Június - 2018
H K S C P S V
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 23 24
25 26 27 28 29 30  

 

KONFERENCIAFELHÍVÁS
A CORVINUS NYELVI NAPOK
keretében

„Szaknyelvoktatás és multikulturalitás” címmel


2015. április 24-én
tudományos konferenciát rendezünk.

Helyszín: BCE, Társadalomtudományi Kar, Corvinus IOK, Közgáz Campus
H-1093 Budapest, Közraktár u. 4-6. (C épület)
DIÁKNAP:H-1093 Budapest Közraktár u. 4-6.

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Idegen Nyelvi Oktató- és Kutatóközpontja – Corvinus Szaknyelvi Kutatóközpont – tudományos konferenciát rendez, amely lehetőséget biztosít a felsőoktatásban és a felnőttképzésben nyelvet tanító oktatók és kutatók tudományos munkájának szakmai közönség előtti bemutatására, műhelymunkára és a nyelvtanuló hallgatók számára színes programok szervezésére.

 2015 tavaszán központi témánk a szaknyelvoktatás és a multikulturalitás, amely szándékunk szerint kellően szélesre nyitja a szakmai horizontot, hogy lehetőséget biztosítson egyrészt az angol, francia, kínai, német, olasz, orosz, portugál és spanyol szaknyelvoktatás kutatási eredményeinek és gyakorlati tapasztalatainak közkinccsé tételére, másrészt a magyar, mint idegen nyelv hazai és külföldi oktatásával kapcsolatos tapasztalatok kicserélésére.

 A naprakész nyelvtudás megszerzésének egyik feltétele az adott ország nyelvének ismerete mellett a hozzá kapcsolódó kultúrkör tanulmányozása. A „kulturális kódok megfejtése nélkül” még a nyelvi finomságok és a regionális különbségek sem érthetők meg igazán. A más népek kultúrája iránti fogékonyságot, érzékenységet, a kritikus tolerancia fejlesztését egyaránt szolgálja az országismeret, lehetőséget ad az interkulturális kommunikáció és a multikulturalitás középpontba állítására. Az országismeret nem egy tantárgy, nem korlátozódhat csupán a földrajzi, történelmi tudnivalók tanítására, persze nem is hiányozhat belőle. Az alkalmazott országismeret szemléletmód is, amely verbális és metakommunikatív eszközökkel, nyelvi, viselkedésbeli és képi megjelenítéssel kulturális információkat közvetít. Az alkalmazott országismeret a célnyelvi országok napi valóságát, az adott országban élő emberek kulturális identitását, azonosságtudatát a kontrasztivitás figyelembe vételével és a határokon átívelő jelenségek bemutatásával, a multikulturalitás XXI. századi értelmezésével hivatott megismertetni.

 A CORVINUS NYELVI NAPOK keretében a konferencia előestéjén a kulturális sokszínűség jegyében és hagyományainknak megfelelően Hallgatóink számára rendezett programokra kerül sor, melyekről részletes tájékoztatót később teszünk közzé.

A konferencia célja:

A szaknyelvoktatás és vizsgáztatás aktuális kérdéseinek megvitatása kutatások, projektek és gyakorlati tapasztalatok alapján; szakmai eszmecsere, PhD. hallgatók szakmai bemutatkozása, szakmai kapcsolatépítés.

Témakörök:

Nyelvoktatás, szaknyelvoktatás és vizsgáztatás, a magyar nyelv, a magyar mint idegen nyelv, módszertani kérdések elmélete és gyakorlata (ebben a témában lehet magyar nyelven is), országismeret, multikulturalitás, interkulturális kommunikáció.

Résztvevők:

Konferenciánkra elméleti és gyakorlati szakemberek, felsőoktatásban és felnőttképzésben dolgozó oktatók és doktori iskolák hallgatóinak jelentkezését várjuk. Rendezvényünkön szívesen látjuk a társintézmények képviselőit és a Magyarországon működő nemzeti kulturális intézetek szakembereit is.

Publikáció

A konferencián elhangzott előadások anyaga a „lingua” című időszaki tudományos kiadványunkban elektronikus formában jelenik meg. A publikáció végső leadási határideje 2015. május 15. Kizárólag csak az alábbi szerkesztői útmutató szerint megszerkesztett anyagot tudjuk publikációra elfogadni. A maximális terjedelem 10 oldal. Kérjük, hogy az idegen nyelven írt cikkeket szíveskedjenek anyanyelvi lektorral lektoráltatni. Minden beküldött cikket szakmailag lektorálunk, azonban nem javítunk. A minőségileg nem megfelelő írásokat rövid határidejű javításra küldjük vissza. Kérjük csak jó minőségű ábrákat használjanak. Együttműködésükre a gyors megjelenés érdekében feltétlenül számítunk.

Szerkesztési útmutató

 Nyelvi szekciók vezetői:

 

Angol:

Goldstein Katalin

katalin.goldstein(kukac)uni-corvinus(pont)hu

Francia:

Csikós András

andras.csikos(kukac)uni-corvinus(pont)hu

Kínai:Magyar:

Német:

Krasznahorkai DorkaDr. Nyakas Judit

Dr. Zsludovné Klesics Tünde

dorka.krasznahorkai@uni-corvinus.hujudit.nyakas@uni-corvinus.hu

tunde.klesics@t-online.hu

Olasz:

Dr.Mariarosaria Sciglitano

m.sciglitano(kukac)uni-corvinus(pont)hu


Orosz
:


Patkós Éva


eva.patkos(kukac)uni-corvinus(pont)hu


Portugál:Spanyol:


Sándor Gabriela Tavares


gabrielasandor@gmail.com

Koordinátor:

Szabó-Zsibók Anita

Bujtás Emese

            

anita.zsibok@uni-corvinus.hu                      
 
emese.bujtas(kukac)uni-corvinus(pont)hu                 

482-7264                 
  
      482-7280

 

                  Dr. Dobos Ágota
                       igazgató

 

A konferencia programja

8.30-9.00 Regisztráció

9.00-11.10 Plenáris előadások

11.10-11.40 Kávészünet

11.40-13.00 Szekció ülések

13.00-14.00 Meleg ebéd (a részvételi díj tartalmazza)

14.00-től kb. 17.00-ig szünettel, az elfogadott előadások számától függően szekció ülések.

A konferencia programja megtekinthető ITT

Jelentkezés:

 A letölthető jelentkezési lapot e-mailben küldje el az: emese.bujtas@uni-corvinus.hu címre

 

Jelentkezési lap

 

Jelentkezési határidő előadóknak: április 8. Résztvevőknek: április 15.  

Az absztraktok leadási határideje 2015. április 8. Az absztrakt elfogadásáról legkésőbb 5 napon belül küldünk visszajelzést.

 

A jelentkezések elfogadásáról visszaigazolást küldünk.

A részvételi díjat (9000 Ft) április 15-ig szíveskedjenek a következő számlaszámra átutalni:

10032000-00282857-00000000

1093 Budapest Fővám tér 8.

Közlemény rovat: 134 000 Nyelvi konferencia + a jelentkező neve

 Nagyban segítené munkánkat, ha a befizetés megtörténtéről vagy banki igazolást, vagy legalább email visszajelzést (emese.bujtas(kukac)uni-corvinus(pont)hu)kapnánk. Előre is köszönjük együttműködését.

Utolsó frissítés: 2016.07.28.