Március - 2020
H K S C P S V
  01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Université  Paris-Est Marne-la-Vallée

Párizs, Franciaország

    Negyedéves T karos, nemzetközi kapcsolatos hallgató vagyok, és a 2008/09-es tavaszi félévet töltöttem a párizsi Université Paris-Est Marne-la-Vallée nevű egyetemen. Annyit mindenképp tudni kell az egyetem elhelyezkedéséről, hogy Párizs külvárosi részében fekszik, Champs-sur-Marne-ban, de Párizs egy kb. fél órás vonatúttal könnyen megközelíthető. Ezt azért írom le így az elején, mert a pályázat leadáskor elkerülte ez a figyelmemet – szerencsére, hiszen lehet, hogy akkor be sem jelöltem volna ezt az egyetemet, és életem egyik legjobb élményét hagyom ki.  

    Szállás 

    Az Université Paris-Est Marne-la-Vallée a legtöbb esetben biztosít kollégiumi elhelyezést a külföldi diákoknak, ami egy óriási könnyebbség, hiszen Párizsban nagyon nehéz albérletet találni, viszonylag kevés a kiadó lakás, és azok elég sokba kerülnek. Az erasmusos diákok két kollégiumba kerülhetnek, az egyik Lognes-ban, a másik Torcyban található. Az, hogy ki melyikbe kerül, a kollégiumokat fenntartó CROUS nevű intézménytől függ, bár a legtöbb diákot Torcyba osztják be, a kint töltött félévem során összesen négyen laktak Lognes-ban az erasmusosok közül, míg Torcyban kb. 30-40-en.

    A kollégiumot (én Torcyban laktam, de a lognes-i szobák is ugyanilyenek) egyébként nem úgy kell elképzelni, mint azt általában itthon megszokhattuk, hogy egy kis szobában több ember lakik együtt, fürdési lehetőség meg a folyosó végén, hanem mindenkinek külön szobája van, és a szobák inkább kis lakásoknak felelnek meg. A legkisebb 15 m2-es, a legnagyobb 28 m2 körül van, és mindegyikben található egy kis fürdőszoba wc-vel, hűtőszekrény, főzőlap, szekrények és egy ágy. Ágyneműt illetve edényeket elvileg nem adnak, gyakorlatilag viszont az előző lakók a legtöbbször otthagyják ezeket, úgyhogy szinte teljes a szobák felszereltsége. A földszinten találhatóak mosó-és szárítógépek, illetve a kollégium aljában egy kisebb élelmiszerbolt, de ha nagyobb bevásárlást tervezünk, 10 perc sétával elérhető egy Carrefour áruház is.

    A szobák ára attól függ, hogy hány négyzetméteresek, 2009-ben átlagosan 300 euróba került havonta, illetve az áramot külön kellett az áramszolgáltatónak (EDF) fizetni, ami 17 euróba került.  

    Egyetem 

    Az első út a városba érkezés után ide vezet, hiszen a nemzetközi irodában mondják meg, hogy ki melyik koleszba kerül, és hol veheti át a kulcsokat. A nemzetközi irodában hárman dolgoznak, és mindegyikőjükről csak jókat tudok mondani, nagyon kedvesek és segítőkészek, és minden problémával nyugodtan hozzájuk lehet fordulni, legyen az tanulmányi jellegű vagy akár az internetszolgáltató választás. Szintén ők segítenek a banki ügyek intézésével kapcsolatban is, az egyetemtől pár perc sétányira lévő bankfiókban már elég csak annyit mondani, hogy erasmusos diák vagy, és tudják is, hogy milyen számlacsomagra van szükséged.

    Mint már említettem, az egyetem Párizs belvárosától kb. 30 percnyi vonatútnyira található, a kollégiumból pedig kb. 20 perc alatt lehet odaérni. Több épületből áll, ahol a különböző karok kapnak helyet, illetve több könyvtár és menza közül lehet választani. Aki sportolni szeretne, arra is megvan a lehetőség, az egyetemi testnevelés órákra a külföldi diákok is járhatnak egy előzetes orvosi alkalmassági vizsgálat után. (Közülünk a legtöbben a falmászást választották.)

