Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universität Konstanz

      Balogh Tamás vagyok, gazdaságmatematika szakos hallgató. A 2008/09-es tanév tavaszi félévét a németországi Konstanzban töltöttem. És nem bántam meg. Sőt! Életre szóló élményekkel, rengeteg új barátot szerezve, és hasznos tapasztalatokkal jöttem haza. Remélem, az alábbi indokok segítenek alátámasztani, hogy miért éri meg Konstanzba pályázni.

      A város: Konstanz Németország délnyugati részén, Baden-Württemberg tartományban, közvetlenül a svájci határ mentén és a mesés Bodensee nevű tó partján fekszik. A Rajna is keresztülfolyik a városon, így fekvése tényleg elbűvölő. Kb. 100 000 lakosával abszolút emberléptékű, de élettel teli város. 50 km-en belül 2500 méteres svájci hegyek, a Bodensee pedig a Balatonhoz hasonló méretű tó, számtalan stranddal. Az életszínvonal igen magas, ez azonban nem a megfizethetetlenséget jelenti. Svájccal azért érdemes vigyázni, mert Németországhoz képest is dupla árakkal lehet számolni. Konstanzban is tartott az Egyház zsinatot, mégpedig 1414-18-ig. Főtemploma, a Münster részben már akkor elkészült, mára pedig a város díszes központi székesegyháza. Konstanz óvárosa mesébe illő szépségű, 12-13. századi házak tömkelege maradt fenn, mivel a világháborúkban nem bombázták. A közlekedésről annyit érdemes megjegyezni, hogy szinte mindenki biciklivel jár, amihez  a feltételek is adottak, tehát majdnem minden út mellett van bicikliút is. Biciklit érdemesebb itthonról vinni, mert kint a legolcsóbb használt bringák is 100 euro körül vannak. Buszok is járnak természetesen, de én a biciklizésre esküszöm.

     Egyetem: a konstanzi egyetem viszonylag fiatal, a 60-as években alapították. Külsőre nem valami vonzó, de a környzet és az oktatás színvonala mindenért kárpótol: a Bodensee-ről már ejtettem szót, az oktatásról pedig elég annyi, hogy a közigazgatástudományok területén Németország legjobb egyeteme, közgázból pedig a legjobb ötben van, független felmérések alapján. Rendkívül jól szervezett az egész oktatás és a diákélet is, beleértve a sportot (minimum 30 sportág választható a kajakozástól a hegymászásig), és az étkezést (A menzán 2,55 euróért lehet enni és a menza többször megkapta a Németország legszebb menzája címet) Többféle tárgy közül lehet választani: a Vorlesung (előadás) típusú tárgyak jellege megegyezik az itthoni oktatási struktúrával. A Seminar típusúak nehezebbek, de kihívás rajtuk részt venni. Itt minden órára készülni kell valamennyit és házidolgozatot és/vagy prezentációt is kell készíteni. A vizsgák a szorgalmi időszak végén kerülnek megrendezésre, de minden tárgyból csak egy vizsgaalkalom van! Erre érdemes figyelni. Minden félév előtt van egy intenzív német nyelvi kurzus, ami egy hónapig tart, erre érdemes jelentkezni. Igaz, 200 euroba kerül, de az adminisztratív dolgokat is elmagyarázzák és minden ügyes-bajos dolog elintézhető ebben az első hónapban. Fontos még, hogy egy csomó angol nyelvű tárgyat is kínál az egyetem, az én tárgyaim fele például angol nyelvű volt, így az angol és a német nyelvtudás egyszerre fejleszthető.

     Lakhatás: több koli közül lehet választani, mindenkinek jut hely. Az albérletek igencsak drágák még a kolikhoz képest is, pedig azok se két fillérbe kerülnek. Érdemes az igénylőlapot (amit postán kiküld az egyetem) minél előbb visszaküldeni, hogy jobb helyünk legyen. Jómagam az Europahausban laktam és csak ajánlani tudom mindenkinek. Igazi Erasmusos szállás ez, egy négyfős apartmanban általában 1-2 német és 2-3 külföldi lakik együtt, természetesen mindenki külön szobában. A négyfős közösség ideális baráti kapcsolatok létesítéséhez és persze nyelvgyakorláshoz is. A ház a svájci határtól egy köpésre fekszik, az óváros is közel van. Hátránya, hogy messze van az egyetem, bár biciklivel kifejezetten jó edzésnek bizonyult a reggeli 4 kilométer, de persze busszal is lehet menni. A másik két koli, ahova cserediákokat osztanak, a Sonnenbühl Ost és West. Ezek közel vannak az egyetemhez, de messzebb a belvárostól és korántsem olyan jól felszereltek és komfortosak, mint az Europahaus. Mikor én ott voltam, sokan az internet akadozására panaszkodtak ezekben a kolikban. A szobák persze itt is egyágyasak, de itt nincsenek négyfős közösségek, így nehezebb barátkozni. Itt konyha és fürdőszoba is kb 8-10 emberre jut. Az Europahaus az én időmben 240 euro volt havonta, a Sonnenbühl kolik 200-ba kerültek. De én azt mondom, megér 40 eurot a nagy különbség.

