Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Athens University of Economics

2008/2009. tavaszi félév

Könnyes búcsú után, 2009. január 11-én indultam Görögországba a féléves Erasmus ösztöndíjam letöltésére. Szerencsés helyzetben voltam, mert egy athéni ismerősömnél lakhattam pár napig, míg nem találtam szállást. A lázas lakhelykeresést egy másik kertészetis fiúval vezényeltük le. Hamar kiderült, hogy szimplán újsághirdetés alapján nem fogunk lakást találni, mert vagy nem adják ki ilyen rövid időre, vagy kifogásolják, hogy diákok vagyunk, vagy ha egyik sem, akkor nem lesz benne berendezés. Végül az athéni kertészeti egyetem Erasmus koordinátorától kapott szállás-listán találtuk meg a későbbi lakhelyünket. Ezt érkezésem után körülbelül a harmadik napon ki is vettük. Viszonylag jó helyen, közel a piros metróhoz és az egyik villamoshoz. 330 eurót fizettünk fejenként havi bérleti díjra, de ebben minden járulékos költség is benne volt. Még internet hozzáférési lehetőségünk is volt, amiért később plusz havi 5 eurót elkért a főbérlő...

Az első hetekben az EILC óráit látogattam, ahol szép tempóban az alapokat tényleg el tudja mindenki sajátítani, bár nekem volt némi előképzettségem, ami pluszban segített. Egyébként nagy általánosságban a görögök minden erejükkel azon vannak, hogy megértsenek és megértessék magukat. Szívesen előveszik „greeklish” tudásukat, hogy segítsenek, de nagyon hálásak, ha kezdő görög makogással is akár megpróbálkozunk. Reggel 9-től pontosan délig voltak a foglalkozások, így ebéd után még az egész nap előttünk állt. Az utolsó héten írásbeli vizsgát kellett tenni, de itt sem kérdeztek többet annál, mint amennyit elmondtak. Egy kis görög nyelvtanulás után hihetetlen felfedezéseket tud tenni az ember, néhány idegen szó pillanatok alatt a hétköznapi beszéd része lesz. Édesapám szokta mondogatni, „Vegyétek elő az Idegen Szavak Szótárát, fogadjunk, hogy a 70%-át tudni fogom a görög alapján!” És valóban mindig nyert. (Újabban bajban van, mert már mi is egyre jobban beszélünk görögül.)

A tömegközlekedés igen jól használható, elsősorban a metrók miatt. De rengeteg busz, troli és jópár villamos is cirkulál a városban, így mindenhova el tudunk jutni. A kint kapott diákigazolvánnyal fél-árú jegyek megvásárlására vagyunk jogosultak. Ami egy havi bérletnél 18 eurót jelent, egy másfél órás jegynél pedig 50 centet. Nem nagyon találkozik az ember ellenőrökkel, mégis az tömeg zöme érvényesíti a jegyét. Aztán ha már nincs rá szüksége a kijáratnál átadja valakinek, vagy a mozgólépcsőnél hagyja. Aki lusta, vagy biztosra akar menni egy cím megtalálásánál, nyugodtan üljön be egy taxiba, pár euróért kerületeken visznek át. Az éjszakai tarifa kicsit magasabb, de még mindig tűrhető.

A város éjjel nappal mozgásban van, nyüzsögnek az emberek. Bevásárlás, kávézás, munka, buli, kultúra. A görögök hangot adnak a nemtetszésüknek, olyankor majd kapunk otthonról telefonokat, hogy „Kislányom, jól vagy? Hallom megint zavargások vannak Athénban.” Na, ebből Te pont nem érzékelsz semmit, vagy ha mégis, mindennek találod, csak épp veszélyesnek nem. A tüntetések és sztrájkok gyakoriak, így lehet, hogy Te lelkiismeretesen elindulsz iskolába, csak például nem dolgoznak a buszvezetők. Vagy a tanárok állnak az egyetemek előtt egymással filozofálgatva. De ha már felkeltél… Akkor irány egy múzeum, vagy park, jobb időben a tengerpart!

