Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universidad Politécnica de Valencia

2008/2009 II. féléve

     LAKÁS: Mikor megérkeztem egy ismerősöm ismerősénél laktam egy hétig, mire találtam lakást. Az egyik magyar lány, viszont a mentoránál lakott, ami szerintem nagyon jó ötlet, gondolom előre meg lehet kérdezni a nevét, de a legtöbb diák hostelben kezdi, ahol sok diák összebarátkozik, szóval az sem rossz. Itt Valenciában az UPV-n mindenki kap egy tanuló és egy tanár mentort. Én nem kértem túl sok segítséget a tanuló mentoromtól, de kedves volt, a tanár mentoromat pedig sosem kerestem meg, mert nem volt rá szükségem és amúgy pedig nem tanított. Az egyetemen a Nemzetközi irodában segítenek a lakáskeresésben, azaz adnak címeket, ahol lehet adatbázisokat kérni a meghirdetett lakásokról Valenciában. Az egyetemnek is van külön adatbázisa, sok lakással, végül én is ezen keresztül találtam lakást. Először vettem egy mobiltelefont, mert mindenhol csak telefonon lehet érdeklődni. elég sok lakást végigjártam, mivel itt úgy működik, hogy a már ott lakó diákok egy bizonyos ideig hirdetik a lakást, ez alatt minden érdeklődő megnézheti és végül szimpátia alapján választanak. Így elég sok idő, amire az ember megtalálja a megfelelő, nem túl drága lakást, ami neki is tetszik, és ahol a többiek is őt választják, még az szokott a probléma lenni, hogy nagyon sokára zárják le a hirdetést. Fontos, hogy kérdezzétek meg, hogy benne van e az árban a rezsi, és ha nincs, akkor mennyi havonta, az internet előfizetés drága szokott lenni. Egy lakás 150-250 euró között van általában. Ennél drágábban még lehet, olcsóbban már nem igazán találni, ennél olcsóbban azt gondolom nem is érdemes, mert vagy rossz környéken van, vagy a lakás nincs túl jó állapotban. Jó, ha könnyen tudtok bevásárolni, és nem kell cipekedni. Consum és Mercadona a két bolt, ahol mindent meg lehet találni, a Consum olcsóbb, a Mercadonában nagyobb a választék. 

     ÓRAREND: A lakáskeresés után az órarend összeállítása a következő probléma, én négyszer változtattam, szerintem a changes oldalt nem is érdemes az első három hétben hazaküldeni, mert még úgy is lesz benne változás. Valamikor nem indul a tárgy, ami meg volt hirdetve, valamikor nem olyan, mint ahogy az ember elképzeli vagy nincs hely vagy a tanárok nem elég toleránsak. A Nemzetközi irodában nagyon készségesek, bár én csak az ETSMRE irodáról tudok nyilatkozni, mert én oda tartoztam, ez az agrármérnökök és borászok szaka, ez az egyetlen kar, ami nem a kampusz területén van, szóval csak annak érdekes, aki ide pályázik. Minden karnak megvan a saját irodája. A postai dolgokat és a faxolást én mindig rájuk bíztam, így elég sok pénzt megspóroltam, de azt hallottam, hogy nem minden irodában faxolnak a diákoknak, a mi karunkon viszonylag kevés volt a diák, szerintem ezért segítettek ennyit. 

     EYGETEM: A tárgyakról csak annyit, hogy sok szakon nagyon nehéz megoldani az angol órarendet, bár a művészeti és közgáz karokon úgy tudom, sok angol tárgy van meghirdetve. Mivel a legtöbb spanyol nem beszél angolul, illetve a spanyol mentalitás és életstílus miatt én elsősorban olyan diákoknak ajánlom Valenciát, akik beszélnek spanyolul. Az emberek általában kedvesek és segítőkészek. A tanárok viszont - mivel nagyon sok Erasmus diák van Valenciában – nem mindig adják meg a kellő segítséget és információt, szóval mindent legalább háromszor meg kell kérdezni, hogy az ember biztos legyen benne. Az egyetem nagyon szép és nagy, sok a sportolási lehetőség és nagyon jó a diákélet.

Elég sok programot szervez az egyetem, az Erasmusosoknak meg pláne. Létezik egy csoport az egyetemem, akik minden hétvégén kirándulásokat szerveznek, túráznak, hegyet másznak és sziklát, általában kocsival mennek kirándulni, akinek van kocsija, azzal megy, és osztoznak a benzinpénzen, az egyetemen lehet érdeklődni a kontaktról, nevük: Grupo de montañas.

