Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

Universität Passau

2008/2009/2 (Nyári félév)

      Közel két éves folyamatot követően, rengeteg papírmunka és ügyintézés, de még több élmény, kaland és felejthetetlen emlék megszerzése után írom beszámolómat, passaui félévemről. 

Még itthon

      Kiutazásom előzményei nagyon messzire nyúlnak vissza, tényleg nagyon hosszú  folyamat volt, míg az első formanyomtatvány leadásától eljutottam a kiutazás napjáig. Ezt minden leendő kiutazó vegye figyelembe és viselje türelmesen, mert megéri:)! 

Megérkezés

      Passau nincs túl messze, így még autóval is viszonylag gyorsan oda lehet érni, pláne, ha valaki az ország nyugati feléből indul. Én ebben a szerencsés helyzetben voltam, így röpke négy órás út után már az Universität Passau ITZ jelű épülete előtt álltam, ugyanis itt található az egyetem Nemzetközi Irodája. A határidő előtt (erre nagyon kell figyelni) elküldött papíroknak hála az egyik legjobb, egyetemhez legközelebbi kollégiumban kaptam elhelyezést. A szobakulcsot is a Nemzetközi Irodában kellett volna átvennem, ha egy korábban kiutazó ismerősöm nem tette volna ezt meg nekem, már korábban. Erre azért volt szükség, mert az iroda csak délelőtt van nyitva és ugyebár a dugókkal és egyéb közlekedési nehézségekkel már egy ekkora útnál sem árt számolni. A szobabérleti szerződés aláírása után a validation form-ot is gyorsan aláírattam, s rögtön haza is faxoltattam. Nagyon gyorsan ment az ügyintézés, az irodában dolgozók igen kedvesen fogadtak. 

A kollégium

      Ahogy már említettem, az egyik legközelebbi kollégiumban kaptam elhelyezést. Passauban azonban nem csak a távolság számít: a város dombok egész láncolatára épült, s mind a belváros, mind az egyetem völgyben van. Első hallásra ez nem túl érdekes információ, de már az első „dombramászáskor” kiderül, hogy igenis fontos. Gyakorlatilag nincs olyan kollégium, aminek a megközelítéséhez ne kellene megmászni egy 10-15%-os emelkedőt, ami biciklivel különösen nehézkes.

      A Leonhard-Pamminger kollégium szobái igazán kellemesek, főleg egy magyar kollégiumhoz szokott hallgató számára. Egyágyas és fürdővel felszerelt az összes. Nem túl nagy, de ami kell, az elfér. Bútorozása több mint megfelelő: hatalmas szekrény és íróasztal, polcrendszer, heverő, éjjeliszekrény. A szobák egy részéhez erkély, földszinti szobákhoz terasz is tartozik, bár ezekben általában nem külföldi diákok laknak. Konyha minden folyosó végén található, ahol minden lakónak kulccsal zárható szekrénye is van. Egy átlagos folyosón 8 szoba van, azaz általában 8 lakó osztozik a konyhán. Helyhiány legfeljebb a hűtőben lehet, mivel ott mindenkinek csak egy fél polc jut. Kivéve, ha valaki olyan emeletre kerül, mint jómagam: földszinti, utcafronti  folyosó (egyetlen egy ilyen van az egész kollégiumban…), ahol csak 3 szoba volt, azaz mi csak hárman voltunk egy konyhára/hűtőre. A szomszédom ráadásul magyar volt; ennek, mint később kiderült, azért nem csak előnye van. Száz szónak is egy a vége: egy magyar hallgató számára a „Leo-koli”, több mint megfelelő, de ahogy tapasztaltam, ez igaz a többi diákszállóra is (a Schönleitner és Donau-Schwaben esetében ezt saját szememmel is láttam). 

