellett menni, mert egész félévben azzal az adott területtel foglalkoztunk. Elég nehéz lett volna megcsinálni a feladatokat a terület ismerete nélkül. Az oktatás rendszere eltérő volt a hazaitól, nekem személy szerint nagyon tetszett. Nagyon logikusan, összefüggően volt felépítve a félév menete. A munka különböző vizsgálatokkal kezdődött és a mikrokörnyezet tervezésig tartott. Az egész folyamat részekre volt bontva,  az összes tantárgy a féléves projekthez és a tervezési területhez kapcsolódott. Például ’Technical drawing’ tantárgy keretében a területen látott objektumokról és a tervezettekről kellett részletrajzokat készíteni, valamint alaprajzokat kellett beadni. ’Presentation techniques’ tantárgy keretében a végső prezentációra kellett a plakátokat megtervezni, illetve a területre tervezett dolgok illusztrálását kellett elkészíteni. ’GIS’ tárgyból pedig különböző vizsgálati térképeket kellett készíteni a területhez.

A végső prezentáció természetesen a külföldieknek angolul volt. Nagy különbség az otthoni rendszerhez képest, hogy nincsen lehetőség pótlásra sem évközben, az évközi leadásokkal, sem a prezentációnál. Így megéri időben elkezdeni az egyes részfeladatokat, hogy maradjon elég idő mindenre.

     Véleményem szerint leendő tájépítészeknek szakmailag mindenképpen megéri eltölteni egy félévet Brüsszelben, megtapasztalni egy teljesen más oktatási rendszert, egy rendkívül gyakorlatias képzést. Európa fővárosában külföldi Erasmus diákokkal eltölteni egy fél évet, az egy örök élmény marad.  

Utolsó frissítés: 2018.11.30.