     Megélhetési költségek: 300 euro havi ösztöndíjból természetesen nem lehet megélni, ez szinte teljesen a kolira megy el. Ezen kívül azonban, ha nem élünk túl nagy lábon, majdnem annyiból kijövünk, mint Pesten. Mint már mondtam, a menzán minden hétköznap 2,5-3 euróért ebédelhetünk. Ezen kívül nekem a heti bevásárlásom összesen kb 30 euróba került, amiben benne volt minden reggelim és vacsorám és a hétvégi ebédeim is, amiket legtöbbször a koliban főztem. Vannak jó és viszonylag olcsó gyorséttermek is (kb 5 euró egy kaja) és persze drágább, színvonalas éttermek hada is várja a látogatókat. A mindennapi betevőn kívül viszonylag sokat költöttem még kirándulásokra, utazgatásra. A vonat nagyon drága, kivéve, ha jó előre megvesszük a konkrét vonatra szóló jegyünket vagy csoportosan utazunk. A biciklitúrák viszont nem kerülnek önmagukban semmibe és nagyon sok mesés tájat fedezhetünk fel segítségükkel. Ezen kívül költségként merült még fel a bulizás is, amiből nem kevésben volt részem. Ehhez azt ajánlom, hogy az italt előre, boltban vedd meg, mivel kocsmákban 4 eurónál kezdődik egy korsó sör, a tömények pedig még többe kerülnek. A boltban viszont a magyar árakhoz hasonlóakkal találkozhatsz, így a bulikat olcsón meg lehet úszni. Mindent összevetve a kolidíjon kívül kb. havonta 400 eurót költöttem úgy, hogy nem éltem nagy lábon, de az érdekes és értelmes időtöltésekre nem sajnáltam pénzt áldozni. Munkalehetőség is van egyébként bőven, rengeteg étterem folyamatosan keres alkalmazottat, ahol a minimálbér 7 euró óránként. Hát igen, más világ. Ezt a lehetőséget is érdemes megragadni, ha netán szűkölködsz az anyagiakban. Így azoknak is feltétlenül ajánlom a pályázást, akik nem rendelkeznek az ösztöndíjon felül extra forrással.

     Éjszakai élet: az óvárosban rengeteg kocsma, mediterrán hangulatú kikötői bulihajó, egy másik városrészben pedig több disco is ontja a bulikat. DE! Nem szabad elfelejteni, hogy a legjobb bulik az Europahausban vannak, általában 1-1 négyfős lakóközösség szokott bulit rendezni. Ezek mindig fantasztikus hangulatú Erasmusos akciók, kár róluk lemaradni. Tény azonban, hogy lehetetlen mindegyiken ott lenni, olyan gyakran van buli. Ez még egy érv az Europahaus mellett ill. ellen kinek-kinek ízlése szerint.

     Lehteséges kirándulások: hat ország karnyújtásnyira van Konstanztól. Érdemes minél több várost ill. tájat felfedezni a környéken (pl. Strasbourg, Basel, Zürich, München mind viszonylag közel van). Van csoportos kedvezményes vonatjegy max öt emberig, amivel megéri kirándulgatni. A vonaton kívül mindenképp érdemes részt venni néhány biciklitúrán. A Bodensee-t körbekerekezni manapság Németország legnépszerűbb biciklitúrája, nem érdemes tehát elmulasztani a három országot érintő túrát. De Európa legnagyobb vízesése is megjárható egy maximum két napos túrán. Az utat mindenhol középkori házakkal teletűzdelt gyönyörű falvak, városok és természeti szépségek szegélyezik, bármerre is indul az ember. Mindenképpen érdemes tehát utazgatni ill. aktívan tölteni a nem kevés szabadidőt.

     Melyik félévet válasszuk? A tavaszi félévben mindenképp érdemes Konstanzban lenni, mert ekkor válik gyönyörűvé a környék. Ezt vagy tavaszi kiutazással érheted el (ahogy én is tettem), vagy őszi kiutazással és a kinntartózkodás meghosszabbításával. Ez utóbbi a második félévre már nem jelent ösztöndíjat, nem az Erasmus keretein belül zajlik, de a konstanzi egyetem meg szokta engedni, hogy még egy félévet ott töltsenek a cserediákok. 

     Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődésed Konstanz városa iránt! Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok. E-mail címem: billtm (kukac) freemail (pont) hu .

     Még egy általános jótanács a végére: az élménybeszámolók nagyon különböző hangvételűek tudnak lenni. Ne csak ezek alapján hozd meg a döntésedet!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.