Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2008/09

University of Bologna

BESZÁMOLÓ

A Bolognában töltött Erasmus tanulmányi időszakomról.

Okleveles kertészmérnök hallgató vagyok, és az Erasmus tanulmányi időszakomat  évfolyamtársammal Olaszországban, Bolognában töltöttem a 2008/2009-es tanév tavaszi félévében.

Utazás:

Autóval utaztunk Bolognába. Hajdúszoboszlóról indultunk. Az út kb. 1200km. Én egy nap alatt levezettem (pihenőkkel 13 óra), Ausztrián keresztül. Az út nem teljesíthetetlen, végig autópályán lehet menni. Nem lehet eltévedni, csak követni kell a pályát Bolognáig. Az útiköltség természetesen függ az autó típusától. De ketten megosztva a költségeket, olcsóbb, mint a repülő, nem beszélve a szállítható csomagok mennyiségéről. Mi gyakorlatilag konyhafelszerelést, ruhát, tisztítószereket, élelmiszert stb. vittünk magunkkal, és ezzel sokat tudtunk spórolni. Az útiköltség része az autópályadíj is, ami Ausztriában nagyon kedvező: 10 napos matrica 7-8 EUR. Olaszországban viszont nagyon drága a pályamatrica: kb. egy 400 km-es szakaszra fizettünk 22-23 EUR-t. Olaszországban kapus rendszer van. Vigyázni kell a gyorshajtással, mert a felhajtás és lehajtás között eltelt időből a rendszer átlagsebességet számít, és ha ez túllépni a megengedett sebességhatárt, akkor ott helyben hozzáadja a büntetést a pályadíjhoz. Egyes kapuknál emberek vannak, egyes kapuknál automaták. Ezért célszerű apróbb pénzt vinni magunkkal. 

Közlekedés Olaszországban autóval:

Itthon sok ijesztő mendemondát hallottam az olasz autósokról. Hogy jobbról-balról előznek, parkolásnál simán eltolják a másik autót, a kereszteződésben káosz uralkodik, a robogósok közveszélyesek stb. Ez részben igaz is. Lakott területen kívül nem nehéz vezetni. Az autósok nem száguldoznak, jellemzően betartják a sebességkorlátozásokat. Az utak mellett végig tábla figyelmeztet, hogy mérik a sebességet. Rendőrt illetve Carabinieri-t nem sokszor láttam igazoltatni vagy mérni, de nagyon sok fix kamera van felállítva az utak mellett. Hogy mind működik-e, nem tudom, de az autósok általában lassítanak. Mivel az autópálya nagyon drága volt, mi főleg a kisebb utakon közlekedtünk, amelyek elég zsúfoltak. Pl. Ravenna Bolognától kb. 95 km, és ennek megtétele kb. másfél órába került, mert az úton végig 70-es tábla van, a városok egymást érik, és szinte folyamatos az autósor.  

Engem a fél  év alatt egyszer sem igazoltattak, nem állítottak meg. Volt olyan, hogy kilépett elém a rendőr, rám nézett, majd intett, hogy menjek tovább. Tapasztalataim szerint, ha a külföldi nem szabálytalankodik, akkor hozzá sem szólnak a rendőrök.

Tényleg nagyon sok a robogós és a motoros, akikre valami különleges KRESZ vonatkozik, de nem különösebben veszélyesek. A legtöbb gondom a körforgalommal volt. A mai napig nem értettem meg a körforgalom működésére vonatkozó szabályokat. Többször megkérdeztem olaszokat is, de ők sem tudták elmondani. Tapasztalataim szerint lendületesen – mert ha az ember bizonytalankodik, sosem engedik be – a többi autós pályáját figyelve, de akárhol mehet az ember a körforgalomban. Viszont az olaszok külső és belső sávból, jelzéssel és jelzés nélkül bármikor be- és kihajtanak a körforgalomból. Simán ráhúzzák az emberre a kormányt, ha nem figyel. És az teljesen normális, hogy egy kétsávos úton 4 autó megy egymás mellett. Szóval senki se lepődjön meg, ha jönnek szemben, de attól még ráelőznek hátulról. Ilyenkor szépen le kell húzódni a padkára, ahogy mindenki.

