Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Groupe ESC de Rouen

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy lehetőségem volt Franciaországban tanulnom, elölteni egy szemesztert Rouenban. Rouen Business School-nak nagyon jó  hírneve van Franciaországban és a világon egyaránt. Közel 400 cserediákot fogadott az egyetem a világ minden tájáról (Amerika, Kanada, Kína, Thaiföld, Japán, Korea, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Németország, Dánia, Finnország, Lengyelország, Ausztria, Oroszország, Törökország…..). Sokan csereprogram keretein belül egy szemeszterre jöttek tanulni, mások viszont 1-2,5 évet maradnak, kettős diploma program. Csodálatos Erasmus félévem volt, hihetetlenül multikulturális környezetben, rengeteg barátságra tettem szert J.  

Rouen

Rouen Franciaország  észak-nyugati részén helyezkedik el, Normandiában található.  Párizstól kicsit több mint egy órára vonattal. Gyönyörű város, a hagyományos kis normandiai fagerendás házaival. Sok-sok temploma, katedrálisa, múzeuma, történelmi emlékhelye (itt égették el Jeanne D’Arc-ot) turisták millióit vonzza. Kisebb városra számítottam, így kellemes csalódtam, mikor felfedeztük Rouen-t. Jelentős egyetemi város, szórakozóhelyek, bárok szempontjából is kiváló.

Rouenból könnyen felfedezhetjük, bejárhatjuk Normandia jelentősebb városait, tengepartját (Etretat, Dieppe, Fécamp, Le Havre….). A vonatjegy elég drága ha messzebbre szeretnénk utazni, azonban ha korábban (jó pár héttel, akár hónappal az utazás előtt) megvesszünk a jegyünket, akkor elfogadhatóak az árak. A 25 év alattiaknak lehetőségük van a  pályaudvaron egy kártyát venni (carte 12-25) amellyel akár 50%-kal olcsóbban lehet utazni bizonyos periódusokban egy nap. A kártya 50 euró. Én megvettem a kártyát, szerintem körülbelül 50 eurót nyertem vele, mint amennyi maga a kártya is volt…., nem jártam jól sem meg rosszul sem vele. Sok esetben kényelmesebb ha van ilyen kártyánk, mert így mindig 10 euróért utazhatunk Párizsba (oda-vissza 20euro), ha nincs kártyánk akkor 15-20 euróba is kerülhet egy út periódustól függően. 

Kollégium

3 kollégium közül tudtunk választani. Én a Bois-ban laktam, ami a legközelebb található az egyetemhez (5perc séta). Írok mindegyik kollégiumról pár sort.  

Bois

A szoba elég kicsike (9m2), ágy, szekrény, asztal és hűtő található benne és egy mosdó (WC, csap), a zuhanyzó a folyosón van, közös. Ha szerencséje van az embernek, akkor a zuhanyzóhoz közeli szobát kap. A zuhanyzó egész jól meg van oldva, külön kis fülkék vannak, így abszolút nem vészes. Minden emeleten van egy konyha, ami nincs felszerelve, csak két főzőlap van és egy mikró, sajnos még asztal sem és székek sem voltak a konyhában. Elég sok diák vett külön főzőlapot a szobájába vagy a kínaiak hoztak magukkal, így annyira nem volt gond, hogy csak 2 van a konyhában. Azért néha, főleg vacsora időben kellett várni, hogy sorra kerüljön az ember.

Ahogy már  írtam, az egyetemhez mi voltunk a legközelebb és a koli előtt volt pont az éjszakai buszmegálló is, aminek nagyon örültünk bulikból hazafelé menet. Napközben is megállt a koli előtt egy busz, de nem túl sűrűn járt, de bevásárlásokból hazafelé jövet szintén előnyös volt, hogy nem kellett cipekedni.  Még egy gyönyörű nagy erdő is volt a kollégium mellett, sokan jártak ide futni, sétálni. Árban a „legolcsóbb”, 1030 eurot fizettem, amiből 180 euro deposit volt.  

