Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Univerity of Bologna

Egy félév San Petronio városában 

Az LLP/ Erasmus program keretében sikerült kijutnom a Bolognai Egyetem Agrártudományi Karára, ahol egy csodálatos félévet tölthetek el. Minthogy Bolognában van Európa legnagyobb múltú s egyben legnagyobb egyeteme, ahol anno Kopernikusz, vagy az Európa Tanács egykori elnöke Romano Prodi is tanult. A város légkörét is alapvetően meghatározza az Universitas szelleme , elég csak az egyetemi utcán a Zamboni-n végigsétálni. Az én karom a város szélén található, így nem mindig tudok ebben a nyüzsgésben részt venni. De ezt az életérzést nem lehet leírni, át kell élni, amit a városban tartózkodó körülbelül 80 ezer diák. 

Számomra a legnagyobb meglepetést a tanár-diák viszony jelentette. A professzorok igyekeznek minél jobban segíteni a tananyag elsajátítását. Egy – egy előadás terjedelme megegyezik az itthon megszokottal, az egyetlen különbség, hogy a kötelező tárgyakhoz heti két különböző szemináriumi időpont tartozik.

A karunk egy modern, a korunk technológiájával jól felszerelt épület. Nem véletlen, hogy az Agrár Kar a legnagyobb, hisz Emilia-Romagna tartomány Veneto mellett Olaszország éléskamrájának számít. Az 5 emeletes építmény földszintjén találhatók az előadótermek melyek 30-40 főnél nem nagyobbak, az emeleteken irodák és laboratóriumok találhatók. A diákoknak lehetőségük van laboratóriumi munkákba bekapcsolódni, így gyakorlatban is láthatják az elméletben hallottakat.

A tárgyfelvétel teljesen más mit itthon, a vizsga előtti napon is eldöntheted, hogy te ezt a tárgyat fel akarod venni vagy sem. Ez a rendszer talán annak köszönhető, hogy az ő neptunjuk (pianiweb) még elég gyermekcipőben jár. A vizsgaalkalmak eléggé szétszórt időpontokban vannak és az év majdnem minden hónapjában van legalább egy lehetőség, amikor megmutathatják a diákok, hogy mit is tanultak az adott tanártól. Tételsor az nincs, ne is keressétek, a tanárok általában feldobnak egy kérdéskört, s arról kell beszélni. Tétel kidolgozási idő sincs, úgynevezett „face to face” vizsgáztatást folytatnak.

Azok a hallgatók, akik nem beszélnek olaszul, is bátran választhatják ezt az egyetemet, mert jó pár tantárgy angolul is meghirdetett, sőt vannak tanárok, akik felajánlják, hogy angolul is vizsgázhatsz. A probléma az, hogyha olasz nyelvű tárgyat választasz, senki nem garantálja, hogy a professzor beszél angolul. De néha érdemes kockáztatni. 

Ha elnyerted az erasmus pályázatot a következő lépés a szálláskeresés. Az egyetemre való regisztrálás után két lehetőséget ajánlanak fel. Az egyik a Villa Gandolfi Pallavicini (http://www.villagandolfipallavicini.it/cont.htm) a másik pedig a Studentato San Vitale (http://www.polistudio.net/default.asp?id=719). Ez a két diákszállás a legismertebb és mind a kettőt a Sais nevű szervezeten keresztül lehet lefoglalni (http://www.sais.ceur.it/).

Én Villa Gandolfi Pallaviciniben laktam, ami egy 23 férőhelyes a belvárostól 20 percre fekvő a 14A-s busszal könnyen megközelíthető, parkkal körülölelt épület.( a képen is látható)

Azt azonban tudni kell, ha szeretnétek helyet kapni időben kell lépni. Az árak egy hónapra vetítve 230-350 euró közt mozognak. Sokkal biztonságosabb egyetemi keretek közt szállást keresni, mert egy esetleges olcsóbb albérletnek később nagy árat fizethettek.  

Közlekedés a városban kiváló, egymást érik szinte a buszok. Amennyiben messze laktok a sulitól, 24 euró a diákok részére, de ha annyit nem utaztok, akkor érdemes vásárolni 10-es gyűjtőjegyet 8,50-ért. Olaszország nem az az ország ahol érdemes a bliccelni mert ha megbüntetnek az ellenőrök akkor 40 eurótól szabadulhattok meg könnyedén.(mellesleg az ellenőrök felismerhető sötétkék ruhában szoktak lenni) 

Mintmár említettem a diákélet elég pezsgő. Hetente szerveznek Erasmusos bulikat. Beugró nincs, de ha fogyasztani akarsz érdemes venni egy 10 eurós drinkcardot, s ezzel 3 bármilyen ital fogyasztható. A kártyára mindig nagyon vigyázzatok mert ha az nincs meg akkor 50 eurót kell fizetni, különben nem engednek ki a bárból. Dohányozni a szórakozóhelyeken nem vagy csak arra elkülönített részen lehet. 

Olaszországban az élelmiszerek ára a húsok kivételével elfogadhatóak, bizonyos termékek olcsóbbak is, mint nálunk bár ez attól is függ, hogy épp mennyi az euró árfolyama. A szolgáltatások, viszont még egyszer annyiba kerülnek, érzékeltetésképpen egy korsó sör 4,50-5 euró. A dohánytermékek ára is duplája a miénknek, így a dohányosok ezzel is számoljanak.

Ha még a Bologna Fc bennmarad az első vonalban érdemes kilátogatni egy-egy nagyobb meccsre, s látni mondjuk a Milan, vagy az Inter játékát élőben. 

Zárszóként annyit, hogy mindenkinek, akinek lehetősége adódik, próbálja ki, mert életreszóló élménnyel lesz gazdagabb. Óriási dolog az, ha megtanulunk túllátni hazánk határain, megismerni egy másik országot, egy másik kultúrát. Ha valaki többet szeretne megtudni erről a helyről, bátran írjon, amennyiben tudok készséggel válaszolok.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.