Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

University of Wrocław

     Annak ellenére, hogy Wrocławról semmit sem tudtam azelőtt, hogy kiválasztottam volna az Erasmus-tanulmányaim színhelyül, a legkevésbé sem bántam meg. Lengyelországon belül Varsó lett volna másik lehetőség, de őszintén örülök, hogy nem abban a hatalmas iparvárosban töltöttem el a szemesztert.

      Wrocław gyönyörű hely, ideális diákváros, kb. 600 ezer fős lakossággal, melyből több mint 100 fő egyetemi hallgató, így el lehet képzelni a hangulatot. Az egyetem kollégiumot biztosít minden külföldi hallgatónak, és jellemzően egy épületben szállásolja el őket, ami egyedi atmoszférát biztosít. Az egyetemi épületek a város különböző pontjain vannak, a Társadalomtudományi Kar kb. fél óra a kollégiumtól, de a busz ritkán, van, hogy csak fél óránként jár. Az egyetem lengyel kurzust biztosít, ami a városközpontban van, így az ember óhatatlanul is felfedezi az óvárost, amit igazán érdemes megnézni, szerintem szebb is, mint a híres Krakkó.

      Tekintve, hogy a kollégium ca. 400 zł-ba kerül (2008 év végi árfolyamon kb. 28000 forint), amiben benne van az internet ára is (ami egyébként botrányosan lassú és szakadozik, és kábelt kell vezetni az egész szobán keresztül), és a mosásért sem kell fizetni (csak hajnalban kelni, hogy az ember be tudjon iratkozni a mosodához tartozó könyvbe), európai viszonylatban olcsó a megélhetés költsége. A kollégiummal éppen szemben van egy élelmiszerbolt, ami az olcsóbbak közé tartozik, és a városban több, tömegközlekedéssel is jól megközelíthető hipermarket van, így ha valaki nagyon spórol, még az ösztöndíj keretébe is beleférhet, de csak októbertől kezdve. A kiköltözéstől számított kb. 3-4 hétig saját pénzből kell mindent finanszírozni, ráadásul ilyenkor magasabbak a költségek, mire az ember berendezi a szobáját, vesz tányért és evőeszközt, nem utolsó sorban pedig ruhaszárító állványt, tekintve, hogy a teregetésre más megoldás nincs. A kollégium egyébként kívülről csúnya, 17 emeletes, de kényelmes, mert lakásszerű az elrendezése, minden két szobához tartozik egy fürdő és egy konyha.

      Az élelmiszerárak olcsóbbak, mint itthon, alapvetően az éttermek egy részéről is ez mondható el, de azok a helyek, ahol van angol nyelvű étlap, már a drágább kategóriába tartoznak. Természetesen, ha valaki nem akarja túllépni az egyetem által folyósított ösztöndíj mértékét, akkor csak azt eszi, amit főz, ami egyébként a legtöbb diákra jellemző, mivel 4 emberre egy tűzhely (még ha csak két lángos villanyfőző is) elegendő. Természetesen a szórakozás költségei már nem férnek bele az ösztöndíjba, és azok jellemzően nem is olcsóbbak az itthoninál.

      A közbiztonság általánosságban jó, bár két ismerősöm notebook-ját ellopták a kollégium hatodik emeletéről, a rendőrök szerint úgy, hogy felmásztak a falon kívülről – kártérítés pedig nincs, mert az ajtón nem látszanak behatolás nyomai. A recepciósok nem beszélnek angolul, ami viszont nagyobb gond, hogy a kollégiumi adminisztráción sem, pedig velük igen sok intéznivalója van minden ott lakónak. Emellett az adminisztrációhoz nem használnak számítógépet, ami jelentősen lassítja az ügyintézést, tekintve, hogy számomra soha nem látott mennyiségű kockás lapra és füzetbe vezetnek bele mindenféle információt. Alapvetően elmondható a lengyelekről, hogy többségük kedves, de nem beszél angolul, így ha az ember nem akar lengyelül tanulni, az alapszavakat akkor is kénytelen lesz, mert szinte semmilyen kiírás nincs angolul, és a tartózkodási engedélyhez szükséges papírtömeget is lengyelül kell kitölteni, bár ennek egy részében segítettek a lengyel diákok az első héten. Meglepetésemre a tartózkodási engedély egy kék A5-ös papírra nyomtatott valami, mindenféle vízjel vagy egyéb azonosító nélkül, és a hivatalban sem láttam nyomát a számítógépes ügyintézésnek.

      Az egyetemi oktatás az itthonitól különbözik, tananyag nemigen van, az órák többsége szeminárium, ahol a diákok tartanak prezentációkat, és az óra hátralevő részében arról folyik a vita. Ez nem olyan tananyag, amit az ember jegyzetel, és a vizsgaidőszakban megtanul, sokkal inkább a kommunikációs készséget fejleszti és a tárgyalás/vitatechnikát.

      Összességében azt gondolom, hasznos volt ez a félév, de nem kifejezetten amiatt, amiket az egyetemen tanultam, sokkal inkább amiatt,amit a kollégiumban és a beszélgetéseken. Az ember óhatatlanul is nagyon sok információhoz jut a különböző kultúrákról és sokkal nyitottabbá válik az új dolgokra. Emellett jó iskola volt arra is, hogy megtanuljak önállóan élni, felelősséget vállalni, ellátni magam és nem másokra támaszkodni. Nincs katalógus, senki nem ellenőrzi az embert, mindenki úgy cselekszik, ahogy jónak látja, és épp ez az, ami miatt szerintem a többség helyesen cselekszik. Azt hiszem, ez alatt a szemeszter alatt váltam igazán felnőtté.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.