Január - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universität Passau

2009 nyári félévét töltöttem a Passaui Egyetemen az ERASMUS program keretében. Rengeteg élménnyel, tapasztalattal, baráttal és szélesebb világszemlélettel gazdagodva tértem haza és mindenkinek ajánlom mind Passaut, mind a külföldi tanulmányutat, ezzel a lehetőséggel érdemes élni.

Die Dreiflüssestadt – vagyis a Három folyó városa:

Passau a München központú Bajorország legkeletibb csücskében, gyönyörű dombos vidéken, az osztrák-német határon három folyó partján terül el. Az Inn a legdélebbi, legnagyobb, svájcból a Räthi-Alpokból eredő, óriási hordalékú folyó, a Duna itt még kisebb és sokkal sötétebb, mint az Inn, a harmadik folyó az apró Ilz. A környéken jellemző a mezőgazdaság, emiatt rengeteg tanya és apró falu övezi, ami miatt Passaunak nagy a vonzáskörzete. A város egy dombon fekszik, emiatt óriásiak a szintkülönbségek. A várost a folyók részekre osztják, az Inn folyón túl az Innstadt található, kitűnő sörfőzdéjük van ugyanezzel a névvel. Az Inn az Innstadt előtt határfolyó, az egyetem Hamberg nevű kollégiuma már az osztrák oldalon van. A belvárost Innerstadt-nak nevezik: az apró sikátorok, macskaköves utcák, kis teraszos éttermek, kávézók a sétálóutcán, gyönyörű barokk épületek miatt méltán kiérdemelte Passau az „észak Velencéje” címet.

Az Ilzstadt fölött magasodik a passaui vár, melyből fantasztikus panoráma nyílik a környékre. Magyar vonatkozása is van a városnak, mégpedig a Szent Istvánról elnevezett óriási St Stephan dóm, illetve feleségének, Gizellának itt található a sírja a Niedernburgi kolostorban, a régi kápolnában, ami mellett magyar látogatók helyeztek el nemzetiszín-szalagos koszorúkat. Itt minden látogatásomkor találkoztam honfitársakkal.

A városban óriási szintkülönbségek és távolságok vannak, ezért érdemes minél előbb egy biciklit venni, bérelni (pl. AIGEE, Leo-Pam házmestere), buszbérlet elég drága és hétvégén nem érvényes, a jegy 1,3 euró volt. Inkább érdekesség, mint probléma, hogy a buszon nem lehet mobiltelefont használni, emiatt meg is szólnak. Gyalog is lehet közlekedni, bár az éghajlat miatt nem ajánlom.

Az időjárás itt nagyon változatos, hirtelen óriási viharok alakulhatnak ki, a legcsapadékosabb hónapok a május, június és július. Bármikor jól jöhet egy esernyő, esőkabát. A levegő folyamatosan nagyon párás és lehet ez az egyik oka az alacsony pollenkoncentrációnak, allergiásoknak Kánaán. Már április elején voltak 25 fokos csúcshőmérsékletek, aztán a következő három hónap változékony majd a vizsgaidőszak idején, július végén és augusztusban kánikula volt.

A városban rengeteg parkolóház található, az egész egyetem alatt, a városközpontban a park alatt 2 is, a PEB (Passauser Erlebnisbad - később) mellett, ezek általában többszintesek és díjkötelesek, hallgatók az egyetemi garázsokat ingyen használhatják.

Érkezés, beiratkozás:

Vonattal utaztam mindig Bécsen át, ez valamivel több mint 6 óra volt. Bécsig a RailJettel érdemes menni, kényelmes, gyors és van konnektor minden üléshez. Elvileg el lehet jutni egészen Linzig is vele, de az átszállás egyszerűbb volt Bécsben. Az osztrák főváros és Passau között „Intercity Express”-szel (ICE) utaztam, ami még kényelmesebb, csendesebb és gyorsabb volt, mint az RJ. Ha valaki hétvégén utazik, érdemes helyjegyet váltania, mert olyankor rengetegen utaznak, hétköznap fölösleges, kb. 30%-os kihasználtsággal közlekednek olyankor. A MÁV-nál a retúrjegy 24 000 Ft körül volt és a visszaútnak a jegyvásárlástól számított 30 napon belül kell megtörténnie, azon belül mindkét időpont választható. Az út csak oda viszont 20 000 Ft, ezt úgy érdemes megoldani, hogy az RJ-nek akciós jegye van Bécsig, onnantól pedig meg kell venni Passauig, így megúsztam 15 000 Ft-ból. Nem akartam bonyolítani, elképzelhető, hogy Linzig is van akciós jegyük és úgy még olcsóbb, vagy Münchenig, onnan pedig „Bayern Ticket”-tel vissza lehet utazni Passauig. Passauból Budapestre 39 Euro-ért adtak jegyet, a fantázianeve „Europa Spezial”, és konkrét járatra szól, ezért ennyire „olcsó”. Münchenbe egyébként repülőgépjárat is közlekedik, de erről nem tudok infókat.

