Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Ecole Nationale Supérieure Agronomique Montpellier

Montpellier-ről a helyiek úgy tartják, hogy itt mindig süt a nap! Ha ez konkrétan túlzásnak is bizonyul, tény, hogy ritkán borult az ég, hó szinte soha sincs, és - bár nem árt a fűtés novembertől márciusig - jó 10 fokkal melegebb van általában, mint otthon. Francia viszonylatban kicsinek számító város, mondjuk úgy, családias hangulatú. Van egy gyönyörű középkori belvárosa (centre ville), hangulatos éttermekkel, bárokkal, bevásárlóközponttal, mozival, és mindennel, amire a turistáknak és a lakosságnak szüksége van. Az éjszakai élet igen aktív, a belváros (különösen nyáron) tele van fiatalokkal, elég jó a közbiztonság. Montpellier-ben sok egyetem van, és a diákság nagy része külföldi, vagy az ország más részéből érkezett, nagyon nyitottak, könnyű társaságot és programokat találni. A város környékén is érdemes körülnézni, több szép egynapos (autós) kirándulást lehet tenni középkori kisvárosokat, szép természeti jelenségeket megtekintve. Ha valaki vonatos közlekedésre szánja rá magát, feltétlenül váltsa ki a Carte 12-25 nevű félárú kedvezményt nyújtó kártyát (bármely SNCF állmáson). A vonatközlekedés nem olcsó, de gyors (persze ha nincs sztrájk) és kulturált.

Közlekedés:

     Van 2 villamos vonal (egyik sem érinti igazán az egyetemet) és sok busz. A 16-ossal el lehet jutni a pályaudvartól (belváros) az egyetemig. A jegy 1,30€. A tengerpart kb. 25 km-re van, de vannak rendszeres buszjáratok. Hasonló távolságban van a reptér is, amivel szintén van buszos összeköttetés. Sokan vesznek vagy kölcsönöznek biciklit, ez elég praktikus csak vigyázni kell rá, mert gyakran ellopják. A városban mindenhol vannak bicikli utak, és biciklitárolók

Suli: Amit a francia felsőoktatási rendszerről mindenképpen tudni kell!

     Léteznek Franciaországban egyetemek (Université / Fac), mint nálunk, ezek 3 + 2 évesek (license és master), és ezzel párhuzamosan a Préparatoire nevű 2 éves nagyon kemény alapozó képzés a 3 éves Ecole-okhoz, azaz mérnök iskolákhoz. Ez utóbbi vonal nehezebb, de keresettebb képesítést ad. A Montpellier SupAgro Franciaország második legerősebb agrármérnök iskolája.

    • Az első 3 félév egy alapképzés (tronc commun) 1-2 hónapos modulokkal.
    • A 4. félévben szabadon választható modulok vannak (module optionel) amik már a szakosodás felé mutatnak. Itt érdekes gyakorlatok, pár hetes modulok vannak, a nyáron pedig kötelező 8-12 hetes gyakorlat (Erasmusosoknak úgy tudom  nem kötelező).
    • A 3. (utolsó) év a specializáció (spécialisation). Az első félévben (6 hónap) tantermi oktatás van, 1-3 hetes modulokkal, vizsgákkal, beszámolókkal, a másodikban pedig egy 6 hónapos gyakorlatot kell teljesíteni egy választott (CV, motivációs levél, interjú) helyen. Az utolsó féléves munkából egy kb. 40 oldalas dolgozatot kell írni, és egy 30 perces előadást tartani, ez a diplomamunka és annak védése.

      Az Ecole-okban nem kivételeznek az Erasmusos hallgatókkal, ugyanúgy részt kell venni mindenben, mint a franciáknak, és a számonkérés valamint az osztályzás is egyforma. Aki inkább a nyelvtanulás, társaság és kapcsolatok miatt jön, ajánlom az első 2 évet. Akit a szakmai rész érdekel jobban (vagy az is) az válassza a 3. évet. Én a trópusi és mediterrán növények nemesítése (APIMET) szakot végeztem el, és nagyon tetszett. Változatos, sokoldalú, modern képzés, sok meghívott előadóval, érdekes témákkal. A tanárok és diákok egyaránt nagyon segítőkészek voltak.

      A SupAgro más erős szakiráyai: borászat (a képzésből 3 hónap Bordeaux-ban, 3 hónap Montpellier-ben van), informatika (statisztika), növényvédelem (2 hónap Párizs, 2 hónap Montpellier, 2 hónap Renne) nemesítés, növényélettan. 

Fogadás: 

     A SupAgron általában kevés az Erasmusos. Van sok külföldi, de nem ezzel a programmal érkeztek. Éppen ezért, direkt Erasmusos programokat nem nagyon szerveznek, van 1-2 fogadás, de kicsit semmitmondóak, és későn vannak ahhoz, hogy igazán segítsenek a beilleszkedésben. A helyi diákkör (Circle) a fő buli szervező, csapatépítő közösség, nagyon sok programot szerveznek. Ezek főleg az 1. és 2. éveseket érintik (meg nekik van több idejük erre). „Családokba” szervezik a gólyákat (meg persze az érdeklődő Erasmusosokat is), mindenki kap egy apukát és/vagy anyukát. Közös vacsikat tartanak, utakat szerveznek... Sok SupAgro-s hagyományőrző program van: rally de Montpellier, rally des bars, week-end d’integration, diplomaosztó, gála, színdarab, a diákkör hagyományőrző tag-megújító egész hetes kampánya, egy est, ahol a szabadidős klubok mutatkoznak be (sör, bor, vitorlás, sajt, rock, salsa, rajz, film, hittan…) sportmérkőzések… Hatalmas élet van! Csak február végén észlelhető némi keserűség a levegőben, amikor a 3. évesek számára véget ér a SupAgro-s lét montpellier-i része (mennek gyakorlatra), és ez mindenkit megvisel. 

