Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universität Konstanz

Dányi Gergely vagyok, negyedéves nemzetközi kapcsolatok szakos hallgató, 2008 nyári félévét töltöttem a konstanzi egyetemen.

     A konstanzi egyetem nagyon szép zöld környezetben fekszik, egy domb tetején, Konstanz és egy Egg nevű kis falu között. Az egyetemre a buszok a városból negyed óránként járnak, de a kerékpárút az egész városban jól kiépített, hosszabb ott tartózkodás esetén jól jöhet. A konstanzi diákok nagy része biciklivel jár, igaz, fel kell hajtani a dombon.

      Én a West II nevű kollégiumban laktam. Egy-két dolgot leírok a szállásokról, mert szerintem ez az egyik legfontosabb.

      West II: a legújabb koli, egy személy egy szobában van, a szobában van kis konyha az előszobában, és külön „Nasszelle”, ami a WC, zuhanyzó, mosdókagyló hármasa, de annyira egyedi kivitelben, hogy azt csak a „Nasszelle” szó képes visszaadni. Ugyanis zuhanyzáskor az egész Nasszelle úszik. Van kis erkély és internet a szobákban. Hátránya, hogy nincs közösségi hely. Azaz van, de az év folyamán kb. 6-szor ha nyitva volt. Csak rendezvényhez nyitják ki. A szobák pedig kültéri folyosóra nyílnak, így aztán nem csoda, hogy még a szomszédommal sem találkoztam fél év alatt. Ami meglepetésként ért: 1. nincs függöny, erről mindenkinek magának kell gondoskodni. 2. elég hideg van a szobában – pedig én április 1-jén érkeztem. A fűtés automata, éjszaka kikapcsolják. Az egyetlen állítható funkció, hogy nappal is kikapcsolhatod. Hát igen, vennem kellett egy hősugárzót a MediaMarktban. 3. Nincs szárító – ezt is vennem kellett.

A mosás a mosókonyhában zajlik, amiből több is van, és mindegyikben van pár mosógép + szárítógép (tehát így is meg lehet oldani a szárítást). Hétvégén még így is sokszor teltház volt, és több órát kellett várni, mire sorra kerültem a szennyesemmel. Ha valaki 1 órán keresztül nem üríti ki a mosógépet, nyugodtan ki lehet rámolni a mosógép tetejére, és betenni a saját cuccunkat. Egy mosás 1,80 €, ha jól emlékszem, a szárítás valamivel drágább.

Mindenkinek van postaládikója, amit érdemes nézegetni, mert érkeznek bele fontos dolgok is néha. Meg a szórólapok is jól jöhetnek, ha az ember nem ismerős arra felé. Meg a könyvtár is így küldi ki az értesítést alapértelmezett esetben, és nagyon sokat kell fizetni a késedelmes könyvekért. Ezért kell átállítani még az elején, hogy e-mailben küldjenek értesítést. J

Sajnos csak egy hónap elteltével jöttem rá, hogy lehet porszívót kölcsönözni. Ez ingyen van, és sokkal gyorsabb, mint felmosni! Nagyon hamar porosodik a szobában minden! (Ezt Ost-beli ismerőseim is megerősítették).

A konyhában van két elektromos főzőlap, mosogató, polcok és hűtő fagyasztórésszel. A fagyasztó befagyhat, amit hajszárítóval és vasalóval lehet a legjobban kiolvasztani. Tényleg, vasaló! Az sincs. És kölcsönözni se lehet. Én mindig kölcsönkértem másoktól.

Szelektív hulladékgyűjtés van.

A többi szállásról nem tudok ilyen sokat, de gondolom hasonló lehetett a helyzet.

      West I: ez ugyanott van, ahol a West II. Kis házikókban van kb. 8-12 szoba, közös konyhával és zuhanyzóval. Elvileg itt is van internet a szobákban, de gyakorlatban ez nem így volt.

      Sonnenbühl Ost: ez van a legközelebb az egyetemhez, kis házikók mint a West I-ban, de a kis házikók mellett van egy nagy emeletes ház is (a Hochhaus). Akik ott laktak, nagyon élvezték. Szuperjó szintbulik vannak. Minden szinten. Az internetet itt is 5 hónapig tartották karban sajnos. Én utólag azt mondom, hogy az Ost Hochhaus a legjobb szállás, csak az a baj, hogy pályázáskor csak azt határozhatod meg, hogy az Ost-ban szeretnél menni, azt nem, hogy a Hochhausba. Bár ennek érdemes lehet utánajárni…

      Europa Haus: ez AZ erasmusos szállás. Egyszer majdnem jártam itt, úgyhogy nem sokat tudok róla. Legendákat meséltek az ottani bulikról.

