Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Lund University

Lund, az imádnivaló egyetemváros

     Őszintén megvallva, Erasmus – pályázatom előtt nem hallottam még Lund városáról, az ott eltöltött félév után azonban ma már bizton állíthatom: felejthetetlen emlékeket hagytak bennem a Svédországban eltöltött hónapok. Lund a tökéletes hely minden Erasmus – hallgató számára! Az ott tanuló külföldiek mellett a svéd egyetemisták is rajonganak a városért.

      Egy igazi egyetemvárosról van szó, Svédország délnyugati csücskében, Malmötől 16 kilométerre, Koppenhágától pedig alig egy órányi vonatútra. A macskaköves, hangulatos utcák, a mosolygós, segítőkész emberek, s a sok-sok bicikli nyugodt légkört teremtenek a városban. A 109 ezer fős lakosságból 40 ezer az egyetemista, kétség sem fér hozzá tehát, hogy a Lunds Universitet jelentősen meghatározza a település arculatát. A világ minden tájáról érkező diákok pezsgő közösségi élettel töltik meg az egész várost, ahol bármerre megyünk, az egyetem számos különböző karának épületeibe botlunk. A közgazdaságtantól kezdve, az építészmérnöki, biológiai, pszichológiai stb. karokon keresztül egészen az orvostudományig mindenféle tudományág képviselteti magát.

Az első hetek

      A svéd emberek, s általában az észak-európai népek precizitása, szorgalma messze földön ismert. Ezt már az első, orientációs hetekben megtapasztalhattuk. Augusztusi érkezésünk napjától kezdve a szeptember 1.-jei tanévkezdésig tartottak az ún. orientációs hetek. Vendéglátó egyetemünk tanulói, oktatói a cserediákoknak szervezett programok révén igyekeztek segíteni a minél gyorsabb és könnyebb beilleszkedést a város és az egyetem életébe.

      Az első perctől kezdve egy nagyon jól szervezett rendszerbe csöppentünk. Érkezéskor svéd mentorok vártak ránk az állomásnál, s vittek el mindenkit, csomagjaival együtt az egyetem egyik központi épületébe, majd később onnan haza is, a város minden pontjába. Több kisbusz közlekedett egész nap az érkező diákok szállítására. Az egyetemen minden hivatalos elintéznivalót még a szállásunk elfoglalása előtt meg tudtunk oldani, előre elkészített információs csomagokat kaptunk minden egyes területtel kapcsolatban, amivel csak találkozhatunk a Lundban töltendő időszak alatt. Az egyes szállásokon igényelhető Internet-szolgáltatóktól kezdve a mosókonyhák rendszerén, bankszámlanyitáson, svéd telefonkártyán keresztül egészen az egyetemistáknak járó különböző kedvezményekig mindenféle lehetőségről tájékoztatást kaptunk.

      Bár az órákig tartó sorban állás fárasztó volt, de legalább minden hivatalos dokumentumot megkaptunk már első nap, s nem nekünk kellett érdeklődnünk a teendőkről, mert azokat már jó előre személyre szabottan összeállították nekünk. Aki végzett, azt a mentorok elvitték a szálláshelyére. A jelentkezésre már érkezésünk előtt lehetőség nyílt az egyetem egy online – rendszerén keresztül, s a többség – köztük én is – már kiutazás előtt biztos hellyel rendelkeztünk Lundban. Akiknek ez nem sikerült, azoknak az érkezés napján nyílt lehetőségük szálláskeresésre, szintén az egyetemen. Lundban elég nehéz szállást találni, ezért érdemes az előzetes online – jelentkezést választani, sokat segít.

     A lakhatás leggyakoribb formája a lundi egyetemisták körében az ún. corridor room. Ez saját szobát takar, általában saját mosdóval, valamint 6-12 ember által közösen használt konyhát és zuhanyzókat a folyosókon. Én az Ulrikedal nevű épületegyüttes egyik házában laktam, s mindössze hatan alkottuk a corridor-unkat – svédek és külföldiek vegyesen. Jó kis lakóközösség alakult ki köztünk, igazából olyan volt, mintha egy lakásban laknánk, s nem egy „folyosón”.

      Tanulmányainkat sokunk már az egyetem kezdete előtt megkezdte, hiszen előzetesen jelentkezni lehetett svéd nyelvkurzusra is, amely rögtön az első héten el is kezdődött, s melyből a kurzus végeztével vizsgát is tettünk. Bár Lundban senkinek nem okoz gondot, hogy angolul beszéljen, a helyiek anyanyelvével való ismerkedés mégis megérte: a svédek is értékelték, ha néha inkább svéd tudásunkat használtuk egy-egy egyszerűbb szituációban, s nekünk is élvezetes volt egy számunkra teljesen új nyelv megismerése és kezdettől fogva az anyanyelvi környezetében való használata.

