Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Université de Strasbourg – École de Management Strasbourg

Bevezetőben annyit, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom a város és a sulit. Életem legjobb félévét töltöttem Franciaországban.  

Strasbourg 

Ez az elzászi város nagyon speciálisnak számít Franciaországban, Párizs után talán a második legvegyesebb francia város, nagyon sok a külföldi, ezért nem is néznek rád ferde szemmel, ha angolul vagy nem éppen hibátlan francia tudással próbálod megértetni magadat. Igazi egyetemi város, nagyjából 450 ezer ember él itt, ebből 20% az egyetemista. Ennek megfelelően igazi nyüzsgő város, soha sem alszik. Rengeted a szórakozóhely és folyton történik valami. Rengeteg lehetőség van színházba, operába,  koncertekre menni, a diákjegyek pedig kifejezettem jutányosak.

Mindemellett a város gyönyörű, tiszta és tele van építészeti érdekességekkel.

A legpraktikusabb biciklivel közlekedni, minden 10 perces körön belül elérhető. Biciklit lehet bérelni is – kb. 80€ per 4 hónap – vagy használtat venni – 70-80€-ért már elég jókat lehet találni. Szerintem érdemesebb sajátot kivinni vagy kint beszerezni, mert nagyon virágzik a bicikli rablómesterség és ha ennek esik áldozatul a bérelt bringa, akkor buktad a 200€-ós kauciót. De jól kiépített villamos és buszhálózat is rendelkezésre áll, van diákbérlet, ami nagyjából 45€ per hó. 

Az egyetem 

Az Ecole de Management Strasbourg egy grand école. Ami Franciaországban a legszínvonalasabb iskolák gyűjtőneve. A város központjában, egy modern épületben található.

A suli nagyon jól felszerelt, nagyjából 1200 francia és 200 nemzetközi diák tanul itt. A suli vezetői nagy hangsúlyt fektetnek a nemzetközi diákokra, rengeteg programot szerveznek és mindenben a segítségükre állnak. Van egy koordinátor, aki csak a bejövő diákokkal foglalkozik, ő egy álom, nincs olyan óhaj-sóhaj, amivel ne lehetne hozzá fordulni.

A felvehető tárgyak listája elég színes. Többnyire menedzsmenttel és nemzetközi gazdálkodással kapcsolatos tárgyakat hirdetnek meg a nemzetközi diákoknak. Lehet választani, hogy mennyi francia és mennyi angol tárgyat akarunk tanulni, de max. 12 tárgyat lehet felvenni és mindegyik 3 kreditet ér. Ami nagy különbség az itthoni tárgyakkal összevetve, hogy itt csak heti egy óra van minden tárgyból viszont többnyire azok szemináriumok és kötelező rajtuk részt venni. Illetve, hogy az órák 120 percesek.

Emellett a suli biztosít a bejövő diákoknak ingyenes francia nyelvórákat, hetente egyszer, nagyjából 20 fős csoportokban. Nagyon sok a vendégelőadó, nekem a 8 tárgyamból csak egy francia tanárom volt, a többiek németek, brazil, mexikói, angol tanárok voltak. Ettől még színesebb az oktatás és nagyon sokat meg lehet tudni a többi kultúráról.

Szállás 

Az egyetemnek nincs saját kollégiuma, illetve Strasbourgban ez úgy van, hogy van kb 7-8 nagy kollégium és az összes egyetemezek között szórja szét a diákjait. Ennek megfelelően a nemzetközi diákok is nagyon szét vannak szórva, már aki kapott helyet. Kolit csak a bejövő diákok kb. 20-30%-a kap. A koli nagyon olcsó, nagyjából 110€ egy hónapra. A szobák picik, de egyedül laksz bennük. Közös a zuhanyzó, a wc és a konyha.

Ha mégsem lennél olyan szerencsés, hogy kollégiumi helyet kapjál, akkor választhatsz még a magánkoli vagy a magánszállások között. Ezek nagyjából 300-400€ között vannak, de kapsz valamennyi támogatást az önkormányzattól. Vagy összállhattok többen és együtt kibérelhettek egy lakást, ezt a megoldás akkor nehezebb megvalósítani, ha csak egy félévre maradsz, mert a lakástulajdonosok nem szívesen adnak ki ingatlant csak 4 hónapra.  

Utazás 

Ebből a szempontból is nagyon jó ez a város. Két jármű közül is választhatsz. Vagy Eurolines busszal vagy vonattal utazhatsz. Mindkettő éjszaka közlekedik, szerintem a vonat olcsóbb és kényelmesebb, de a kedvezményes jegyet csak Magyarországon lehet megváltani.  

Sport 

Az egyetemistáknak az összes egyetem közös sportolási lehetőségeket nyújt. Ez azt jelenti, hogy év elején 15€ kell befizetned és utána egy nagyjából 50 sportágat tartalmazó listából kiválaszthatod azt az 5-öt, amit szeretnél űzni a félév folyamán. Az alapsportok, mint a labdajátékok, táncok, gimnasztika, testépítés ezután számodra ingyenesek. Ha valami különlegesebbet szeretnél, mint a búvárkodás, lovaglás, vitorlázás, golf, szörf, akkor még sportonként 12€-t kell fizetned. Emellett a biciklizés, amit korlátlanul lehet űzni Strasbourgban, itt építették ki a leghosszabb összefüggő kerékpárút-hálózatot Franciaországban.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.