Orientációs hét

      A félév kezdete előtti általában egyhetes program (téli félévben hosszabb) az orientációs hét. Ilyenkor az Auslands Amt és a diákszervezetek (KUWI Netzwerk, AEGEE, stb.) számos programot szerveznek a frissen érkezettek számára. A hivatalos ügyintézést is ilyenkor a legegyszerűbb letudni, mert ilyenkor „visznek” az egyes helyekre. Természetesen már kint, Passauban is van mit intézni: biztosítás (be kell jelentkezni az egyik helyi egészségbiztosítónál – ehhez kell az Európai Egészségbiztosítási kártya, amit még Magyarországon kell kiváltani a TB-nál), lakcím bejelentés a városházán, beiratkozás az egyetemre, különböző kötelező díjak fizetése (a beiratkozás feltétele a „Student’s Union Fee” megfizetése), ismerkedés a StudIP-vel (a „helyi Neptun”) és tárgyfelvétel, Learning Agreement, stb. Nem meglepő módon azért szórakoztató programokat is szerveznek, pl. esti kocsma túra, bulik. Még az orientációs héten kell jelentkezni az AEGEE-nél, ha valaki szeretne biciklit kölcsönözni. Személy szerint ezt erősen javaslom: Passau ugyan csak 50000-es város, de meglepően nagy távolságok vannak, bicikli nélkül pedig csak busz marad, amire a bérlet meglehetősen drága, pláne, hogy a normál bérlet hétvégén nem érvényes, ahhoz még drágább, hétvégi kiegészítőt kell venni… A gyaloglás is egy opció, ha valaki szeret kilométereket sétálni, de itt jegyezném meg, hogy a bajor időjárás borzalmas: nem volt olyan hét, hogy ne esett volna legalább az egyik napon, de júliusban (mikor Magyarországon dőltek a melegrekordok) 3 héten át folyamatosan esett; s ez a nyári félév volt, télen feltételezhetően még rosszabb. Szóval bicikli nélkül nem egyszerű. Természetesen venni is lehet, de a hivatalos kereskedésekben igen drága. A Leo kollégiumban viszont lehet szerezni viszonylag jutányosan a házmester segédjétől: ő az otthagyott bicikliket (a németek nem fáradnak azzal, hogy hazaszállítják a biciklijüket, amit egyetemi éveik alatt használtak) levágja, kicsit felújítja és eladja az újonnan érkezőknek.

      Az orientációs hét második felében a program fő eleme egy kirándulás, nekünk Szászország (Drezda Chemnitz, Szász-Svájc, Érchegység) volt a célterület. A kirándulás fizetős, de nem túl drága, s mivel az ún. Landeskunden Unterricht keretében zajlik, ezért egy 3 oldalas Referat megírásával (általában az érintett városokról, tájakról kell írni) 3 ECTS-t ér! Emellett a legjobb ismerkedési lehetőség a többi külföldi hallgatóval és Németország tájaival.  

A szorgalmi időszak

      A kirándulásról még alig értünk haza és máris kezdődött a tanítás. A tárgyfelvétel nem olyan szigorú, mint itthon, még kb. 2 hónappal a félév kezdete után is lehet módosítani és maga az elektronikus jelentkezés nem is kötelező, anélkül is lehet órát látogatni (egy-két kivételtől eltekintve) és később vizsgára jelentkezni. A tárgykínálat igen bő, sok kara van az egyetemnek. Én csak a Közgazdaságtudományi Karról vettem fel tárgyakat, amit utólag némileg megbántam, mivel ez az egyetlen kar, ahol semmilyen külön elbánást nem élveznek az Erasmus hallgatók, s a vizsgaidőszakuk is a legelnyújtottabb (erről a későbbiekben még szólok). Nagyon sok érdekes tárgy van más karokon is, amelyek hallgatása szemléletformálásnak nem utolsó:).

