Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Universidad de Navarra

A 2009. szeptember 1. és december19. közötti időszakot, tehát az őszi félévemet töltöttem Spanyolországban, a pamplonai Universidad de Navarra egyetemen, az Erasmus program keretében. Az ösztöndíjat a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatójaként nyertem el, elsőévesen.

Kiutazás

A kiutazást mindenképpen repülővel ajánlom, mivel gyorsabb, kényelmesebb, és időben lefoglalva még olcsóbb is, mint a busz, vagy a vonat. Pamplonának ugyan van saját reptere, közvetlen Budapest-Pamplona járat viszont nem létezik, Ferihegyről Madridba vagy Barcelonába érdemes repülni. A fapados jegyárak 15.000 ft. körül mozognak. Aki mindenáron a repülőnél akar maradni, az talál mindkét városból induló gépet Pamplonába, ezek viszont jóval meghaladják a naponta 4-5-ször induló buszok kb. 17 eurós árát. A repterekről a buszpályaudvarokra való eljutáshoz mindkét város esetében a metrót ajánlom, a jegy pár euróért kapható. A buszjegyeket online érdemes megvenni, a movelia.es és vibasa.es oldalakon (persze helyben is lehet venni, csak ilyenkor fennáll a veszélye, hogy már elfogynak, mire odaérünk), a buszok pedig 4-5 óra alatt érnek Pamplonába. A pamplonai buszpályaudvartól kb. 15 percnyi sétára van az egyetem. Amúgy létezik a város területét teljesen lefedő buszhálózat, de én összesen egyszer ültem buszra, gyalog is el lehet jutni gyakorlatilag mindenhova. Akinek van lehetősége, az vagy vigyen ki, vagy kint vegyen egy ócskább biciklit, mert a városban a távolságok pont akkorák, hogy szerintem biciklivel lehet a legjobban kezelni őket (én egy lakótársamét használtam rendszeresen).

Szállás

Tudni kell, hogy Pamplona még a spanyol városok között is drágának számít, ez a lakások áraiban is mutatkozik. Én 4 spanyol fiúval laktam együtt, a lakást az egyetemen működő lakásközvetítő iroda segítségével találtam. Kb. 15 percnyire volt az egyetemtől, 5 hálószoba, nappali, 3 fürdő, konyha. Ez rezsivel, internettel, tv-vel, mindennel együtt kb. 320 euróba került nekem, amit ennél jóval olcsóbban hirdetnek, az kamu, és biztos még rátesznek ilyen-olyan díjakat. Az egyetem oldalán (unav.es) már itthonról is lehet nézegetni az ajánlatokat, rengetegen keresnek lakótársat. Ha időben foglalsz, elkerülheted, hogy az első pár napodat a napi minimum 30 eurós hostelekben töltsd. Aki spanyolul akar tanulni annak mindenképpen azt javaslom, hogy spanyolokkal költözzön össze, az Erasmusosok között leginkább angolul folyik a társalgás, de persze az is jellemző, hogy 3-4-5 külföldi vesz ki közösen egy lakást. A lakások nagy része, mivel direkt egyetemistáknak szánták őket, elég jól felszereltek (mosógép, mosogatógép, vasaló…)

A szállás másik opciója a kollégium. Ez általában még a lakásoknál is drágább, de ismerkedés szempontjából biztos ez is nagyon kedvező. A városban több, az egyetemhez közeli, és attól távoli kollégium közül válogathatunk, ezek komfort-szintjükben is különböznek, és persze árukat tekintve sem egyformák. Külön vannak fiú-és lánykollégiumok, ennek is köze van az egész egyetem életében fontos szerepet játszó Opus Deihez.

Egyetem

Apropó Opus Dei: a tanárok körében pl. sok papot/apácát lehet látni, bár ők inkább a spanyol nyelvű órákat tartják. Nekem összesen egy paptanárom volt, akiről egészen az utolsó napokig nem is tudtam, hogy az. Ez a vallásosság viszont megfigyelhető az egyetem egész életében, volt például diák, akit a nem megfelelő öltözete (rövidnadrág) miatt szidtak le csúnyán.

Az egyetemen működő  menza jó választás, ha nincs túl sok időd az ebédre két  óra között, és nem is drága. Ezen kívül is vannak kisebb kávézók, büfék a campus területén, de pár percre, a városban is lehet jókat enni. Aki kollégiumban lakik, az, ha jól tudom, napi 3x ott étkezhet is.