     A nyelvórák mellett több előadást is tartottak nekünk a bevezető hetekben, például az ország kultúrájáról, gazdaságáról, a svéd emberekről, s még biztonsági-közlekedési információkat is kaptunk egy rendőr által tartott előadáson.

     Sor került egy, az egyetem által szervezett egynapos körútra is Skåne tartományán belül (ez Svédország legdélebbi régiójának neve). Aznap egyébként sajnos hideg zuhanyként ért minket az otthoni kánikula után a 11 fokos, esős augusztusi nap, ám később sokkal szebb arcát mutatta nekünk a helytelenül zordnak tartott svéd időjárás. Sokan kellemesen csalódtunk, hiszen az ország ezen, déli részén nem is olyan „északias” az időjárás, mint azt vártuk. A kicsit hűvösebb, esősebb idő közel sem volt kellemetlen, s később sok napsütéses nap várt ránk az ősz folyamán, a tél pedig egyértelműen enyhébb, mint hazánkban, bár kétségtelenül felhősebb.

      Kezdettől fogva nagyon segítőkésznek bizonyultak „vendéglátóink”. Az ezernél is több külföldi diákot 30-40 fős mentorcsoportokra osztották még az érkezést megelőzően. Mentorainktól, akik egyébként a lundi egyetem hallgatói, már nyáron hasznos információkat kaptunk e-mail-ben az előttünk álló félévről, s az első hetek programjairól. A közös programok (kirándulások, városnéző túra, mozi estek, bulik stb.) szervezése szerencsére az egyetem kezdete után sem ért véget, s nagyon jó kis közösség alakult ki, barátságok szövődtek kezdetben a csoporton belül, később, ahogy egyre több embert megismertünk, a csoporton kívül is.

Az egyetem

      Az egyetemi oktatás egészen más, mint itthon. Én a Politikatudományi Tanszék Master of European Affairs nevű Master-képzésének tantárgyait tanultam a Lundban töltött félévem alatt. Ez két, egyenként 15 kredites tárgyat jelentett. Október végéig a European Governance, novembertől pedig az EC Law nevű tárgyat tanultuk. Ez azt jelentette tehát, hogy egyszerre csak egy tantárgyra kellett koncentrálni, s annak tananyagát sajátítottuk el részletesen egy-egy negyedévben.

      Az oktatás során kevés az előadás, s annál több a szeminárium csoportos prezentációkkal, beadandókkal, kapcsolódó cikkek olvasásával. Emiatt az egész félévben aktívnak kell lenni, sok az otthon végzendő munka, sokat kell olvasni, az órákra előre fel kell készülni. Így az egyetemen kevés időt töltenek a diákok órák keretében, mégis folyamatosan a kurzusukkal foglalkoznak – otthon vagy csoporttársaikkal az egyetemen vagy bármely más helyen találkozva.

      A két tárgyam közül nekem az EC Law tetszett jobban. A kurzus során nagyon gyakorlatias módon ismertük meg az Európai Unió jogrendjét: eredeti bírósági határozatok tanulmányozásán keresztül. Nem csupán a majd’ ezer oldalas könyv olvasása és érdekes előadások hallgatása jelentette a tanulást, sokkal inkább a jogesetekből tartott prezentációink. Mindkét kurzus során egy-egy vendégelőadó előadásán is részt vettünk, mindkettejük EU-s területen dolgozik, így első kézből kaphattunk hasznos információkat.

      Az oktatást magas színvonalúnak tartom a lundi egyetemen, ennek fő eleme pedig véleményem szerint a diákok aktivizálása, s a tananyag aktualizálása.

Közösségi élet: a nation-ök

      Az aktivitás nem csak a tanulmányok területén jellemzi a svédeket. A lundi egyetemisták mindegyike tagja egy-egy nation-nek. Ezek az itthoni diákszervezetekhez, szakkollégiumokhoz hasonlítanak, ám sokkal kiterjedtebb tevékenységi körrel. Emellett az itthoni diákigazolványnak megfelelő, különféle kedvezményekre jogosító kártyát is ők adják ki, a nem túl magas összegű féléves tagdíj befizetése fejében.

      Az egyetemista szórakozóhelyek mindegyikét egy-egy nation üzemelteti, diákok a pultosok, a biztonsági őrök. Film klubokat, kávé délutánokat, ebédeket, sittning-eket (bulival egybekötött többfogásos vacsora sok-sok énekléssel) szerveznek rendszeresen, mely rendezvények mindegyikén egyetemisták alkotják a „személyzetet”, az itthoni menzák helyett funkcionáló nation-öknél rendezett ebédeket is a diákok készítik, s jutányos áron árulják. Az egyetemi programok mellett is aktívan töltik a szabadidejüket a svédek: sportolással, táncestekkel.

