Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Freie Universität Berlin

Jelentkezés

2007 őszén határoztam el, hogy jelentkezem ERASMUS ösztöndíjra. A kétfordulós jelentkezési folyamat után 2008. március végén értesültem, hogy ösztöndíjat nyertem a berlini Freie Universität-re. Az ERASMUS program az élethosszig tartó tanulás jegyében jött létre, így számomra, aki már a harmincas éveinek második felében jár, is lehetőség nyílott arra, hogy egy európai egyetemen képezhesse tovább magát. Mivel a Budapesti Corvinus Egyetem kiegészítő képzésére járok, ezért egy kicsit összetettebb volt az ügyintézés, mert korábbi iskolámból, a Kodolányi János Főiskoláról, kellett a tanulmányairól szóló iratokat beszerezni. Ezzel párhuzamosan a Freie Universität is felvette velünk e-mailen a kapcsolatot keresztül. Minden olyan információ megérkezett, ami a berlini tanulmányok megkezdéséhez feltétlenül szükséges teendőket tartalmazta: regisztrálhattunk abba az online rendszerbe, melyen keresztül a legfontosabb teendőkről, határidőkről, szállásról kaphattunk információt.

Szállás, és beiratkozás

Október 1-én érkeztem Berlinbe, mert Németországban a tanév némi fáziskéséssel, októberben közepén kezdődik.  A szállást a Freie Universität ajánlásával a Studentendorf Schlachtensee-n találtam. A foglalást és az ezt megerősítő foglalót 400 euró értékben 1 hónappal az érkezés előtt kellett intézni. Alapvetően 3 féle szállás lehetőséget kínáltak: havi 345 euróért önálló garzonlakást, WG-nek rövidített Wohngemeinschaft-ot, ahol 6 hallgató lakik egy közös háztartásban, havi 260 euróért. Ezenkívül „Einzel Zimmer” állt még rendelkezésünkre mindössze havi 200 euróért. Mivel viszonylag későn döntöttem, így már csak az „EZ” maradt nekem. Viszonylag olcsó és diákoknak kifejezetten hangulatos szállás lehetőség nekem egy kicsit kényelmetlennek tűnt az itthoni körülményeimhez viszonyítva. Mindezt ellensúlyozta a lakótársaim kedvessége. A Studentendorf Schlachtensee a régi amerikai szektor területén egy rendkívül kellemes, de a várostól igen távol eső környéken található. A belváros körülbelül 1 óra utazással érhető el, csak S-Bahn használattal.

Érkezés után az első dolog volt, hogy az illetékes önkormányzatnál, esetemben a Rathaus Zehlendorfnál a bejelentkezés. A bejelentkezés után lehet csak a kapott papírokkal az egyetem ERASMUS irodájában jelentkezni, majd a diákigazolvány és biztosítás árának megfizetése után a a „Semesterticket”-nek nevezett igazolványt felvenni. Ez összesen 196 eurót tett ki, amiből a semesterticket összegét, azaz 150 eurót, szociális alapon vissza lehetett igényelni. A „Semesterticket”-el gyakorlatilag ingyen vehettük igénybe a Berlini és regionális közlekedést .

Ezzel párhuzamosan október 1. és 4. között zajlottak az orientációs napok, ahol nemcsak a tanulmányokkal, kurzusokkal, nyelvtanulással kapcsolatban bővült tudásunk, de számos alternatív programra is lehetett jelentkezni. Berlinben a téli szemeszter előadásai október közepétől február közepéig tartanak, így a beiratkozással kapcsolatos teendők elintézése után október első felében maradt időnk a környék, a környező városok, és nem utolsó sorban a Berlini élet megismerésére. 

Otto-Shure-Institute, tantárgyak, infrastruktúra

A Budapest Corvinus Egyetem a Freie Universität Otto-Shure intézetéhez tartozik. Az intézet által kínált tárgyakból lehet választani, de mivel a Nemzetközi Kapcsolatok Szakot Berlinben 3 különböző egyetemen oktatják, így a másik két egyetem, a Potsdami Egyetem, illetve a Humboldt Egyetem, kínálatából is választhattunk tárgyakat. Az szaki összefoglaló tárgykínálatát a berlini Nemzetközi Kapcsolatok Szak oldaláról lehetett le tölteni. 

