Április - 2020
H K S C P S V
  01 02 03 04
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Hallgatói beszámoló - 2009/10

University of Oslo

Utazás Oslóba

A tapasztalataim szerint a Norwegian Airlines-szal a legolcsóbb Oslóba jutni, elvileg ez egy fapados társaság, bár az áraikon ez nem feltétlenül látszik, úgyhogy érdemes jó előre lefoglalni a jegyeket. Azért is jó ez a társaság, mert kétszer 20kg csomagot lehet vele vinni, ami nem elhanyagolható szempont, hiszen 5 hónapra kell pakolni, ami sok cuccot jelent. Oslonak sok reptere van, ez a járat a legnagyobb reptérre visz, Gardermoen-re. Innen a városba bejutni vagy Flytoget vonattal lehet, ami a városközpontban rak le, vagy esetleg a Bussekspress busztársasággal. Norvég viszonylatban mindkettő elég olcsó. ISIC kártyával nem feltétlenül érdemes szórakozni, mert legalábbis nekem a magyar diákigazolványomat is elfogadták. Az második hét után meg úgyis kapsz majd helyi diákot. A reptérről a taxi eszméletlenül drága, úgyhogy nem ajánlanám.  

Szállás

Én kollégiumban laktam és mindenkinek ezt ajánlom, mert lakást bérelni iszonyatosan drága. A kollégiumban szállást szerezni nagyon egyszerű, mert elvben minden külföldi diáknak biztosítanak helyet, szóval mindenképpen kapsz szállást, de azért ettől függetlenül érdemes időben jelentkezni, hogy oda kerülj, ahova szeretnél. Például 2009 őszén különösen sok külföldi ment Osloba tanulni, annyian, hogy időbe telt, mire mindenki kapott szobát valamilyen kollégiumban és volt néhány barátom, aki emiatt az első hónapban hotelben lakott. Persze az SiO fizetett nekik érte, úgyhogy legalább nem került nekik plusz költségbe. A kollégiumokról ezen a honlapon (www.sio.no) találhatsz több infót. Két kollégium van, ahol általában a legtöbb Erasmusos lakik: Kringjå és Sogn. Mindkét helynek megvannak a maga előnyei. Mikor én jelentkeztem egyikről se tudtam szinte semmit, szóval talán a következő infók hasznosak lehetnek. 

Kringjå: Én végül ezt választottam, azért, mert ez a nagyobb és emiatt úgy gondoltam, hogy itt több embert ismerhetek meg és több lesz a buli. Ez azért végül nem feltétlenül lett igaz, mert több barátom lakott a másik helyen és több buliban voltam ott, mint Kringjåban J. Ez a szállás a 3-as metró vonal végénél van, nagyjából tíz percre a campustól. Ez már a város legszéle a kolesz mellett már az erdő kezdődött, ami elég jó dolog. A környék nagyon szép, tele van sportpályákkal, amik egy része ugyan a Sport Főiskolához tartozik, de a gyakorlatban, ha éppen nem használták, bárki játszhatott rajtuk. Öt percre a kollégiumtól van egy nagy tó és kicsit távolabb még több kisebb is. Eszméletlenül gyönyörű hely, nyáron lehetett fürdeni és hatalmas bbq-kat csinálni, télen meg korcsolyázni meg sífutni. A kollégiumban mindenkinek külön szobája van, két szobára jut egy fürdőszoba és hét szobára egy konyha. Persze ha valaki külön fürdőszobát akar, akkor több pénzért olyan szobát is lehet szerezni, aminek saját van. Az épületek kívülről kicsit hasonlítanak egy panel rengeteghez, de egyébként alapvetően nincs vele semmi baj. 

Sogn: Ez a kollégium kicsit jobb állapotban van, kevésbé leharcolt és sokkal szebb kívülről. Közelebb van a belvároshoz és az egyetemhez is, de ami a legnagyobb előny, három különböző metróval is ide lehet jutni, szóval kevesebbet kell várni a megfelelőre. Itt hat szobára jut egy konyha és egy fürdőszoba, viszont emiatt valamivel olcsóbb is, mint Kringjå. Utólag kicsit megbántam, hogy nem ezt a helyet választottam, szóval én személy szerint inkább ezt javasolom és nem Kringjåt. 

Egyetemi/szociális élet

Érdemes időben Osloba menni, az orientációs hét elég hasznos tud lenni. Sok mindent meg lehet tudni az egyetemről és sok embert lehet megismerni. Ezen a héten minden Erasmusost beosztanak Buddy Group-okba. Itt sok hasonló helyzetű diákkal lehet összespannolni, a norvég buddyk pedig nagyon kedvesek és segítőkészek. Az első pár hétben sok különböző programot szerveztek nekünk, hogy jobban megismerjük egymást, a közös vacsorától kezdve a városnézéseken át a sörözésekig és partikig. Az egyetemnek van egy Chateu Neuf nevű diák háza, ahova rengeteg koncertet és más programokat szerveztek a norvég gólyáknak és a nemzetközi diákoknak. Ez jó alkalom volt megismerni egymást és a norvég diákokat. De az élet nem állt meg itt az első hetek után sem, az egész év során mindig lehetett itt találni valamilyen programot.