      A koordinátor (Daniele Mornet) kedves, segítőkész, mindennap benn van (de azért nem árt előre jelezni érkezésünket e-mail-ben). Viszont alaposan el kell magyarázni neki, mire van szükségünk, és utána ellenőrizni, hogy jó-e a dátum meg a név (apróságok). Érdemes mindenről fénymásolatot készíteni. Az iskolában kreditkártyát lehet venni, ami a fénymásolásra és nyomtatásra szolgál. A 4 számítógépterem minden gépéről lehet nyomtatni (majdnem mindig van szabad gép).

      1 évre szóló diákigazolványt kapunk (6 hónap Ersamus esetén is) ami kedvezményt nyújthat néhány helyen (mozi, múzeum, kiállítás), de nem jelentős. Minden diáknak van egy mágneskártyája, ami a kampuszra és a szállásra való belépést engedélyezi, valamint a kantinban való étkezésre szolgál. Az első alkalommal feltöltjük némi pénzzel (bankkártyával) és ezt vonják le étkezésenként (2,89€).

Szállás:

      Francia viszonylatban a montpellieri lakások olcsók. Az egyetem kínál szálláslehetőséget, amivel szerintem érdemes élni. A Cité des éleves 5 percnyire van az egyetemtől, és két részből áll. A régi épületben egyszemélyes, igen lepusztult szobák (10-12 nm, 180€, közös konyha, WC, zuhanyzó, hűtő a szobában) és kis studiok (15-18 nm, ~280€ saját konyhapult és fürdőszoba) vannak, szűk folyosók, kollégiumi hangulat. Minden héten buli az udvaron. A másik rész 2007-ben épült, kis 1-2 emeletes házak, emeletenként 4 db kb 20 nm-es apartmannal (350€). Kellemes üdülőtelepi hangulat, parkosítás kezdete, nagy parkoló, az új építésű házak minden apró problémájával (szivárgások, beázások). Egyik cité-ben sincs internet, vásárolni lehet a szolgáltatótól, vagy osztozni olyannal, aki már vett. Mindkét helyen vannak mosó- és szárítógépek, 2,50€ a mosás, 0,50€ a szárítás.

      A szállás nagy előnye, hogy nem csak az iskolához van közel, hanem a belvároshoz is. Kellemes 20-30 perces séta, elég hangulatos környéken. Sokan vesznek biciklit, ez gyorsítja a közlekedést. De a legjobb autóval rendelkező ismerőst találni, ez megkönnyíti a bevásárlás problémáját is.

      Montpellierben van egy IKEA, ahová szerintem minden diák ellátogat legalább egyszer (praktikus az autós ismerős, ugyanis messze van). A hétköznapi bevásárlásokra jó a belvárosi bevásárlóközpontban (Polygone) vagy az iskolához közeli Lidl és Casino. Figyelem, vasárnap minden zárva van! Patika minden sarkon található, és pékség is sok van.

Praktikus:

      Az ügyintézésről azt kell tudni, hogy minden elérhető, csak alaposan utána kell járni. Érdemes például francia bankszámlát nyitni. Ez szükséges egyféle lakástámogatáshoz (CAF), amivel minden egyetemista élhet, és kb felére csökkenti a lakbért. Aki jól kitölti az űrlapot és csatol minden szükséges dokumentumot, az biztosan megkapja (persze komplikáció mindig adódhat, de ilyenkor be kell menni az irodába, és rákérdezni, mi a baj, de végül minden megoldható). Hogyha bankszámlánk már van, érdemes az adott bankban szállásbiztosítást kötni, mert ezt kérik a koliban, és esetleg egy responsabilité civil nevezetű felelősség biztosítást (ez nem kötelező, csak ha dolgozni akarunk). Célszerű francia mobil elérhetőséget vásárolni. 3 nagy szolgáltató van (SFR, Orange, Bouygues), de általánosságban elmondható, hogy mind kissé drágák.

      A mindennapi élet kb. másfélszer annyiba kerül, mint otthon. A többi Erasmus országhoz képest itt elég sok támogatást meg lehet pályázni, több kedvezmény is jár a diákságunkra vagy a korunkra való tekintettel. A mozi és szórakozás talán még egy kicsit drágább. Fontos tudni, hogy Franciaországban az összes szórakozóhelyen, étteremben (belső térben) valamint a vasútállomáson, a peronon tilos a dohányzás.  

      Én személy szerint, nagyon jól éreztem magam. Jó barátokra és hasznos kapcsolatokra tettem szert, főleg a franciák körében, és nyelvtanulásra kiváló volt a tanulmányút. A képzés, amit választottam, nagyon tetszett, de voltak nyelvi nehézségeim. Így sajnos nem tudtam maximálisan profitálni az órán elhangzottakból, és a jegyeim sem olyan jók, mint szerettem volna. Nehéz volt követni az idegen nyelvű előadásokat, és idegen nyelven gondolkozni még nehezebb. De 6 hónap alatt sokat fejlődtem, és bátrabban vágok neki a gyakorlatnak.

Csak ajánlani tudom mindenkinek!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.