Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008//09

Université de Marne-la-Vallée

 1. Az intézmény rövid leírása

Neve és kódja ellenére az egyetem maga nem Párizsban, hanem attól mintegy 20 kilóméterre keletre, Marne-la-Vallée térségben található, egészen pontosan Champs sur Marne településen.

Az egyetem számos épülete közül kettőt emelnék ki: Copernic (ez a főépület, és itt voltak az óráim), illetve a Bois de l'étang (az előzőtől kb. 10 perc gyalog, és itt vannak a közgázos órák). Az épületekről elmondható, hogy nem túlzottan dekoratívak. Belülről jellemző a termekben a padlószőnyeg borítás, és a takarítás esetlegessége.  

 1. A nemzetközi iroda

A nemzetközi iroda (Service des Relations Internationales) a Copernicben található a földszinten balra a folyosó végén. 3 munkatársa van: Virginie – ő az iroda vezetője -, Véronique – ő az Erasmus-koordinátor – és José, akinek fő ismérve az, hogy spanyol. Az iroda e-mail címére érkező levelek esetében ne mindig számítsunk válaszra, célszerűbb valakinek közvetlenül írni.

Az iroda nyitva tartása: hétfőn és kedden délután, csütörtökön és pénteken pedig délelőtt tartanak nyitva, de – az otthoni tapasztalatoktól eltérően – nyugodtan mehetünk nyitvatartási időn kívül is, ha van ott valaki, akkor szívesen segítenek.

A hivatalos adminisztráción kívül foglalkoztak a nyelvkurzusok szervezésével, a szállások intézésével, illetve szerveztek például karácsonyi ünnepséget is.  

 1. Egyéb „látnivalók” az épületben

Fontos helyszínnek bizonyul a földszinten lévő kb. 10-15 számítógép. Miután beiratkoztunk az egyetemre, ide lehet jönni például internetezni. (előtte is lehet, csak mindig kell szerezni valakitől jelszót)

Másik fontos helyszín a menza. Ebből van egy a főépületben, egy pedig az úgynevezett CROUS-ban. Itt egy menü hallgatóknak 2,85 euróba kerül, és tartalmaz egy főételt, zsemlét, illetve két egyéb dolgot tetszés szerint (saláta, desszert, előétel, sajt). A CROUS-ban lévő egyik menza annyiban különbözik ettől, hogy ott a főétel mindig pizza sültkrumplival. A főépületben található büfé is.

Könyvtár több épületben is található (központi most épül). A Copernicben lévő elsősorban matematikával, informatikával, fizikával és kémiával foglalkozik. Ennek színvonala a kielégítő alsó határát súrolja. Közgazdaságinak nevezett könyvtár a Bois de l'étangban található, ennek színvonala elég alacsony. (egyetlen folyóirat sincs benne) 

 1. Szállás

Amennyiben az egyetem által közvetített és CROUS által fenntartott szállások valamelyikét vesszük igénybe, azzal kell számolnunk, hogy az egyetemtől 2, de inkább 3 RER-megállónyira kerülünk. (az előbbi település neve Lognes, az utóbbié Torcy) Én Torcyba kerültem a többi Erasmusos nagy részével együtt. Torcyban a szállás épülete kb. 2 percre található az RER megállójától a SPAR épületében. Az épület maga 6 szintes, állapota nem a legjobb. Mindenkinek külön szobája van, ennek nagysága 15 négyzetmétertől indul (ez esetben a havi bérleti díj 281,50 euró). Ebből elvileg lejönne egy állami támogatás (CAF), de ez a félév végéig sem érkezett meg. Közösségi terület nincs, ezért a többiekkel való találkozás, bulik lehetősége a folyosóra, illetve valakinek a szobájára korlátozódik. Az épületben lakik a házmester népes családjával. (Jegyezzük meg: vannak érdekes szokásai)

Torcy tipikus alvóváros: panelrengeteg mindenfelé, ezen kívül bevásárlóközpont, étterem és egy mozi, valamint a polgármesteri hivatal és a templom. Sötétedés után utcára menni óvatosan.  

 1. Közlekedés

Mint már említettem az egyetem, illetve a szállás az RER A vonala mentén található. Ez viszonylag gyakran közlekedik, de meglehetősen zavarérzékeny. Ezzel bejuthatunk Párizsba, valamint az egyetemre is. Álmos reggeleken azonban nem árt figyelni: az egyetem megállójában (Noisy-Champs) nem minden vonat áll meg. Noisy-Champs a 4-es, Torcy az 5-ös zónában található. Párizs maga az 1-es zóna.

A bérlet (Imagine-R) megszerzése nem egyszerű, ehhez is be kell iratkozni az egyetemre, szerezni kell iskolalátogatási papírt, és további dokumentumokat. Ennek ára a 4-es és 5-ös zónára havi 31,5 euró. Hétvégén és ünnepnapokon ez is érvényes az összes zónára.

A Párizs-Torcy jegy ára 4,2 euró, ha egyszerre 10-et veszünk, akkor olcsóbb.

Közlekedik a környéken néhány buszjárat, ezeket sem haszontalan tanulmányozni, de rendszeres használatuk a járatsűrűség és az útvonal miatt nem ajánlott.  

 1. „Élet” a szálláson

A szálláson mindenféle nemzetiség megtalálható volt. A francia kisebbség mellett a többséget a spanyolok adták. Nagy részük franciául nem sokat tudott, és nem spanyol ajkúval nem sokat beszélt. Ezen kívül voltak olaszok, románok, csehek, lengyelek, oroszok, kolumbiaiak, kínaiak, venezuelaiak, tajvaniak, algériaiak, mexikóiak, szlovákok, németek stb.