Apropó múzeum. Diák létedre a téli időszakban minden múzeumot ingyen látogathatsz (vannak kivételes kiállítások, de ide is kedvezményes a belépő), ennek a kedvezménynek minden évben a turista szezon kezdete jelenti a lejártát. Érdemes egy napot a kultúrának szentelni minden hétből, mert akad bőven látnivaló. Én erre a vasárnapot szemeltem ki, mert ilyenkor a boltok zárva vannak. Szeretek egyedül csavarogni, és Athén erre is csodás lehetőséget nyújt. Kávé egy árnyas teraszon egy jó könyvvel, vagy bóklászás ismeretlen utcákon. Estére pedig úgyis besűrűsödik a program, találkozás ismerősökkel, barátokkal és irány az éjszaka. A görögök nyitottak, és barátságosak, könnyen lehet ismerkedni. Ezért ajánlom, hogy olyan helyekre is nézz el, ahova a helyiek járnak. Athénban olyan 50 nagy szórakozóhely üzemel, és egész héten telt házzal mennek. Emellett a különféle stílusú bárok, éttermek, kávézók, tavasztól pedig a nyitott, tengerparti helyek. Érdemes sokat kijárni, és keveset otthon lenni. Még az egyetemi kávézó is kitűnő szociális helyszín.

A görög tanintézmények diákjai minden nap, napi kétszeri ingyenes étkezésre jogosultak az egyetem menzáján. Így az Erasmusos diákok is. Nem állítom, hogy minden nap mennyei ízeket kóstolhatsz meg, de egynek elmegy, és ha mást nem, hát gyümölcsöt veszel magadhoz.

Minden egyetem kínál ingyenes sportolási lehetőségeket, amit szintén érdemes kihasználni. Tenisz, kondi terem, esetleg rövidebb táborok, úszás, valahol még lovaglás is. Ugyan a könyvtárat is bérmentve használhatod, és vannak is szép számmal idegen nyelvű könyvek, a legtöbb anyagot, amire a félév során szükséged lesz a professzoroktól megkapod. A könyvtárban fénymásolni, nyomtatni és internetezni is tudsz.

Eddig minden szép és jó, az is volt végig, de akadt pár dolog, amire nem számítottam, vagy esetleg nehézséget okozott. Megpróbálom ezeket is összeszedni, és nem mondom, hogy tanácsként, de ajánlatként olvasd el…

Én negyedikes koromban voltam kint. Ami egy részről nagyon jó, mert már majdnem benőtt a fejem lágya, de másik oldal pedig az, hogy ha hamarabb vettem volna részt Erasmusos részképzésben, talán még több hasznom lett volna belőle. Arra gondolok itt, hogy bármennyire is élvezetes megtapasztalni egy másik ország rendjét, ritmusát, boldogulni egyedül, távol a biztonságos hátteredtől, mégiscsak tanulmányi út ez elsősorban. És másodikos, harmadikos korodban még rengeteg olyan tárgyad van, amit külföldön is tudsz teljesíteni, és könnyen elfogadják itthon is. Az alapok, amik nem annyira specifikusak, hogy 80%-ban ne egyeznének. Még nem értem a tárgyelfogadtatási procedúra végére, de a kint sikeresen teljesített 6 tantárgyamból egyet például semmilyen mértékben nem támogat a tárgyfelelős. (megjegyzem, még bízom a dékánhelyettesünkben… J ) Egy tárgyamat másnak szeretne a tárgyfelelős elfogadni, mint aminek én szeretném, de a többi 4 tárgy eddig pozitív megítélést kapott. Szóval a kreditátviteli bizottságé az utolsó szó. Ezért ajánlom, hogy körültekintően válassz kinti tárgyat, hogy itthon könnyedén elfogadják.

Vigyél magaddal rengeteg igazolvány képet! Nem vicc, mindenhez külön kell. Pláne ha még EILC-en is részt veszel. Olyan 10db-ra biztos szükséged lesz.

