Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

University of Bologna

A városról 

Cesena, Észak-Olaszország Emilia-Romagna régiójában, Bolognától 100, Ravennától és Riminitől 30-30, az Adriai tenger partjától 15 km távolságra, az Appenine hegység lábánál, a Savio folyó mentén fekszik.

A körülbelül 94000 lakossal rendelkező város a Forli-Cesena tartomány társszékhelye. Közlekedési szempontból az Észak-olasz nagyvárosokat az Adriai tenger partjával egyenesen összekötő, római kor óta használt kereskedelmi út (via Emilia) mentén található. Kedvező fekvésének köszönhetően fejlett gazdaságú város a 13-14. században a térséget uraló Guelf párti (pápabarát) Malatesta család fennhatósága alá került. A család tevékenysége nyomán erősödött meg a város és környéke. Ma jelentős iparral, és fejlett mezőgazdasággal rendelkezik, idegenforgalma alacsony. 

Budapestről jól megközelíthető közúton, autóbusszal Bolognán keresztül, vasúton Velence-i átszállással, illetve repülőgéppel Rimini, Bologna vagy Forlí repülőterein keresztül.

Bologna és Rimini legkönnyebben vasúton, Firenze, Ravenna, Róma autóbusszal érhetők el, Cesenából- érdemes a magán autóbusztársaságok ajánlatait is megkeresni, ezek általában kedvezményesebbek (sulga, sena autolinee). Diákkedvezmény csak utazási bérletekre jár. Az egyetemi kártyát vagy a nemzetközi diákigazolványt nemigen fogadják el a múzeumok sem. 

Az egyetemről 

A Bolognai egyetemet Európában másodikként, 1088-ban alapították. A legtöbb kar Bolognában működik, Cesenán kívül Forliban, Ravennában, Riminiben, és Cesenaticoban is találhatók kihelyezett campusok. Cesena városa az építész, természettudományos, mérnöki, pszichológia és állatorvosi karoknak is helyet ad. Az agrártudományi campus a városközponttól körülbelül 4 km távolságra, kerékpárral jól megközelíthető helyen található.

A villa Almerici impozáns épületében találhatók az előadótermek, a karon oktatók és dolgozók irodái, a tanulmányi iroda, valamint a hallgatói önkormányzat. A jól felszerelt laboratóriumoknak és gyakorlati helyiségeknek különálló, modern stílusú épület ad helyet. Emellett önálló könyvtár, tanuló épület és konyha is található a campus területén. Menza sajnos nincsen, az étkezést egyénileg kell megoldani. A campuson kívül a város több pontján is elérhető vezeték nélküli internet beállításához a villa első emeletén lévő informatikai irodában nyújtanak segítséget. A nemzetközi iroda a város központjában, a via Montalti-n található. 

A tanulmányokról 

Az intézményi koordinátorral történő kapcsolatfelvételt és regisztrációt követően a tantárgyak kiválasztása és a tantárgyfelvétel következett. Az ehhez szükséges technikai információkat biztosították, a felvehető tantárgyakat interneten keresztül és egyénileg sikerült megtalálni.

Erasmus hallgatóként gyakorlatilag bármilyen tantárgy felvétele megoldható, akár egészen más területről is. Az elméleti órák mellé sokszor laboratóriumi gyakorlat is tartozik, amelyet érdemes teljesíteni, mert a laboratóriumok jól felszereltek, és az oktatók nagyon segítőkészek! 

Idegen nyelvű (nem olasz) kurzusok csak nagyon korlátozott számban állnak rendelkezésre. Azoknak, akik ilyen kurzust szeretnének felvenni Cesenában, azt tanácsolom, hogy először próbálják meg az idegen nyelven oktató tanárokat megkeresni, és megbeszélni velük a lehetőségeket.

Olasz nyelvi kurzusok a Cliro központban teljesíthetők (sikeres elvégzése esetén 3 kredit jár érte), a jelentkezők számától függően A1 szinten is, illetve afölött indulnak. 

Jegyzetellátó  nincsen, a jegyzeteket általában az oktatók által az előadásokon kivetített diák képezték, amelyek az internetről letölthetők voltak, vagy a hallgatói önkormányzat irodájában lehetett elkérni és sokszorosítani ezeket. Az idegen nyelvű tárgyaknál a könyvtárból kölcsönözhető irodalomból, vagy az oktatóktól kölcsön kapott könyvekből lehetett készülni. Az olasz hallgatók nagyon segítőkésznek bizonyultak mind a jegyzetek kölcsönzésében, mind az előadásokon felmerült kérdések tisztázásában. 

A számonkérések viszonylag szigorúnak voltak, általában nagyobb anyagrészeket foglaltak össze. Ezek egyeztetett időpontokban, írásban zajlottak a félév során. A vizsgák időpontjai vagy előre meghatározottak voltak, vagy bizonyos tárgyaknál egyéni megbeszélés alapján is lehetett vizsgaidőpontot kérni! A vizsgák formája gyakrabban szóbeli volt, de az idegen nyelvű tárgyaknál sokszor írásbeli formát preferáltak az oktatók.

