Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Université de Strasbourg - IECS Strasbourg

     Your browser may not support display of this image.Elmondhatom, hogy eddigi legjobb félévemet (2008/2009 őszi) töltöttem kinn Strasbourgban. Nagyon sok igaz barátot szereztem és sok hasznos dolgot tanultam mind az iskolában, mind a sok kultúra megismerése által, valamint nyitottabb lettem a világ felé. 50.000 diák segít abban –Párizs után a legtöbb diákkal rendelkező város-, hogy biztosítva legyen Strasbourg diákélete. Problémamentes, mondhatni tökéletes félév volt, amire egész életemben szép emlékekkel fogok visszaemlékezni. A következő beszámolóval remélem hozzá segítek a döntésedben, én mindenképpen ajánlom neked Strasbourgot!

Kiutazás

    Háromfajta módon lehet kijutni Strasbourgba Budapestről. Ami a legolcsóbb és talán legkényelmesebb, a vonat. Budapestből Bécsbe 10 Euró a vonatjegy, ami este 8 körül indul, majd Bécsben át kell szállni és onnan az úgy nevezett ’EURO-Night’ vonat egészen Strasbourgig visz. Ez körülbelül még 10 óra, de végig lehet aludni, ha szerencsénk van három üres széken nyugodtan elfekhetünk és csak 29 Euró az ára – viszont megéri már pár héttel előtte megvenni.

    A busszal utazás is egyszerű, a Népligetből indul kétnaponta. Viszont Strasbourgban egy kicsit távolabb tesz le, nem a Centrumban, valamint olyan 19000 ezer Forint a jegy.

    A harmadik lehetőség, az autóval való utazás, ami nagyon jól jön, ha sok a holmink és elég könnyű eljutni, mivel végig autópályán lehet haladni.

    Repülővel elég komplikált eljutni Strasbourgba, hiszen közvetlen járat nem megy oda. 
 

Iskola

    Your browser may not support display of this image.Az IECS – Ecole de Management Strasbourg, a Robert Schuman Egyetemhez tartozó, népszerű magániskola. Az egyetemi Campustól öt perc sétára van az új, modern épület. A tanítás nagyon magas szintű és kiváló tanárok oktatnak. Nagyon sok külföldi tanár van – például: mexikói, brazil, ír, német. Nagyon gyakorlatias órák vannak, ami azzal is jár, hogy sok csoportmunka és beadandó házi feladat van, ezért sok tantárgyból nincs is vizsga (a vizsgaidőszak egy hétig tart). Az órára tényleg szívesen jár be hallgató, hiszen tényleg az életre készítenek fel az oktatók. Az Erasmus-os koordinátor nagyon rendes és segítőkész, valamint mindent tud az összes diákról.

    Az őszi félévben egy hetes nemzetközi hetet tartanak az Európa Tanács épületében. Ekkor különböző előadásokat hallgatnak meg a diákok külföldről érkező előadóktól, mint például indiai vagy japántól. Van egy nap, amikor minden diák bemutatja a saját egyetemét (minden egyetemnek van egy standja).

 A félév elején 15 Euró befizetésével lehet jelentkezni testnevelésre. Öt fajta sportot lehet választani, körülbelül negyven lehetőség közül (lovaglástól kezdve, különböző táncok, labdajátékok, küzdő sportok és falmászás is van)

Szállás

    Az iskolának három helyen van kollégiuma. A legkomfortosabb és a legközelebb a Paul Appelle van, ami a nagy egyetemi Campus mellett található, az IECS-től körülbelül tízpercnyi sétára. A legnagyobb előnye, hogy a modern szobákban fürdőszoba van, tusolóval és WC-vel.

    A második legjobbnak, a Gallia nevű kollégiumot mondják, ami szintén nincs messze az iskolától, gyalog úgy 15 perc, de lehet villamossal is menni két megállót és utána gyalog 4 perc. A szoba elég nagy, illetve a kilátás is gyönyörű és ott van közvetlenül a belváros szélén.

    A harmadik lehetőség a Robertsau, ami elég messze van az iskolától és minden mástól is, hiszen a város szélén található. A szobák szépek és újak, de fürdő nincs hozzá, valamint elég kicsik. Ezt a kollégiumot, nem annyira kedvelik az Erasmus-os diákok, főleg mert kinn van és itt inkább francia diákok laknak.

