Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló 2008/09

Universität Leipzig

      Politológus-közgazdász hallgatóként volt szerencsém a 2009 tavaszi félévet a lipcsei egyetemen eltöltenem. Ebbéli tapasztalatomat kívánom megosztani a nagyérdemű olvasóval. 

A város

      Lipcse az egykori Kelet-Németország második legnagyobb városa (Berlin után), lakossága meghaladja a félmillió főt. A régi épületek tekintélyes része sajnálatos módon a második világháború martalékává lett, így a történelmi belváros elég kicsinek mondható. Ennek előnye viszont, hogy gyalogszerrel is bejárható. A kulturális élet alapvetően itt zajlik. Lipcse elég nagy hányada kertvárosi jellegű. A rengeteg park rendkívül élhetővé teszi a várost, a különböző aktív kikapcsolódási formák mellett nagyon sokan grilleznek ott esténként barátaikkal. Rengeteg a kacsa és a mókus is. Én a közlekedést is igen barátságosnak találtam, rengetegen járnak biciklivel (így tettem én is) napközben. Este 7 után a lipcsei egyetem diákigazolványa ingyenes utazásra jogosít fel. Ha az ember napközben is élvezni szeretné a lipcsei tömegközlekedés (amely főként villamosokból áll, ill. most épül az első földalatti) előnyeit, ajánlatos megvásárolnia 70 euróért az ún. Semesterticketet, ami mint a nevében is benne foglaltatik, az egész félév folyamán érvényes.

Az egyetem

      Az egyetem légköre a városéhoz hasonlóan kellemes. Az egyetem idén decemberi 600 éves jubileumára tervezik átadni az új központi épületet immáron teljes egészében. A menzát példának okáért nemrég adták át, július elején. Itt a desszertek és a salátabár mellett általában 9-féle (éttermi minőségű és nem kis mennyiségű) ételből lehet választani, 1,5-2,5 euró közötti árakon. Nem meglepően igen népszerű.

      Az egyetem különböző intézetei (amelyek szinte valamennyi tudományterületet lefednek) elszórtan találhatóak meg a városban, többnyire egymáshoz közel, a centrumba koncentrálva. Az általam látogatott politikatudományi kurzusok többsége a központi épületben volt, de az intézet épületében (Beethoven-Str.) is volt órám. Az intézettel szemben található meg az egyetem központi könyvtára (Albertinának hívják). Az impozáns épület gazdag könyvállománnyal rendelkezik, gyakorlatilag a félév folyamán minden szükséges irodalmat megtaláltam ott.

Tanulmányok

      Az egyetemen a politikatudományi képzést igen színvonalasnak tartják. Az intézet által megalkotott tárgystruktúra széles spektrumánt fedi le a tudományterületnek. Államelméletektől kezdve a fejlődésgazdaságtanig számos különböző témában lehet tárgyakat válogatni. A szemináriumok interaktívak, óráról-órára kell olvasni, a kiselőadásokat követően a tanár moderálása mellett gyakorlatilag a hallgatók folytatnak egymással vitát.

      Az órák aktív látogatásáért, előadás megtartásáért és egy 15 oldalas házidolgozat leadásáért a hallgatók egységesen 8 kreditet kapnak. Az órák puszta látogatása 2 kreditet ér, jegy nélkül. (Ez utóbbi itthon nem sokat számít, hiszen jegy nélkül nem lehet azt beszámítani az egyetemi tanulmányokba.) A hallgatóknak a félév kezdetekor rendelkezésükre áll egy ún. reader, amely megfelelő sorrendben tartalmazza a szemeszter folyamán az adott tárgyra megadott kötelező olvasnivalókat. Nagyon hasznos ennek előzetes tanulmányozása, mivel az előadástémák általában már az első (max. a második) szemináriumon kiosztásra kerülnek. A kötelezettségek alól – bár a tanárok rendkívül megértőek velük szemben – az erasmusos diákok sem kapnak felmentést (még szép mosoly mellett sem).

