Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Agricultural University of Athen

 Bevezetés

 Monostori István vagyok a Budapesti Corvinus Egyetem Okleveles Kertészettudományi karának hallgatója. Tanulmányaimat Athénban a Agricultural University of Athens—ban folytattam 2009 februárjától 5 hónapon keresztül.  

 Kiutazás

 Kiutazásom január elején történt személygépkocsival. Az út jó szervezés  és korai indulás esetén egy nap alatt is megtehető. Nagy előnye hogy féléves kiutazásunkra nem egy 20 kg-os poggyászba kell bepakolnunk hanem a kora tavaszi hűvösebb és a nyári forró időjárásnak megfelelő ruhát is tudunk vinni.

 A kényelmesebbek akik nem szeretik a hosszú utazásokat repülőgéppel is utazhatnak, a jegyet érdemesebb mielőbb lefoglalni, mert így kedvezményesebben hozzájuthatunk. De ez sajnos a kiutazás időpontjával kapcsolatos későn érkező információk miatt nem mindig lehetséges.

 Utamat Macedónián és Szerbián keresztül tettem meg. Ha személygépkocsival utazunk mindenképpen rendelkezzünk zöldkártyával! Ha utazási támogatást szeretnénk kérni az utunkhoz akkor szükség lesz az autópályadíjakat és a tankolásokat igazoló számlákat félretenni, de az utazási támogatás összege felveti a kérdést hogy érdemes-e ezzel vesződni és a későbbiekben még a kint tartózkodásunk alatt hazapostázni. Felhívnám továbbá a figyelmet arra is hogy aki személygépkocsival utazik hogy Athéni lakosnak nem lehet bejelentett diesel motoros személygépjárműve. Bár egy Erasmus hallgató kint nem számít Athéni lakosnak, de hosszabb kint tartózkodásunk miatt szerencsésebb, ha lehetőségünk van rá nem dieseles személygépjárművel kiutaznunk.

 Ha helyi közlekedési szabályokról, sajátosságokról lenne valakinek kérdése szívesen állok rendelkezésére.

 Aki a legolcsóbb megoldást keresi annak a buszos utazást ajánlom, ami szintúgy csak egy napot vesz igénybe. 

 Szállás

 Athénban kollégiumi helyet a diákoknak egyetemtől függetlenül nem tudnak biztosítani az egyetemek (De található kollégiumnak megfelelő szállás is Athénban).

  A fogadó intézmény egy listával segítséget tud nyújtani szálláskeresésünkben, amit a kiérkezésünk után kapunk meg, de az esetek többségében kevésnek bizonyul.

  Internet lehetősége opcionális a szállásokon, valahol nincs rá lehetőség. Internetkávézóban, illetve az egyetem könyvtárában is lehetőség nyílik internethasználatra. 

      Az én estemben tovább bonyolította a helyzetet hogy EILC nyelvi kurzuson is részt vetem, ami még január elején kezdődött. Emiatt a még kint tartózkodó diákok miatt kevesebb lehetőségem adódott. Ezzel számítsanak a EILC kurzusra kiutazó egyéb diákok is.

      Kiutazásunk szervezésekor mindenképpen szánjuk elegendő időt szálláskeresésre, érdemesebb néhány nappal előbb kiérkezni és egy ideiglenes szállásról keresni. Személy szerint én is érkezésemkor először egy hotelban tartózkodtam néhány napig, interneten és újságban talált hirdetések alapján próbáltam meg találni szállást.

      Sajnos legtöbbször nem adnak ki szívesen ilyen „rövid időre”  szállást (5-6 hónap), és a külföldiekkel is bizalmatlanok. Több kiadó lakást is néztem többedmagammal, de ezek általában a lakás felszereltsége, állapota vagy ára miatt nem voltak megfelelőek.

      Mindenképpen tisztázni kell a tulajdonossal, hogy mit kell még a bérleti díjon kívül fizetnünk (közüzemi díjak, szemétdíj, közös költség), mert ezek főleg a magas energiaárak miatt jelentősen befolyásolják a szállás költségét. Találhatók diákok számára szállások, amelyek drágábbak, de közüzemi díjakat viszont nem kell fizetnünk, érdemes utánaszámolnunk, hogy megéri-e.

      Fontos tényező továbbá hogy biztonságos és közlekedés szempontjából előnyös helyen legyen. Érdemes figyelembe vennünk az egyetemre eljutás időtartamát és a metróállomások távolságát, mivel Athénban ez a legkényelmesebb és a leggyorsabb módja az utazásnak.