      A precizitás egyébként a bulik szervezésekor sem tűnik el: kordonok vezetik a sort a sorban állásnál, ami (mármint a sorban állás) egyébként visszatérő eleme az életnek Svédországban, az emberek mégis mindig türelmesen várakoznak. A kialakult kompromisszumnak megfelelően pedig hajnali kettőkor minden bulinak vége szakad a nation-öknél, szinte percre pontosan érkezik az utolsó szám, mely után fel is kapcsolják a villanyokat, hogy a bejárati ajtóhoz ez alkalommal bent álljanak sorban az emberek. 

Látnivalók

      Lund egy nagyon barátságos, szép kis város. Az autók zaja nem nagyon zavarja a sétáló turistákat, ugyanis a belvárosban csak buszok és biciklisták közlekedhetnek, és persze gyalogosok. A kanyargós, szűk kis utcákat macskaköves terek törik meg, a boltok kirakatai nagyon ízlésesen vannak berendezve, a cukrászdák hívogatóan kínálják a finom svéd sütemény-különlegességeket. A magával ragadó Dóm (Domikyrkan), melynek építését a 11. században kezdték el, méltósággal emelkedik az egyébként alacsony épületek felé, a város szívében. A Kulturen afféle skanzenként mutatja be a térség kultúráját, s régi lakóépületeit.

      Nagyon közel található Malmö, a mindig szeles tengerpartjával, ahol nagyszerű kilátás nyílik a Svédországot Dániával összekötő Öresund-hídra. Az ország legmagasabb lakóépülete, a csavart formájú Turning Torso is itt található, s a látogatók kedvelt fényképezési törzshelye. A lundiak közül sokan Malmöben dolgoznak egyébként, s az utazás nem vesz el több időt, mint eljutni Budapest egyik pontjáról egy távolabbiba. Vonattal alig húsz perc az út.

      A szomszédos dán fővárosba, Koppenhágába is egy órán belül oda lehet érni. A csendesebb svéd városokhoz képest, ez már érezhetően egy nagyváros, zsibongó utcákkal. Az épületek itt is gyönyörűek, ám nem vetekedhetnek a svéd építészettel. Sokan mondják és joggal, hogy Svédországban mintha minden épület kastélyszerű lenne.

      Ennek ékes példája Stockholm. A belváros Budapesthez képest nem túl nagy, ám mégsem elég egy nap a svéd főváros látnivalóinak megtekintésére. Viszont gyalog be lehet járni az egész belvárost csodaszép épületeivel, számos félszigetével, az öblökben horgonyzó hajókkal, a múzeumokkal, hangulatos sétálóutcákkal. Mindenképpen megérdemel egy látogatást a Vasamuseum, amely egy 300 évig a tenger mélyén fekvő, elsüllyedt impozáns hajót mutat be, melyet egyben, épségben emeltek ki a tenger mélyéről. A hajó köré épült múzeum a kor jellegzetességeit és a katasztrófa történetét mutatja be.

      Felejthetetlen élményt jelentett, amikor az Északi-sarkkört is túllépve, egynapos vonatút után megérkeztünk a híres svéd bányavárosba, Kirunába. December elején itthon és Svédország déli területén is egyre ritkábban előforduló hatalmas halmokban álló hó fogadott bennünket, az egész természet fehérbe öltözött, s egy hangulatos tündérmesét idézett a csillogó hó, a szép fából épült templom a szinte egész napos sötétségben, amit csak két-három órán keresztül tört meg a világosság. A föld mélyén a vasércbánya, az égen a sarki fény zöldellő sugarai ejtettek minket ámulatba.

      Svédország legészakibb tartományába eljutva már nem hagyhattuk ki Narvik gyönyörű kikötővárosának meglátogatását, s csodaszép hófödte hegycsúcsokban gyönyörködve utaztunk át Norvégiába.

Felejthetetlen emlékek

      Mindent egybevéve egyértelműen állíthatom: megérte Lundban tölteni ezt a szemesztert! Mind szakmailag, illetve a nyelvtudásom fejlődését illetően, mind pedig az új barátokkal átélt közös élmények miatt. A világot egy teljesen új perspektívából láthattam, mintha kitárult volna minden, hiszen nem csak a svéd kultúrával ismerkedtem meg, hanem az egész világból érkező külföldi diákokkal töltöttem napjaimat, rengeteg élménnyel lettem gazdagabb és új barátokra tettem szert.

     Nagyon ajánlom Lundot, és egész Svédországot mindenkinek!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.