Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

London School of Economics

 1. Az intézmény rövid leírása

Az intézmény teljes neve London School of Economics and Political Science, röviden LSE. Az egyetem London belvárosában, a Cityben található. Az egyetemhez sok különálló épület tartozik, de ezek között maximum 5 perc a távolság gyalog. Az LSE hosszú évek óta a nemzetközi felsőoktatási rangsorok élmezőnyében van, ami a nemzetközi diákseregnek (a diákok 70%-a az Egyesült Királyságon kívülről érkezik) és a kiemelkedő tanári gárdának köszönhető. Az egyetemen ezek mellett neves vendégelőadók tartanak rendszeresen előadásokat, illetve nagyon hatékony Careers Service működik, amelyet minden kiutazónak a figyelmébe ajánlok. 

 1. A trimeszter szerkezete

  1: Block Seminar Yorkban szeptember végén

  2: Oktatás LSE-n október első hete után. A trimeszter körülbelül december 15.-ig tart. Eddigre jól megválogatott tárgyak esetében már a vizsgákat is leteszi a diák. 

 1. A CEMS iroda

A CEMS iroda a New Academic Building 5. emeletén található. Mivel a CEMS az LSE oktatási portfoliójában nem foglal el meghatározó szerepet, a CEMS iroda kiépítettsége és infrastruktúrája sem igazán nagy. Azonban a CEMS-koordinátor, Julie Fordham mindenben készségesen segített a félév során, és nem lehetett érezni azt, hogy a CEMS kevésbé lenne fontos, mint más szakok. Amennyiben Julie-t emailen keresztül kívánjátok elérni, fél órán belül számíthattok válaszra. A CEMS irodát két esetben kell felkeresni: 1/ Erasmussal kapcsolatos teendők, pl. Learning Agreement faxolása. 2/ Végszükség esetében. Minden másra az interneten keresztül választ lehet kapni, illetve a könyvtárban található IT Helpdesk-en keresztül lehet segítséget kérni informatikai kérdésekben (pl. nem működő felhasználói fiók stb.). Különböző rendezvényekre a Careers Service honlapján kell jelentkezni, tehát ezzel sem a CEMS irodát terheljük.

Az egyetem egyéb nemzetközi kapcsolatait irányító irodával a trimeszter során nem kerültünk kapcsolatba.    

 1. Szállás

Az az egy diák, aki az LSE-re megy a CEMS keretében évek óta (kivéve 2007) a Lee Abbey London nevű keresztény kollégiumban lakik. Én is itt laktam, és ajánlani tudom nektek is.

Kollégium előnyei:

- Kensingtonban található, tehát biztos környéken. Earl’s Court metrómegálló 4 perc gyalog, onnan Piccadilly illetve District Line-nal elérhető az egyetem körülbelül 17+5 perc alatt. High Street Kensington megálló 6-7 perc gyalog, onnan Circle line-nal érhető el ugyanennyi idő alatt. Ennek előnye, hogy amennyiben egyik metróvonalon valamilyen üzemzavar van, a diák még mindig be tud érni órára egy kis késéssel, ha a másik metróvonallal megy.

- Adnak reggelit (pirítós, lekvár, műzli és tojás), illetve vacsorát (elég változatos, és legtöbb esetben finom is. Választani lehet 2 húsos, illetve vegetáriánus étel között) hétközben, hétvégén ebédet is (szombaton hamburger, vasárnap változó).  Ez nagyon hasznos, mivel nem kell főzéssel tölteni az időt, vagy nem kell hatalmas összegeket (egyetem menzáján a legminimálisabb mennyiségű fish&chips 3 font 80 pence) elkölteni a menzán vagy éttermekben. Illetve nem kell bevásárlással foglalkozni. Ezen kívül ezen étkezések kiváló terepei a kapcsolatépítésnek, illetve a vacsorákat követő kávé bárban is jókat lehet beszélgetni.

- Pingpong csaták, nemzetközi diákok.

- Kellemes légkör. Szobabulikat lehet szervezni, ezen kívül vannak a kollégium által szervezett kirándulások, és keresztény programok is. Ezeken vallástól függetlenül érdemes részt venni, mivel sokszor igen jó zene kíséretében zajlanak. Vasárnap este filmest.

- Kert. Októberben, amikor még az idő engedi érdemes kint étkezni a napsütésben.  

Kollégium hátrányai:

- Elég drága, bár londoni viszonylatban elfogadható áron kínálnak ágyakat. Triple-room 126 font/hét. Ekkor a tusoló illetve WC a folyosón van. Ha az étkezések költségét levonjuk, az ár körülbelül reális.

- Koszos tusolók illetve WC. Mivel sok diák nem rendelkezik az elvárható viselkedési szabályok ismeretével, a WC rendszerint meglehetősen katasztrofális állapotba tud kerülni. Azonban naponta tisztítják, tehát ez az állapot általában csak délutánra alakul ki. A tusolók is elég koszosak, ami abból fakad, hogy a folyósokat nem lehet rendesen szellőztetni. Emiatt a tusolókban gombafejlődés indul meg, aminek szaga is van.

- Koszos szobák. A szobákat ugyan hetente takarítják, de ettől függetlenül vannak olyan koszfészkek benne, amelyeket nem lehet eltűntetni. 

Mindent összevetve ajánlani tudom a kollégiumot, nem biztosít ötcsillagos körülményeket, azonban 3 hónapra jó, és az ételek, illetve társaság miatt előnyös. 