      A kollégiumok illetve a közös fürdőszobával és konyhával ellátott apartmanokat ajánlanám a kiutazók figyelmébe. Mert ezeket esetleg még ki lehet fizetni az ösztöndíjból. Apartman esetén mindenképpen érdemes több diákkal együtt élni, legegyszerűbb, ha a leendő szobatársakkal már kiutazás előtt felvesszük a kapcsolatot (Facebook; Msn; E-mail; … stb. ).Én személy szerint végül az egyetem által adott lista alapján találtam egy nem túl drága és igényeimnek megfelelő szállást.

      Felhívnám a figyelmet arra, hogy sokan „vadásznak” az Erasmusos diákokra (található ilyen az egyetem által kiadott listán is) és irreális árakért adják ki az apartmanjukat (400-500 Euro/fő/hó). Ha van görögül beszélő barátunk aki segít a szálláskeresésben, az nagy segítséget jelent. Az apartmanomat a Neos Kosmos nevű körzetben találtam meg, közös konyhával és fürdőszobával, 2 db kétágyas és 1 db egyágyas szobát tartalmazott. Megfelelően felszerelt konyha és fürdőszoba volt található benne, így a főzés, mosás sem volt probléma. 330 eurót fizettünk fejenként havonta, ami drágának számít, de viszont közüzemi költségek nélkül, internet hozzáféréssel, kiutazásomkor a fentebb leírtak miatt is ez volt a legmegfelelőbb megoldás számomra.

      Azt ajánlom a diákoknak hogy kollégiumban 200-220 euró/fő/hó felett ne; albérletben 320-330 Euro/fő/hó felett ne írjanak alá  bérleti szerződést. Fontos tényezőként még megemlíteném, hogy 1 vagy 2 havi foglalót a szállásadók szoktak kérni, amit természetesen szabályszegés vagy a megbeszéltnél előbbi szálláselhagyás esetén elveszik. Érdemes úgy megegyezni, hogy az utolsó hónapban nem fizetsz bérleti díjat, hanem úgymond a foglalódat lakod le, így nem marad lehetősége a szállásadónak arra hogy ne adja vissza valamilyen ürüggyel.  

Városi közlekedés, egyetem megközelítése

      A városban található három metróvonal könnyen és hatékonyan használható, angol nyelvű feliratok is láthatók, nehéz eltévedni. Reggel 5óra 30perctől éjfélig üzemel, péntek és szombat este hajnali 2óráig. A busz és villamoshálózatok kevésbé  megbízhatóak, kényelmesek, és nehezen átláthatóak. De előbb-utóbb ezeket is meg kell tanulnunk használni mert nélkülözhetetlenek.  Ha már görög diákigazolvánnyal rendelkezünk  akkor havi bérletet 18 euróért tudunk venni, 1,5 órára szóló jegyet pedig fél euróért. Magyar és nemzetközi diákigazolvánnyal nem tudunk kedvezményes jegyeket venni! Amíg nem rendelkezünk görög diákigazolvánnyal érdemes heti 10 Eurós vagy másfél órára érvényes 1 eurós (nem kedvezményes jegyet használni). Athénban (5,5 milliós lakosságú városban) véleményem szerint első napokban érdemes térképet használni.

      A repülőtér tömegközlekedéssel jól megközelíthető. Továbbá  a Taxik a hazai viszonyokhoz képest olcsók ezért késő éjszaka használatuk ajánlott.

      Az egyetem az Iera Odos 75 szám alatt található, legkönnyebben Κεραμεικός metrómegállótól közelíthető meg, innen még körülbelül 10 perc gyalog vagy 5 perc séta és 1 buszmegállónyi utazás.  

Első  találkozó, nyelvi kurzus, beiratkozás

 Az első e-mailen megbeszélt találkozó a National and Kapodistrian University of Athens területén tartották ami az EILC kurzusok szervezésében részt vesz, viszont az Agricultural University of Athens nem tagja, ezt vegyük figyelembe ha oda jelentkezünk, mert minket is fognak hívni olyan találkozókra ami nem is ránk tartozik, illetve e-maileket küldenek nekünk. Itt egyeztettük a nyelvi kurzus részleteit.

      Az EILC kurzust egy helyen szokták tartani, akármelyik egyetemre jelentkeztél Görögországban, például több Krétán tanuló diák is részt vett a nyelvi kurzuson.

 Az EILC kurzuson 43 diák vett részt, amelyet 2 csoportra bontottak. Megalapozottabb görög tudással csak kevés diák rendelkezett ezért csak kezdő  csoportokat indítottak. A nyelvi kurzust az Ipokratous 7. szám alatt tartották, megközelítése könnyű. A Panepistimou úton lévő  metrómegálló pont a National and Kapodistrian University of Athens főépületével szemben található (ahol az első megbeszélés volt), innen körülbelül 2 perc alatt gyalog megközelíthető. A nyelvi kurzus előtti tájékoztatást nem mondanám kielégítőnek, mert csak a találkozó időpontját és egy hotel címét jelölte meg ahol lehet ideiglenesen szállást találni. Viszont a regisztrációs napon és a kurzus alatt minden információt megkaptunk és a kurzus szervezői nagyon segítőkészek voltak.