Az egyetemen 4-5 euró körül lehet ebédelni, szerintem olcsóbb, ha visz ebédet az ember, a legtöbb spanyol is ezt csinálja. Van viszont egy salátabár, ahol nagyon finom salátát adnak, viszonylag nagy adagot és 3 euró. A siesta az egyetemen 14:30-15:30-ig tart, ez alatt az idő alatt senkinek sincs órája. A boltok között lehet némi eltérés, de nagyjából délután 2 és 5 között tartanak zárva 2 órán keresztül, ilyenkor az egyetemen sem lehet elintézni semmit, és csak a kocsmák és éttermek vannak nyitva. Sok étterem csak a siestára nyit ki, majd utána bezár és csak este későn, vacsorakor nyitnak ki újra. 

     TANULMÁNYOK: Az egyetemen lehetőségem nyílt olyan tárgyakt felvenni, amit otthon nem tudtam volna. Az oktatás magas színvonalú, de ugyan úgy, mint otthon vannak jobb és vannak rosszabb tanárok, érdekesebb és unalmasabb órák, ezért fontos, hogy az elején állítson össze az ember magának egy megfelelő órarendet. Nagyon sokat tanultam és a spanyolom is sokat fejlődött. Mivel borász szeretnék lenni, és otthon nincs lehetőségem szőlészeti tárgyakat tanulni, nagyon örültem, hogy itt adódott alkalmam rá, és azt gondolom, hogy ezt a tudást a jövőben tudom kamatoztatni és a karrierem szempontjából meghatározó félév volt, amit itt eltölthettem. Ez a tudás egy szőlész-borász mesterképzésnek a kellő megalapozását jelentette a számomra.

     HASZNOS: Amire figyelni kell, hogy nagyon sok a lopás. Általában a diákok vesznek biciklit, mert azzal a legkönnyebb a közlekedés. Minden második diáknak ellopják a biciklijét. Nekem a biciklimet és a táskámat is ellopták egyszer, de sajnos ez itt elég gyakran előfordul. Akkor érdemes biciklit venni, ha a lakásba fel lehet vinni és ott tárolni. Sok használt biciklikereskedés van, illetve szombatonként van piac, de oda reggel 3-4 óra körül kell menni, hogy az ember biciklit tudjon venni. Egy havibérlet elég drága, és ha átszállással kell menni, akkor lehet, hogy két havibérletet kell venni, mert külön cég üzemeltetni a metrót és a villamost, illetve a buszt. Magyar követség nincs valenciában, csak kirendelt konzulátus nem árt bejelentkezni, hogy itt vagytok és esetleg odaadni egy útlevél fénymásolatot, ha bármi történik, tudjátok igazolni magatokat. Olcsó légitársaságok: Wizzair, Ryanair, Clickair, közvetlen járat nincs Budapest és Valencia között, a Madridból vagy Barcelonából induló wizzair a legolcsóbb szerintem, de utána kell nézni.  A busz olcsóbb, mit a vonat, de a vonatra lehet neten keresztül jegyet venni, 2-3 héttel előre lehet jó ajánlatokat találni (www.renfe.es).

Az egyetemen van egy bank, az a neve, hogy BANCAJA, itt lehet bankkártyát csináltatni. Ajánlom, ugyanis az internetes vásárlásoknál, például vonat, csak a spanyol kártyát fogadják el, illetve az ösztöndíjat is lehet erre a számlára utaltatni, biztonságosabb a pénzt is bankba tartani. A számla nyitásához csak egy papír kell, ami igazolja, hogy az egyetem hallgatója az ember és ezért akar számlát nyitni, hazamenetel előtt be kell zárni. 

      KIADÁSOK: Szerintem, ahhoz, hogy az ember kényelmesen éljen körülbelül 600 euróra van szüksége átlagosan, a kezdeti többletkiadásokkal együtt. 500 euró is elég lehet, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy mit eszik az ember, és számolni a kiadásokat. A hatszáz euróban pedig benne vannak nagyjából az utazások és a szórakozás. 

      ÖSSZEFOGLALÁS: Mindenkinek csak ajánlani tudom, nagyon jól éreztem magamat, szerintem a spanyolok nagyon kedves és nyitott emberek, annyi negatívumok, ami történt, az megesett volna bárhol. Az egyetem nagyon szép és jól felszerelt, sokat lehet tőlük tanulni. Vidám, élményekben gazdag félévet hagytam magam mögött és összehasonlítva a többi országgal, ahol eddig éltem, tudom, hogy azt a spanyoloknak, a mentalitásuknak és a sok napsütésnek köszönhetem.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.