Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universita degli Studi di Genova

Genova 

Egy gyönyörű  olasz város, amely a tengerpart és a hegyek találkozásánál található. Jó fekvéséből adódóan Liguria talán legszebb városa. Hosszan elnyúlik a tengerparton, a történelmi belváros mellett egyéb korábban különálló városkára bontható. A korábban méltán híres Genovai Köztársaság számos gyönyörű épülettel gazdagította a várost, így látnivalókban bővelkedik Genova, ill. a Kulturális Főváros cím nyomán létesült Expo területe valamint a teljes felújítás is jó hatással volt a város életére, közbiztonságára, valamint további látnivalók, érdekességek létesültek, leghíresebb talán az Aquarium. A történelmi belváros Európa legnagyobb területű középkori városmagja, amely szintén kihagyhatatlan élmény. Ha ide látogattok a belváros gyönyörű palotái és a tengerpart és Corso Italia részletes besétálásán kívül kihagyhatatlan a környék található Cinque Terre, Nervi Park, a város szélén elhelyezkedő Forte Sperone (ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra, és számos fesztiválnak ad otthont), a Lanterna (világítótorony), a Cimiterio (temető), a „lift” végén található kilátóhely és még sorolhatnám.  A város nevezetességeit részletesen az alábbi linkeken megtekinthetőek.

http://www.genova-italia.com/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Genova

Elérhetőség, közlekedés 

Busszal Népligetből indulnak közvetlen járatok Genovába pénteken és vasárnap, amelyek diákkedvezménnyel ill. az interneten rendelve 10 000 forintba kerülnek. De ezekből a jegyekből nincs túl sok, így mindenképpen előre kell lefoglalni. Ha nincs sok csomagja az embernek a legjobbak a Ferihegyről Milánóba induló fapados járatok, ám ezek esetén is szemfülesnek kell lenni, hogy olcsó jegyhez juthassunk. Repülővel mindössze 1,5 óra az út, illetve Milánóból is összesen kb. 2-3 óra. Mindenesetre a repülőjegy árához érdemes hozzá számolni, hogy Milanó Bergamoból még kb. 8 EUR, onnan Milano Centraléból pedig legkevesebb 10 EUR a jegy Genováig. A buszút előnye, hogy 2 akármilyen nagy csomagot vihetsz, a repülőé pedig, hogy sokkal gyorsabb. A busz nagyon sokáig megy, mert először elmegy Torinóba és csak utána jön vissza északra.

Genovában lehet bérletet váltani jobb esetben diákbérletet, bár ez változó, hogy adnak-e erasmusos diákigazolványra. A buszjegy önmagában kb. annyiba kerül, mint Budapesten a különbség, hogy 90 percig lehet használni az első érvényesítéstől számolva. Tehát több buszjáratot is igénybe lehet venni 90 percig. A buszon drágább a jegy, ezzel számoljatok.

Viszont ha valaki jól választ lakhelyet, akkor gyakorlatilag egy kis sétával minden megközelíthető gyalogosan. A biciklit csak nagyon elszántaknak javaslom, mert az olaszok maguk nemigen kerékpároznak, így túl nagy figyelmet sem szentelnek rájuk és a robogósok könnyen veszélybe sodorhatják őket, valamint a terepviszonyok miatt is csak a vállalkozó szellemüknek ajánlom, de azért volt már rá példa.

Ha utazni szeretnénk a legjobb, ha a vonattal való közlekedést választjuk, nagyon sok irányba, viszonylag gyakran közlekednek vonatok. Az áruk a megtett út mellett a vonat gyorsaságától is függ. A legolcsóbbak az úgynevezett regionálék. Soha ne felejtsétek elérvényesíteni a jegyeteket a sárga automatáknál! Genovának két pályaudvara van, a legtöbb vonat mindkét helyen megáll, de érdemes odafigyelni. Ha vonatot szeretnénk használni Genova városrészeinek a megközelítéséhez, ugyan az a jegy használatos, mint a buszok esetén a közigazgatási határon belül. ( www.trenitalia.it