A városban én nem szerettem vezetni. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy átláthatatlanok a kereszteződések, nincsenek felfestve a sávok. Vagyis fel vannak, de a kereszteződés előtt 50 méterrel eltűnnek, és nincsen semmiféle terelővonal. Ha az ember le akarna kanyarodni, nem lehet tudni, hogy hova soroljon. De kis helyismerettel, rá lehet érezni. A nagyobb baj, hogy a jelentősebb városok - mint Róma vagy Bologna - történelmi belvárosából ki vannak tiltva az autósok. Csak külön engedéllyel lehet behajtani. A gond ezzel az, hogy sokszor alig látható kis táblákkal van feltüntetve a tilalom, és az ember akarata ellenére is behajt egy-egy ilyen utcába. A büntetés akár több száz EUR-ra is rúghat. Bolognában a határ a Porta-kal határolt körgyűrű, azon belül nem lehet kocsival közlekedni. (Viale Angelo Massini - Viale Giosué Carducci - Viale Enrico Panzacchi - Viale Antonio Aldini – Viale Carlo Peponi – Viale Antonio Silvani). Kivétel, este 8 után, illetve a hétvégén. De van néhány utca, mint pl. a Via Dell’Indipendenza, Via Ugo Bassi, Via Zamboni, ami mindig tiltott. Én lehetőleg sosem mentem be az óvárosba kocsival. Illetve Bolognában nagyon kell figyelni a buszsávokra, mert 24 órában működő kamerarendszer figyeli a buszsávban hajtókat. A probléma az, hogy én sokszor nem jöttem rá, hogy most melyik sáv melyik. De ezektől eltekintve mindenképp megéri autóval menni, mert sokkal könnyebb így kirándulni. Ha csak ketté osztjuk a költségeket, már olcsóbb, mint a vonat. 

Szállás:

Mi a SAIS-on keresztül Magyarországról foglaltunk szállást a Studentato San Vitale-ban, ami végül csalódás lett. A szerződést még itthon alá kellett írni és elküldeni nekik, illetve két havi lakbért plusz 300 EUR előleget előre át kellett utalni. A szállás gyakorlatilag egy 3 szobás, 6 személyes apartman volt. Amikor megérkeztünk olyan koszos volt, hogy egy napig csak takarítottunk. Havi 295 EUR-ért szinte semmi sem volt benne csak egy ágy. Se internet, se tv, se konyhafelszerelés. A legnagyobb probléma a lakással mégis a megközelíthetőség volt. A városközpont busszal kb. 30 perc. A busz nappal 15-20 percenként jár, este félóránként. Valójában ez inkább teljesen véletlenszerű. Ki akartunk költözni, és akkor tudtuk meg, hogy ezt a beköltözéstől számítva 4 napon belül tehettük volna meg. Én úgy érzem sok mindenből kimaradtam az előnytelen szállásunk miatt. Szóval a SAIS-t nem ajánlom senkinek. Van egy kollégiumuk is: a Villa Pallavicini. Én nem ismerem, de jókat hallottam róla, és sokkal jobb a közlekedése is. Szóval, ha valaki mégis a SAIS-on keresztül keres szállást, akkor próbáljon meg a Villa Pallavicini-be kerülni, és véletlenül sem a Studentato San Vitale-ba!

Szállást inkább az ESN-en keresztül érdemes keresni.

295 EUR-ért a belvároshoz közel is lehet albérletet találni. A belvárosban található albérletek 400-600 EUR körül mozognak havonta.  

Étkezés:

Mi főleg otthon főztünk, mivel a különböző vendéglátóhelyek elég drágák. A tészta és a szósz viszont nagyon olcsó.

Bolognában népszerű, hogy a fiatalok estefelé elmennek „fare un aperetivo”. Sok helyen van aperitivo, de csak este 6-8-ig. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy adott összeg befizetéséért (5-10 EUR) korlátlan mennyiségben ehetünk a kirakott fogásokból. Főleg különböző ízesítésű tészták, pizza szeletek, rizottók, saláták, az adott helytől függően. A Transilvania viszonylag olcsó és nagyon népszerű.

Tipp: A Piazza Verdi-től nem messze a Pizza Casa-ban a Margherita pizza 2,5 EUR. J 

Szórakozás:

A belvárosi bulikból és programokról rendre lemaradtunk, a már említett szállásunk miatt. Nem a fél órás út volt a gond, hanem hogy 00:30 körül indul vissza az utolsó busz a belvárosból. Emiatt mindenhonnan el kellett jönnünk legkésőbb éjfélkor. Akik közelebb laktak a belvároshoz, több buliban volt részük.