Bevett szokás volt, hogy egymáshoz átcsöngettünk, és unalmas óráinkban így szórakoztattuk egymást. Buli általában péntek este volt – a folyosón.  

 1. Látnivalók

Párizs látnivalóit senkinek nem kell bemutatni. A Notre-Dame, Eiffel-torony és hasonló, mindenki által ismert nevezetességek mellett érdemes felfedezni a kevésbé ismert látnivalót is. A turisták száma évszaktól függetlenül mindig magas.

A szállás és az egyetem környékén nincs sok látnivaló: Champs sur Marne-ban található egy kis kastély, ez azonban januárban, amikor meg akartam tekinteni, zárva volt. Torcytól 3 kilométerre, az RER végállomásánál található Disneyland. Ennek látogatását az árak ismeretében és érdeklődés hiányában mellőztem.

A régióban (ahol hétvégén utazgathatunk a bérletünkkel) található néhány érdekesség: Fontainebleau, Versailles (ide a bérlettel ingyenesen mehetünk be), stb. A múzeumokba kedvezményes belépő 26 éves kor alatt váltható.  

 1. Nyelvkurzusok

A nemzetközi iroda szervezett egy két hetes nyelvkurzust szeptember elején, a tanév megkezdése előtt. Ennek költsége 150 euró volt, amely tartalmazta az ebéd, valamint a kirándulások árát. (Barbizon, Auvers-sur-Oise, esti sétahajózás a Szajnán). Ez remek lehetőséget adott a többi külföldi hallgató megismerésére is. Az oktatás színvonala nem volt túl magas. Ilyen kéthetes nyelvkurzus csak az őszi félév előtt van.

A nyelvkurzusok azonban folytatódtak a tanév során is. Én a hétfői, haladó órára jártam. Ezen a követelmények szintje elég magas volt, de véleményem szerint megérte részt venni rajta. Időtartama heti 3 óra volt (10-től 13 óráig – max. 5 perc szünettel) Emellett volt kezdő és középfokú csoport is.

A nyelvórákon a részvétel természetesen nem kötelező.

 1. Tanárok, hallgatótársak, szak

Jómagam gazdaságmatematikai elemző közgazdász szakosként az IMIS nevű mesterszak első évére iratkoztam be. Ezen velem együtt volt 35 hallgató. Egyetlen külföldiként bizonyos szempontból privilegizált helyzetem volt közöttük, és ők is nagyobb figyelmet fordítottak rám. Franciaország etnikai összetételének megfelelően a szakon volt mindenféle nemzetiség: kínai, venezuelai, algériai (négy is), stb.

6 tanáromból 3 volt francia, a többi román, olasz, spanyol.

Külön kiemelném szakfelelősömet, Robert Eymard-t, aki különösen is odafigyelt rám, ha valami miatt e-mailt írtam neki, 20 percen belül válaszolt.

A szaknak külön titkárnője van, Armelle Dupuy-D'Uby, akihez szintén bizalommal fordulhattunk.

A tanszéknek van külön gépterme is, ahol a számítógépek használata mellett lehetőség van nyomtatni is. Ennek kódját még a félév megkezdése előtt megkaptam – a hallgatók közül elsőként.

A szakon szakfelelősünk bevezetett egy kissé furcsának tűnő, de nagyon jó szokást: a diplomaosztót. Ez úgy nézett ki, hogy az egyik előadóban ott volt a végzettek egy része, illetve a két évfolyam. A megjelent végzettek elmondták egyesével, hogy mit csinálnak és hol, majd néhány beszéd és tudományos állásfoglalás után fogadás volt a CROUS-ban, ahol lehetőség nyílt beszélgetni a többi évfolyammal, a tanárokkal és a végzettekkel.  

 1. Az órák

Az órák hossza 120 perc – hosszúnak tűnik, de kibírható. (ez egyébként tanszékenként változik) Minden kurzusnak van egy előadás és egy gyakorlat (TD = travail dirigé) része. Az itthonihoz képest a tanárok jobban odafigyelnek arra, hogy a hallgatók megértsék a tananyagot.

A félév során 5 kurzust vettem fel (szinte mindent – az angol kivételével – amit a csoporttársaknak is kellett), tárgyanként 6-6 kreditért. Ezek a következők:

 • Analyse numérique et simulation – a tárgy gyakorlati része gépteremben zajlik a SCILAB (a MATLAB egy verziója) segítségével. Ez az egyetlen tárgy, amelyet úgy tűnik, hogy sikerül elfogadtatnom. Vizsga papíron – ott kell programot is írni.
 • Processus stochastique – a tárgy itthoni megfelelőjénél érthetőbb kurzus – részben a gyakorlatnak köszönhetően. A sztochasztikus folyamatok c. itthoni tárgyam helyett nem sikerült elfogadtatnom.
 • Systemes d'information et bases de données – magyarul nevezhetnénk adatbázisoknak is. Az oktató teljesítménye nem nyűgözött le, túl sok volt az elmélet, és egy ilyen jellegű tárgyból szintén furcsán hat a papíron írt vizsga.
 • Statistiques empiriques – az itthoni Statisztika 2. „normális” formában történő megtanítása, azaz nem csak a képlet megadása, hanem annak matematika levezetése és háttere.
 • Initiation aux mathématiques financieres – ez választható tárgy volt, a másik lehetőség az optimisation lett volna. A tárgy számomra (különösen az első fele) meglehetősen könnyű volt.
 1. Összefoglalás

Összességében úgy érzem, hogy a félév alatt lehetőségem nyílt új ismeretségek megkötésére, a nyelvtudásom elmélyítésére, szakmai ismereteim mélyítésére és egy másik kultúra megismerésére. Ha most kellene helyet választanom, valószínűleg nem választanék nagyon másként.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.