Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

Stockholm School of Economics

Ötödéves gazdálkodási karos és logisztika szakirányos hallgató vagyok. A 2009/2010-es év őszi félévét töltöttem Stockholmban az Erasmus jóvoltából, ami hozzásegített tanulmányaim elmélyítéséhez, valamint rengeteg élménnyel gazdagított. Ezt szeretnem pár oldalban kifejteni, annak érdekében, hogy a bizonytalanokat meggyőzzem arról, hogy nem fogják megbánni, ha ezt választják, illetve az utánam kiutazok számára hasznos információkat nyújtva megkönnyítsem a beilleszkedést, akklimatizálódást.

Svédország

Your browser may not support display of this image. Svédországban közel annyian élnek, mint Magyarországon. Területét tekintve azonban sokkal nagyobb. Még a repülőn elképesztő  élmény tárult elém, amikor megpillantottam az országot szegélyező  huszonnégyezer szigetből álló szigetvilágot, ami a maga kietlenségével egyszerre árasztja egy kősivatag riasztó és megnyugtató képét. Az ország 10%-a víz, ami a város látványát is fokozza a sok kis híddal. A svédek és dánok által lakott déli részen sokkal nagyobb a népsűrűség, mint északon, Lapföldön. Ennek az oka az éghajlat, ami abban is megnyilvánult, hogy átlagosan 10 fokkal kevesebb van, ami szeptember közepén max. 15 fokot jelentett. Szerencsére elhúzódott a svéd nyár kivételesen, úgyhogy az igazi skandináv telet csak az utolsó héten tapasztaltam meg, amikor folyamatosan esett a hó. A három legnépesebb város Stockholm, Malmö  és Göteborg. Svédország 1995 óta tagja az Európai Uniónak, de a korona, mint fizetőeszköz megmaradt.

Stockholm városa tizennégy szigetre épült közel ezer évvel korábban.  Ennek ellenére, amikor megérkezik az ember teljesen az az érzése, mintha minden új lenne. A középkorból megmaradt Gamla Stan-nak nevezett városrész a legszebb része a városnak. Általában azért elmondható, hogy a század eleji épületek uraljak a várost némi modern varázzsal. Ami igazán más, mint otthon, az a nagy terek és a rendezett parkok, ahova tényleg van kedve az embernek leülni és beszélgetni órák után. A tisztaságra és a rendezett környezetre nagy hangsúlyt fektetnek, ahogy a lakásokat is nagy becsben tartják. Rendkívül jó a tömegközlekedési hálózata. Volt szerencsém mind a belvárosi, mind a külvárosi közlekedést használni és amellett, hogy logikus, gyors, a pontosságra sem lehet panasz. A levegő csodálatosan friss, ami után nem csodálom, hogy sokan bicikliznek, hozzáteszem, hogy az infrastruktúra is rendelkezésre áll a kulturált közlekedés mellett. Stockholm klímáját főként a Golf áramlat határozza meg. A nyár enyhébb, mint itthon és csak pár órára megy le a nap. A téli hőmérséklet hasonló a budapestihez, viszont csak négy-öt  órán keresztül van világos. 

Your browser may not support display of this image. A Svédek általában

Az első gondolatok: IKEA, Ericson, Björn Borg, H&M, Volvo talán még Vagabond a tájékozottabbaknak.  Számos sikeres vállalatot felmutathat az ország, illetve a tanulmányok során megannyi új üzleti megoldást is megismerhettünk, amiket nekik köszönhetünk. Innovatív nemzetről beszélünk, akik nem csak a múltban élnek. Fontos számukra a környezet, így a monstrum lakóparkjaikat is úgy tervezik, hogy ne, vagy a lehető legkevesebb fát kellejen kivágni. A helyi közlekedésben számos busz környezetbarát  üzemanyagokkal működik és 2020-ra célként tűzték ki, hogy függetlenítik magukat a fosszilis a fűtő anyagoktól. A magas adók ellenére, itt elhiszik az emberek, hogy az állam gondoskodik róluk, bár azért a sok szabályozás egy külföldi számára meglepő lehet. 

A svédek segítőkészek, viszont nem kezdeményeznek. Szeretnek semlegesek és diplomatikusak maradni, senkit nem megbántani. Ez mondjuk a hátránya is annak, hogy nem kapsz feltétlen igazi feedbacket, ha mondjuk egy házi dolgozat eredményéről érdeklődsz. Gyakran kerülik a szemkontaktust.  Nincs igazán kialakult kocsma kultúrájuk, így nagyon összejárni sem szoktak, ahogy mondjuk nálunk szokás. Viszont imádnak utazni, általában napos, meleg helyekre, hogy addig is elfelejtsék a borult, esős őszi és a sötét, hosszú téli éjszakákat.