 A nyelvi kurzus idejére is nyújtottak étkezési lehetőséget és diákigazolványt amellyel kedvezményesen utazhatunk és kulturális programokon is (pl.: múzeumlátogatás) ingyen vagy csökkentett árral tudunk részt venni.

 Nyelvi kurzus alatt étkezésre egy diákok számára kialakított étteremben volt lehetőség az Arahovis utcában a kurzustól 10-15 perc távolságra. Az oktatás az egyetem által ajánlott könyvből és munkafüzetből folyat, amit az első héten nekünk kellett megvenni (http://www.communicateingreek.com/). Hetente 5 alkalommal 9 órától délig tartottak a kurzusok. A 6 hetes időtartamához képest eléggé hatékonynak bizonyult a kurzus, és az egyetemek további nyelvi kurzusokat ajánlanak fel a kiutazó diákok számára.

 A kurzus szervezői minden héten biztosítottak számunkra kulturális rendezvényeket, múzeumlátogatásokat vezetővel, továbbá több alkalommal is hétvégi utazásokat. A helyi egyetemek diákszövetségei és eléggé tevékenyek voltak. A kurzus írásbeli vizsgával zárult, ajánlott a kiérkezés előtt elkezdeni tanulni. Mert véleményem szerint a kurzus kezdetben túlságosan gyors azok számára akik most találkoznak a Görög nyelvvel. Görög nyelvtanulási lehetőséget Magyarországon mindenkinek szívesen ajánlok személyesen.

      Létezik Athénban egy Erasmusos diákokat összefogó ESN KAPA nevű  diákszervezet, ahol klubkártyát lehet igényelni egy színes igazolványkép  és 5 euro fejében. Ha nem igénylünk kártyát, akkor is szívesen látnak a programjaikon, de érdemes igényelni, mert sok programon kedvezményeket biztosít.

       Az egyetem területén az első utam az Erasmus irodába vezetett ahol a beiratkozással kapcsolatban Ismene Valsamis (European Cooperation Coordinator) volt segítségünkre. Sajnos mindenkinek egyénileg kell mennie, nincs közös regisztrációs időpont, így csak a szerencsén múlik hogy találkozunk-e valakivel.

      Az ügyintézés viszonylag gyors, de érdemes minél több elérhetőségünket megadnunk és többször megkeresnünk ügyeinkkel kapcsolatban a koordinátort a félreértések elkerülése és a minél gyorsabb ügyintézés végett.

      Itt megjegyezném, hogy a Magyarországon jelzett orvosi igazolásra (hogy fertőző betegségektől mentesek vagyunk) és tartózkodási engedélyre nincs szükség. Tandem partner és egyéb segítség nem volt, de ha bírunk kommunikálni a kinti diákokkal, általában segítőkészek.

      Érdemes rengeteg színes igazolványképpel illetve útlevél fénymásolattal kiérkezni, szükség lesz rá! Az Erasmus koordinátornál kapjuk meg a menzabérletet és a diákigazolványt, és a hasznos kampusztérképet is.

      A tantárgyak felvételére ezek után került sor. Az itthon kinézett tantárgyak felvétele előtt javaslom az Erasmus koordinátor megkérdezését is a tárgyról, oktatók hozzáállásáról. A tárgyak előadásai, gyakorlatai görögül hallgathatók. Némelyik tanszék hajlandó  egy tanszéki munkatársat kirendelni, ami fordít valamit a tananyagból a gyakorlatok alatt. Esetleg angol bibliográfiát ajánlanak.

      A felvett tantárgy tanszékén mindenképpen kérdezzünk rá az előadások, gyakorlatok hallgatásának módjára, egyéb kötelezettségekre. Kérjük el a tematikát, és egyezzünk meg a vizsgázás módjáról, idejéről. Fentebb azért írtam kérjük ki az Erasmus koordinátor véleményét az adott oktatóról, mert míg többségében segítőkész, rugalmas, korrekt oktatóim is voltak. Sajnos akadtak olyan oktatóim is akik megnehezítették az életemet.

      Az egyetem területén elhelyezkedő könyvtárat ugyanúgy használhatjuk mint a görög diákok, szerencsére angol nyelvű könyveket is tartanak szép számban. A beiratkozáshoz igazolványképre lesz szükség, és körülbelül egy hónap alatt készül el a könyvtári kártya!

      Az egyetem területén ingyenes sportolási lehetőségek is vannak, ezeknek igénybe vételéhez először az egyetem orvosától kell igazolást kérnünk, akit persze egyéb bajunkkal is megkereshetünk.