A tantárgyakat modulokba szervezik, a német hallgatók egy meghatározott tanulmányi terv szerint vehetik fel a tárgyakat modulonként, de ez a szabály az ERASMUS hallgatókra nem vonatkozik. Szabadon választhattunk modulokat a tantárgykínálatból. Minden modulból 2 tárgyat kellett választani, az egyikből „Leistungschein”, a másikból egy „Teilnehmeschein” igazolást kellett szerezni, és ezek így együtt adtak ki tíz kreditet (7+3). Alapvetően 2 modulteljesítését várta el tőlünk az OSI, és ehhez kellett a Corvinus Egyetem igényit igazítani. A két modul 4 tárgyán kívül egyet a Humboldt Egyetemen, illetve egy Német nyelvi kurzust teljesítettem.  A tantárgyak irodalmát, anyagát a tanárok általában rendelkezésre bocsájtják, első sorban az interneten keresztül. Az ERASMUS hallgatóknak nem kell a Freie Universität online rendszerébe bejelentkezni, de hozzáférési lehetőséget kapnak egy „Blackboard”-nak nevezett web2 rendszerhez, melyen keresztül a különböző, egy-egy kurzuson részvevő hallgatók üzenetet, tananyagot cserélhet egymással. A tanárok is előszeretettel használják, és töltik fel ide az aktuális tanulni valót. A kurzusokra folyamatosan kell készülni, és gyakori a jelenléti ív használata is. Maximum 2 hiányzás engedhető meg, de a tanárok megfelelő indokok esetén rugalmasan kezelik a hiányzásokat.  Tárgy kiválasztásnál érdemes végig böngészni a kínálatot, mert az nemcsak gazdag, hanem elsősorban olyan tematikát tartalmaz, amit itthon nem igazán található.

A szemeszter elején a külföldi hallgatóknak egy szintfelmérő teszten, a TEST DaF –on, kellett számot adniuk a német nyelvi készségeikről. Az eredmény alapján iratkozhattunk fel különböző szintű nyelvi kurzusokra. Érdemes a nyelvi tudást komolyan venni, mert a Németországban az előadásokon, függetlenül attól, hogy szemináriumról, vagy előadásról van szó, nagyobb hangsúlyt fektetnek a hallgatók órai aktivitására, interaktivitására, ami a szemesztervégi értékelésben is megjelenik.

Az egyetem épületei egy nagyobb területen, néha elszórva, helyezkednek el Berlin nyugati felének zöldövezetében. Általában 15-20 perc alatt gyalog bármelyik épület könnyen elérhető. Az épületek jól felszereltek, több különböző helyen is rendelkezésre áll a menza, illetve a kávéházak, és a könyvtárak. A menza használatához kártyára van szükségünk, melyet a kapott diákigazolvány felmutatása ellenében a pénztárnál szerezhetünk be, majd egy automatánál tölthetünk fel pénzzel. A menza kényelmes, jól felszerelt, és rendkívül jó a választék, pl., külön pult kínál ételeket a vegetáriánusoknak, vagy a bio ételek kedvelőinek. Egy átlagos fogás 2-2, 5 euró, de a vegetáriánus ételeket akár 1,3 euróért is megkaphatjuk. Leginkább a Főépületben több rendkívül hangulatos kávézó is található, és számos közösségi, illetve önálló tanulásra alkalmas tér is található. Internet nyomtató terem, könyves, és írószer bolt hasznosnak bizonyult az év során. A „Selbstlern Zentrum”-ban pedig önálló nyelvtanulásra is van lehetőség, jó körülmények között. Ha esetleg valaki a tanulmányok mellett diákmunkát is keresne, akkor némi papír munka után, az egyetem „Silberlaube”-nak nevezett épületrészében található a Heinzelmannchen” munkaközvetítőben regisztrálás után könnyen találhat.