Az egyetem megkérdezi, hogy a hallgató szeretne-e segítőt, „Patenkind”-et kapni maga mellé, aki a beilleszkedésben és bármiben segít. Ez önkéntes részükről. Nekem óriási segítség volt, mivel az egyetemi Auslandsamt, a külföldi diákokért felelős iroda ahol a kollégiumi szobám kulcsát átvehettem sajnos csak délelőtt 9 és 12 között tart nyitva, én viszont délután érkeztem. A „Patin”-om átvette helyettem a kulcsot, és a vasútállomáson várt.

Az orientációs hét előtt igazából szinte teljesen üresek a kollégiumok, így sokkal korábban nem érdemes kiutazni. Az ügyintézés, beiratkozás sem problémamentes ekkortájt, de megoldható. Beiratkozás után (Immatikulation) kap a hallgató azonosítót és jelszót, amivel a kollégiumi internet, a géptermi gépek, a STUD.IP és a HISQIS is elérhető. Beiratkozáskor egy A4-es lapot kap a hallgató, amin megtalálható a parkoló igazolványon és beiratkozási igazoláson kívül a diákigazolvány is, ezt érdemes kivágni, félbehajtani és lamináltatni.

Még Magyarországon ki kell váltani a TB-nél a rendőrszékház mellett az Európai Egészségbiztosítási kártyát, ezt Passauban én az AOK-nál a Neuburger Strasse-n mutattam be, ők pedig adtak egy igazolást az egyetem felé, hogy biztosítva vagyok, ez is feltétele a beiratkozásnak. Emellett a városházán is be kell jelentkezni, hogy Passauban tartózkodik a hallgató huzamosabb ideig, illetve be kellett fizetni 34 Euro-t a diákkedvezmények igénybevétele miatt.

A kollégium:

Amint meghirdetik a kollégiumi felvételit, jelentkezni kell! Ez nálam december volt, és a szemeszter csak áprilisban kezdődött, tehát jóval előbb. Azért fontos, mert az első körben még nagy eséllyel kap a hallgató kolit, később is próbálnak segíteni, de a határidő után már a szabad helyeket szétosztják. A jelentkezési lap aljára én ráírtam, hogy melyik kollégiumot preferálom.

Kauciót is kérnek a férőhelyért, úgy tudom ez minden kollégiumban egységesen 300 Euro, a kiköltözéskor visszaadják, ha mindent rendben találnak. A kaucióért hazautazáskor el kell menni a Rathaus Platz 2. szám alá, nehéz megtalálni, a térről a Dunáról nézve bal oldalt az Inn irányába nyíló kis sikátor jellegű utca, enyhén emelkedik.

Én az egyetemhez egyik legközelebb fekvő kollégiumban kaptam helyet, a Leonhard-Pamminger Strasse-n. Ez egy sorháznak kinéző, emiatt kissé természetes központ nélküli, ám meghitt és szépen karbantartott, családias koli. Nagyon jó helyen van, a város fő közlekedési vonalától, a Neuburger Strasse-tól 50 méterre van egy dombon. A városban, mint említettem óriási szintkülönbségek vannak: A kollégiumban az első emeleten laktam, a szembeszomszédomnak már terasza és kertje volt, tehát 10 méteren 5 méteres szintkülönbség is jellemző. Reggelente az egyetemre 5 perc alatt be lehet érni biciklivel, ám vissza szinte mindig megálltam és toltam, ez 20-25 perc volt.

