Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Essca – Angers 

      Tudom, hogy ezzel nem mondok újdonságot, de egy valami biztos; akárhova mész Erasmus-ozni, élvezni fogod, és olyan dolgokat tanulsz, amit sehol máshol. Ha csak azért olvasgatod ezt a beszámolót, hogy eldöntsd mész-e, vagy maradsz, a válasz egészen egyszerű; ha éltél már korábban külföldön, akkor se hezitálj sokat, de ha még nem, akkor egy percet se, hogy belevágj. Ne aggódj, ha nincs elég pontod Brüsszelbe, Londonba vagy Párizsba menni, mert hidd el, hogy akár Pomázon is felejthetetlen lenne egy Erasmus félév.

      A következő két-három oldalon abban próbálok majd segíteni, hogy ha már mész, Angers-t és az ESSCA-t válaszd-e, vegyesen, praktikus információkkal és a személyes tapasztalataimmal.     

Az ESSCA  

      A legfontosabb tudnivaló az ESSCA-ról, hogy nem egyetem, hanem grande école. Úgy képzeld el, mint egy business schoolt, nagyon gyakorlatias oktatással, szinte csak szemináriumi méretű csoportokkal, sok kiscsoportos feladattal, amiket szinte mindig prezentálni is kell.

      A cserediákok két féle képzés közül választhatnak: vagy tanulhatnak franciául, és akkor a francia diákok órái közül válogathatnak és velük együtt járnk az órákra is, vagy részt vehetnek, egy speciálisan a külföldi diákoknak kialakított angol nyelvű programban. Ennek az a hátránya, hogy a franciákkal egyáltalán nem integrálódnak, mert nincs közös órájuk, és – bár nyelvórákat felvehetnek – valószínűleg a franciájuk nem fog sokat javulni. Én francia nyelven tanultam, úgyhogy a továbbiakban erről írok inkább. Azt még itt érdemes hozzátenni, hogy épp, amiatt, hogy többségben vannak az angolul tanuló cserediákok, a francia programban résztvevők is készüljenek fel arra, hogy az Erasmus-osokkal a közös nyelv az angol lesz. Viszont, akik együtt járnak a helyiekkel az órákra, azoknak esélyük lesz velük is összebarátkozni, ami több szempontból is előnyös. Egyrészt mindenki szívesen megismerkedik a helyiekkel is, ami sokszor nehéz feladat Erasmus-osként - nem csak itt hanem más országokban is -, másrészt nyelvtanulás szempontjából sem hátrány, ha az embernek vannak anyanyelvű barátai. Nem utolsó sorban pedig, az Essca-sok szervezik a legjobb házibulikat és programokat a városban, de ezekről majd később.

      A suli fizetős, a francia diákoknak kb. 7 000 Euróba kerül egy év, - úgy, hogy az egyetemeken ingyenes a felsőoktatás - , ami miatt a diákság nem modellezi tökéletesen a francia társadalmat. Az iskola ráadásul meglehetősen elismert Franciaországban, elsősorban a munkaerőpiacon, a diploma utáni átlagos kezdőfizetés 2 500- 3 000 Euró körül van. Ezeknek köszönhetően az Essca-sokat jellemzi egyfajta erős öntudat, ami néha már felsőbbrendűségi érzésként hat, főleg a többi iskola diákjaival szemben. Ebből két dolog következik; egyrészt az iskolán belül a közösség nagyon erős és összetartó, ugyanakkor kifelé sokszor zárt. Ritkán vegyülnek más iskolákkal, és bizony a cserediákoknak is meg kell dolgozniuk azért, hogy elfogadják őket. Persze nem kell megijedni, csak fel kell készülnöd rá, hogy, ha össze akarsz barátkozni velük neked kell majd megtenni az első, sőt,  néha a második lépést is.

      Az órák egy része érdekes, a másik kevésbé, ebben nincs nagy különbség az itthon megszokottakhoz képest. Ami viszont eltérő, hogy majdnem minden órára adnak csoportban megoldandó házifeladatot, vagy esettanulmányt, amit aztán valamelyik csoportnak prezentálnia is kell. Ezen felül pedig minden tárgyhoz kapcsolódik egy nagyobb lélegzetű, egész féléves feladat, amit viszont mindenki bemutat az év végén. A rendszer elég jól működik, úgyhogy arra mindenképpen fel kell készülnöd, hogy néhányszor rád is sor kerül majd, hogy egy csoport franciának prezentálj, persze franciául. A vizsgák nem túlságosan nehezek, kis készüléssel simán átmegy az ember.

Könyveket nem kell majd vásárolnod, mert kizárólag fénymásolatokból, vagy az előadás diáiból tanulnak, amiket a tanszékek el is készítenek neked. Ha sportolnál, válogahatsz sok sportág közül, csak egy orvosi vizsgálaton kell átesned előtte.

