Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Helsinki School of Economics

Finnország

Your browser may not support display of this image.Bevallom őszintén, kiutazásom előtt nem sokat tudtam erről az országról azon kívül, hogy Európa északi részén található, az ezer tó országának nevezik, a finn és a svéd egyaránt hivatalos nyelve, és igen környezettudatos a lakossága. Mi, magyarok az összes északi országot egyként kezeljük, az az elképzelésünk, hogy hasonló kultúrájuk miatt ha egyet ismerünk mindet ismerjük, és ezt a hitünket csak az tudja megtörni, ha személyesen is ellátogatunk Európa ezen részére. Merthogy Finnország, Dánia, Svédország, Norvégia, Izland mind más és más, és bár kultúrájuk jobban hasonlít egymáshoz, mint a magyarhoz, mégis természetük és szokásaik merőben eltérőek. Bár ha őszinték akarunk lenni, egyvalamiben mégiscsak hasonlítunk mi magyarok és a finnek, méghozzá pesszimizmusban. Emellett valahogy a nyelv hangzása is olyan egyformának tűnik időnként; mikor az ember fáradtan megy hazafelé a villamoson néha az az érzése támad, hogy magyarul beszélnek körülötte. Talán mégis van valami a közös múltban…  

És hogy most mit jelent nekem Finnország? Egy országot, ahol rajonganak a szaunáért – ezt egyébként te sem hagyhatod ki, ha Helsinkibe mész. Ja, és ha már ott vagy ugorj bele a jeges tóba, vagy a hóba szauna után, hidd el, felfrissít. Egy országot, ahol aki megteheti annak van ’cottage’-e, ahol kikapcsolódhat hétvégén. Egy országot, ahol harmóniában élnek a természettel. Egy országot, ahol rengeteg kis sziget és tó teszi varázslatossá a tájat (ja, és nem ezer, hanem 189.888 tó van). Egy országot, ahol télen igen korán sötétedik, de erre úgyis számítasz, mikor kimész. Egy országot, ahol a rénszarvashús a tradicionális konyha része. Egy országot, ahol otthon van a Mikulás, és amely otthont ad Lappföldnek, amit meg sem próbálok leírni, úgysem tudnám visszaadni csodáját. Egy országot, amely elmondhatja, hogy övé a világ egyik legfejlettebb gazdasága – de ha ide mész úgyis rengeteget fogsz hallani róla hogy ezt hogyan sikerült elérniük. Egy országot, ahol a dizájn, innováció, K+F szavak különleges jelentést kapnak. Egy országot, amely ékes példa arra, hogy igenis meg lehet reformálni egy ország oktatási rendszerét, sőt meg is kell, hiszen ez a legjobb hosszú távú befektetés. Egy országot, amit szeretni fogsz te is, még ha nem is fogsz minden évben visszatérni. 

Helsinki

Your browser may not support display of this image.Ha őszinte akarok lenni, ezt a várost nem biztos, a város varázsáért fogod szeretni, sokkal inkább a sok diákért, akikkel itt együtt leszel, akik egyet jelentenek neked a várossal. Budapesthez képest kicsinek mondható, körülbelül 550.000 lakosa van (ezzel egyébként Finnország legnagyobb városa), cserediákok nélkül talán az unalmas jelzőt is használhatnánk. Azért megvan ennek az előnye is, hamar kiismered magad, pár hét elég ahhoz, hogy otthonosan mozogj. A nevezetességeket egy-két nap alatt meg lehet nézni, ezekről részletesen nem írok, úgyis megtalálhatóak minden útikönyvben. Azért a sok zöld, a tenger, a kikötő és a letisztultság talán megszeretteti veled a várost. A városban egyébként szinte mindenki beszél angolul, és a lakosok igen segítőkészek.