Második félidő

Már kiutazás előtt eldöntöttem, hogy ha megoldható, akkor meghosszabbíttatom a kint tartózkodást. Ennek részben a város, részben a nyelv, részben az egyetem volt az oka. A két Egyetem rendkívül gyors és rugalmas hozzáállásának, és szervezésének köszönhetően, novemberben megkaptam a zöld utat.  januárban kellett  a nyári félév „Semestertick”-jét intézni, de ezenkívül szinte semmilyen egyéb teendő nem volt. A szemeszter végén hazautazta, majd április legelején tértem vissza. A nyári félév is Test Daf írással kezdődött. Félév tapasztalattal a hátam mögött, illetve lényegesen használhatóbb nyelvtudással, sokkal folyékonyabban kezdődött. Persze tavasszal Berlin is szebbik arcát mutatja. A nyári félév tulajdonképp 2 héttel rövidebb, mert már július közepén véget érnek az előadások, de a hivatalos „Sommersemester” szeptember 30-ig tart.  Az alapvető szabályok, tárgyfelvétel, követelményrendszer megegyezik a téli félévben megismertekkel.

Haza utazás előtt mind az Önkormányzatnál, mind az egyetemen ki kellett jelentkezni, de a haza hozott kötelezettségek (házi dolgozat) határidejét a tanárok szabták meg. 

Tapasztalat

ERASMUS ösztöndíj megpályázása mögött első sorban a kíváncsiságom állt. 37 évesen fel sem merült bennem, hogy ösztöndíjat kaphatok, hogy egy külföldi egyetemen szélesíthetem a világlátásom. Mindössze egy helyet jelöltem meg a jelentkezésnél a Freie Universität Berlin-t, mivel Berlin mindig is kedves város volt számomra.

Megérkezés után rögtön szembe találtam magam azzal a hátránnyal, amit természetesen csak magamnak köszönhettem, a nyelvtudásom hiányosságával. Igaz, hogy az ösztöndíj elnyeréséhez mindössze egy középfokú nyelvvizsgát kellett felmutatni, de élő környezetben ez a tudás igencsak kevésnek bizonyult, ami egy folyamatos stressznek az okozójává vált. Persze az ERASMUS hallgatók általában nem beszéltek anyanyelvi szinten, sőt, de az előadásokon anyanyelviekkel kellett tartani a lépés. Ez nem bizonyult túl egyszerű feladatnak, már csak azért sem, mert kint lényegesen erősebb a hallgatók órai aktivitása. Pontosabban a szemeszter végi érdemjegy egyik összetevője az órai aktivitás. Persze a tanárok egy része kifejezetten tiszteletre méltónak tartotta, hogy valaki idegen nyelvűként helyt áll (főleg úgy hogy a tananyaghoz szükséges források nagyrészt angolul voltak), de találkoztam olyan helyzettel is, amikor ez csöppet sem számított, és a nem anyanyelvi német tudás miatt komoly hátrányok értek egyes ERASMUS hallgatókat. Persze ez nem fair. Nekem ebben a tekintetben szerencsém volt, mert az oktatóim szinte kivétel nélkül az első csoportba tartoztak. Sőt néhányuknak köszönettel tartozom, amiért odaadóan egyengették a kinti tanulmányomat. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy nem csak a tanárok, hanem a berlini ERASMUS Koordinátor, Dr. Rosalinda Sartorti is sokat segített a berlini adminisztráció dzsungelében.  Természetesen a nyelvi nehézségek hónapról hónapra csökkentek, és most már elmondhatom magamról, hogy nemcsak nyelvvizsgám van, hanem beszélek németül is. De kétségtelen, hogy a nyelvi fejlődésen kívül, az ERASMUS ösztöndíj másik, talán legfontosabb, eleme azok a kapcsolatok, amikre szert tettem. Nehéz röviden összefoglalni, azt hogy milyen hatással lehet bárkire, ha hasonló gondolkodású, de mégis más kultúrákból érkezőkkel közelebbi kapcsolatot alakíthat ki. Egyszerre nagyon kicsivé válik, de addig nem ismert szinten kitágul is a világ.

Összegezve, annyit írhatok, hogy nagyon hálás vagyok azért, hogy ilyen lehetőséget kaphattam, és biztos vagyok benne, hogy az így szerzett tapasztalatot olyan értékek továbbítására fogom felhasználni, ami szervesen egybecseng az ERASMUS program szellemiségével, létrehozóinak szándékával.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.