Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Freie Universität Berlin 

A 2008/2009-es tanév őszi félévét a berlini Freie Universitäten töltöttem, ahol politikatudományt tanultam. Pozitív tapasztalatokkal, és új szakmai ismeretek mellett feledhetetlen élményekkel tértem haza. 

Érkezés

A félév hivatalosan október 13-án kezdődött, de az Orientációs Napokon történő részvétel céljából már október 1-jén kiutaztam. A rendezvény 2 napos volt, lehetőségünk volt közös, Erasmusos kirándulásokra és múzeumlátogatásokra jelentkezni, illetve tájékoztatást kaptunk a legfontosabb adminisztratív tudnivalókról. A közös programokkal kapcsolatban szomorúan tapasztaltuk, hogy a legtöbbre jóval kevesebb hely van, mint ahány Erasmus hallgató, így fontos a gyorsaság.

Az első hetekben szembesülnünk kellett a német bürokráciával, ami rengeteg papírmunkát és hosszas sorban állásokat jelentett, erre sajnos minden Erasmus diáknak fel kell készülnie lélekben. A Semesterticketről szóló igazolást (ami egyszerre jelent diákigazolványt és tömegközlekedési bérletet) érdemes minél előbb beszerezni, mert ennek felmutatásával ingyen lehet utazni, ami több 10 euróst enged megspórolni. 

Tanulmányok

A tanulmányi program összeállításában nagy szabadságot kaptunk, az Otto Suhr Institut tárgykínálatából bármely 2 modult kiválaszthattuk, modulonként 2 tantárggyal, amelyek közül az egyikből jegyet (Leistungsschein) kellett szereznünk, ami a tárgy minden követelményének teljesítését jelentette, a másikon pedig csupán aktív részvétel (Teilnahmeschein) volt a követelmény. Ez tárgyanként mást jelentett, volt ahol kiselőadást, volt ahol egy 2 oldalas recenziót. Az első héten érdemes több előadásra-szemináriumra ellátogatni és előzetesen felmérni a követelményeket. A 2 modul együttesen 20 ECTS-t ér, e mellé érdemes felvenni nyelvórát és egy modulrendszeren kívül álló tárgyat (5 ECTS értékben). A nyelvórákra történő jelentkezést egy nyelvi (főként nyelvtanra kihegyezett) teszt előzi meg, ezután szintenként kb. 3 különböző témájú nyelvóra közül lehet választani.

Minden felvett tantárgyamat érdekesnek találtam. A 6 tárgyból 5 szeminárium volt, ahol a tanárok segítőkészen válaszoltak minden feltett kérdésre, és pozitívan fogadták a diákok kritikáit. Ez a fajta interaktivitás nagyon előnyösnek bizonyult az tananyag befogadása szempontjából. A szemináriumi rendszer egyetlen hátránya az volt, hogy szinte mindenhol volt katalógus, és maximum 2 igazolatlan hiányzás volt megengedett. Ugyanakkor, a 6 tárgyam közül csak egyből kellett vizsgáznom, a többiből gyakorlati jegyet (vagy csak részvételről szóló igazolást) szereztem, ami rugalmasabbá tette a félévet.

A félév hivatalosan március 31-én zárult, de február 14-étől már nem volt tanítás, így akinek nem volt vizsgája, és mindent elintézett, akár haza is utazhatott. Ahol esszé a tárgy teljesítésének követelménye, a tanárok egy része megengedi, hogy otthonról, e-mailben küldjük el a dolgozatot, mivel a legtöbbnek március 31. a leadási határideje. Ez azonban tanártól függ. Nekem volt egy tanárnőm, aki ragaszkodott hozzá, hogy még Berlinben írjam meg a dolgozatot, és konzultáljunk róla mielőtt hazamegyek. Így március 15-ig Berlinben maradtam. 