      A „Deutsch, als Fremdsprache” felvétele kötelező. Több, különböző nehézségű csoport van az egészen kezdőtől, a majdnem profiig. Az orientációs héten van kötelező szintfelmérő, az alapján minden hallgató javaslatot kap, hogy melyik csoportba jelentkezzen, de ennek követése nem kötelező (én se tettem).

      Az óralátogatás nem kötelező, de javallott. Viszont csak úgy van értelme, ha az ember előre kinyomtatja az előadásjegyzetet, mivel általában nincsen tankönyv, ezért a fő (gyak. az egyetlen) tanulási forrást ezek a skriptek jelentik. A tanárok általában „Hochdeutsch-ot” beszélnek, szerencsére, mert a bajor nyelv (tényleg nem csak nyelvjárás, hanem nyelv) igen nehezen érthető egy, a németet könyvből tanult magyar számára. Az órák struktúrája hasonló, mint a Közgázon: nagy létszámú előadóban előadás és nagy létszámú, gyakorlatnak nevezett szeminárium (szinte teljesen ugyanaz, mint az előadás, csak másik skript kell hozzá). Óra közben ki-be lehet mászkálni, a németek meg is teszik, ami meglehetősen idegesítő. Amúgy a 90 perces idősávokat meg kell szokni, elsőre igen hosszúnak tűnik (pláne, ha egymás után van három…).

      A félév során zh nincs (legalábbis nekem nem volt és én senkitől sem hallottam, hogy lenne), viszont prezentációra, egész féléves projektre lehet számítani, főleg a mester kurzusok esetében. 

Vizsgaidőszak

      A külföldi hallgatóknak a vizsgákra nem a HISQUIS nevű elektronikus rendszerben kell jelentkezni, hanem manuálisan, papíron a Dekanat-ban (kb. Dékáni Hivatal). Ezt az órákon el is mondják mindig, a határidőre itt is nagyon kell figyelni, nem tűrnek el késést. Időpontot nem a hallgató választ, hanem megadják az időpontot és kész, aznap van az adott tanszék összes tárgyának vizsgája. UV nincs. A diktált időpontokkal csak az a baj, hogy ha egy tanszékről több tárgyat vesz fel valaki, akkor azok a vizsgái mind egy napon lesznek; továbbá vannak tanszékek, amelyek vizsgaidőszak végi napot kapnak, mint vizsganap, s így előfordulhat, hogy valakinek akár 1 hónap is van két vizsgája között. Nekem szerencsém volt, 2 héten belül volt mind az 5 vizsgám, de van ismerősöm, akinek a téli félévben február elején és március legvégén is volt vizsgája. Ez a koliszoba visszaadásának dátuma szempontjából sem mindegy!

      A vizsgák sohasem előadóban vannak, hanem legtöbbje a tornateremben, amit berendeznek több száz paddal, akárcsak az AM jelű („Csónakház”) épületet. Mindig van ülésrend és a táskák, pulcsik, egyebek elpakolását is nagyon szigorúan, németesen veszik, semmilyen mozgás, vagy duma sem megengedett. Vigyázni kell az ilyenekkel, mert ha valaki bukik, nagyot bukik: kizárják az egész vizsgaidőszakból!

      A vizsgák nehézségére azt mondanám, hogy átlagos: nem nagyon kérdeztek olyat, ami az előadásjegyzetben, vagy a StudIP-ba feltöltött egyéb anyagokban ne lenne benne. Ezeket viszont szigorúan és mélyen, kell rá tanulni, hogy meglegyen, nem elég a „rizsázás”. A javításra, eredményekre rengeteget kell várni, akár hónapokat is, ezzel számolni kell! Én több, mint 1,5 hónapja írtam az utolsó vizsgámat, de eredmény még csak a „Német, mint idegen nyelv” nevű tárgyból van. 

Szabadidő, szórakozás

      A szabadidő eltöltésére rengeteg lehetőség van Passauban. Az egyetemi sportcentrum mindig látogatható, s csak az „extrém”  sportok űzéséért kell külön fizetni, a „fapados” sportágak (foci, kosár, atlétika, stb.) űzése ingyenes.