Angers

      A város maga nem túlságosan nagy kb. 200 000 lakosa van, de 6-vagy 7 egyetemén majdnem 40 000 diák tanul. A belváros még kisebb, ez biciklivel vagy gyalog is könnyedén bejárható néhány óra alatt. A bicikli egyébként is az egyik legfontosabb közlekedési eszköz Angersban, mert a város mindenkinek a rendelkezésére bocsájt egyet ingyenesen 3 hónapra, aki kéri. Mi is mindenhova ezekkel mentünk, és a legtöbb cserediáknak a második hónaptól nem is volt buszbérlete. A szemeszter elején érdemes sietni, mert összesen 2 000 ilyen kerékpár van, és néha bizony elfogynak. Ilyenkor meg kell várni, amíg valaki visszahoz egyet. Egyébként Angers nagyon békés város, - néha talán túlságosan is-, ha ahhoz van kedved pillanatok alatt kint lehetsz a zöldben, a Main partján, vagy épp a városi sportpályákon.

      Az imént már utaltam rá, hogy az éjszakai élet néha kicsit túlságosan nyugodtnak tűnhet. Hiába a rengeteg diák, a belvárosba nincs szigorú értelemben vett diszkó. Ezek a városon kívül találhatóak kb. fél óra buszútra. Én összesen egyszer látogattam el az egyikbe, méghozzá a Le Dome-ba, de be kell vallanom, nem az volt a legjobb estém Angersban. Sok viszont a kávézó, és a kocsma, amik 2-kor bezárnak ugyan, de talán épp ezért, amiből még sok van az a házibuli. Mi szinte csak így mulattunk. Ebből is kétfajta van, az egyik az, amit a többi egyetem cserediákjai szerveznek, érdemes velük is megismerkedni, mert az Essca-n összesen 70-80-an voltunk, és mindenki koliban lakott, de a városban összesen több, mint 1 000 külföldi diák tartózkodott. Minden héten rendeznek egy Erasmus bulit a város valamelyik kocsmájában – ez mindig változik -, amit Mardi Café-nak hívnak, és erre általában sokan elmennek máshonnan is. A másik fajta házibuli, amit a franciák rendeznek, és ezekből is a legjobbak az Essca-sok.

      Ahova még érdemes minden héten lenézni az a” Soft”  nevű bár hétfő esténként, mert féláron adják a sört, ami viszonylag jelentős tömegeket vonz.

      Emellett pedig a kinti HÖK szervez minden hónapban egy nagyob szabású  bulit, vagy ott a városban, vagy Párizsban.

Egyéb (hasznos) tippek

      A lakhatást a kinti suli segít megoldani mindenkit elhelyeznek kollégiumban. Ha fel tudod venni  a kapcsolatot a kinti koordinátorral, akkor próbálj a Couffon Pavot nevű koliba szobár kérni, mert az kb. fele olyan drága, mint a másik, az Essca saját kolija. Egy egy ágyas szoba, saját fürdővel 235 euró egy hónapra, amihez igényelhetsz lakhatási támogatást – ez mindenkinek jár Franciaországban, tehát biztosan megkapod -, ami havi 95 Euró.

      Ha szeretnél francia nyelvórákat venni a suli mellett, akkor ezt az Isntitut Municipal nevű helyen teheted meg. Ha rászánod magad, először váltsd ki a városházán az ún. carte partenaire-t, amit akkor tudsz megtenni, ha a lakhatási támogatás – CAF -  megítéléséről szóló papírod már megérkezett. Ezzel a kártyával minden kulturális programra – mozi, színház, nyelvórák – kedvezményesebben tudsz bejutni, sőt még a buszjegy is olcsóbb.

      Amennyiben dolgoznál is néha-néha a suli mellett, megpróbálhatod a bárokat, kávézókat, de a legtöbb sikerrel valószínűleg az alkalmi munkaerő közvetítéssel, munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cégeknél fogsz járni. Ebből jó néhány van a városban, én az Adecco-nak dolgoztam néhányszor. Ezek a munkák azért is jók, mert, bár nem garantált, de tudsz néhány napot is dolgozni egy hónapban, és te döntöd el, hogy épp megfelelőeke azok a napok, amiket ajánlanak. A minimálbér óránként 8,27 Euró.

      Az Erasmusos élet velejárója a rengeteg utazás. Franciaországban, pedig mindenki vonattal utazik, ami viszont néha meglehetősen drága az itthoni árakhoz képest. Mindenképpen vegyél egy ún. carte 12-25-öt, ami ugyan 50 Euró, de utána egy évig érvényes, és 33-50% kedvezményt biztosít az összes vonatra.

      Még valami az Essca-hoz; a diákokat áltatlában aszerint osztják csoportokra, hogy az angol után melyik a második idegennyelvük. Ezek a csoportok aztán megmaradnak a többi órára is, az összes órájuk együtt van, úgy, mint nálunk a gimnáziumi osztályoknál. Általános tapasztalat a cserediákok körében, hogy érdemes megpróbálni azokba a csoportokba felvenni az órákat, akik spanyolul tanulnak és nem németül. Ezek csoportok valamiért, általában elfogadóbbak és könnyebb integrálódni, megismerkedni velük. 

Nagyon jó  félévet kívánok, akármelyik célpontot is választod, és ha úgy érzed, hogy valamiben tudok segíteni bátran fordulj hozzám!

aronszentpeteri(kukac)gmail(pont)com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.