Szállás, étkezés, költségek

Az egyetem előzetesen tájékoztatott minket a szálláslehetőségekről. 4 féle szállást ajánlottak fel, ezek közül én a Studentendorf Schlachtensee WG-jét választottam, ahol 5 Erasmus diákkal együtt laktam egy 6 szobával, külön fürdőszobával, konyhával és közös helyiséggel ellátott lakásban. A szállással összességében elégedett voltam, egyetlen hátránya a belvárostól való távolsága volt, az utazás tömegközlekedéssel körülbelül egy órát vett igénybe. Közel volt viszont az egyetem (kb. fél óra), illetve Potsdam (szintén fél óra). A lakbér havi 260 euró volt, internetkapcsolat nélkül, erről ugyanis minden lakásnak önállóan kell gondoskodnia. Lett volna lehetőség a Studentendorfon belül olcsóbb, kollégium-szerű szobák választására havi 200 euróért, de az ismerőseimnek elég negatív tapasztalatai voltak ezzel a szálláslehetőséggel kapcsolatban (a közös hűtőből eltűntek az ételeik, rossz a hangszigetelés, a fürdőszobák tisztasága pedig nem volt megfelelő), így én mindenképpen a WG-t javasolnám. A Studentendorf Schlachtensee-ben érdemes odafigyelni arra, hogy a recepció nincs minden nap nyitva (ez például akkor okozhat gondot, ha valaki a hétvégi mosás előtt közvetlenül szembesül azzal, hogy nincsen mosóérméje, és a zárva tartás miatt nem is tudja beszerezni).

A havi 300 eurós Erasmus ösztöndíj a fentiekből következően kiegészítésre szorult, annak ellenére, hogy Berlin a fővárosok között olcsónak számít. Én mindennel együtt körülbelül havi 500-600 eurót költöttem.

Az élelmiszerárak és a kínálat is nagyjából megegyezik az itthonival, egyetlen különbség, hogy tapasztalataim szerint a különböző bankkártyákat és hitelkártyákat kevesebb helyen lehet használni, mint Magyarországon. A legtöbb üzletben csak német bankkártyát fogadnak el, érdemes kártyát kérni a német bankszámlánkhoz. Német bankszámlát mindenképpen nyitniuk kell a kiutazóknak, mert minden új berlini lakos kap a várostól 100 eurónyi „Begrüßunsgeldet”, azaz „üdvözlet-pénzt”, amit csak német bankszámlára lehet utaltatni.

Az egyetemnek van egy hatalmas, és választékos kínálatot nyújtó menzája, ahol körülbelül 2,5 euróból meg lehet ebédelni. Vásárolni azonban csak menzakártyával lehet, amit első alkalommal kell kiváltani, majd rendszeresen újra kell tölteni az e célt szolgáló automatáknál, ahol tetszőleges összeggel növelhetjük meg az egyenlegünket. Ugyanezzel a menzakártyával tölthetjük fel nyomató egyenlegünket, ha elfogyott az 5 bónusz euró, amit első alkalommal kaptunk. 

Berlinről

Ami legjobban tetszett Berlinben, az a változatosság. Legyen szó építészetről, zenéről vagy kulturális programokról, mindenki talál saját ízlésének megfelelőt. És mindezt elérhető közelségben, a város kiváló közlekedési hálózatának köszönhetően. Klasszikus gyöngyszemek a Brandenburgi kapu, a Reichstag, a Berliner Dom és a Museeninsel, de szintén kihagyhatatlan az East Side Gallery, a Tacheles, a TV-torony és a Potsdamer Platz.

Tapasztalataim szerint a németek többsége jól beszél angolul, így akkor is könnyen megérttethetjük magunkat, amikor még nem tökéletes a némettudásunk. A nevezetességek könnyen fellelhetők, minden logikusan ki van táblázva, így a kevésbé jól tájékozódok is könnyen eligazodnak. 

Csak javasolni tudom Berlint és a Freie Universität-et, érdekes tanulmányi kínálat, érdekes város és pezsgő kulturális-, és diákélet.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.