Mivel hosszú ideig fogsz kint tartózkodni, érdemes egy kártya független telefont magaddal vinni. Minden peripteroban (kioszk) találsz sim kártyát az összes telefon társasághoz. Aztán feltöltőkártyát is itt tudsz vásárolni a legkönnyebben. Igen, a periptero egy csodás jelenség. Minden utcasarkon találsz egyet, néha többet is. Úgy néz ki, mint egy tökélyre és a teljesség igényére törekvő újságosbódé. De itt aztán mindent meg tudsz vásárolni, amire hirtelen szükséged lehet. Nem utolsó sorban a legjobb információs és tour guide iroda. J Helyenként éjjel-nappali rendszerben.

Használjátok a mobility managert, mert az online checklist tényleg hasznos, és aktuális. Emellett mind az itthoni koordinátorok (intézményi, és kari is), mind a kinti felelős kedvesen, segítőkészen és villámgyorsan válaszoltak a kérdéseimre. Úgy tűnik, hogy annak ellenére, hogy tőlük már ezerszer megkérdezhették ugyanazt, nem felejtették el, hogy az a diák még csak először teszi fel az adott kérdést.

Kicsit ugráló a gondolatmenetem, de remélem még követhető. Az egyedi, valószínűleg minden mediterrán országra jellemző napirend. Érdemes hamar felvenni a ritmust, mert nem véletlenül sziesztáznak például. A boltok nyitva-tartását is érdemes minél hamarabb betanulni, mert bosszantó tud lenni, amikor egy verőfényes vasárnapon nekilódulsz egy szép szoknyát megvenni. Aztán mindent zárva találsz. Kivéve az illegális árusokat. Tőlük mondjuk beszerezhetsz olyan 15 euróért „oridzsinal lui vutton” táskákat. Ha ügyes vagy kettőt is.

Az internet hatalma hatalmas. Számos hivatalos és jól informáló oldalon lehet szörfözgetni, már indulás előtt is. (Pl az új Akropolisz Múzeum oldala) Ennek ellenére egy közösségi oldalt emelnék ki, és egyben így reklámoznék is, ez pedig a Facebook. Nagy divat Görögországban, mindenki elérhető, minden esemény megtalálható rajta, és az Erasmus hallgatók is igen aktívak. Ha szórakozni indulnál, keresd meg itt az adott bulit, és írasd fel magad a vendég listára. Így ingyen bemehetsz a buliba. A másik lehetőség, ha asztalt foglalsz, ami viszont azt jelenti, hogy vállalod minimum 1 üveg alkohol megvásárlását. Rövid fejszámolás után, ha mindenki csak egyet iszik, akkor ez egy 5 fős társaságnál már megéri. Amennyiben nem találsz PR személyt, aki felírjon, akkor olyan 10-20 eurós beugróval számolj, de ez a legtöbb esetben lefogyasztható.

A beszámolóm alapján úgy tűnhet, hogy az athéni éjszakai életről szebb disszertációt tudnék írni, mint a cserepes dísznövények termesztéséről, de szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a felvett tárgyaimra felkészültem, és sikeres vizsgát tettem belőlük. Ha felveszi az ember a tempót, akkor rájön, hogy sokkal több dologra van ideje, és energiája, mint gondolta.

A „kint levés” pedig része a görög életnek, éjfélkor még tele az utca, és nem csak a mi korosztályunkkal. Hanem a hófehér hajú nagymamák is kint trécselnek egy cukrászda teraszán, és a középkorú anyuka mellett, mint egy örökmozgó futkározik a pár éves kisgyerek.

Kívánom, hogy Te is érezd legalább annyira jól magad Görögországban, mint én tettem! Használj ki minden lehetőséget, nézz meg minél több helyet és barátkozz sokat!

Remélem Te is beleszeretsz majd Athénba…

Ha még további kérdések merülnének fel benned, írj nyugodtan egy e-mailt a szancsika8@yahoo.com–ra.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.