Az időjárás nem annyira hideg, mint az elsőre gondolná az ember. Helsinki hőmérsékletét tekintve elég hasonló Budapesthez, de valahogy hidegebbnek tűnik a szél és a tenger miatt. Ha fúj a szél átfúj mindenen, ami rajtad van, nem árt megfelelő mennyiségű meleg ruhával készülni és rétegesen öltözködni (a kesztyűt és a sálat se felejtsd otthon). Eső is van bőven, és az ernyő nem mindig segít. Ezekre fel kell készülni. De ez ne rettentsen el, ettől még remekül lehet érezni magad. Mellesleg bármelyik északi országba mész hasonlót tapasztalsz – és valljuk be, nem a csodás időjárás miatt választjuk ezeket az országokat. Havat mi nem sokat láttunk Helsinkiben, állítólag január-februárban több van, de a globális felmelegedés (már ha tényleg van ilyen) őket is elérte, talán kétszer volt rendes mennyiségű hó a városban. 

A közlekedés viszonylag egyszerű, a journey planner-t (<u>http://aikataulut.ytv.fi/<wbr></wbr>reittiopas/en/</u>) használva pedig biztosan mindenhová eltalálsz. Az éjszakai közlekedésnek vannak hiányosságai, Budapesttel nem vethető össze, hétköznap például nincsenek éjszakai buszok, csak pénteken és szombaton (ezeket 4 euró fejében használhatod). Az utolsó vonat egyébként 2.45 körül megy, az utolsó buszok kicsit korábban. A taxi a hazai viszonyokhoz képest drága, de ha többen osztjátok meg elfogadható. 

Szórakozási lehetőség bőven akad Helsinkiben, bármilyen stílusra is vágysz. A klubokban, bárokban hétvégén mindig szokott lenni belépő (ennek összege változó), hétköznap általában megúszod a ruhatári díj befizetésével (ez általában 2 euró). A szórakozóhelyek legnagyobb része a városközpontban található. Néhány helyen 24 év a korhatár, nagyobb csoporttal vagy hétvégén ide elég nehéz bejutni.  

Helsinki School of Economics

Az egyetem elhelyezkedése tökéletes, a központi pályaudvartól (ami a városközpontban van) két villamosmegállóra található, ez gyalog maximum tíz percet jelent. Az egyetemnek három épülete van, ezek elég közel helyezkednek el egymáshoz – mind elég modern és jól felszerelt, nem fogsz csalódni benne. Sportolási lehetőség van az egyetem tornatermében, amit ingyen használhatsz, bár a szervezett órákért fizetni kell. 

Az oktatás színvonala elég magas, és teljesen más, mint a magyar. Én örültem, hogy ezt az egyetemet választottam, nagyon elégedett voltam vele. (bár CEMSesként a tárgyaim egy kivételével mind az International Business tanszék szervezésében voltak, így a többiről csak annak alapján tudom állítani, hogy színvonalas, amit a többiektől hallottam). A legtöbb tanórán az esettanulmányokra, csoportmunkára alapoznak, emellett a tankönyveket szinte mindig akadémiai cikkek egészítik ki. Az évközi munka jelentős százalékát teszi ki a végső érdemjegynek. Összességben véleményem szerint ebből az oktatási stílusból sokkal többet tanulhatsz, fejlődhetsz (persze sokkal több munkát jelent, de szerintem megéri). Nem csak bemagolod az anyagot, egyfajta szemléletmódot, hozzáállást kapsz, ami tényleg hasznos lehet későbbi életedben. Nem csak azt tanulod meg, ami a könyvben, cikkekben van, hanem hogy hogyan rakd ezt össze egy logikus egésszé, hogyan nézz utána a dolgoknak, hogyan alakíts ki saját véleményt vagy találj megoldást egy problémára a meglévő szakirodalomra hagyatkozva, azt felhasználva.  