Erasmusosként a legtöbb dolgot az International Office-ban kellett intéznem, ahol kifejezetten kedvesek és segítőkészek voltak velem a felmerülő problémák esetén. Probléma pedig volt elég: az egyetem honlapján talált-amúgy is igen kevés- angol nyelvű óra feléről kiderült, hogy mégsem indul, vagy mégsem angol nyelven, így végül az eltervezett órarendem teljesen átalakult, és a spanyol nyelvű órák kerültek előtérbe. Tárgyat így végül egyet sem sikerült itthon elfogadtatnom, semmi egyezést nem találtam a Corvinusos tárgyaimmal. Ebben az irodában kaptam meg amúgy a beléptető kártyámat, a wifi-kódomat és az ottani e-mail címemet is, amit érdemes nézegetni, mert a tanárok erre küldik az óráikkal kapcsolatos infókat. Az egyetem épületei számítógépekkel rendesen fel vannak szerelve, ha hirtelen computerre van szükségünk, 10-20 méternél biztos nem kell többet mennünk, a könyvtár is igen jól felszerelt.

Ki kell még emelni az egyetem nyújtotta sportolási lehetőségeket. Egy hatalmas, elkerített része a campusnak, az úgynevezett polideportivo. Ide is a beléptető  kártya segítségével juthatunk be, és a legkülönbözőbb sportok űzésére ad lehetőséget. A sportpályák igénybevételéhez nincs más dolgunk, mint előzőleg online lefoglalni őket. A foglalás a legtöbb sport esetében ingyenes, fizetni általában csak akkor kell, ha foglalás ellenére nem jelenünk meg. Szeptemberben és októberben heti 2x, aztán a rosszabb időben már csak heti 1x, a nemzetközi diákokkal focimeccset játszottunk, de volt szervezett rugby és kosárlabda meccs is.

Az egyetemen a nemzetközi diákok életének szervezése nagyon profi módon működik. A heti 3-4 Erasmusos találkozó, buli mindig megvan, ezek közül több, egy adott ország témájára van felépítve. Mivel a város legnagyobb attrakciója maga az egyetem (persze a nyári bikafuttatás mellett), az éjszakai élet-főleg hétvégenként- igen pezsgő. A nemzetközi diákoknak szervezett bulikról mindig e-mailben, vagy facebookon is értesítenek, de persze addigra már amúgy is mindenki tud róluk. Az international office több kirándulást szervezett különböző spanyol városokba, így jutottunk el Barcelonába, Bilbaóba, de jó időben még szörfözni is elvittek a Pamplonához közeli San Sebastianba.

Végszó

Összességében csak ajánlani tudom a Spanyolországba való kiutazást, és az Universidad de Navarra egyetemen való tanulást. (Itt jegyezném meg, hogy Pamplonában két nagy egyetem is van, én a „privadan” tanultam, ami nem összekeverendő a „publicaval”). Negatívumként összesen a tárgyelfogadtatás lehetőségének hiányát tudom említeni, legalábbis Közgázos, G-karos tanulóként. Ettől függetlenül igen kellemes szemesztert töltöttem kint, és biztos vagyok benne, hogy aki ezt az egyetemet és várost választja célállomásul, nem fogja megbánni.

Igyekeztem megfelelő  arányban írni a „munkáról” és szórakozásról, hiszen nem szabad elfelejteni, ez az élmény nem csupán egy tanulmány. Lehetőség szellemi, nyelvi, szakmai fejlődésre, és nem utolsósorban új barátok szerzésére, akikkel számos gyönyörű helyet fedezhetsz fel Spanyolországban.

Remélem, hogy kis élménybeszámolómban mindenki talál hasznos információt, vagy ha nem is, legalábbis tudomásul veheti, nem Ő lesz az első. Ha valakiben bármilyen kérdés merül fel, nyugodtan írjon (domonkos.soproniszabo(kukac)t-online(pont)hu), és szívesen megosztom vele tapasztalataimat, gondolataimat.

Szerencsés utat és sok sikert, felejthetetlen élményt kívánok külföldi tanulmányaidhoz!            

Utolsó frissítés: 2018.11.30.