    Mivel nemzetközi kapcsolatos vagyok, a tanulmányaimba leginkább a Commerce International et Intégration Économique Européenne nevű szak tantárgyai illettek bele, de lehetőség van több szak óráiból is összeállítani az órarendet. Ez egy olyan szak, amin a francia diákok is három nyelven tanulnak (francia, angol és német vagy spanyol), így angol nyelvű órákat is fel tudtam venni. Ami a legnagyobb különbség a közgázos órákhoz képest, hogy itt az órákat kis csoportokban tartják, az egész szakra kb. 25-en jártak, és néhány tárgyból még ezt a létszámot is további csoportokra osztották. A legtöbb órán van katalógus, de egyébként is megéri bejárni, hiszen általában érdekesek, és a későbbi vizsgák is az órán elhangzottakra vagy az ott kiosztott anyagokra épülnek. Az általam tanult tárgyakhoz nem volt tankönyv, hanem rengeteg fénymásolt anyagot osztottak ki, vagy rövid videókat néztünk, amit le kellett jegyzetelni. Szinte minden tantárgyból volt negyedéves vizsga is, illetve házidolgozat vagy prezentáció - nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy elő tudjuk adni, amit megtanultunk. Így tulajdonképpen rávettek minket a folyamatos készülésre, ami abból a szempontból is hasznos volt, hogy a félév végén két hétre zsúfolták be az összes vizsgát. (Ez nekünk erasmusosoknak nem okozott nagy gondot, hiszen csak 6 tantárgyunk volt, mindegyik 2 kreditért, de a franciáknak ez több mint 10 vizsgát jelentett két hét alatt.)

    A francia csoporttársaim nagyon segítőkészek és barátságosak voltak, többen közülük már korábban részt vettek Erasmus programban, ezért átérezték a helyzetünket. Mivel nekik szinte minden nap 9-től 5-ig óráik voltak, és utána pedig házidolgozatot vagy prezentációt készítettek, ritkán szerveztünk együtt programokat, de a közös ebédek és órák alatt elég jól összebarátkoztunk. 

    Párizs 

    Amikor két évvel ezelőtt a barátaimmal Párizsban nyaraltunk, akkor döntöttem el, hogy el szeretnék ott tölteni legalább egy félévet, amire szerencsére lehetőségem is nyílt. Magát a várost szerintem nem kell bemutatnom, eléggé multikulturális, így abból soha nem volt probléma, hogy nem francia vagyok, mindenhol készséggel segítettek, útbaigazítottak, és örültek, hogy náluk töltök egy kis időt. Hétvégenként mindig közös városnézést szerveztünk a többi külföldi diákkal, így mondhatom, hogy nagyon jól sikerült megismernem a várost az 5 hónap alatt, és kialakultak törzshelyeink is.

    Nagyon tetszett a velib-rendszer, ami több európai városban is működik, azaz 2-3 utcánként bicikliket helyeznek el, amiket egy napra 1 euróért ki lehet bérelni, és azzal járni a várost. Amint jó idő lett, rengeteg időt töltöttünk el piknikezéssel a többi külföldi diákkal a Szajna-parton, ami a párizsiak körében egy nagyon népszerű délutáni és esti elfoglaltság. Ilyenkor szinte alig lehet üres helyet találni a parton, fiatalok, és idősebb családok is a parton vacsoráznak és borozgatnak a magukkal hozott üvegpoharakból.

    A szórakozóhelyek közül legtöbbször a belépő nélkülieket kerestük, elég sok ilyen hely van, illetve ahol éjfél előtt ingyenes a belépés. Van egy hely (Mix Club), ahol csütörtökönként külön erasmusos bulikat tartanak, és ahol mindenki a saját országának megfelelő zászlót kap érkezéskor. Jellemző az is, hogy még nem ismert fiatal zenekaroknak biztosítanak fellépési lehetőséget, ilyenkor több koncertet is meg lehet hallgatni az este folyamán.