 1. Közlekedés

Mint már említettem, metróval érdemes közlekedni. A buszok menetideje kiszámíthatatlan, mivel rendszerint dugóban állnak. Biciklivel nem közlekedtem.

Az egyetem a 3 metróvonal bármelyikén könnyen megközelíthető. A metrókon azonban sokszor van üzemzavar, így 1-1 rövidebb késés a félév során biztosan előfordul.

A metró havi bérlete diákigazolvány mellett 64 font az 1-2 zónára. Ez a két zóna a teljes belvárost lefedi, általában elég. Félév elején minél hamarabb igényelni kell az Oyster-cardot, erre jár a kedvezmény. Ehhez már aktív diáknak kell lenni az egyetemen. Az igénylés interneten megoldható, költsége 5 font.

A metrókon tömeg reggel van illetve 18 óra körül, egyébként nincs. 

 1. Kurzusok

4 kurzust kell felvenni, összesen 4*7,5=30 ECTS kredit értékben.

A kurzusok felvételére vonatkozóan egyértelmű tippem nincs, minden kurzusnak vannak előnyei és hátrányai. Én próbáltam úgy összeválogatni őket, hogy december közepére, a trimeszter zárásakor meglegyenek a vizsgák, amelyek egyébként sokszor írásban leadott dolgozatok formájában „kerülnek megrendezésre”. Ez abból fakad, hogy az LSE-n valójában az utolsó trimeszterben csak vizsgák vannak, amelyek az addig elhangzott teljes anyagot kérik számon. Azonban nekünk jegyet kell adni 1 trimeszter alapján, amely sok esetben esszé beadását jelenti. Az esszék értékelési elvei nagyon szigorúak, erről bővebb információt is tudok adni a szerencsés kiutazónak amennyiben érdekli.

Az én kurzusaim a következők voltak:

Analysis of Strategy A – nem könnyű, viszont érdekes, játékelmélet főleg. 1 dolgozat + 1 beadandó feladat.

Business in the Global Environment – kötelező tárgy, szintén elég érdekes. Kiselőadás + 2 esszé.

International Marketing – ezt nagyon ajánlom, magas a színvonal, és hetente újabb case study-kat lehet elemezni. 2 esszé.

Modern Social Psychology – érdekes, sok olvasmánnyal, kiselőadás-tartással + 1 esszé.  

Az órák hossza egyébként 50 perc, mivel X óra 05-kor kezdődnek, és 55-kor fejeződnek be, hogy át lehessen érni egyik épületből a másikba, amennyiben szükséges. Minden kurzushoz 1 előadás és 1 szeminárium tartozik, kivéve az Analysis of Strategy A tárgyat, amelyhez 2 előadás is volt.  

Ezeken kívül 2 skill seminar-on vettem részt: Team Building és Presentation Skills. Ez összesen 3 napnyi skill seminar-nak számít, és mindkettőt nagyon ajánlom, teljesen más megközelítést tapasztalhat az, aki részt vesz rajta, mint amire számít.  

 1. Hallgatótársak és bulik

Aki attól tart, hogy nem tudja megállni a helyét az LSE-n, annak jó hír, hogy erről szó sincs. Corvinus-os diákként abszolút egy szinten van az ember a többi diákkal.

Egyébként nem csak CEMS-es, hanem más, IMEX és MSc International Management diákokkal együtt fogjátok hallgatni a kurzusokat, illetve például Modern Social Psychology esetében egyéb, nem management irányultságú diákokkal is. A félév során rengeteg barátot lehet szerezni, például Indiából és Kínából, akik a nemzetközi diákseregben magas arányban képviseltetik magukat. De igaz az az állítás, hogy London illetve az LSE egy ’ultimate melting pot’, mivel olyen egzotikus diákkal is találkoztam, aki Trinidad és Tobagóból származik.

Bulikból nagyon sok van, vannak központi, LSE-szervezésű bulik, illetve minden héten van valamilyen CEMS-es esemény is, amely főleg a ’CEMS Social Drinks’ elnevezést szokta viselni, és italozást jelent.  

 1. Látnivalók

London látnivalóit senkinek nem kell bemutatni. Érdemes egy hatalmas sétát tenni az Embankment-től elindulva a Tower Bridge felé, ekkor az ember rengeteg látnivalóval találkozik.

Jó időben nagyon sok utcazenész és mutatványos lepi el a várost, különleges hangulatot biztosítva. Múzeumok szintjén érdemes meglátogatni a British-museumot annak belsőépítészeti adottságai miatt, illetve a Science és Natural History Museumot, amelyek a kollégiumhoz közel találhatóak.

A Madame Tussauds kihagyhatatlan élmény, a London Eye kihagyható.

Ezen kívül pedig érdemes minél több időt a parkokban eltölteni, amelyek fantasztikusan szépek, és rendkívül tiszták és csöndesek. A Holland Park a kollégiumtól 10 percre van, a Hyde Park körülbelül 20.

Ezen kívül érdemes céltalanul bolyongani a belvárosban, gyakorlatilag minden utcában van valami olyan, ami megragadja az embert, vagy amit már látott korábban filmekből, vagy internetről.

Londoninak érezni magunkat pedig mindenek felett álló élmény.  

 1. Összefoglalás

Ezen rövid összefoglalóban próbáltam egy kis betekintést nyújtani a legfontosabb tudnivalókba. Mivel a félév nagyon összetett volt, és nagyon sok tapasztalattal gyarapodtam, korlátlan mennyiségű egyéb információval tudok szolgálni annak, akit érdekel. Így tehát ha bárkinek kérdése van, nyugodtan írjon a forgacsadam@gmail.com címre. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.