Nincsenek négyszáz fős előadások, nincs is elkülönítve az előadás és a szeminárium. Körülbelül 40, maximum 60 fős tanórák vannak, általában 2,5 óra szünettel együtt, heti két vagy három alkalommal. A professzorok szakmai tudása az én kurzusaim esetében kifogástalan volt, de a legtöbb tárgyról ezt hallottam. Emellett sok vendégelőadót hívnak, ami színesíti az oktatást. A félév két negyedévre van osztva, így egy tárgyat 4-6 hétig tanulsz, és 2-3 tárgyad van egy negyedévben, azokra viszont jobban tudsz koncentrálni. Van pár tárgy, amit két hétbe sűrítenek bele, de ez nem jellemző. A tanárok kedvesek és segítőkészek, általában közvetlen viszonyban vannak a hallgatókkal, akik sokszor a keresztnevükön szólítják őket; bármikor fordulhatsz hozzájuk bizalommal. A vizsgák mindig esszé jellegűek, általában négy óra áll rendelkezésre, bár nem állítom, hogy erre mindig szükséged lesz. Soha nem a tankönyv részleteit kérik vissza, az érdekli őket, hogy mennyire tudod összerakni egy logikus egésszé a dolgokat, hogy mennyire érted, mennyire látod át az anyagot. Azokról a tárgyakról, amelyeket én felvettem mesélek kicsit részletesebben is, hátha segít a választásban. 

<u>International Management Leadership</u>: ezt a tárgyat egy elismert amerikai professzor tartotta. A tananyag maga szakmailag nem sokat ad, emberileg annál többet - sokak hozzáállását változtatta meg Mr. Darling. Érdekes olyan előadást hallgatni az egyetemen, ahol a pozitív gondolkozásmódról és a jó vezető emberi tulajdonságairól hallasz. A tárgy egyébként négy hetes, heti három alkalommal. A tananyag könnyen tanulható, nem nehéz jó jegyet kapni, de nem ez az első számú oka annak, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom. 

Multinational Management: Ez a tárgy inkább elméleti, de igen érdekes, viszont nagyon sok munkát jelent. A tárgy öt hetes, heti két alkalommal, én úgy érzetem, hogy túl sokat próbáltak beletömöríteni ebbe a rövid időbe, kicsit irreális az elvárás. Az órát egy új-zélandi tanárnő tartotta, szakmailag nagy tekintély, a tudásáról csak elismerően lehet beszélni, és arra próbál mindenkit megtanítani, hogy hogyan kapcsoljuk össze az elméletet és a gyakorlatot. Az értékelési rendszer lehetne igazságosabb, A-t (ami a legjobb érdemjegy) nem könnyű szerezni… 

Strategy Work in Global Context: Ez a tárgy kizárólag CEMSes diákoknak volt, mint CEMS core course. Először szervezték ebben a félévben, ez természetesen azt is jelenti, hogy voltak hiányosságok (bár a tárgy eléggé hasonlít egy másik, az egyetemen oktatott tárgyhoz mind tananyagában, mind követelményrendszerében). Két professzor tartotta, akikről szakmailag csakis elismerően lehet beszélni, ám nem igazán tudtak együtt dolgozni – bár a páros egyik tagjával talán senki nem tudna együtt dolgozni, aki folyamatosan tanártársa szavába vág az intelligens diák tiszteletét nem tudja kivívni. Véleményem szerint két hét alatt tudásban sokat nem lehet adni, de a stratégiát új szemszögből ismertük meg, az biztos. Érdekes volt a tárgy, de tudásban nem annyira hasznos. 

Business Strategies and Economic Cooperation in Asia: Ezzel a tárggyal elég sok problémánk volt, főleg a szervezés miatt. A két tanárnő nem mindig tette időben világossá, hogy mikorra mi a követelmény. 3 esettanulmányt, 4 rövid beadandót és 1 esszé projektet kellett összeraknunk a félév során, de még a vizsga napján sem kaptunk visszajelzést a legelsőről sem. Elég nehéz úgy javítani a beadandóid színvonalán, hogy nem tudod milyen is az, pontosabban hogy mennyire felel meg a tanerők elvárásainak. Emellett úgy éreztük ezt a tárgyat sokkal érdekesebben is lehetett volna oktatni. Meglátszott rajta, hogy a professzorok elsősorban kutatók, és nem tanárok. A vizsgán elég specifikus kérdések voltak, sok részletre kellett emlékezni cikkekből, órai diákból ahhoz, hogy meg tudd válaszolni. Ez a tárgy heti kétszer volt 6 héten át, és ha nem sikerül fejlődniük ez az a kurzusom, amit nem ajánlanék. 

