Január - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Bogazici Üniversitesi

Szeptember 12-én utaztam Isztambulba a Pozsonyi reptérről éjszakai 11.00-es indulással. Szerencsére előre kalkuláltam a potenciális késéssel ami be is igazodott és végül fél egy körül el tudtunk indulni. Hajnalban érkeztünk meg az isztambuli Sabiha Gokcen reptérre három óra tájában. Annak ellenére hogy nem volt az első utazásom Isztambulba, azon kívül, hogy tudtam, hogy az anatóliai oldalon található, meglepetésként ért, hogy 20 kilométert szükséges utazni még, hogy elérjem Isztambul anatóliai határát. Tömegközlekedési buszokkal el lehet jutni Taximig, ami már az európai oldal szíve, viszont várni kellett rá még egy órát. Megérkezve Taximra, ami az éjszakai élet központja is egyben, nagy tömeggel találkoztam, a téren még a hajnali órákban is nagyon sokan vannak, mindenhonnan zene hallatszik, dugó van, és nem mellékesen néhány busznyi rendőr és civil rendőr, akik rutinosan kergetik a zsebtolvajokat, verekedőket, taxisofőröket, akik közül, ahogy később megtudtam, néhányan kábítószerekkel is kereskednek körözve a Taxim tér körül. Nagyon jó hangulata volt. Az első négy napban egy hostelben szálltam meg az Istiklal Caddesi egyik mellékutcájában, nagyon olcsón és nagyon kedves személyzettel. A neve Chillout Hostel&Café, címe pedig emlékezetem szerint Balyoz sk. (sokak-utca), Beyoglu (nevű negyed). Miután találtam egy szobát Besiktasban, nem messze Taximtol a Bogazici Egyetem irányában, az európai oldalon, havonta 400 líráért, jelenlegi értékben körülbelül 200 euró (némivel kevesebb), már kezdődött is az egyetem, ami onnan fél órás busz útra van 559C vagy 43R buszokkal, Bebek város rész felett, ami pedig köztudottan Isztambul egyik legelitebb városrésze (Rózsadomb).

Besiktasi lakás/szoba árak a drágábbak közé tartoznak Isztambulban, viszont egy szoba bérlete proporcionálisan drágább mint hogy ha néhányan összeállnak és kivesznek egy lakást. Az előnye pedig az hogy nincs nagyon messze Bogazici egyetemtől de közel van Taximhoz és nagyon könnyen elérhető a kikötője is ahonnan pedig 10 percenként járnak kompok az anatóliai oldalra. Éjszaka nyugodt környék, nappal pezsgő és minden megtalálható ami egy új lakás/szoba berendezéséhez szükséges. Taximról induló 559C busz, az egyetem felé, első etapját (Taxim-Besiktas) pedig hasznos kihagyni a gyakori dugók miatt ha Besiktasban száll fel.

Említeném még a Tarlabasi negyedet azok számára akik olcsó szállást keresnek és nem nélkülözik a komfortot, viszont nem szeretnének messze lakni a központtól. Tarlabasi a prostitúció, kábítószerkereskedelem és munkanélküliség központja Isztambulban, de hatalmas előnye hogy a Taximnál kezdődik, lehet nagyon olcsón szállást találni(nem interneten keresztül) és mégis a város jelenlegi szívében lakni. A Taximhoz közeli részekben nem szoktak incidensek történni, inkább beljebb a negyedben, de ott is csak éjszaka. Hatalmas és nagyon jó piaca van vasárnaponként, nagyon finom kenyérrel, túrókkal, olívákkal és ezen kívül lényegében mindennel ami egy új lakáshoz szükséges.. Ha pedig valaki itt lakik akkor nagyon közel van minden klubhoz, galériához és koncert teremhez és szüksége lehet a havonta megjelenő TimeOut nevű, angol nyelvű magazinra, amelyben megtalálja a kulturális rendezvények, koncertek és egyéb happeningeket. Persze nem kizárólag erre kell támaszkodni mert sajnos nagyon sok hely(alternatív színházak/mozik, kávézók nem szerepelnek benne). 