A szobában egyedül laktam, volt egy saját vizesblokkom zuhanyzóval, WC-vel és mosdóval. A zuhanyzót egy függöny választotta le, erre nagyon kell figyelni, könnyen penészedik. Amikor lehetett nyitva hagytam a fürdőszoba ajtaját. Rengeteg polcom, tárolóm, hatalmas szekrényem volt, bőven elfértem. A szék nem túl kényelmes, egyszerű fa, rajta párna, ha van lehetőség rá, érdemes vinni, illetve függönyt is, nálam csak sötétítőfüggöny volt.

A konyha közös, mi 8-an használtuk. A hűtő ennyi emberre kicsi és nincs benne mélyhűtő, tehát mirelit dolgokat nem érdemes venni hosszútávra. Mindenkinek volt egy zárható szekrénye, azt soha nem használtam. Vittem magammal eszközöket, de nem kellett volna, mikrohullámú, vízforraló, reszelő, szóval minden megvan, persze ez szintfüggő is. Mosási lehetőség a központi épületben 1,3 euró ellenében, szárítás 0,6 euró. Itt egy közösségi hely is be van rendezve, bárpulttal, kanapékkal, ping-pong- és biliárdasztallal. A kollégium egyébként a városi tűzoltósággal szemben fekszik, gyakran 5-6 tűzoltóautó töri meg szirénájával a kollégium csendjét, éjszaka csak kéken villognak, nem vészes.

A kollégiumban nincs Wi-Fi, UTP kábelt érdemes vinni. A közösség a szintünkön fantasztikus volt, rengeteget voltam a konyhában, ez és a folyosó  volt az esti beszélgetések helyszíne.

Ha valaki nem kap kollégiumi helyet, akár olcsóbban is találhat albérletet, de már 250 Euro körül biztos. Ha ebben az Auslandsamt nem tud segíteni, akkor az egyetemen érdemes a hirdetőújságokat elolvasni. Egyébként árulnak ott forgószéket, használt monitort, kutyát, …stb.

A kollégiumi levélben felajánlották, hogy amennyiben befizetem az 5 havi kollégiumi díjat egyben, akkor 50 eurót elengednek. Nekem annyi pénzem nem volt az ösztöndíj nélkül, viszont májusban, mikor az már a számlámon volt, írtam egy levelet az Auslandsamtnak, hogy most van lehetőségem egyben befizetni a maradék 4 hónapot, ha megengedik, én nagyon szívesen élnék az engedménnyel. J Megengedték. Érdemes rámenősnek lenni, ki tudja.

Az egyetem:

Az Inn-folyó  partján hosszan elnyúlik a kampusz, melynek érdekessége, hogy minden szak, tanszék másik épületben kapott helyet. Közös használatú épület az „Audimax”, ami egy óriási félköríves előadó és van külön központi könyvtár a kari könyvtárak mellett. Itt nagyon hatékonyan lehet tanulni. Az épületek nagyon tudatosan épültek és minden négyzetcentijük gondosan rendben van tartva és ki van használva, közöttük padok, füves területek, fák találhatóak, mintha egy parkban lennénk. Egy gyönyörű rét, az „Innwiese” a városközponthoz közeli szélén található a kampusznak, ahol a lyukasórákat töltik a diákok, április végén már nem volt ritka hogy a diákok Polifoammal és fürdőruhában érkeztek az órákra, majd a réten napoztak. Este őket a grillező, söröző csoport váltotta, hoztak grillkocsit, pár rekesz sört és minden szükséges eszközt, majd a party végeztével összeszedték a szemetet és tisztán hagyták ott a rétet.

Oktatás:

Az orientációs héten a tanulmányok nyelvén szintfelmérőt írtunk, illetve minden egyéb ott tanulni kívánt idegen nyelvből is kötelező volt a csoportbeosztás miatt. A „Deutsch als Fremdsprache” mindenkinek kötelező volt.

Nagyon vegyes oktatás folyik az egyetemen: találkoztam bölcsészekkel, tanár szakosokkal, közgazdász, „európai tanulmányok”, jogász, „Kulturwirtschaft” szakos hallgatókkal, az utóbbi nagyon népszerű és állítólag Németországban kizárólag Passauban és még 2 egyetemen képzik ezeket a szakembereket. A tárgyak nagyrészt az itthon is általános 5 ECTS-kreditet érnek, viszont hétvégente lehetőség volt 0,5-1 kreditért ún. blokkszemináriumokat felvenni, például „bevezetés a Photoshop használatába”. A nyelvórák kevesebbet érnek (3 ECTS), illetve a nemzetközi iroda szervez minden félév elején eltérő uticéllal egy kirándulást, amin érdemes részt venni, ismerkedni az Erasmusosokkal és Németországgal. Mi éppen Szászországba utaztunk (Landeskundliche Exkursion nach Sachsen), ahol megcsodáltuk Drezdát, Chemnitzet, az Érchegységet…stb. A kirándulás 4 napig tartott, 30 eur körül volt és 3 ECTS-kredit jár érte.