    Közvetlenül az iskola mögött található a La Marne nevű magánkollégium, ahol nagy társasági élet szokott lenni. Egy kis kétszemélyes lakást kap az ember, 315 Euró/fő. Van egy kétágyas szoba, egy fürdő zuhannyal és WC-vel, plusz egy amerikai stílusú konyha nappalival.

    Valamint szóba jöhet még a lakásbérlés, én is ezt választottam, miután késői kollégiumi jelentkezésem miatt, nem vettek fel egyik helyre sem. Egy lánnyal gondolkoztunk a La Marne-on, de miután, ránk talált egy amerikai fiú a facebook-os oldalon (direkt nekünk Strasbourgba kiutazóknak volt létrehozva egy csoport), hogy ő talált egy négyszemélyes lakást a belvárosban. Havonta 285 Eurót kellett fizetni, de megérte az árát a lakótársak és a helye miatt is. Internet nem volt hozzá, azt havi 30 Euróért lehet beköttetni, de az átfutási idő olyan négy-hat hét. Elég nehéz bútorozott lakást találni, sajnos a legtöbben nincs semmi bútor – viszont, ha olyat vesz ki valaki, akkor a város szélén megtalálja az IKEA-t. 

Közlekedés

    Your browser may not support display of this image.Strasbourg egy elég kicsi város, egy nap sem kell a bejárásához, ezért a közlekedés sem bonyolult. A legegyszerűbb biciklivel járni, az egész városban ki van építve a bicikliút, illetve a belvárosban a legtöbb helyen csak gyalog és biciklivel lehet közlekedni. Lehet bérelni biciklit havi 20 Euróért, de ha három hónapra bérelsz, akkor havi 15-nek számolják, vagyis 45 Euróért. Viszont 100 Euró kauciót le kell rakni, ami elúszik, ha esetleg ellopják a biciklidet, ami sajnos olykor megtörténik Strasbourgban, bár bérelt biciklit annyira nem lopnak. Egyébként biciklit venni, olyan 45-70 Euró között már lehet. Tömegközlekedési eszközzel is könnyen el lehet jutni mindenhova – az iskolánkhoz az E és a D vonallal lehet és a megállótól 4perc séta még az iskola. Villamos, illetve busz áll rendelkezésedre és a diákbérlet, havi 22 Euró.

    Ha vonattal utazunk valahova, akár Franciaországon belül, akár külföldre, érdemes kiváltani az egy évre szóló, 60% kedvezményre feljogosító kártyát (Carte douze-vingt-cinq), ami 49 Euró, de már az első utazásunk alkalmával megtérülhet.

Étkezés, vásárlás

    Your browser may not support display of this image.Az iskolában is található úgy nevezett ’cafetéria’ (menza), ahol déltől kettőig lehet meleg ételt enni, egy főétel és egy saláta vagy desszert 3,15-3,45 Euróba kerül, valamint egész nap lehet szendvicset venni.

    Ha több ideje van az ebédidőben valakinek, akkor érdemesebb a nagyobb cafetéria-kba elmenni, több is van a városban, az egyik a Gallia, a másik pedig az Esplenade, valamint a belvárosban is található egy. Itt szintén déltől kettőig lehet ebédelni, valamint hattól nyolcig vagy kilencig vacsorázni. Egy főfogást lehet választani – nagyon bő a választék, változatos és nagy adag -, ehhez tetszés szerint választható egy előétel és egy desszert vagy gyümölcs és mindez csak 2,85 Euró, ami magyar viszonylatokhoz képest is olcsónak számít, főleg, hogy jól is laksz vele.

    Ha étterem mellett dönt valaki és tradicionális ételt szeretne enni a Petite France városrészben sok elzászi étterembe botlik, amik igaz nem az olcsó kategóriába tartoznak. Népszerű étterem a Flam’s és a Brasserie, ahol Tarte Flambe-t lehet enni, amit mindenképp érdemes kipróbálni.

    Olcsó étel vásárlásához a Norma nevű szupermarketet ajánlom. Egy kicsit drágább, azonban minőségileg is jobb a Simply szupermarket. Valamint a város szélén egy Auchen hipermarket található, ahol minden kapható. Viszont vigyázni kell, mert vasárnap egy bolt sincs nyitva, kivéve pár pékség és szerencsés esetben lehet találni kis élelmiszer boltot, ami viszont drága.