Az egyetem special events néven szervezett mindenféle különböző programokat az Erasmusos diákoknak az egyszerű teadélutánokon át a sokkal szórakoztatóbb, de egyben sajnos sokkal drágább gleccser túrákig. Attól függetlenül, hogy mennyibe kerültek csak ajánlani tudom ezeket a programokat.

Minden péntek délután volt International Coffee Hour, ahol az ingyen kávé, tea és süti mellett könnyen meg lehetett ismerkedni a többi Erasmusossal.

A campuson (Blindern) minden egyes épület alatt van egy kocsma/klub, ahol rendszeresen voltak koncertek és nagyon jó hangulatú bulik. 

Sport: Az egyetem rengeteg lehetőséget biztosít a sportolásra. Nagyon sok különböző sport klub működik a rögbitől elkezdve a falmászásig. Mindenki könnyen megtalálhatja a saját kedvenc sportját. Ez azért jó, azon kívül, hogy egészséges :P, hogy nagyon sok embert tudsz így megismerni.

Modern és jól felszerelt tornatermei vannak az egyetemnek. 

Partyk: Oslóban sosem kell aggódni, hogy nem találsz számodra megfelelő partyt. Egyrészt a kollégiumokban mindig lehet találni egy-két jó konyhapartyt, másrészt a városban rengeteg szórakozó hely van és minden zene stílus képviselteti magát. Ajánlom figyelmetekbe  a Chateu Neuf, Blå, Yatzi, Fisk og Vilt, Villa, Sikamikanico klubokat.  

Egyetem

Egyetemi félév: Az itthoni félévekhez képest a norvég egyetemi időszakok kicsit el vannak csúszva, az őszi félév előbb, augusztus elején kezdődik és december végéig tart, a tavaszi félév pedig januárban kezdődik és május végéig tart. Aki az őszi félévben megy annak ez abból a szempontból rossz, hogy így a nyári szünet egy hónappal megrövidül, viszont kényelmesen lehet vizsgázni az itthoni tárgyakból azután, hogy hazajött. 

Tanítási színvonal: A Corvinuson megszokottaktól eltérően a tárgyak szinte mindegyike 10 kreditet ér és van néhány, ami 15-öt, emiatt kicsit komplikáltabb a tárgyakat összehangolni az itthoni követelményekkel, de azért nem lehetetlen. És nem csak viccből adnak 10 kreditet egy-egy tárgyért, tényleg nehezebbek, mint egy 3 vagy 5 kredites tárgy, többet kell rá készülni, de azért nem kell megijedni, szerencsére tapasztalataim szerint nem kell arányosan többet tanulni. Az Oslói Egyetemen magas a tanítási színvonal, a tanárok, professzorok jól felkészültek és természetesen tökéletesen beszélnek angolul egy-két kivételtől eltekintve.  

Tanár-diák viszony: A tanárok mindenben segítőkészek, bármikor meg lehet őket keresni kérdésekkel, problémákkal és szívesen segítenek.   

Tárgyak: Nekem a megfelelő tárgyak megtalálása kicsit problémát jelentett, de csak amiatt, mert a Szociológia Tanszékre mentem tanulni, pedig Nemzetközi Tanulmányokra járok. Ettől függetlenül a kinti koordinátorok nagyon segítőkészek voltak és más karok által tanított tárgyakat is felvehettem. Én három tárgyat vettem fel, ami összesen 30 kreditet jelentett.

Minden tárgynak van egy kódja, ami elég bonyolult, de érdemes megjegyezni őket, mert mindig ezekre hivatkoznak pl.:STV2240 vagy NORAM2578. Ha véletlenül Te is Nemzetközi Tanulmányokra jársz és ide akarsz jönni tanulni, akkor csak ajánlani tudom az International Terrorism and Stability Opertaions és a Critical Challenges of American Government and Politics című tárgyakat, mert nagyon érdekesek és el lehet őket fogadtatni itthon is. Emellett mindenkinek tudom ajánlani a norvég nyelv kurzust is, mert szórakoztató és hasznos is tud lenni. Na meg persze sosem árt tudni egy olyan nyelvet, amit nem mindenki beszél, nem olyan sztenderd, mint az angol vagy német. És egyáltalán nem bonyolult főleg, ha már előtte tanultál németet, mert sok a hasonlóság. És a legjobb, hogy Nemzetközi Tanulmányokon ezt is el lehet fogadtatni négy kreditért.   

