Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Ecole Superieure de Commerce Toulouse

Egy fantasztikus félév Toulouse-ban 

Középiskolás korom óta egyik nagy álmom volt, hogy egy szemesztert Erasmus keretében küldölfön tölthessek! Persze konkrét úticéllal...azonban tavalyi Erasmus pályázatom sem hozta meg 100 %-ban a várva várt sikert! Így kicsit csalódva vártam az újabb fejleményeket. Ekkor kaptam egy újabb listát az Erasmus irodától, melyben elsőként Toulouse-t jelöltem meg, s néhány napon belül már jött az értesítés, hogy a 2008/2009-es tanév őszi félévét ott tölthetem!!! 

A kezdeti csalódások ellenére nagy izgalommal vágtam neki franciaországi félévemnek. Előttem még nem járt ott magyar cserediák, így az interneten kellett kutatakodnom információk után, mind az ottani tárgyakat, mind a várost illetően. Amit már előre sikerült megtudnom, hogy Toulouse Franciaország déli részén található, a második legnagyobb egyetemi városa, egyedül Párizs előzi meg a sorban. Mindenki csak úgy emlegeti: „Toulouse, la ville rose”, azaz a rózsaszín város. Ezt a „becenevet” azzal „érdemelte ki”, hogy a házak téglája rózsaszín. 
 

Általánosságban... 

Magáról a félévről csak azt tudom mondani, hogy fantasztikus volt, s nem cserélném el semmiért!!!! Számomra ugyanis pozitívum volt, hogy egyrészt elsőkként üdvözölhettek minket, magyarokat abban az iskolában, másrészt nem kellett attól tartanom, hogy nem fog fejlődni külföldi nyelvismeretem, hiszen csak külföldiekkel voltam körülvéve a nap 24 órájában :)!...Ezen kívül nagyon sok emberrel találkoztam a világ minden tájáról!!! És ez egyáltalán nem túlzás! Társaink Ausztráliától kezdve Dél-Amerikán át, minden kontinensről érkeztek, s az európai cserediákok száma elenyésző volt! Érdekesség, hogy a franciák vannak  a legkevesebben, hiszen nagyon sokan érkeznek tanulni afrikai országokból, elsősorban Marokkóból.

Your browser may not support display of this image.

Már Erasmus félévem előtt számos nemzetközi rendezvényen vettem részt, s abban a tévhitben éltem, már nagyon jól ismerem a különböző kultúrákat! Be kell látnom, tévedtem!!! Eddig ugyanis

csak az európai kultúrákba láttam bele, ami a világ kultúrájának igen kis hányadát teszi ki! Most azonban tényleg nagyon sokféle emberrel és kultúrával ismerkedhettem meg! Mindezek mellett meg kell említenem a gasztronómia közelebbről való megismerését is, hiszen hol marokkói, hol dél-amerikai, hol magyar, hol kínai ételt fogyasztottunk. Törekedtünk arra, hogy a többiekkel is megismertessük saját szokásainkat, s furcsán hangzik, de kedvet kaptunk a főzéshez :)! 
 

Az iskoláról... 

Your browser may not support display of this image.A sulit, magát egy középiskolaként képzeld el, mármint ami méretét illeti. Ez valószínűleg csak azért van így, mert ott egyedül a „Business Administration” karnak ad helyet. A tantermek kicsik, az órákat pedig 40 fős csoportokban tartják. Nem tesznek különbséget francia és nemzetközi diák között, minden csoportban vegyesen vannak elosztva a diákok. Azok a külföldiek, akik franciául tanulnak, egyedül, esetleg ketten vannak a csoportban. Így elsőre riasztónak hangzik, de egyáltalán nem az :)! A franciák nagyon segítőkészek, s barátságosak. Akik pedig angolul tanulnak, azok 3 csoportban vannak elosztva, s mindegyikben kb. 10 fő a külföldi, a többi pedig francia. Az órák menetére a gyakorlat-orientáltság jellemző, így szinte minden tantárgy keretében van csoportmunka. 

Az ottani akadémiai év azonban másként alakul, mint az itthoni. Az őszi félév szeptember végétől február végéig, a tavaszi pedig február végétől június elejéig tart. Az itthonihoz képest az a különbség, hogy még ezek is két részre vannak osztva, s mást tanulnak a diákok az első negyedévben, s mást a másodikban. Ezeket pedig negyedévenként zárják vizsgával, általában két nap alatt. Az órarendjét mindenki megkapja félév elején, amit érdemes megőrizni, egyébként nem fogod tudni, hogy mikor és merre van órád, hiszen ott minden héten más az órarended. Így előfordulhat, hogy az egyik héten csak egy-két órád van, a következőn meg minden nap végig. Azonban ennek is van előnye: tudod, mikorra tervezz egy kis kirándulást :)! 

A mindennapok... 

A mindennapi életről nem sok újdonságot tudok mondani. Az nagyjából ugyanolyan, mint itthon. Az árak ugyan sokkal magasabbak, de ha jól gazdálkodsz, nem jössz ki sokkal drágábban, mint ha itthon lennél. Egy három fogásos ebéd a menzán kb. 3 euró, a „crêpes” (olyan, mint a palacsinta) általában 2-6 euró között mozog, ízesítéstől függően. 

A közlekedést tekintve, a metrójegy 1,4 euró egy irányba, a return 2,5 euró. Azonban vásárolhatsz bérletet is. Ami még nagyon jellemző, az a kerékpár bérlése. Lehet vásárolni éves bérletet, s a szinte minden utcasarkon megtalálható kerékpárokból bármikor bérelhetsz egyet a kártyád segítségével. Megmondom őszintén, hogy mi néha metróval utaztunk, de egyébként annyira közel van minden a városban ( a sulitól a városközpont 10 perc séta), hogy általában csak sétáltunk. 

Ami a szállást illeti, még a félév kezdete előtt, kaptunk ajánlatokat a sulitól. Választhattunk, hogy kollégiumban vagy albérletben, lakótárssal, szobatárssal vagy anélkül szeretnénk-e lakni? A havi átlagos bérleti díj 350-500 euró körül mozgott lakás esetén, a kollégium pedig 500-600 eurónál kezdődött, amihez még hozzájött a rezsiköltség havi 30-40 euróért. (Persze mindez fejenként értendő!)

Ami pedig elengedhetetlen, az a bankkártya!!! A bankkártyát kb. mindenhol lehet használni, s nagyon sokszor megkönnyíti a dolgod, illetve nem kell sokat sorban állnod pl. egy mozijegy vagy egy vonatjegy megvételekor. Néhány boltban van külön kassza a bankkártyával fizetőknek, úgyhogy vásárláskor ügyelj erre :)! 

Összegezve, ha szeretnéd Erasmus féléved valódi külföldi környezetben tölteni, minél több, nemcsak európai kultúrát megismerni, mentalitásod széleskörűbbé formálni, mindenképp Toulouse-t javaslom :)))! 

Ha bármi kérdésed van, írj bátran! 

Remélem, Te is legalább annyira jól fogod magad érezni, mint ahogy én éreztem!

Sok sikert :)!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.