      A város gyönyörű, rengeteg a látnivaló, nem lehet egy nap alatt mindent megnézni. Kirándulásra pedig aztán bőven van lehetőség: a vonatközlekedés München és Ausztria felé igen jó, Nyugat-Bajorország felé (Regensburg, Nürnberg, Ulm, Bamberg) viszont csak átszállással lehetséges, ha valaki Bayern Ticket-tel utazik. S miért ne tenné? 28 euróért öt fő utazhat, egy napig korlátlanul Bajorországban és a tartományhatáron kívül eső, de ahhoz közeli városokba (pl. Salzburg, ami ugyebár az országhatáron is kívül esik). Ugyanilyen jegy az osztrákoknál is van (Einfach raus! névre hallgat), szóval Linz, St. Pölten és Bécs is viszonylag jutányos áron elérhető. Ennek egyetlen korlátja (mindkét jegy esetében), hogy csak a regionális és expressz vonatok használhatóak, így nem a leggyorsabb az utazás. De az említett városok mindegyike, még ugyanaznapi hazautazással is, elérhető. Szerintem ez olyan lehetőség, amit nem szabad kihagyni. Kiránduláshoz az autóbérlés is lehetséges, 29 euróért már el lehet hozni egy VW Polot.

      A bulikról nem akarok hosszan beszámolni, azt hiszem elég annyi, hogy valamelyik kollégiumban minden nap van (Leo-ban kedden, Schönleitner-ben szerdán, Dounau-ban csütörtökön, stb.), s a városban is igen sok nyilvános szórakozó hely van. Én ez utóbbiakat nem nagyon preferáltam, mivel szinte mindegyik igen pici és zsúfolt, és az árak (5 euró egy sör) sem a magyar diák pénztárcájához vannak tervezve. Párszor el lehet viselni, de nekem nem volt nagy élmény, akkora volt a tömeg.

      Szórakozásra nagyon jó lehetősége nyújt az egyetemi campus: rengeteg a zöld felület, az egész közvetlenül az Inn folyó partján van (2009-ben a legszebb németországi campusnak választotta a Der Spiegel). Nagyon sok csoport szokott összegyűlni egy-egy réten, pad körül és grilleznek, iszogatnak, beszélgetnek. A grillezés amúgy is nagy mániája a bajoroknak: nem szabad meglepődni, ha szorgalmi időszakban egy-egy csoport napközben is kiül egy rétre húst sütögetni, napozni, utána visszamennek az egyetemre órára.

      A városban nagyon színvonalas és meglepően olcsó az élményfürdő (PEB = Passauer Erlebnissbad), ez is egy jó lehetőség a szabadidő hasznos eltöltésére.

Konklúzió

      Szép volt, jó volt, megérte. Tényleg rengeteg intéznivalóval jár (s egy része még hazautazás után vár a delikvensre – tárgyelfogadtatások), de megéri. Nyelvtanulásra, ismerkedésre, „világlátásra” tökéletes, szakmai szempontból előnyös. Az anyagi feltételeket alaposan végig kell gondolni mielőtt valaki belevág egy Erasmus félévbe, mert az ösztöndíj finoman szólva sem elégséges (Passauban kb. 75%-át elviszi a kollégiumi díj). Ha valaki vállalja ezt és német nyelvterületre menne, Passau-t csak javasolni tudom. Gyönyörű mind a város, mind az egyetem, sok a külföldi hallgató, kiválóak a szabadidőtöltés és a szórakozás feltételei és én fél év alatt egyetlen atrocitással vagy negatív kezeléssel sem találkoztam. Mindenki segítőkész volt, Passauban tényleg éreztem, hogy az egyetem van a hallgatóért és nem fordítva…

Utolsó frissítés: 2018.11.30.