Mergers and Acquisitions: Erről a tárgyról csak pozitív dolgokat tudok mondani. A professzor szakmai tudása kifogástalan, ám annak köszönhetően, hogy befektetési bankárként dolgozott, mielőtt visszatért az egyetemre, elég gyakorlatorientált. Az életből vett esettanulmányokat kellett megoldanunk a kurzus során, és bár ezekben nem volt esélyünk jobban teljesíteni, mint a finn pénzügyes diákok, ha ezt elfogadja az ember sokat fejlődhet belőlük. A tárgyat nem csak pénzügyeseknek ajánlom (én sem vagyok az), sok benne a stratégia, de azért nem árt, ha nem volt ellenséges viszonyod a vállalati pénzügyek tárggyal. Egyébként ez a tárgy heti egy alkalommal volt, 3,5 órában, 6 héten át. 

Block Seminar: Ez egy egyhetes intenzív képzés CEMSes diákoknak a félév kezdete előtt. Az én félévemben a téma entrepreneurship and opportunity development volt. A kurzust egy finn professzor tartotta, de rengeteg vendégelőadónk volt. A szeminárium érdekes volt ám nagyon intenzív mint minden CEMS block seminar (reggel kilenctől, néha nyolctól délután négyig-ötig). Sok munkát követelt, nemegyszer hajnalban is a másnapi esettanulmányon dolgoztunk, úgy éreztük be voltunk dobva a mély vízbe, de megbirkóztunk vele. Az értékelés az esettanulmányok, ill. egy take home exam alapján volt, amely egy projekt kidolgozását jelentette, csapatmunkában. 

English for Business Professionals: igen színvonalas akkreditált CEMSes angol kurzus. Három hetes és rengeteg beadandóval jár, de teljesíthető, sok dologra kaptunk időt órán is – azért maradt otthonra is munka bőven (vizsga viszont nincs). A professzor brit, és vállalatoknál is szokott kommunikációs tréningeket tartani. 

Szállás

Your browser may not support display of this image.Az egyetem segít szállást keresni a cserediákoknak, szerintem érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Nem állítom, hogy nem tudnál olcsóbbat találni, de kényelmes és biztonságos úgy menni ki, hogy tudod hová mész, és nem azon kell aggódnod az első pár hétben, hogy lesz-e hová költöznöd a hostelből. Röviden a szállásokról, amit az egyetem ajánl (mindegyiknél saját szobád van): 

Pohjois-Haaga 3 szobás: Ugyan a „hivatalos” neve Pohjois-Haaga, mindenki csak Ida-ként emlegeti az utca neve után, ahol található. Szép lakások, és kb. feleannyiba kerül, mint a többi lehetőség, viszont helyileg annyira nem jó, elég messze található a belvárostól. Az egyetemhez van közvetlen busz, a menetidő elég forgalomfüggő. Viszont a mosoda ingyen van, és van egy kicsi úszómedence meg szauna is (egyébként szauna minden szállásnál van). A legtöbb diák itt lakott. Nekem kicsit az „Isten háta mögött” volt, de sok előnye is van, az biztos. 

Pohjois-Haaga 8 szobás: Helyileg ugyanott található, mint az előző, csak itt 8an laknak együtt. A lakás elég nagy, konyha-étkező és nappali is van, emiatt elég sok bulit szerveztek, hiszen ott tényleg elfértünk.  