      A tantárgyakkal kapcsolatos kérdésekkel bárkinek szívesen állok rendelkezésére, a tantárgyakkal kapcsolatban még annyit írnék, hogy a gyakorlatokon előadásokon vegyünk részt mert komolyan veszik. A vizsgaidőszakban ha a görög diákokkal együtt kell vizsgáznunk, akkor oda kell figyelni arra hogy nincsen túl sok vizsgázási lehetőség, és mi a következő szemeszter elején nem tudunk visszajönni vizsgázni.

Az általam felvett tantárgyak:

Pomology (olive trees, citrus and pistachio) eredetileg az őszi szemeszterben indult volna, de az ottani gyümölcstermesztés tanszéken voltak olyan kedvesek hogy csak nekem az előadó hetente egyszer tartott előadást angol nyelven. A gyümölcstermesztés tanszékről nyugodtan vegyenek fel tárgyakat a diákok, segítőkészek és korrektek a tanszék dolgozói.

     Farm machinery nevű tantárgyamat a helyi műszaki tanszéken folytattam, az előadások és gyakorlatok görögök voltak, de a tanszék munkatársai elláttak angol nyelvű bibliográfiával, továbbá minden gyakorlat után röviden összefoglalta mondanivalója lényegét angolul a gyakorlatvezető. Ajánlom mindenkinek, de inkább műszaki ismeretekben járatosabbaknak, illetve ilyen irányban érdeklődőknek.

     Agricultural Entomology: a tanszék az előadásait görögül tartotta, sajnos bibliográfiával nem tudott ellátni, azt javasolták hogy az interneten keressek anyagot, a tanrendet elküldték, a beszámoló korrekt volt.

     Plant diseases of Fruit trees, Olives and Vines: az előadások és gyakorlatok görögül folytak, az előadáson a professzor próbálta néhány angol mondattal összefoglalni, egy fiatalabb munkatársa külön rövidebb gyakorlatot tartott. Angol bibliográfiát ajánlottak, a vizsga viszonylag nehéz. Akik ilyen irányban érdeklődnek azoknak ajánlom.

     Vine description and Vineyard Practices: Igazából ez egy elírt név de az egyetemi oldalon így lehet megtalálni. Ez két különböző  tantárgy. A tanszék munkatársai segítőkészek, a gyakorlatokon kellett részt venni, ahol egy tanszéki munkatárs fordított nekünk. Bibliográfiát kaptunk, egy beadandót kellett leadnunk és szóbeli vizsgával zárult a kurzus.

     Agricultural industries: A gyakorlatokat, előadásokat görög nyelven tartották, bibliográfiát, tematikát nem adtak, esetleges változásokról, vizsgákról nem értesítettek. Ezt a tantárgyat csak a görög diákoknak köszönhetően tudtam elvégezni.  A tanszékvezető az ígértekhez képest nem látott el tananyaggal, bibliográfiával, segítséggel. A vizsga időpontjáról véletlenül értesültem 2 nappal a vizsga előtt, csak görög diákokkal egy időpontban hajlandó vizsgáztatni, egy vizsgalehetőségre van csak lehetőség az adott szemeszterben. A tantárgyból 3 vizsgát kell letenni a teljesítéséhez. Le sikerült vizsgáznom, de még azoknak a diákoknak se ajánlanám akik ez irányú  érdeklődéssel rendelkeznek. 

Látnivalók

Az athéni látnivalókat nem szeretném oldalakon keresztül taglalni, egy egyszerű  útikönyvben szinte mindent megtalálunk. A fentebb említett nyelvi kurzus szervezői, illetve az ESN Kapa szervezői minden héten szerveztek, múzeumlátogatásokat, Akropolisz látogatást, … stb. Bárkinek szívesen állok rendelkezésére ha ötletre van szüksége, de ilyen szempontból mindenki könnyen kiismeri magát a városban. Mindenkinek ajánlok egy vagy több sziget meglátogatását (pl.: Kréta), illetve Görögország területén számtalan egyéb látnivaló meglátogatást, amit bérelt autóval, vonattal, illetve távolsági autóbusszal lehetséges.

Végszó

Végezetül szeretnék bátorítani, hogy bármilyen kérdése van akkor keressen meg. Szívesen állok rendelkezésetekre. Remélem sok hasznos információval szolgáltam, de sajnos a teljesség igénye nélkül voltam kénytelen leírni, hiszen néhány mondatban nem lehet összefoglalni ezt az életre szóló élményt, ami lehetőség szellemi, nyelni, szakmai fejlődésre, és nem utolsósorban új barátok szerzésére, akikkel számos gyönyörű helyet fedezhetsz fel Görögországban. Sok szerencsét kívánok! 

istvanmonostori(kukac)hotmail(pont)com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.