Szabadidő

      A színvonalas egyetemi tanulmányok mellett Lipcsében számos mód nyílik a szabadidő eltöltésére is (amelyből adatik ám nem is kevés). Az egyetem biztosít különféle ingyenes (és fizetős) sportolási lehetőségeket, amelyről a beiratkozást követően kap az ember egy részletes tájékoztató prospektust. Nekem személyes tapasztalataim erről nincsenek, hiszen a sportolás terén főként egyedül jártam futni a parkokba, vagy más erasmusos hallgatók társaságában bicikliztem le a Cospudener-tóhoz (aminek pozitív értelemben igazi Északi-tenger feeling-je van), ahol jobb idő esetén úsztam is egyet.

      A szabadidő eltöltésére számos alternatívát kínál egy direkt erre szakosodott egyetemi diákszervezet (WILMA a neve), akik hétfő estékre bulikat, hétköznapokra többek között röplabda-partykat és sütögetéseket, hétvégére különböző kirándulásokat, városnézéseket és egyéb aktív eseményeket szerveznek kimondottan a külföldi hallgatók számára. Nem érdemes ezeket kihagyni, hiszen alapvetően ezek azok a helyek, ahol az erasmusosok egymással találkozhatnak, barátságot szőhetnek. (Legalább az első hetekben érdemes minél több programjukon részt venni, amíg a hasonló érdeklődésűek egymásra nem találnak.) A szervezett utazások  is amellett, hogy élményekben gazdagok, kimondottan olcsóak is. Minden félévben van néhány többnapos kirándulás is Berlinbe, Prágába, Münchenbe és a Balti-tengerhez egyaránt.

      A kulturális csemegékre vágyók is kedvükre válogathatnak. A város múzeumai szerdánként ingyen látogathatóak, ami kiváló lehetőséget biztosít csóró eramusosok értelmes időeltöltésére. Ilyenkor eljuthat az ember olyan kiállításokra is, amikre egyébként aligha keresne idehaza alkalmat.

Előkészületek

      Az intéznivalókról a lipcsei egyetem bőségesen küld tájékoztató anyagot jóval a kiutazás előtt. A fontos teendőket ezért csak dióhéjban szedem össze.

      Az első, s legfontosabb intéznivaló a szállás intézése. A kollégiumi helyek nagyon hamar elfogynak, a jelentkezési időszak megkezdődését követően érdemes azonnal intézni a dolgokat. Én erről a lehetőségről természetesen lekéstem. A kollégiumok a város különböző részein találhatóak, eltérő felszereltségűek, általában egyágyasak bennük a szobák. Az árak jellemzően havi 150 és 250 euro között mozognak a privát lakóközösségekhez (Wohngemeinschaft-okhoz) hasonlóan, ahol szintén saját szobával rendelkezik az ember. Végül én is emellett a megoldás mellett döntöttem. Két némettel laktam együtt egy albérletben a belváros szélén 90 m2-es lakásban havi 210 euróért, amely már a rezsit is (az internetet is beleértve) tartalmazta. Ez utóbbi is versenyképes lehetőség tehát.

      A megfelelő papírokat az egyetemnek őszi kitutazás esetén július 15-ig, tavaszi kiutazás esetén pedig január 15-ig kell kiküldeni postán. E csomagban lehet jelentkezni egy háromhetes nyelv- és orientációs tanfolyamra (Sparch- und Orientierungskurs-ra), amely költségét (105 eurót) a megérkezést követően kell fizetni. Erre amiatt is érdemes jelentkezni, mert amellett, hogy felfrissíthető a német nyelvtudás, az egyetemet és a várost is könnyedén megismerheti az ember. Délelőttönként nyelvtanfolyam van interaktív feladatokkal, délutánonként vagy kulturális és szórakoztató programokat szerveznek, vagy az egyetem egyes intézményeiben tartanak körbevezetést. A 105 eurós árba beletartozik emellett két közös svédasztalos éttermi étkezés, egy lipcsei városnéző körút és egy drezdai kirándulás is.

      A megérkezést követően – de erről küldenek külön levelet is – az Akademischen Auslandsamt-ot kell felkeresni a beiratkozással kapcsolatban, ahol részletes tájékoztatást adnak a teendőkről. A hivatali ügyintézésektől nem kell tartani, a dolgok elintézése gyorsan és hatékonyan történik. Diákok számára bankszámla is ingyen nyitható a német bankokban, ami által jelentős tranzakciós költségek is megtakaríthatóak. 

Részletesebb információkért: harmathe(kukac)gmail(pont)com

Utolsó frissítés: 2018.11.30.