    Amikor nem vonatoztunk be Párizsba, a Torcyban található tavaknál töltöttünk el sok időt, ami a kollégiumtól pár perc sétával elérhető. Nyáron pedig többször ellátogattunk a közeli strandra – az egyik tó partján homokos strandot alakítottak ki, büfékkel, öltözőkkel. 

    Pénzügyek 

    Gondolom senkit nem ér meglepetésként, hogy Párizsban a megélhetési költségek jóval magasabbak, mint Budapesten, a szállástól kezdve az étkezésig. Ugyanakkor a diákok számára biztosítanak támogatásokat, ezeknek érdemes utánajárni a kiérkezés után. Az egyik legfontosabb a CAF (Caisse d’Allocations Familiales), ami egy lakhatási támogatás, és kb. 100 eurót jelent havonta, persze a megítélt összeg több dologtól is függ. Diákbérletet igényelhet mindenki, akinek van hallgatói jogviszonya, és még nincs 26 éves, ez a 4-5-ös zónára (a kollégium és az egyetem között) 31 euróba kerül havonta, a Párizs belvárosáig érvényes (1-5-ös zóna) már 70 euró körül van. Az egyetemen van több menza is, elég nagy választékkal, ott egy háromfogásos ebéd kb. 3 euró a diákok számára, míg mondjuk a városban ez legalább 10 euró, ha nem a turisták körében népszerű helyet keresünk. A menzának további előnye, hogy a legtöbb francia és erasmusos diák is ott eszik, úgyhogy ez is egy remek alkalom a találkozásra és az esti programok megszervezésére. További kedvezmény a diákoknak, hogy minden EU-s állampolgár számára 26 év alatt az állami múzeumokba való belépés ingyenes. A kollégiumi díjról már írtam, szóval ha mindent összeadunk, akkor a havi alapvető költségek minimum 700-800 euró körül mozognak. Dolgozni is van lehetőség, többen is vállaltak alkalmi munkát a kollégiumból, főleg olyan területeken, ahol több nyelv ismeretét is kérik. Az egyik legnépszerűbb hely a Disneyland volt, főleg a közelsége miatt, de például az egyik olasz lány egy olasz étteremben volt felszolgáló.   

    Eleinte, a megérkezéskor mindenki ugyanazokkal a problémákkal küzd, szóval megéri nyitottnak lenni, ha közösen járjuk végig például az internetszolgáltatókat, máris nem tűnik annyira unalmas elfoglaltságnak. Mi egyszerre hárman laktunk magyarok a kollégiumban, köztük egy nagyon jó barátnőm is, de ennek ellenére próbáltunk a lehető legritkább esetben magyarul beszélni, ha más is volt a társaságban. Egyébként egymás között a többi külföldivel is franciául beszéltünk, voltak, akik nem is tudtak angolul, az egyetlen angol anyanyelvű fiú pedig nem akart angolul beszélni, mivel ő is nyelvet tanulni jött. Így a félév végére úgy érzem, hogy sikerült olyan szinten megtanulnom franciául, hogy most már bármilyen helyzetben el tudom magyarázni, hogy mit szeretnék, és ezt a franciák meg is értik. 

    Összességében mindenkit csak bíztatni tudok, hogy részt vegyen az Erasmus programban, és legalább egy félévet egy másik országban töltsön. Közhely, de tényleg életre szóló barátságokat lehet kötni, és nagyon sokat segít már országok és kultúrák megismerésében is. Erre egy példa, hogy a spanyol barátaim bevallották, hogy korábban ugyan már hallottak Magyarországról, de nem nagyon érdekelte őket, miután viszont megismerkedtünk, lelkesen próbáltak magyarul tanulni, és szeptember közepén jönnek tíz napra Budapestre. Ezen kívül már most szervezzük az újabb találkozót, így nagyon valószínű, hogy együtt fogunk Berlinben szilveszterezni mindannyian.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.