Van néhány tipikus szórakozóhely. Pl. a 2B, a Sodapops, meg a Hobby One. Itt vannak az erasmuszos bulik. Érdemes elmenni. A Sodapops borzasztó zsúfolt szokott lenni. Viszont ezek a helyek tele vannak olyan olaszokkal, akik hajtanak a becsípett külföldi lányokra, a könnyű préda érdekében. Az értéktárgyainkról sem szabad megfeledkezni a zsebtolvajok miatt. Tőlem semmit sem loptak el, de volt olyan, akinek a kabátja, kamerája, pénze tűnt el.

A belváros viszonylag kicsi. Gyalog teljesen bejárható.  

Diákszervezetek:

Két szervezet van, akik az erasmuszosokat segítik: az ESN és az AEGEE.

Az Aegee-vel nagyon óvatosan, mert még áprilisban megszüntette az Aegee Bolognát az Aegee Europe, mert ellopták a diákok kirándulásra befizetett pénzét!!!!!!! Ha minden igaz a vétkeseket kirúgták, és új emberek vannak az Aegee Bolognában, de nem tudok semmi biztosat. Csak azt, hogy nekem még mindig nem fizették vissza a 329 EUR-mat (6 hónap telt el).

Szóval inkább az ESN-t ajánlom. Nagyon rendesek, és jó programjaik vannak. Ha tudsz, vegyél részt a kirándulásaikon. Én sajnos nem tudtam velük menni, mert létszámkorlátos online jelentkezés van náluk, de jókat hallottam róluk.  

Olaszok:

Barátságosak. Kevesen beszélnek angolul, de próbálkoznak. Az utcán is mindenki segítőkész volt. Az előadásokon viszont nem nagyon keveredtek a külföldiekkel. Előny, ha valaki beszél olaszul! Összességében nekem nagyon tetszett a könnyedségük, az optimizmusuk, és az életstílusuk. 

Nyelvtanfolyam – CILTA:

Az egyetemnek van egy nyelvtanfolyama. Úgy emlékszem 40 órás volt a tanfolyam. Online kell jelentkezni, még itthon a kiutazás előtt. Mindenkit felvesznek, aki ráfér a listára. Vagyis ha megnyitják a jelentkezést, igyekezni kell, mert kb. csak 100-200 ember fér be a keretbe. A tanárnő nagyon kedves volt, de nem igazán nyelvtant, hanem olasz kultúrát tanultunk. Voltak olyan csoportok is, akiknek nem volt tanáruk, hanem online kapták a feladatokat és a végén csak a vizsgán találkoztak a tanárral. A csoportokat egy szintfelmérő alapján osztják be. A kurzus végén vizsgát lehet tenni, amely 4 kreditet ér. 

Egyetem:

Én az agrár karon tanultam. Az egyetemen teljesen jól lehet boldogulni angollal, de általában jó, ha legalább egy kicsit beszélsz olaszul, mert az utcán, a boltokban, az irodákban, titkárságon, portán stb. nem beszélnek nyelveket. A tanárokról csak jót mondhatok. Általában mindenben segítik az Erasmuszosokat. Pl. külön angol nyelvű anyagot kaptunk.

A sulit nem veszik véresen komolyan. Sok tantárgy van, ami nem tart egész félévben, csak pl. egy-két hónapot. A vizsgákon általában jó jegyet adnak az Erasmuszosoknak. Legalábbis az agrár karon. Ajánlani tudom Bosco Marco, Andrea Masia és Cannavari tárgyait. Cannavari nagyon jól beszél angolul.

Az agrár karnak egy baja van: messze van a belvárostól. Vagyis nem abban a gyönyörű középkori épületben helyezkedik el, ami világhíres, hanem egy modern felszerelt épületben a város szélén.

A padok elég kicsik. Egy magas magyar fiú nem hiszem, hogy kényelmesen végig tud ülni egy előadást. 

Időjárás:

Mindenki vigyen magával esernyőt! Télen és tavasz elején szinte egyfolytában esik eső. Nagyon hideg nincs. A tél után eláll az eső és kisüt a nap. Júliusban már elviselhetetlen volt a meleg. Akár 45 fokra is felkúszik a hőmérő higanyszála.

Ami kellemetlen, hogy ha tartósan beáll a kánikula, akkor megjelennek a tiger moszkitók. Ez egy dél amerikai szúnyog, amely nagyon agresszív. A nevét onnan kapta, hogy csíkos. Gyors, nappal is támad, és akár többet is csíp.

De a tiger moszkitó se vegye el a kedveteket!

Mert Bologna jó hely.

Olaszországot, és azon belül Bolognát mindenkinek csak ajánlani tudom. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.