Ita-Paila: Én itt laktam, így elég jól ismerem, és őszintén szólva van rengeteg előnye, de ugyanannyi hátránya is. 3 és 5 szobás lakások vannak – hivatalosan. Ám a mi félévünkben kevesebb szobát kapott az egyetem, úgy oldották meg, hogy az 5 szobás lakásokban a nappalit átalakították, így 6 szobás lett, és nem volt nappali (árban ugyanannyit kértek egyébként). Az épület kicsit (eléggé) szocreál, nem mondhatnám szépnek, a lakások Idán szebbek. Helyileg azonban sokkal jobb, az egyetemre kb. 25 perc alatt lehet beérni, 5 perc vonat, ami kétpercenként jár, sosem kell várni rá, utána 5 perc villamos vagy 10 perc gyalog, plusz átszállás, várakozás. A városközpontból viszont 10 perc alatt haza tudsz érni. Itt is jópár HSE diák lakott, emellett más egyetemek cserediákjai közül is laktak itt elég sokan, az épületben valahol mindig volt buli. 

Kamppi: Itt egyszobás stúdiók vannak. Az egyetemtől gyalog 3-4 percre található, a belvárosban, így helyileg nagyon jó, de én nem szerettem volna egyedül lakni (persze összejártak ott is az emberek), és szerintem árban sem éri meg.  

Kumpula: Itt 8an laktak együtt, a mi félévünkben 8 fiú. Ita-Pasilától nem messze található, közlekedésileg mégsem túl jó. Az egyetemhez egyébként közvetlen busz van. 

Vuosaari: A belvárostól elég messze, a metró végállomásánál található. A környezet nagyon szép és nyugodt. Metróval a belváros kb. 20 perc, éjszakai közlekedés viszont egyáltalán nincs. A lakások egyértelműen itt a legszebbek (3 lakás van, mindegyikben 3an laktak), nagy nappali, saját szauna. 

Runeberginkatu: A belvárosban található, egy 5szobás lakás. Amennyire tudom elég drága volt (és nem is szerepelt azok között a lehetőségek között, amit az egyetem felajánlott a tájékoztatóban, de ez is az egyetem által biztosított szállás).

Diákélet

Your browser may not support display of this image.Egy ismeretlen országban kiigazodni nem mindig könnyű, főleg nem az első hetekben. Azonban a helyi diákszövetség, a KY ’International sector’-a sokat segít az eligazodásban és a beilleszkedésben. Az elején mindenkit beosztanak egy tutor group-ba, és a két tutorod segít megtalálni hogy mit, hol és hogyan intézz, és ők visznek téged az első pár hétben a programokra, bulikba, amit mind azért szerveznek, hogy mi, cserediákok megismerjük egymást és jól érezzük magunkat. A tutorok részévé válnak a nemzetközi közösségnek, barátaid lesznek, akik együtt buliznak a külföldi diákokkal, és akikhez mindig fordulhatsz bármi problémád, kérdésed van. Az ’International subcommittee’ pedig rengeteg programot szervez, utazásokat és bulikat egyaránt az egész félév során. 

Your browser may not support display of this image.Bárhová is mész Erasmus-szal, biztosan nagyon jól fogod érezni magad. Rengeteg buli, jó hangulat, jófej emberek. Nincs ez máshogy Finnországban sem. A KY által szervezett bulik mellett rengeteg házibuli és szórakozóhely vár rád. Meg fogod tanulni, hogy mi az a Sitsi-party, ahogy azt is, hogy az északi országokban minden egyetemnek van overallja, mindnek más színű (az HSE overallja dollárzöld), egyes rendezvényekre/bulikba ebben mennek. Bár nekünk csak egy olyan buli volt a félévben, amikor felvehettük, mégis nagyon megszerettük J. És ha az őszi félévben mész, ki ne hagyd a Walrus day-t (Mursujaiset), amikor a mindenki, aki új az egyetemen, így a gólyák és a cserediákok, átveszik a várost egy napra a KY vezetésével. 

Utazások

Helsinkiből sokfelé lehet utazni, szerintem erre a legérdemesebb költeni. A KY is szervez utazásokat, de egyedül is össze lehet hozni őket. A félév elején a KY mindig szervez egy ’cottage weekend’-et, ahol kipróbálhatod, hogy mit is szeretnek a finnek a szaunából tóba ugrásban, este pedig a diákok által főzött nemzetközi ételeket kóstolhatod meg mielőtt végigbulizod az éjszakát a többiekkel. 