Ango

A campus másik oldalán található, egyetemtől olyan 10perc sétára. Itt a szobában található a zuhanyzó, több szoba osztozott a fürdőszobán. Kis konyha is a szobában volt, egy főzőlappal, azonban nem volt mikrójuk a diákoknak ebben a kollégiumban. Közösségi szoba is van az Ango-ban, ahol tartottunk pár bulit, nemzetközi főzőesteket. Nagy pozitívum a közösségi szoba, de sajnos többet volt bezárva mint nyitva L, mert a kollégium vezetősége úgy gondolta, hogy nem bulizásra való a helység. Árban középkategóriás. 

Pleiade

Legtávolabb található az egyetemtől, ez nem is igazán kollégiumra hasonlít, hanem kisebb apartmanokra. Itt eléggé el voltak szeparálva az diákok, nem is ismerték a szomszédjaikat vagy nem is volt. Az elején nehéz lehet, mikor még nem ismer senkit az ember. Itt szép nagy, tágas szobájuk van a diákoknak, zuhanyzóval, normális konyhával, étkezővel (mikró itt sincs), de hiányzik az igazi kollégiumi, társasági élet. Árban a legdrágább.

A kollégiumon kívüli lehetőség, <u>host family</u>-knél való lakás (olyan havi 500 euroért). Egy-két barátom lakott francia családoknál. Francia nyelv fejlődés szempontjából mindenképp a legjobb választás, azonban a szemeszter elején nehezebb volt nekik barátokat szerezni…..sok minden a kollégiumokban történik vagy sokszor csak gondoltunk egyet este és együtt bementünk a központba, akik családoknál laknak kicsit körülményesebb csatlakozniuk hasonló programokhoz. 

Internet: minden kollégiumi költségére külön jött rá még, havonta +20 euró. Az internet minősége nagyon nagyon rossz mind az Ango-ban, mind a Bois-ban, ahogy sokan osztoznak az interneten. A napnak 1-2részében tűrhetőnek lehetett mondani, de a legtöbb esetben rossz L, skype-olni képtelenség volt, csak a másik felet lehet hallani, de minket sohasem.  

Egyetem, tárgyak

Az egyetem campusa nagyon szép, erdő mellett található, szép zöld terület. A campus Mont Saint Aignan-ban van (hegyen), nem Rouen-ban. Rouen belvárosától 10 percre busszal.

A tantárgyak, órák hossza, órarend felépítése nagyon eltérő az otthonitól. Egy tanóra 3 órás és egy héten csak egyszer van egy óra, nincs ketté bontva előadásra és szemináriumra. Nem minden héten volt minden tantárgyunk, ahogy egy tantárgyból általában 8db tanóra volt (az őszi félév rövidebb majdnem egy hónappal mint a tavaszi L ). A nyelvi tantárgyak kivételek ez alól, mert minden héten heti 2-szer volt óránk. 

7 tantárgyat tanultam a félév során, mindegyikkel nagyon elégedett voltam, az oktatás nagyon gyakorlatias, legfőképp csoport munkákra épül. Sokkal fontosabb a megszerzett tudás alkalmazása, mintsem a könyv minden apró betűjére való emlékezés. Ahogy utolsó  évemben jöttem ki Erasmusra, így nehéz volt olyan tárgyat találnom amit el tudok fogadtatni otthon, mert szinte már minden tantárgyat tanultam már. A projektvezetés (blokk tárgyat) tudtam elfogadtatni, többiek jogot fogadtattak még el.  

A következő  tárgyakat tanultam: international and domestic project management, international management, international negotiation, cross-cultural issues, french civilization, french language, french business language.  