Németországban éles elhatárolt a gazdasági oktatásban a VWL – „Volkswirtschaftslehre”, ami a Corvinuson a K-karos szakok, illetve a BWL – „Betriebswirtschaftslehre” az itthoni G-kar megfelelője. Mindkét ágban erős az egyetem, a számvitel tanszéken például az Európa-szerte ismert Schildbach professzor is tanít. A tárgyak jól felépítettek, próbálják őket minél eladhatóbbá tenni.

Egy félév 527 Eur-ba kerülne, de ezt a külföldi diákoknak nem kell befizetniük. Az összeg Németországban tartományonként változik.

Tárgyaim, tanáraim:

Öt Bsc tárgyat vettem fel a nyelvóra mellett, de Msc-s tárgyakat is fel lehet egy kis egyeztetés után. Ezek mind egy-egy idősáv előadásból és gyakorlatból álltak, ami 90 perc. Szóltam minden tanáromnak, hogy külföldi diák vagyok és nézze el a nyelvi hibáimat. Volt, aki nagyon megörült, hogy van külföldi diák az óráján, volt, aki elfogadta, megköszönte, hogy szóltam.

Lehner professzor – a II. Gazdaságinformatika tanszék vezetője - annyira készséges volt, hogy bár az első „Bevezetés a multimédiába és interaktív médiába” óra után megfordult a fejemben hogy mást választok, végül maradtam. Felajánlotta, hogy ha valamit nem értek, akkor nyugodtan menjek oda hozzá óra után. Voltunk a tanszék szervezésében kirándulni is Linzben az ARS Electronica kiállításon, amit nagyon érdemes megnézni (http://www.aec.at).

Ő volt az a tanár, akit minden körülmények között értettem, utólag kiderült, hogy osztrák az úr. A többi passaui tanár is érthető volt, bár nagyon kellett figyelni és sokszor hadartak a diákokkal való diskurzusok során, nyilván a hatás kedvéért is.

A STUD.IP az egyetemi információs rendszer, mint nálunk a NEPTUN, csak sokkal több funkcióját használják. Az oktatók feltöltik rá az órák anyagait, fórumozhatnak a tárgy hallgatói, minden elérhető ott a tárgyakkal kapcsolatban, viszont vizsgajelentkezésre nem alkalmas. Ki kell tölteni egy nyomtatványt - ezt kérni kell a karon, a Dékáni Hivatalban („Dekanat”) -, hogy milyen tárgyakból szeretne a hallgató vizsgázni, ezt elmondják minden tárgy első óráján. A vizsgajelentkezésre és az eredmények közzétételére a HISQIS-t használják, ezt a külföldi hallgatók számára a fent említett nyomtatvány alapján kitölti az egyetem.

A határidőkre nagyon kell figyelni, komolyan veszik és nem mentség, ha valaki külföldi diák!

Vizsgák:

Teljesen más a vizsgarendszerük, mint nálunk: egy tárgyból egyszer lehet vizsgázni, utóvizsgára nincsen lehetőség és az időpontot nem lehet megválasztani, azok adottak. Minden szaknak máskor vannak vizsgái, a közgazdászoknak általában július végén és augusztusban, a nyári szemeszter végén. A bölcsészek még júliusban végeztek a vizsgákkal és a kollégium lakóinak nagyobbik hányada már nyaralni ment mire elkezdtem a vizsgáimat. Ez azért van, mert szisztematikusan a tanszékek egyenként minden meghirdetett tárgyból ömlesztve vizsgáztatnak, tehát ha a hallgató egy tanszéken több tárgyat is fölvesz, számíthat arra, hogy a vizsgaidőpontok egymáshoz közel lesznek, akár egymás után. Nekem volt egy nap 2 vizsgám közvetlenül egymás után, de hallottam olyanról is, aki egy nap 4 tárgyból vizsgázott.

A rendszer miatt pláne a közgazdász hallgatóknál előfordulhat, hogy 3-4 vizsga lemegy 3 nap alatt, és a következő a vizsgaidőszak végén, akár 1 hónap múlva van.