Vizsgák: Elsőre kicsit félelmetesnek hangzott, hogy a vizsgák 3 meg 4 órásak lesznek, mivel legutóbb érettségin volt ilyen hosszú vizsgám J, de igazából nem volt vészes. Ez csak annyit jelentett, hogy mindig elég időnk volt megírni a vizsgát, sosem kellett sietni és bármikor ki lehetett menni a vizsgáról enni, inni vagy WC-re. Persze ilyenkor mindig kaptam egy idős „testőrt”, aki kísérgetett. A vizsga időpontok már a félév elején kiderülnek és nem lehet közülük választani, mert csak egy lehetőség van.  

Erasmusos diákok: rengeteg az Eramusos az egyetemen és összesen nagyjából 1000 külföldi diák tanult itt a félévben. Ez egyrészt jó, másrészt viszont, mivel sokan jönnek egy-egy országból, így elkerülhetetlen, hogy néhányan klikkesednek és csak a saját nemzetiségükkel lógnak. Ez a magyarokat azonban nem fenyegeti annyira, mert összesen négyen voltunk idén.  

Norvégia/norvégok

Elég sok országban jártam már, de kétség kívül ez a legszebb hely az összes közül. A táj egyszerűen elképesztő, úgyhogy ha ezt a helyet választod és ki is jutsz, kötelező utazgatnod az országban. Amiket mindenképpen látni kell Oslon kívül: Bergen, Stavanger, Preikestolen, Kjerag, Flåm, Sognefjord, Trondheim, Tromsø, Lofoten, Mandal, Skien, Hemsedal, Lillehammer stb. Tényleg rengeteg gyönyörű hely van az országban, amit meg kell nézni.

Sokan azt mondják a norvégokról, hogy barátságtalanok és zárkózottak, ami részben lehet, hogy igaz, de bennem teljesen más kép alakult ki róluk. Az tény, hogy a norvégok ritkán kezdeményeznek, mindig neked kell megtörni a jeget, de miután elkezdtetek beszélgetni, rájössz, hogy mennyire barátságosak. Nagyon szeretnek a külföldiekkel beszélgetni. Mindenki tökéletesen beszél angolul és szeretnek is angolul beszélni, a fiataloktól az öregekig, az építőmunkástól a tanárokig, úgyhogy könnyű megértetni magad. Tehát Norvégia nem egy rossz opció akkor sem, ha jól meg szeretnél tanulni angolul.  

Éghajlat: Norvégia északon van, ez tény, de nincs annyira hideg, mint azt elsőre gondolnánk. Igen, télen Oslóban is előfordul -20° és nyár közepén is maximum 25° van, de ez egyáltalán nem olyan vészes, mint ahogy hangzik. A Golf áramlat tényleg eléggé melegíti Skandináviát és így elviselhető az éghajlat. Nyáron szinte egész nap fent van a Nap, télen meg alig 5-6 órát, de legalábbis én nem lettem tőle depressziós, szerintem könnyen hozzá lehet szokni.  

Árak: És most jön mindenki kedvenc témája. Igen, Norvégia drága ország, Oslo pedig az egyik legdrágább város a világon, ez sajnos tényleg így van. Az élelmiszerek és italok általában háromszor annyiba kerülnek, mint itthon, ezzel nincs mit tenni. Ennél olcsóbban sehol sem lehet ételt találni. Érdemes olyan nagyobb boltokban vásárolni, mint a Kiwi vagy az ICA, mert még itt a legbarátságosabbak az árak. Viszont az jó hír, hogy itt az olcsó kaják is jó minőségűek, nem úgy, mint kis hazánkban.

Az alkohol még az élelmiszereknél is többe kerül. Az alkohol árusítást egyébként erősen szabályozza az állam Norvégiában. Lényegében állami monopólium minden olyan ital forgalmazása, amiben az alkohol több, mint 4,5%. Ennek köszönhetően sima boltokban csak sört lehet kapni, ha bort, vagy valami mást akarsz venni, akkor meg kell keresni a legközelebbi Vinmonopolet nevű boltot. Egy sör a boltban kb 600Ft, a sörözőkben meg 1000Ft-tól indul és a határ a csillagos ég. Egy üveg bor pedig nagyjából 3000Ft-nál kezdődik.

A szállás egy hónapra nekem 85000Ft volt, de ahogy írtam a Sogn kollégiumban ez valamivel olcsóbb. A ruhák és elektronikai cikkek árai azonban hasonlóak, mint Magyarországon, vagy Ausztriában. Egy havi bérlet az Osloi „BKV”-re kb 10000Ft.

Ilyen árakkal kell számolni, ha Oslóba akarsz jönni.  

Összességében az Erasmust mindenképpen csak ajánlani tudom, mert személy szerint nekem ez volt életem eddigi legszebb féléve és ha az árak és a hideg nem riaszt el, akkor Oslo és Norvégia egy fantasztikus hely az Erasmushoz. 

Utolsó frissítés: 2018.11.30.