Helsinkiből könnyen eljutsz Svédországba, Észtországba, Lettországba, Your browser may not support display of this image.vagy Oroszországba. Stockholmba egy egész éjszakás hajóút után érkezel meg, amit csak élvezni lehet, nagy élmény egy óriás tengerjárón utazni. A város gyönyörű, mindenképp érdemes megnézni. Tallinnba szintén hajóval tudsz eljutni, de oda 2,5-3,5 óra alatt átérsz, attól függ melyik társaságot választod (www.lindaliini.ee vagy www.vikingline.fi). A város akár fél nap alatt is bejárható, de ha Helsinkiben vagy nem érdemes kihagyni. Tallinnból könnyen el lehet jutni Rigába busszal, de Finnországból is megy oda fapados repülő, általában nagyon jó áron. Ha Oroszországba szeretnél ellátogatni ajánlom hogy szervezett útra menj, akár a KY által ajánlottra, akár egy utazási iroda által szervezett útra, ők a vízum megszerzésében is segítenek.  

Ha Helsinkiben vagy mindenképp meg kell nézned Lappföldet, csodálatos hely. Rovaniemiben meglátogathatod a Mikulást, Leviben pedig síelni, snowboardozni is lehet.  

Hasznos Tudnivalók

Diákszervezeti tagság: Mindenképp megéri csatlakozni a diákszervezethez, enélkül ugyanis nem kapsz kedvezményt a menzán, és néhány buliba is csak akkor engednek be, ha igazolni tudod, hogy tag vagy. A tagsági díj befizetéséről kapsz igazolást, ezt általában elfogadják, de nem mindenhol, van ahol a diákigazolványt kérik. 

Diákigazolvány: Ezzel voltak kisebb problémák, elég későn kaptuk meg a diákunkat, nem vagyok benne biztos, hogy érdemes megrendelni (főleg mivel a fent említett igazolást is majdnem mindenhol elfogadják). Remélem a későbbiekben sikerül majd fejleszteni az eljáráson. 

Egyetemi menza: Itt a legjobb ebédelni, két okból is. Egyrészt a diákkedvezmény (ehhez kell a diákszervezeti tagság) miatt 2-2,35 euróért meg tudsz ebédelni, és akármelyik menüt választod, vehetsz mellé bármennyi salátát és kenyeret. Elég jól lehet lakni, még a nagyétkűek sem panaszkodtak. Másrészt, mivel mindenki ott eszik, biztosan összefutsz egy csomó emberrel, akit ismersz. 

Bérlet: A tömegközlekedés nem olcsó, mert a cserediákok jóval alacsonyabb kedvezményt kapnak, mint a finn diákok (négy hónapra kb. 180 euróval számolj). Ahhoz hogy megkaphasd legalább ezt a kedvezményt regisztrálni kell magad a regisztrációs irodában, ebben segítenek a tutorok az orientációs napon. Ezután a közlekedési társaságtól kérsz egy ’travel card’-ot, amire meghatározott időre tudsz pénzt tölteni. Legegyszerűbb, ha a teljes kinti tartózkodás időtartamára rátöltesz pénzt, mellesleg így jössz ki a legjobban anyagilag is. 

Bankszámla, bankkártya: Sokan nyitottak finn bankszámlát, én nem, euró számlám volt itthon. Azt érdemes tudni, hogy sokmindent átutalással kell fizetni. Nagyon jó, hogy a bankkártyát mindenhol elfogadják. 

Mobiltelefon: Mindenképp érdemes lennie kinti telefonodnak. Akinek nem volt kártyafüggetlen telefonja nem igazán talált használtat, de tudtak venni újat 50 euró körüli árért (azért ez nem általános, nem biztos, hogy alapoznék erre).  

Remélem segített ez az élménybeszámoló, és sok kérdésedre választ kaptál. Ha van bármi, amire nem, írj nyugodtan az eszter.dozmati@gmail.com e-mail címre, ha tudok biztosan válaszolok.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.