Minden vizsgán van ülésrend, és nagyon szigorúan veszik, hogy mindent el kell pakolni, toll, számológép, vonalzó, óra maradhat, telefont ki kell kapcsolni. Passauban sem tolerálják a beszélgetést, hozzá kell tegyem, a vizsgáim alatt erre próbálkozást sem láttam soha, mindenki nagyon fegyelmezett volt. Magyar-német és német-magyar szótár volt nálam mindig a biztonság kedvéért, de szinte nem is használtam.

Általában nagy termekben vizsgáztam, a tornaterem is be van olyankor rendezve padokkal, a parketta letakarva gumiszőnyeggel. A férőhely ott nagyjából 300 hallgató lehet és nincs túlzsúfolva!!!

Nagyon korrekt kérdéseket kaptam minden tárgyból, nem voltak szivatósak, tényleg a lényegi dolgokra kérdeztek rá. Az eredményre várni kell bőven, a „Transriptet” elméletileg ma adták postára szeptember 22-én, az utolsó vizsgám augusztus 7-én volt.

Programok:

Az AIGEE szervez kirándulásokat különböző városokba, azokon érdemes részt venni, mivel általában a szervezet helyi tagjai körbevezetnek a városon és sok érdekes infót kapunk tőlük, ezek általában szombatonként vannak. Emellett grillezéseket, kocsmatúrát is ők intéztek.

Emellett érdemes összeállni imerősökkel, mert a „Deutsche Bahn”-nak, és az ÖBB-nek is vannak csoportos jegyei 28 euróért. A DB-nél „Bayern Ticket”-nek nevezik, ez Bajorország területén használható maximum 5 ember számára egy egész nap minden tömegközlekedési eszközre, kivétel vasúton az „InterCity” és az „InterCity Express”, „Regional Bahnon” és „Regional Expressen” nyugodtan használható. (Van egyszemélyes változata is, 15 Euro körül van.) Hétvégén kora reggeltől, hétköznap viszont később, 9-től érvényes, így erre vigyázni kell! Az osztrák határvárosok is elérhetőek vele (pl. Salzburg), de csak Németország területéről közelítve, pl Münchenen keresztül. Az ÖBB is kínál hasonló jegyet: „Einfach raus! Ticket”. Feltételeiben ugyanaz, IC-n és ICE-n itt sem érvényes, viszont egész Ausztriában utazhatunk vele. A jegy vásárlásakor ügyelni kell a jegy dátumára, illetve az osztrák jegynél kérdezi az automata, hogy hány főre szóljon, ez csak statisztikai célokat szolgál.

Összességében az összes hivatalban, a vasúton és egyetemen is a racionalitás tükröződött. Például elrontottam a jegyvásárlást, emiatt hibás dátum szerepelt a jegyen, odamentem az ÖBB pulthoz és elmondtam mi a problémám, a vasúti alkalmazott lepecsételte és aláírta, hogy másnap érvényes, elmondta, hogy legközelebb jobban figyeljek, de nem volt belőle gond.

Ezzel a 2 jegytípussal jártam körbe a környéket a passaui ismerősökkel, minden hétvégén érdemes valahova menni.

Mindenképpen látni kell és egyszerűen elérhető: München, Nürnberg, Salzburg, Garmisch-Patenkirchen, Neuschwanstein, Schärding, Linz.

Gyakran szervez az Auslandsamt főzőestéket, ide regisztráció szükséges és együtt lehet elkészíteni a különböző nemzetek ételeit. Kintlétem alatt volt kínai, mexikói, francia, illetve egyetemi kezdeményezésre a Passauban tanuló magyarokkal közös szervezésben egy magyar főzőest, természetesen gulyáslevest, kolbászos szendvicseket és desszertnek palacsintát készítettünk.

Szórakozás, sport:

Az egyetemen rengeteg sportolási lehetőség van, a sportcentrum honlapján a jógától elkezdve a fizetős konditermen és úszáson át az extrém sportokig minden megtalálható. Vannak szabad időpontok általában késő délutánonként, amikor bárki bemehet pl. kosarazni a tornaterembe, de órák keretében is van erre lehetőség, erre be kell jelentkezni.

Már említettem a biciklit, mindenképpen ajánlom, nagyon kellemes túrákat lehet tenni a környező településekre, pl. az osztrák Schärdingbe.