Szálláskeresés 

A szálláskeresés alkalmával igen nagy szerencsém volt, hiszen korábbi erasmus hallgatók révén jutottam szálláshoz. De sikeresen lehet találni az interneten, de leginkább helyben, az egyetemek hirdetőtábláin.  ( www.genova.bakeca.it) A legtöbb szállás a Via Balbi környékén van, amelytől az építész kar sincs messze és nagyon sok fiatal lakja, így este sem veszélyes. Nagyon fontos megemlíteni, hogy bár Genova egy egyetemistákkal teli város, de mégis kikötőváros is egyben, így este a szűk, magányos utcákban semmiképp sem ajánlatos mozogni, így a szállást is ennek tekintetében érdemes keresni.  

Egyetem 

A Genovai Egyetem Építész kara minden bizonnyal az egyetemi épületállomány legszebb épülete. Egy volt kolostor megmaradt darabjaival kiegészülve funkcionál egyetemként. Az épületben nehéz eligazodni, de a 4. emeleten, vagyis a földszinten vagy egy térkép, amely nekem nagyon sokat segített. A korábbi szervezetlenségből kezdenek kilábalni és már vannak az ajtókon nevek és számok, amelyeket korábban elfelejtettek elhelyezni.

A tantárgyak felvétele igen nehézkesen ment, egyrészt mert én második félévben mentem ki, és ott a tantárgyak nagy része egyéves, így eleinte nem is engedték volna az Erasmus irodában, hogy felvegyek egyéves tárgyat, de amikor rájöttek, hogy nem lenne elég tárgyam, végül beleegyeztek. Számomra egyéb nehézséget jelentett, hogy településmérnök hallgató vagyok, ráadásul V. éves, amelynek következtében tovább szűkültek a lehetőségek. Bármely tárgyat szeretnétek felvenni, a tantárgyfelelős professzorral meg kell beszélni előre, hogy megengedi-e, ami azt jelenti, hogy kb. egy hónapba telt amíg tisztázódott, hogy egyáltalán mit vehetek fel.

Mindenkinek sok kitartást kívánok ehhez, hiszen sajnos a professzorokat még megbeszélt időpont alkalmával is nehéz előkeríteni.

Mindemellett, ha valaki elég kitartó, valóban nagyon izgalmas és érdekes órákat lehet hallgatni, valamint olyan gyakorlati tárgyakon részt venni, amelyek valóban hasznosak. Mivel itt anyanyelvi oktatás folyik, így ránk is azonos szabályok vonatkoznak mint az olasz hallgatókra. Az elbírálás során a nyelvi nehézségek miatt velünk szemben elnézőbbek, de tanulni és teljesíteni kell.

A felvett tantárgyakkal kapcsolatban én egyet javasolnék mindenképpen, amely számomra a legérdekesebb volt, az Storia del’Urbanistica , prof. Marco Folinnal. Ez a tantárgy több néven is fut, és szerintem az építész kar bármely tanulója számára érdekes. Bár tényleg kell tanulni, mert 2 ZH is van az órai jegyzetből ill. a végén 2 könyvet el kell olvasni olaszul, amelyből  a szóbeli vizsgát lesz , és maga az óra nagyon érdekes és a professzor is végtelenül segítőkész és rettentően nagy tudtással rendelkezik. Ha vizsgát végül nem is terveztek a nehézségek miatt, az órákra bejárni nagyon nagy élmény!

Az ügyintézésről általában csak annyit, hogy nagy türelem kell hozzá, és ha azt szeretnéd, hogy valami megoldódjon, legjobb, ha te jársz utána. Mindent időben kell elkezdeni, mert mint már említettem, még ha megbeszéltek időpontot sem biztos, hogy eljönnek. Az utolsó vizsgám július végén sikerült elvégeznem, a hazautazásom előtt 2 nappal, annak ellenére, hogy egy hónapja kerestem már a tanárt, és 2 alkalommal is adott vizsgaidőpontot, amelyre végül nem jött el. Valamint direkt több tárgyat vettem fel, ha bármi nehézség adódna, mert a korábbi tapasztalatokból láttam, hogy jobb bebiztosítani magát az embernek. Jól is tettem, mert két professzorral végül olyan nehézségeim adódtak, hogy vagy nem engedték, hogy levizsgázzak, vagy előre közölték, hogy úgysem fog sikerülni.

