Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universitá degli Studi di Perugia

Azért választottam Olaszországot, mert mindig is szerettem Olaszországot, vonzott a kultúra, a nyelv, az ország szépségei.

Beadtam a pályázatott előző félévben is, de akkor nem volt elég a pontszámom arra, hogy megkapjam az ösztöndíjat támogatással együtt.

Ezért vártam egy félévet, és a tavaszi félévben utaztam ki.

Támogatás nélkül elég nehéz lett volna, most utólag úgy látom, jó hogy vártam egy félévet.

Megkaptam a lehetőséget a nyelvi kurzuson való részvételen is, ami nagy élmény volt, bár a nyelvvel nem haladtunk olyan ütemben ahogy én szerettem volna. De megismerkedni a sok külföldi diákkal, és az olasz kultúrával nagyszerű volt. Perugiában abból a diákcsoportból, akikkel együtt voltam a nyelvi kurzuson csak egy görög fiúról tudok, hogy ő is arra az egyetemre, az Agraria-ra, jött ahol én tanultam, egyébként mással később már nem is találkoztam.

A nyelvi kurzus befejeztével, március elsején mentem be az egyetemre, ott nagyon kedvesen fogadott a professzor úr, aki ezután rögtön elutazott két hétre, úgyhogy egy másik prof vette át a szerepét.

Kaptam egy listát azokról a tárgyakról, amiket válaszhatók. Amiket előzetesen választottam, azok sok esetben nem indultam, vagy a prof nem javasolta őket. Itthonról is már próbáltam ugyan tudakozódni a tárgyakról, gondosan lefordítottam őket, utána jártam a tárgyaknak, itthon mennyire fogják elfogadni őket. Hallgattam a prof tanácsaira, bár én támogatnám az olyan megoldást, hogy külön legyenek olyan tárgyak, amelyek Erasmus diákoknak vannak. Az egyetemen egy tantárgy sem volt angolul, így olasz nyelven folyt az oktatás. Kaptam tájékoztató füzeteket, dvdt, könyvet a városról, Olaszországról.

Az kinti Erasmus irodában meglepetés ért, amikor március végén kiderült, hogy ők nem továbbították a magyar iroda felé az aláírt Learning Agreement-et, ami ott volt náluk.

Az egyik tantárgyam az olasz kertekről szólt, nagyon színvonalas előadások voltak Olaszország legnevezetesebb kertjeitől az egyszerű növénytanon át a tudatos kerttervezésig. Nem kaptunk ezért érdemjegyet, csak a részvétel volt a fontos.

Egyébként a professzor úr is előadó volt ezen a konferenciasorozaton.

Volt egy másik tárgyam, ami szintén előadás sorozat volt, az olasz vidék helyzetéről, ez is nagyon érdekes volt.

Megismerhettem az olasz gazdaság helyzetét, vidék helyzetét, mezőgazdaságot, fontosabb terményeket, Eu-s pályázatokat, vidékfejlesztés lehetőségeit.

Az előadók nagyon felkészültek voltak, sok esetben tudtak, hogy nemzetközi diák vagyok, kérdeztek a magyar helyzetről, elmesélték saját emlékeiket, benyomásaikat. Sokat hallottam a borkultúráikról, egy alkalommal az előadás keretein belül el is látogattunk egy új telepítésű szőlőre, amihez épült egy feldolgozóüzem.

Nagyon érdekes volt felismerni a különbségeket a magyar és olasz technológiák között.

Egy másik alkalommal egy egész különleges helyre látogattunk, egy művészember házához, aki világviszonylatban híres épület makettokat és hozzátartozó díszkertet épített. Turista csoportokat vár ide.

A hely tényleg nagyon szép, szökőkutak, lugasok, kerti tavak, és maguk ezek a csodás kis épületek.

Kint Perugiában az egy hónapos nyelvi kurzus után próbáltam utánajárni hogyan tudnék tovább nyelvet tanulni, de nagyon drága lett volna a tanfolyam, így úgy döntöttem, hogy egyedül, otthon könyvekből tanulom tovább a nyelvet.

A nyelvi kurzus alatt egyébként elkezdődött egy programsorozat az egyetemen, ami folytatódott áprilisig, mozifilmvetítésekkel, hangversenyekkel, utazásokkal. Ezek nyelvtanulás céljára is jók voltak.

Úgy döntöttem, hogy ha olaszul nem tudok tanulni, akkor tanulok angol nyelvet. Erre volt is lehetőség. Nem az egyetem épületében, hanem a város másik végén volt a nyelvi központ, ahol rengeteg nyelv közül lehetett választani (kivéve az olasz).

Egy Amerikából érkezett apáca tanított minket. Heti két napot voltam itt és nagyon élveztem. Nagyon jól tanított a tanárnő, és nagyon jók voltak az órái. Sokat tanultam. Mások voltak a módszerei mint az itthoni angol tanároknak.

A diáktársak is nagyon kedvesek voltak, bár mély barátságokat nem kötöttem, de segítőkészek, rendesek voltak. Az angolórákon adott volt a nyelv is, amin kommunikálni tudtunk.

Az egyik tantárgyam a gyümölcsfák termesztéstechnológiájáról, és volt még egy tantárgyam kerti gyakorlatok címmel. Mindkettő nagyon hasznos volt, sok új dolgot tudtam meg, sok új fajjal, különösen sok mediterrán fajjal ismerkedtem meg. Új technikákat ismertem meg. Sok gyakorlati részük is volt a tárgyaknak, amiket nagyon élveztem.

A tanárok kedvesek voltak, próbáltak segíteni, ha valamit nem értettem, de nagyon sokat kellett szótáraznom, mert élőbeszédből nem sokat értettem.

Így a Perugiai Agraria nagyon jó választásnak tűnt, a környék is nagyon szép volt. Próbáltam bejárni.

Ha kint van az ember lehetőség szerint meg kell próbálni sok helyre eljutni, ami persze nem olcsó.

Repülővel egy, másfél óra Róma, onnan vonat megy fel Perugiába 3 óra alatt kb. Nem érdemes máshogy menni, a vonatút nagyon hosszú, és nem is olcsóbb.

A szállás keresésben egy kinn élő magyar fiú volt a segítségünkre. A rezsi nagyon drága, főleg a gáz, ami februárban nagyon drága volt. Bár a lakásban maradt az állandó 14C.

Az olasz emberek közvetlenek, kedvesek, nagyon jól éreztem magam, visszavágyom.

Május elejéig sajnos rossz idő volt, esős, hideg, májusban jött be a meleg, megindult az igazi olasz élet. Hangulatos esti élet, kiülők, nyüzsgő tömeg.

Nagyon megéri ezt a lehetőséget kihasználni, életre szóló élmény. Köszönöm a lehetőséget!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.