Az Isztanbuli közlekedés kaotikus, gyakran lehet látni felborult autókat pl. a Barbarossa buleváron, vagy pedig ütközés következtében vitatkozókat/verekedőket, de a pesti vezetőkre jellemző vezetői stressz és idegességnek nyoma sincsen. De, minden pillanatban elővigyázatosnak kell lenni és semmikép sem számítani a vezetők udvariasságára az úton való átkeléskor. Az úgynevezett ”dolmus”-ok, sárga vagy világos kék kombik, nagyon hasznosak abban az esetben ha valaki hamarabb el szeretne jutni valahova, kikerülve a dugót. Sajnos a Bogazici felé nem járnak, de pl. Sultanahmetbe ,Fatihba Taximrol, Zincirlikuyu-bol (Besiktas és Levent között) pedig szinte bárhova el lehet jutni. A jegy ára a távolság függvénye 1.50től 3 líráig, és nem mellékesen éjszaka későig közlekednek. Érdemes egyébként minél hamarabb kiváltani az “akbil”-t azaz a bérletet, amint megvannak az egyetemen a hozzá szükséges papírok, nagyon sok pénzt lehet spórolni mert a diák jegy majdnem fele annyiba kerül mint a rendes. A “Tünel”-hez szükséges elmenni a központi irodába ahol egy hét után állítják ki. Tünel pedig maga a kicsi metró amely összeköti Karaköy-t és Istiklal Caddesi-t, melynek az aljában található az iroda. Ha nem találja, ne hagyatkozzon a helyiek útmutatásra.                

Az egyetem, Bogazici Universitesi, a társadalom tudományok terén Törökország legjobb egyeteme es egy gyönyörű kilátással a Boszporuszra rendelkező park közepén található. Mindenki folyékonyan beszél angolul, mintha egy másik országban találtam volna hirtelen magam. A tanárok magasan kvalifikáltak, az órák szeminárium jellegűek, nagyon sokat kell olvasni, amit minden hallgató be is tart és nagyon kellemes és izgalmas viták és beszélgetések alakulnak ki rendszerint az órak alatt. A tanárok minden határidőt precízen betartanak, időre kijavíttatják a dolgozatokat, konstruktív kritikával mellékelve. Nagyon sok házi dolgozat kell írni és a terjedelmes readerek következtében jóval kevesebb idő jut szórakozásra mint a többi Erasmus diáknak a többi isztambuli egyetemen. A tananyagot nem kellett “kihalászni” a könyvtárból, hanem a tanárok az egyetem melletti fénymásolókban leadják a kötelező irodalmat amit az adott tantárgy kódjára hivatkozva bármikor meg lehetett vásárolni, 5-10 euróért. Több kantin is található a fő kampusz területén ahol nagyon olcsón lehet ebédelni, van egy nagyon jó medence és konditerem is és egy hatalmas könyvtár az északi kampuszban, török és angol irodalommal. Azok számára akik az egyetemi képzésük végéhez közelednek javasolni tudnám a “directed readings” szemináriumot amihez szükséges keresni egy a téma iránt érdeklődő tanárt és személyesen megbeszélni. Minden e-mailre válaszolnak, és szívesen rendelkezésre állnak. A szemeszter eleji tantárgy jelentkezéskor érdemes követni a az xchangecommission utasításait, az eltérő rendszer következtében, sokkal könnyebb kiigazodni. Jelzésképpen, érdemes már a tanítás első hetében ott lenni és jelen lenni minden órán ami érdekel hogy később könnyebben meg lehessen kapni a tanár, szeminárium látogatásra vonatkozó személyes beleegyezését, főleg hogy ha más tanszék tárgyaira jelentkezne. Az egyetemi török tanfolyam viszont nem tetszett és mindenkinek javaslom hogy ha meg szeretne tanulni valamennyire törökül, inkább egy nyelviskolába mennyen, pl. Dilmer(Taximhoz közel), ahol az egyetem mellett bevállalható kurzus nyolc hétig tart, heti háromszor három órával, diák áron 260 euróért.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.