Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

HEC Paris

Az Egyetem

A félév az ittenihez képest később kezdődött és korábban végződött (októbertől decemberig), ez alig 3 hónap, ami alatt a vizsgákat is átvészeltük. Bármelyik félévben is mész, mindenképpen érdemes az integrációs héten részt venni, ami a tanév előtt kezdődik és az IS szervezi. Ők felelősek a külföldi diákokért. Programokat szerveznek, némi városnézés, rendszeres bulik, állandó segítség a campuson és elméletileg minden cserediáknak szereznek egy buddy-t, akit akármikor zaklathattunk, de most elég későn sikerült ezt megoldani, addigra már megismertük a fontos dolgokat és pár helyit.

Maga az egyetem Párizson kívül helyezkedik el egy faluban, ahol egy nagyobb abc és pár kisbolt van. Kb egy, másfél óra alatt be lehet jutni a városba, ami azt jelenti, hogy egy hosszabb délután kedvéért már érdemes lehet bemenni, ha kifizettük a 6 eurónyi vonatjegyet. Ha megteheted, autót is hozz magaddal. Akár bevásárláshoz, akár a környék felfedezéséhez nagyon praktikus, és nagyon jól lehet ismerkedni a többi diákkal is. Bár elég sokáig tartott levezetni Párizsig, egyáltalán nem bántam meg, mert nem tudom, hogyan juthattam volna el Bretagne kis, aranyos településeire vagy a Loire-völgy egy-egy mindentől messzi kastélyába.

A campuson erdő, tó, sportpályák, a legtöbb diáknak szálláshely, étterem, kávézó, könyvtár stb. is van. Gyakorlatilag egy-egy kisebb bevásárlást leszámítva (főként a bulikhoz) semmi miatt nem kell a campuson kívülre menni.

A tanítás eléggé különbözik az itthonitól. Az órák nagyon alap szintről indultak, de nagyon rövid idő alatt nagyon komoly, használható tudást adtak át. Ugyanakkor nem nagyon kellett megerőltetni magam, hogy elvégezzem a tárgyakat. Így elég sok szabadidőm maradt. 6 tárgyat vettem fel, amelyek nagy része 3 kredites volt: francia, corporate finance, (6-6 kredit), international relations in a globalized world, statistique, méthodes d’analyse des couts (3-3 kredit) és negotiations (2 kredit). Ha már tanultál valamennyit franciául mindenképpen érdemes megpróbálkozni egy-két tárggyal, mert sokkal intenzívebben fejlődik a nyelvtudásod, és ha olyan tárgyat választasz, ahol nincs órai aktivitás, akkor a jeggyel sem lesz gond. Ilyenkor a tanárok figyelembe veszik némiképp, hogy nem tudsz olyan jól teljesíteni, mint a többiek. Persze e kurzusoknál többet kellett készülni a vizsgákra, de összességében egyik tárgyból sem volt megerőltető a számonkérés. Sokkal inkább az évközi munka, csoportmunka számít. Sokan mondták, hogy éjfélkor tartottak csoporttalálkozót egy-egy prezentáció előtt. Sokmindent tanultam, de a nyelvtudásom nem fejlődött igazán. Sőt, az angolom inkább romlott, egy-egy hosszabb francia előadás után én is kezdtem francia akcentussal beszélni, ami elég kiakasztó volt… A francia tudásom fejlődött, bár nem annyira, mint szerettem volna, ugyanis legtöbbször angolul beszéltem az emberekkel, vagy magyarul a két magyarral, akikkel viszonylag sok időt töltöttem.

Egyetemi élet

Bár az HEC az egyik legjobb business school Európában, a diákoknak meglehetősen sok szabadidejük van. Talán elég valós képet mutat a youtube-on HEC lipdub cím alatt futó rövid mozi. Az itteniek nagyon büszkék arra, hol tanulnak, nagyon jól érzik maguk itt. Legalább hetente egyszer van hivatalos buli, amit semmiképpen sem szabad kihagyni, és érdemes belépni a BDE-be (a bulikért, sok programért felelős diákszervezet), hogy olcsóbban jussunk be a bulikra, ahol mindig ingyen italpult van (bár korlátozott választékkal). Ugyancsak emiatt érdemes számlát nyitni annál a banknál, amivel a BDE-nek szerződése van (jelenleg ez az LCL).

Az, hogy a campuson kap minden külföldi szállást nagyon sokat számított. Mindig mindent időben sikerült megtudni, nagyon sok embert lehetett megismerni. Akár a mosodában, akár az étteremben sorbanállva, vagy a sok egyetemtől kapott kártya működésének kitalálása közben. Nagyon sok a külföldi, a világ tényleg minden tájáról. Érdekes volt, hogy mi magyarok mennyi időt töltöttünk együtt, bár korábban nem ismertük egymást. A legjobb barátságokat én főként déli, ázsiai és orosz diákokkal kötöttem. Rengeteget buliztunk egy-egy kolesz szobában, vagy bementünk Párizsba vásárolni, sétálni.

Pár szó a pénzügyekről. Arra fel kell készülni, hogy Franciaország nem olcsó hely és nem éri meg nagyon spórolni, mert akkor nagyon sok mindenről le lehet maradni. Én valamivel több mint 1000 eurót költöttem havonta, amiből 400 volt a kolesz, 300 az étel és egy kis nasi az esti házibulikhoz. Hétvégenként mindenképpen érdemes akár Párizsba, akár máshova elmenni, mert ilyenkor kiürül a campus. Ha pár ismerőst összeszed az ember egy hétvége kevesebb, mint 100 euróból megoldható. Persze ha valaki ki akarja próbálni, milyen Párizsban elmenni egy klubba, az legalább 100 euróval számoljon egy éjszakára (taxi, belépő, italok…).

Összességében nagyon hamar eltelt az a 3 hónap, amit kinn töltöttem. Az emberek, a környezet hiányoznak, mégis nagyon jó volt hazajönni. Azonban látogatóba, talán szakmai gyakorlatra vissza fogok menni, és az ottani új ismerősök is meg fognak látogatni itthon.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.