Az international negotiation tantárgyat nagyon ajánlom, angol, amerikai tanárok oktatják és nagyon érdekes, szinte minden órán role-playeket csináltunk, tárgyalásos feladatokat. A vizsga is elég szokatlan volt, 2-3 fős csapatok lettek kialakítva származás szerint és egy tárgyalásra kellett felkészülnünk, a témát megkaptuk előre, teljesen olyan volt mintha a való életben készülnénk egy tárgyalásra. A tárgyalásból 45 perc kamera előtt zajlott, a tanár rögzítette, majd utána folytattuk. A vizsga előtt és után és be kellett adnunk egy összefoglalást, fogalmazást a tapasztalatokról, technikákról amiket alkalmaztunk.  

A francia nyelvi tárgyakkal is nagyon elégedett voltam, a tanárok nagyon lelkesek, sokat lehetett tanulni a félév során. A sima francia óra hátránya, hogy a csoport létszáma elég nagy volt L, így lassabban lehetett haladni. Az üzleti francia órán szerencsére kevesebben voltunk, többet lehetett fejlődni. A félév megkezdése előtt 2 napos intenzív francia tanfolyam volt, ami sokat segített ráhangolódni a nyelvre, feleleveníteni a tanultakat, meg legfőképp kiváló alkalom megismerkedni a többi diákkal. J 

A francia civilizáció  is nagyon érdekes volt, sok mindent megtudhattam a kultúráról, franciákról. Nagyban hozzásegített a francia életvitel, emberek megértéséhez. Mindenképp hasznosnak találom a tárgy felvételét ha Franciaországban töltünk egy szemesztert.  

Költségek

Rouen másik nagy előnye, hogy olcsóbb mint Párizs…..Az Erasmus támogatás (havi 400 euró) elég volt az itteni megélhetésre, kirándulásokra és egyéb kulturális programokra. A kollégiumi költség még erre jött rá, ami az Én esetemben 980 euró volt (Bois).

<u>Havi bérlet:</u> 22 euro-ba kerül, 10 alkalmas jegy 6,50 euro. Én kétszer vettem havi bérletet, a többi alkalomkor 10 alkalmas jegyet. A havi bérletet sok esetben úgy éreztem, hogy nem használom ki, mert mikor nehezebb időszak volt az egyetemen (beadandók, csoport munkák), akkor nem mentünk túl gyakran a belvárosba. A bérlet jobban megéri azoknak a diákoknak akik a központban laknak és naponta járnak busszal az egyetemre. Nagyon sok az ellenőr Rouen-ban, így mindenképp érdemes bérletet vagy jegyet használni. A büntetés nagyon nagyon drága……

Supermarket: Mont Saint Aignan-ban busszal 10 perc távolságra található a Carrefour, Super U, ahol egész jó áron be lehet vásárolni franciaországi árakhoz képest…. Lent a központban találhatóak még az Intermarché, melynek baráti az ára. Heti olyan 20-30 euróval kell számolni.

A <u>menzán</u> a napi ajánlat 3,5 euro, ezért azonban csak egy főételt kapunk L. Más menzán 3 euroért ettem 3 fogásos ebédet is…Olcsóbban kijövünk, ha főzünk magunknak ebédet. Az ebédszünet naptól függően 1óra, 1.15 perc, így a kollégiumba vissza lehet jönni ebédelni, picit pihenni. Pénztárca kímélőbb megoldás….

Szórakozóhelyeken elég drága az ital. Előfordulhat, hogy egy kis sör 5 euróba kerül.. Általában egy pohár bor 3 euró, a koktélok 6 eurótól kezdődnek. A legtöbb helyen nincs belépő, pár helyen van ruhatár ami 2 euróba kerül. Az egyetem szervezett soirée-kat minimum havonta egyszer. Ezekre a belépő elég drága, 17 euró, ezért elvisznek a szórakozóhelyre busszal, majd utána visszahoznak minket és korlátlan alkoholfogyasztás jár még hozzá. Drága a belépő, de mindenképp megéri kifizetni (legalább 1-2-szer), szinte minden nemzetközi diák részt vett ezeken a bulikon és rengeteg francia diák is.

Utolsó frissítés: 2018.11.30.