Az egyetemről

Your browser may not support display of this image. Az egyetem neve Stockholm School of Economics (SSE), de a helyiek csak Handels-nek hívják. Skandinávia egyik legszínvonalasabb, legelismertebb felsőoktatási intézményéről beszélünk, ami nem utolsó sorban az európai ranglistákon is kiemelt helyen szerepel. Általában, aki ide bekerül és elvégzi, annak nem less gondja az elhelyezkedéssel, köszönhetően a magas színvonalú oktatásnak, amire nagyon ügyelnek az egyetemen. A diákok többsége járt már külföldön 1-2 félévre, hogy tanulmányait tovább fejlessze, így az angolt is hibátlan folyékonysággal beszélik a diákok többsége. A pénzügyes tárgyakról híres az egyetem, de legalább annyi menedzsment kurzusból választhattunk. Nagyon szerettem, ahogy az egyetem viszonyult a diákokhoz. Éjjel-nappal rendelkezésre áll egy PC Lab, ahol a rengeteg számító gép mellett, külön kis csoportos foglalkozásokra kialakított konzultációs szobák állnak rendelkezésre. Van is a diákok között egy elterjedt kifejezés a hajnalig tartó bent tanulásra, ami ez egyetem “specialitása”. Ami még más és szerintem jobb volt, mint az otthoni oktatás, az a csoportos munkák és az osztályozási rendszer, ami sok apró részből tevődött össze. Ennek következtében szerintem egy jobb képet adott a diákok tudásáról, mint egy sima félév végi vizsga. Ennek ellenére a vizsgákon az elvárások magasak és nehéz megfelelni nekik. Maga az épület a belvárosban található, jól felszerelt termekkel, szolgáltatásokkal (tanulószoba, géphasználat, nyomtatás, stb.).

Amit hiányoltam az a menza és a sportolási lehetőségek hiánya. Más helyi egyetemekkel ellentétben itt ezt ráhagyják a diákokra. Még egy tanács annak, aki Stockholmba készül: tanulni, tanulni, tanulni! 

Szállás lehetőségek

Your browser may not support display of this image. Nekem ez volt a legproblémásabb, ugyanis az irodák között elkeveredett a visszaigazolásom, ami miatt lekéstem a jelentkezési határidőt. Ezután magán úton kerestem szállást, amiről az utolsó  héten kiderült, hogy átverés és csak a szerencsén múlott, hogy nem lettem áldozat. Ezek után egy hetet hostelben töltöttem, mire sikerült találnom egy külvárosi albérletet. Bár a diákok többsége megkapja a kollégiumot, ha időben pályáznak, ha mégis magán úton kell megoldani a problémát akkor fel kell készülni, hogy a piaci viszonyok meglehetősen kemények. A második 2 hónapra, már be tudtam költözni a Lappis-I kollégiumban, ahol nagyon jól  éreztem magma, köszönhetően a társaságnak is. Itt egyágyas szobák vannak egyéni fürdőkkel, valamint közös konyha. Mindez körülbelül 30 percre a sulitól.  A másik lakóövezet a Saltis, ami épp csak a suli mellett van a következő sarkon. Általában a CEMS-es diákokat ebben szokták elszállásolni. A harmadik Liljeholmen, olyan 30 percre a sulitól, metróval. Egy dombon van, alig lakik ott pár diák. Szép kilátás nyílik a stúdiókból egy tóra, ill. a városra. Az internet itt problémás, míg a másik kettő helyen nagyon jó. 

Activities

Your browser may not support display of this image. Az egyetemen működő hallgatói közösség volt felelős a programok szervezésért, amivel próbálták még élvezetesebbé tenni az itt töltött hónapokat. Sajnos a 0-ik hétről lemaradtam, így csak a hivatalos welcome köszöntésen csatlakoztam a cserediákokhoz. A nagyobb kirándulásokon(Lappföld, Oroszország) nem vettem részt az anyagi vonzata miatt, viszont a helyi rendezvényeken eleinte  rendszeresen megjelentem. Viszont lehetett menni a fent említett szigetvilágba hajókázni, foci és hoki meccsre és egyéb koncertekre. Én személy szerint jártam még Helsinkiben és barátaim Rigában, köszönhetően az olcsó kompjáratoknak. Tervben van továbbá minden évben egy party hajózás, amikor közel 1500 diák mulat önfeledten, miközben átszelik a Balti tengert az éjszakában és kikötnek egy másik városban.

Your browser may not support display of this image.A szórakozási lehetőségekről egy picit szeretnék részletesebben beszélni, mivel a sok tanulás mellett elengedhetetlen a szórakozás is, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott legyen az ember. Az első héten körbe jártuk az összes belvárosi nívósabb szórakozó helyet, ahova általában előzetes regisztráció  és a dress code betartása kötelező.(Cafe Opera, Solidaritet). A beugró minimum 100 korona és a sör sincs 1200 forintnál olcsóbban sajnos. Ami még a hátránya ezeknek a helyeknek, hogy korán zárnak. Én, hogy őszinte legyek, nem voltam elragadtatva, így gyorsan egyéb alternatívák után néztem. Södermalmban bőven találni jó  klubokat, amik a külföldi diákok pénztárcájának is kedvező. Viszont, köszönhetően annak, hogy a város és egyben az ország legjobb egyetemére járó diákokról van szó, előfordul, hogy ingyenes a belépés diákkal még a jobb helyekre is, mert a kluboknak is jó reklám, ha a SSE cserediákok és helyi társaik az ő  klubjukat látogatják. Your browser may not support display of this image.

Azoknak ajánlom az SSE-t, akik ezt a külföldi félévet tényleg hasznosan szeretnék eltölteni és nem bánják, a ha a bulizás a háttérbe szorul a tanulmányok miatt. Ezért cserébe inspiráló környezetben és jó hangulatban gyarapodhatsz. Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget az Erasmusnak, hogy részese lehettem ennek a csodálatos félévnek, amit sosem fogok elfelejteni. Köszönöm!

Utolsó frissítés: 2018.11.30.