Az erasmus irodában dolgozó fiatal lány nagyon kedves és segítőkész, csak minden lépéséhez egy feljebbvalója beleegyezése kell, ami jelentősen meglassítja ill. megnehezíti az Ő tevékenységét, de biztos, hogy minden segítséget megad amire szükséged lehet.  

A jegyeket egy kis kék könyvbe írják illetve saját maguknak egy nagy naplószerű  óriáskönyvbe. A vizsgák után ne felejtsetek el másolatot kérni a nagy könyvből, mert a nemzetközi irodában azzal igazoljátok a teljesített tárgyakat, a kis kék könyv önmagában nem elég! Illetve a kiutazás előtt, ha megérkeztek a nemzetközi irodába, kérni fognak a hazai intézménytől egy angol nyelvű aláírt, lepecsételt papírt, amely azt igazolja, hogy tényleg ti vagytok. Ezt ne felejtsétek el, mert ha nem, nagyon lelassítja az ügyintézést, és nem kezdhetitek felvenni a tantárgyakat sem e nélkül.

A diákok az egyetemen nem mind segítőkészek. Én hiányoltam az itthoni egyetemen megszokott közösségi szellemet. De ha visszautasítják a segítségkérésed, ne lepődj meg, mert egymással sem különbek. Persze vannak, akik nagyon szívesen beszélgetnek veled és segítenek is, de elég kevesen. Ha kedves vagy velük és nyitott, akkor biztosan megtaláljátok egymást a hasonlóan gondolkodó olaszokkal, szóval az első visszautasítástól ne riadjatok vissza. Sokszor fogjátok hallani, hogy a genovaiak nagyon zárkózott, büszke népség, amely igaz is, és ez a hangulat ráül az egyetemre is. Érdekes, hogy egymással sem különösebben barátkoznak, mindenkinek megvan a 3-5 fős baráti társasága és még ha nincsenek közös óráik sem keresik másokkal a kapcsolatot. Sokan vannak, akik örülnek, ha megszólítják őket, annak ellenére, hogy ők sohasem tennék, míg másoknál úgy éreztem, hogy nem rajonganak a beszélgetésért egy ismeretlennel.  

Szórakozás 

Genova egy olyan város, ahol egyszerűen nem lehet unatkozni. Minden este van lehetőség a szórakozásra, különböző színes programokra lehet lelni a város különböző pontjain. Számos ingyenes kulturális rendezvény is megrendezésre kerül, amelyekre érdemes ellátogatni. A város környékén gyönyörű kirándulóhelyek vannak, amelyeket a helyi történeti vasúttal ill. a szokásos vonaton is el lehet érni és több napos túrákat is lehet tenni. A tengerszinttől elindulva magasabbra lehet jutni egy nap alatt kiépített turistaösvényen, mint a Kékes, ahol csak arra kell ügyelni, hogy a vízlelőhelyek meglétéről előre tájékozódjunk ill. hogy lesz-e hol aludni, hiszen itt a hegyekben nem találhatóak települések, csak kis faházak elszórtan víz és fűtési lehetőség nélkül. De persze kisebb séták alkalmával is remek látványban lehet részünk, ha a kis vonatot használjuk, végig lehet sétálni a megmaradt fal és erődök darabjai mentén.

A városban számos szórakozóhely működik, ahol mindenki megtalálhatja a magának való 

Strandok több helyen vannak Genovában, bár a többségük fizetős és elég koszos is. A 15-ös busszal 20 perc alatt Genova központjából el lehet jutni Nervibe egy jeggyel, ahol már tiszta és hangulatos strandokat lehet találni. Ha Franciaország felé mentek, akkor a strandok homokosak, ha dél felé kavicsosak. Akár merre mentek, biztos, hogy nagyon szép standokat találtok.

      Ha bármi kérdésetek van, írjatok e-mailt, timea.turoczi(kukac)gmail(pont)com.

Buon viaggio

Utolsó frissítés: 2018.11.30.