Bulizni nem Passauba kell menni, szerintem. A városi nyilvános disco-k elég zsúfoltak voltak kvázi tánctér nélkül, az asztalok között lehetett volna ropni. Minden héten volt valamelyik kollégiumban buli, oda jártam az ERASMUS-osokkal, azok nagyon jók voltak.

A város szélén, autószalonok és ipari épületek mellett található a PEB, a Passauer Erlebnisbad, ahol belépéskor el kell dönteni, hogy a kinti vagy a benti fürdőrészt választjuk. Diákkedvezményt is lehet igénybe venni, így a belépő 3,5 Euro, ez 3 órás fürdőzésre jogosít, ezen felül fizetni kell. Nagyon kellemes élményfürdő, közel van a Leonhard-Paminger, a Schönleitnerweg és a Donau-Schwaben kollégiumhoz is.

Évente többször is megrendezésre kerül a „Passauer Dult”, ahol igazi bajor ételeket, literes korsós söröket lehet fogyasztani elég drágán, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Ez a PEB mellett a Messepark Passau-nál kerül megrendezésre, egy része a szomszédos Dreiländerhalle épületében zajlik, ami egy sportcsarnok, így eső esetén sincs probléma.

Boltok, vásárlás, megélhetés:

Neuburgerstrasse-n található a Kaufland, az Aldi és a DEZ (EDEKA) bevásárlóközpont, a városközpontban a ZOB (buszpályaudvar) mellett REWE. A Kauflandban a legnagyobb a választék, az Aldiban érdemes sajtot, húst, és amit árulnak venni, az valóban diszkont ár, a REWE és az EDEKA inkább supermarket, viszont mindkettőnek van egy-egy diszkontmárkája, a „ja, natürlich” és a „gut und günstig”, ezek valóban olcsóak és finomak. A magyar ízeket sajnos nélkülözni kell, PICK szalámit találtam aranyárban, illetve őrölt paprikát. Az élelmiszer nagyjából annyi, mint itthon, de szinte minden termékből van „fapados”. A reggeli gabonapelyhekből óriási választék volt, 750-1000 grammos – fajtától függően - került 2 Euro-ba, ezeket itthon sajnos az ALDI-ban sem lehet kapni. A bajor „Weisswurstot” érdemes kipróbálni, ezt főzni kell, és édes mustár dukál hozzá.

Az 300 Euro ösztöndíj nem volt sajnos elég, 216 euró volt a kollégium havonta. Az első hónapot a hallgatónak magának kell finanszíroznia, én ~1000 Euro-t javasolnék vinni a kaucióra, első havi kollégiumi díjra… Összességében 2700 euróból kijöttem, és a kaucióval együtt ebből hazahoztam kb. 400 eurót, ebbe az utazás nem volt benne.

Utolsó gondolat:

Sajnálom, hogy vége. Akinek már megfordult a fejében külföldi félév gondolata, és anyagilag megteheti, mindenképpen vágjon bele úgy, hogy egyetemi hallgatóként maradjon ideje az ERASMUS szakmai gyakorlatra is.

Passaut kiváló helyszín, annak ajánlom, aki értékeli a gyönyörű tájat, a finom bajor ételeket, a nyugodt, kisvárosi, de semmiképpen nem unalmas légkört.

Fontosabb irodák az egyetemen külföldi hallgatóknak:

  • http://www.uni-passau.de/auslandsamt.html: Auslandsamt, bármilyen problémával érdemes hozzájuk fordulni, nagyon kedvesek és segítőkészek. Az IT-Zentrum/International House, Innstrasse 43 épületben található, 116-121. iroda.
  • Tutorenbüro: átmeneti iroda az orientációs hétre kialakítva, általában az IT-Zentrum/International House, Innstr. 43, 005. terem, itt a beiratkozási adatlapok kitöltésében és mindenféle egyetemi problémában segítenek.
  • AIGEE iroda: FMI épület 035, mint minden egyetemen, az AIGEE Passauban is színvonalas programokat szervez, és biciklit is lehet bérelni tőlük a szemeszter idejére: aegeebikes(kukac)googlemail(pont)com

Remélem tudtam segíteni a beszámolómmal, kérdés esetén az alábbi e-mail címen elérhető vagyok:

     szilagyi.balazs(kukac)gmail(pont)com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.