      Végül: a WG. A Seezeit honlapján van egy Wohnraumbörse, ahol lépten-nyomon WG hirdetésékbe botlik az ember. A gyengébbek kedvéért – mint amilyen én is voltam – a WG Wohngemeinschaft-ot jelent, ami kb. a magyar albi megfelelője. Páran laktok együtt egy lakásban.  

Kurzusok:

Az előadások az itthoniakhoz hasonlóan mennek, viszont a szemináriumok merőben másak. Kevesen vannak egy csoportban, általában elég specifikus témáról szólnak. Az órákon meg kell szólalni, és sok az évközi munka: prezentációk, esszék, házi dolgozatok. Így nem kell annyit vizsgázni félév végén.  

Bevásárlás:

Boltok tömkelege csak a belvárosban van. A kisbolt vagy éjjelnappali fogalma ismeretlen számukra. Aldi, Plus meg Spar van elszórva, de mindig buszozni kell. A Zähringer Platz-on van a Kaufland, nagy választékkal. Könnyen elérhető busszal, a legtöbben oda jártunk vásárolni. 

Kaja:

Az egyetemi menza olcsó, és nagy a választék. Sokan rendszeresen ott ebédeltek. Én csak azért nem, mert nem szeretek sorban állni, és ebédidőben mindig volt időm hazamenni. 

Szabadidő:

Mindenképpen érdemes elmenni a kinti nemzetközi iroda által szervezett kirándulásokra. A környéken is szét lehet nézni: Mainau-t kétszer is érdemes megnézni: egyszer májusban, amikor orchidea és tulipán szezon van, egyszer pedig a rózsaidőszakban. Reichenau szigete nem nagy szám, kivéve ha valaki szeretne három kolostort látni egyetlen szigeten. Lindau, bár messze van, megér egy látogatást, nagyon szép a kikötő. Kreuzlingenbe nem érdemes átmenni, ott nincs semmi. Meersburg viszont jó hely.

Egyébiránt az egyetemen rengeteg féle sportolási lehetőség adódik, igaz a legtöbbnél fizetni kell valamilyen részvételi díjat.

Az éjszakai élet nem átláthatatlan Konstanzban. A belvárosban vannak a bárok és kocsmák, ezek közül kiemelném a koktélbárokat (ha jól emlékszem kettő is van), ahol bizonyos napokon jutányos áron lehet koktélhoz jutni, és a Shamrock Irish Pub-ot, aminek a neve már mindent elmond. A diszkók és egyéb bulihelyek az Industriegebiet-en találhatók, de mivel én nem vagyok rendszeres diszkójáró, ezekről semmit nem tudok mondani.

Van lehetőség strandolásra is a Bodensee partján. 

Orientációs programok:

Létezik orientációs hónap és orientációs hét. Az előbbi nyelvtanfolyammal van egybekötve. Ezen én sajnos nem tudtak részt venni itthoni elfoglaltságaim miatt, de a kéthetes orientációs héten már ott voltam. Ez nagyon hasznos, mert mindent segítenek elintézni egy füst alatt, nem kell külön rohangálni az irodák között, még bérletet is adnak (egész féléveset). Ezek a kezdeti kiadások, a kéthetes program díján kívül, kb. 80-100 euróra rúgnak. 

Bank:

Én csináltattam egy devizaszámlát egy itthoni banknál, aminek a nevét nem mondom, de 3 betűs és O-val kezdődik, és TP-re végződik. Erre kaptam az ösztöndíjat. Azonban a dombornyomott bankkártyámmal sehol nem tudtam fizetni. Sehol. Úgyhogy nyitnom kellett egy Sparkasse-s számlát is, és ahhoz kaptam egy Maestro kártyát, amivel már tudtam fizetni. Egyébként a német számla sajnos elengedhetetlen, mert az egyetemre néhány befizetést csak számlán keresztül tehetsz meg – és nem éri meg itthoni devizaszámláról utalgatni. Egyébként az egész szemeszter nekem 2500 euró alatt jött ki, de nem éltem nagy lábon. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.