A tantárgyak teljesítésének regisztrálása az egyetemi rendszerben írásos formában (matricola) és elektronikusan is szükséges, az aláírások bemutatása után kérhető transcript a nemzetközi irodában. 

A hallgatói életről 

Szállást legjobb hirdetések útján, vagy interneten, egyénileg keresni. A nemzetközi irodában szintén tudnak ajánlani albérleti lehetőségeket vagy kollégiumot. Az első néhány napban talán nem sikerül végleges szállásra találni, de átmenetileg egy hostel is megoldást jelenthet (egy a Piazza del Popolo-n található). Cesenában átlagosan 200-250 euró körül lehet bérelni szobát. Az őszi félévben kiutazóknak érdemes figyelembe venni a magas rezsiköltséget, különösen a fűtési időszakban.

A város viszonylag kis méretéből adódóan helyi közlekedést nemigen szükséges használni- de egy kerékpár nagyon hasznos és jól használtató!

A mindennapi bevásárlást szupermarketekben lehet megoldani, illetve a Piazza del Popolo-n lévő piacon. A vasútállomás mellett lévő Eurospin áruházban viszonylag kedvezőbbek az árak, és gyümölcs – zöldség választékban nagyon jó! A hipercoop nevű áruház magas minőséget kínál, de ez meg is látszik az árak színvonalán. Időnként megrendezésre kerülő utcai fesztiválok és koncertek nagyobb tömegeket vonzanak, szerdán és szombatonként van piac a főtér környékén. Általában csendesebb hétköznap esték jellemzők a városra. Az éttermek, kávézók, bárok, és a nyári szabadtéri helyek nyitva tartása változó, ezekről érdemes időben tájékozódni. 

Emilia-Romagna hagyományos ételei 

Emilia-Romagna régió jellemző étele a piadina, amely viszonylag kiadós, enyhén ropogósra sütött lepénykenyér. Szinte minden sarkon kapható, a legkülönbözőbb formákban, töltve, vagy feltétekkel- ajánlom! Egyéb tésztafélék között tipikus a gnocchi, és a hússal vagy zöldséggel (leginkább spenóttal) töltött tortelloni. A húsfélék között elsősorban említeném a híres pármai sonkát (prosciutto di Parma), és az érlelt, penészes szalámikat, valamint a nagy átmérőjű bolognai mortadellát, amely Bologna környéki sertéshúsból készített, és legalább 15 % nagy kockákban hozzáadott szalonna darabokat is tartalmazó húsféle- rendkívül ízletes! A culatello-t, amely eredetileg Parma és a Po folyó közötti területről származó, jellemzően körte formában meghagyott és elkészített, hosszú ideig érlelt, alacsony zsírtartalmú sonkaféle. Hagyományos a Modena környékén készített balzsamecet (aceto balsamico) is, amely a saláták tipikus és kiváló ízesítője. Különleges, a sajtok királya néven is emlegetett, dióra emlékeztető aromájú, 12 - 24 hónapig érlelt parmezán (parmigiano Reggiano). Borok között ismert fajta a gyöngyöző Lambrusco (édes habzó vörösbor) és a szintén eredetvédett Sangiovese di Romagna.

Látnivalók 

A nemzetközi iroda szervezésében hétvégi kirándulásokra nyílt lehetőségünk Riminibe, Forlíba, Ravennába, Bolognába és Bertinoroba, amely kirándulások fontos és jó alkalmat teremtettek más karok Erasmus hallgatóival való megismerkedésre, ezért is ajánlom az ezeken való részvételt! A tengerpartot Fano és Pesaro környékén vagy Cesenaticoban, városnézésre az előbbieken túl elsősorban Firenzét, a San Marino-i Köztársaságot, Santarcangelo di Romagna városát, szórakozásra Bolognát, Riminit, vagy Riccionét ajánlanám a közelebbi helyek közül. Jó lehetőségek vannak hegyi túrákra, érdemes megnézni a San Leo-i várat vagy Montebello környéki hegyeket is. 

Összegzés 

Sok kirándulási lehetőséggel, színvonalas oktatással és infrastruktúrával rendelkező  egyetemen, segítőkész oktatókkal, és sok külföldi diákkal találkozhat, aki Cesenát választja Erasmus féléve helyszínéül. Úgy érzem, hogy rendkívüli élményeket és különleges találkozásokat hozott számomra az eddigi 7 hónap. Hasonló jókat kívánok minden leendő Erasmus hallgatónak!

Hasznos linkek:

A Bolognai egyetem főoldala:

http://www.eng.unibo.it/PortaleEn/default.htm

Cliro központ (nyelvi kurzusok):

http://www.cliro.unibo.it/portale/sedi/cesena.asp

Emilia-Romagna régió, turizmus:

http://www.emiliaromagnaturismo.it/english/

Vonatmenetrendek:

http://www.trenitalia.com/homepage.html

Magán busztársaság oldala:

www.sulga.it/index.asp

Utolsó frissítés: 2018.11.30.