    Abban az esetben, ha nagy mennyiséget vásárolunk, a legjobban úgy jön ki az ember, ha átmegy busszal, vagy akár átbiciklizik, Kehl-be, Németországba és ott olcsóbban meg lehet venni az élelmiszert. 

Látnivalók

Your browser may not support display of this image. A tröténelmi belváros (La Grande Ile) az Ill folyóval körülvett sziget, amely az UNESCO Világörökség listájára is felkerült, tele van gyönyörű ’colombage’ stílusú épületekkel.

     Strasbourg legismertetőbb épülete a város szívében álló Katedrális. Egészen 1874-ig a világ legmagasabb épületének számított, a gótikus stílusú székesegyház. Érdemes belülről is megtekinteni, akár egy koncertre is elmenni. Valamint ha szép időben megmásszuk a tornyát, az egész várost be lehet látni és a Németországi hegyekig is ellátunk.

     Nagyon sok múzeum látogatható (Történelmi-, Modern-, Elzászi-, Régészeti Múzeum, stb.) amik valamikor ingyenesek a diákok számára, vagy legalábbis kedvezményes jeggyel lehet megnézni.

     Közvetlenül a belváros mellett található a híres Petite France nevű városrész, ahol a sok érdekes és szép épület mellett, éttermek tömkelege található.

      Strasbourg szélén, az Ill part mellett található az Európai Parlament, az Európa Tanács és az Európai Ombudsman.

      Ha valaki kikapcsolódásra és a természet közelségére vágyik érdemes ellátogatni az Orangerie parkba, amely az Európa Tanáccsal szemben fekszik. A parkban, állatkert, gólya menhely, mini farm üzemel. Kellemes sétákat lehet tenni a park tópartján, valamint sportolásra (futás, biciklizés) is megfelelő hely.

Your browser may not support display of this image.Your browser may not support display of this image. Téli látványosságnak mondható a karácsonyi vásár (Noel Markt), ami Franciaországban a legnagyobb, de talán Európában is. Karácsony előtt egy hónappal átalakul az egész belváros egy nagy vásárrá. Körülbelül 8 darab nagyobb vásárhely van, ahol mindent lehet venni, enni és forralt bort inni, valamint mindenhol több ezer fény világít, és különböző stílusban díszítik fel a város összes pontját. Ilyenkor annyi az ember, hogy még biciklivel is alig lehet haladni a belvárosban, viszont ami pozitívumnak mondható, hogy vasárnap is nyitva tartanak a boltok.

Szórakozás

      Az iskolában van egy szervezet (BDI), amely az Erasmus-os diákokkal foglalkozik. Az év elején egy összerázó utazást szervez, valamint a téli félévben sítúrát. Ezen felül különböző bulikat tart az év folyamán. Megvan, hogy melyik nap hova mennek az Erasmus-osok szórakozni.

      Hétfőnként a Mosquito bárban kezdenek, ahol barátságos árak és különböző kedvezmények várják a diákokat. Majd onnan általában a Java nevű szórakozó helyre mennek táncolni. Hasznos tudni, hogy a diákigazolvány bemutatásával, hétfőnként, a kötelező ruhatár az Erasmus-osok számára ingyenes.

      A kedd általában pihenő nap. Szerdán a Livingroom-ban vagy a Seven nevű klubba folytatódik a táncolás. Csütörtökön pedig az iskola valamelyik szervezete keretében van buli – aminek általában mindig van valami beöltözős témája. Pénteken a Salamander nevű salsa klubba szokás menni vagy pihenés van. Szombaton pedig szintén az iskola által szervezett buliba járnak az Erasmus-osok, vagy a Java-ba.

      Ezeken kívül szokott buli lenni a Hot-Boat nevű hajón valamint van még több szórakozóhely, amelyet érdemes bejárni és sok házi bulit is szerveznek, ahonnan később tovább mennek táncolni a diákok.

      A város szélén található egy korcsolyapálya, ahol este DJ is van, valamint billiárd és bowling pálya is található a városban.

      A diákok kapnak az iskolától egy kulturális kártyát, amivel a mozit, színházat, koncerteket, valamint az operát kedvezményesen látogathatják (pl. a mozijegy 4 Euró).

      Véleményem szerint nagyon biztonságos és tiszta Strasbourg, főleg a belváros, ahol éjjel is vannak rendőrök és eddig semmi incidensről nem is hallottam más Erasmus-ostól sem.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.